Romaniasun historia

Kuka.tietää

Onko nykyään romanien käyttämillä asuilla pitkä historia, menee aina 1800-luvulle vai onko uudempaa aikaa?

8

173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EedeninAatami

      Asusta en tiedä, mutta väitetään Aatamin tokaisseen Eevalle ensisanoikseen HAI SIE!

    • HÖÖÖÖÖHÖÖÖÖÖÖÖ

      JA sitten lainasi kakskymppii...

    • Samettiajakultaa

      Mitä höpötystä te oikein kirjoittelette!
      En tiedä romaniasujen historiaa sen kummemmin, mutta ilman muuta niissä on muodin mukaan tulleita seikkoja. Lapsuudessani 40-luvulla miehillä oli nahkatakit ja ns. jatsarisaappaat, tai saappaat joka tapauksessa, pussihousut ja huopahattu. Naisilla oli musta samettihameensa kuten nytkin, esiliina ja kirjava puhvihihainen pusero. Päässä aina liina, niskaan solmittu. Naisilla oli upeita kultakoruja, valtavat korvarenkaat kaikilla.
      Mustalaisäideillä oli kantohuivi jo niinä aikoina. Vauva kulki siinä mukana.
      Nythän asut ovat aivan toista luokkaa kuin niinä pula-aikoina.

      Meidän pitäjässämme asui useita mustalaisperheitä, koulutoverinakin oli muutama tyttö, ja muistan, että oudoksuin, kun yhden nimi oli Matilda, se oli minusta ihan outo nimi. Koulumme oli pieni, eikä minkäänlaista kiusantekoa ollut puolin eikä toisin. Perheet olivat sukurakkaita, ja joulujuhlaan tuli parikymmentä sukulaista seuraamaan ohjelmaa. Me ihailimme heidän asujaan.

    • eienäätikkuaristiin

      Rahtihame..hmm. Miettikää mitä järkeä on käyttää tuollaista valtavaa hametta, pitsipuseroa, korkokenkiä ja koruja arkipäivänä-joka päivänä. Hameen alla voi kuljettaa tavaraa eikä pelkoa työhön joutumisesta ole kun on kansallispuku päällä.m

      Olen kerran ollut romanitytön opettaja. Pikkutytöllä oli paljon poissaoloja. Menin kotiinsa neuvottelemaan mitä tehdä, omalla ajalla , koska välitin oppilaistani. Yksinhuoltajaäidin mielestä taksin pitää tulla sisältä hakemaan tyttöä, perheen lapsille järjestettiin kodin lähelle iltapäivähoito jossa tarjottiin välipalaa ja tehtiin läksyt ym. "Tukihenkilö" joka hoiti asioita oli itsekin romani. Mitä sain palkakseni: pahan mielen ja minut haukuttiin. Jälkeen päin selvisi että hän sai kaupungilta useita tuhansia rahaa ja katosi jonnekin ulkomaille.....

    • Pitkä-Jussi
    • louvvoolouvvoo

      Sossu maksaa, joten louvvoo riittää. Hoi!

    • de_facto

      Aamulehden "Asiat" -viikkoliitteessä oli 17.07.2011, selventävä kirjoitus "27 metriä samettia" puvun perinteisyydestä ja puvun syntymiseen johtaneista vaiheista. Artikkelin oli kirjoittanut Armi Auvinen ja kuvittanut Miila Kankaanranta. Romanipuvun kehitystä on seurattu lähinnä Karjalan alueella, sillä Kannaksen alueella, lähinnä Viipurin läänissä, oli sotiin asti maan suurin romanikeskittymä.

      "Asiat" -viikkoliite, Armi Auvinen:
      " Ensimmäinen maininta romanipuvuista löytyy vuoden 1780 suomalaisista tuomiokirjoista. Mustaa samettia ei hameista tuolloin löytynyt, romaninaiset pukeutuivat punaiseen tai raidalliseen villahameeseen. ... Kirkasta väritystä lukuun ottamatta asut eivät poikenneet ajan kansanpuvuista.

      1900 -luvun alussa romaninaisten vaatteet muistuttivat karjalaista vaatetusta, koska suurin osa romaneista asui Viipurin läänissä. Tummia hamekankaita alettiin käyttää värikkäiden rinnalla vasta itsenäistymisen jälkeen.

      Ennen sotia romanihameen helmaan ommeltiin yleisen muodin mukaisesti muutamia 5-10 sentin samettinauhoja. Nauhat katosivat ajan myötä muiden helmoista, mutta romaninaisten muotiin sametti jäi pysyäkseen.

      Romanihameiden ompelija Riitta Rothin mukaan sametin osuus lisääntyi hameessa pikkuhiljaa. "Se, jolla oli varaa, laittoi samettia vähän enemmän. Ja sitten vielä vähän enemmän".
      1930 -luvulla samettinauhoista oli jo muodostunut polven korkeudelle ylettyvä kaistale. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin sametti ei ollut enää pelkkä koriste. Sametti valloitti hameen lähes kokonaan.

      Nykyään on muuta kuin samettia vain noin kymmenen sentin levyinen koristekangas hameen yläosassa. Vielä 1960 luvulla saattoi vielä nähdä esimerkiksi kirkkankeltaisia romanihameita, mutta nyt (2011) pääväri on musta. Jo tummansininen tai tummanruskea ovat radikaaleja värejä.

      Romaniasun kankaat tilataan Intiasta, somisteet Itä-Euroopasta."

      Siinä siis, kursiivilla kirjoitettuna lyhyt versio Armi Auvisen artikkelista.

      Muu osa tästä tekstistä on omaa tutkivan journalismin tuotosta.

      "Siis se jolla oli varaa, laittoi samettia vähän enemmän". Lopullinen muutos asiaan tuli 1970 luvun lopulla. Suurin merkitys asiassa oli ns "Mustalaislailla", oikeammin lain nimi oli "Laki mustalaisväestön asunto-olojen parantamisesta", sekä Valtioneuvoston päätöksellä (26.9.1974/768) "Mustalaisväestöön kuuluvalle henkilölle annetun huoltoavun ja lastensuojelun korvaamisesta kunnille.

      Tämä samettiosuuden muuntuminen täydeksi samettihameeksi (siis se "vaurastuminen") osuu yksiin asiaa koskevien ^ määräysten voimaantulon kanssa. Enää ei kuntien sosiaalitoimissa tarvinnut kitsastella rahojen kanssa, vaan voitiin jakaa valtion rahaa löyhällä kädellä, ja näin saatiin romanit pois "sossun" nurkista huutamasta.

      Näillä päätöksillä siirrettiin valtion kontolle mainitun väestön sosiaalimenot, jotka muutoin olisivat langenneet kuntatalouden rasitteiksi. Kunnalle tosiasiallisesti aiheutuvat kulut tai niiden uhka oli aiheuttanut maassa monin paikoin romaniväestön väkivaltaisiksikin äityneitä pakkohäätöjä. Nämä syntyivät kansan keskuudessa yleensä spontaanisti. Osin, etenkin Pohjanmaalla jo kunnan alueelle tulo estettiin järjestäytyneiden vartiojoukkojen voimin. Aseina käytettiin vesureita, heinähankoja ja -seipäitä.

      Romaninaisten "kansallispuvun" kehitys tiivistettynä:

      1900 luvun alun vuosikymmeninä alkoi muusta kansasta eriytyvän romanihameen kehitys. Ensimmäinen vaihe oli kirkkaat värit. Seuraava vaihe oli pukuun liitetyt samettikoristeet, joiden koko kasvoi "vaurastumisen myötä". Samaan aikaan hameen pohjaväri muuttui hillitymmäksi ja yksiväriseksi. Sittemmin täysin mustaksi.

      Kun rahahanat täysin avautuivat, eikä kuluilla enää ollut merkitystä, hame muuttui täydeksi samettiasuksi, joka yltiöpäisimmillään oli 1980 -luvulla ja painoi jopa 12 kiloa! Näihin aikoihin asukokonaisuuteen oleellisena osana kuuluva röijy (paitapusero) sai ylenpalttisen koristeellisen muotonsa ja ilmeensä. Mustalaisten kirkkaan punaisesta, ruudullisesta tai raidallisesta kansanasusta oli muotoutunut täysmittainen romaninaisen ns. "kansallispuku", juhla-asu, joka tosin on jokapäiväisessä käytössä, eikä sen käyttäminen vain juhla-asuna voi heimon sisäisen kontrollin vuoksi tulla edes kyseeseen. Näin romaniväestö on käytännössä ulkoistanut itsensä työelämästä. Tämän kaltaisen vaatteen käyttäminen työasuna kun on vain aniharvoin mahdollista. Useimmat työpaikat jäävät pois laskuista jo hygienia- ja työturvallisuusmääräysten vuoksi.

    • KylläJämptiOnNäin

      David Lee Roth ei hamehia ompele.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2891
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2051
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe