alkoholismi

bhspdihgpih

Valamossa on jo jonkin aikaa tuotettu käsitykseni mukaan viinejä, liköörejä ja nyt uusimman uutistiedon mukaan aloitettu viskintuotanto. Juolahti vain mieleen, että entäs jos joku viskisieppo alkoholisoituu näitä tissutellessaan...Että kirkkokos siitä sitten ottaa vastuun, vai...???

84

801

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Takopyhtiset

      Eiköhän vastuu ole aina juojassa. Turha tuomita Valamon johtoa. Jos Jumala olisi viskiä vastaan, niin hän olisi estänyt valmistuksen.

      • periaatteenasialla

        Onhan niitä varmaan luostareita, joissa ei alkoholijuomia näy. Luterilaisella puolella käsittääkseni saa myös pyynnöstä alkoholittoman ehtoollisviinin. Näin ainakin ymmärsin tuttavani, entisen alkoholistin, puheista. Tämä siis käy useinkin ehtoollisella lut.kirkossa.


      • SinäköViskisieppo

        Sinulle "Takopyhtikset" - Miksi Jumala loi sitten saatanan eli sielunvihollisen ihmisiä kiusaamaan ja himoamaan mm.viskiä?


      • Valamon johdon voi tuomita ainakin uskonpuutteesta. Näissä bisneksissähän on takana toiminnan rahoitus, joka ainakin ulkopuolisen silmin pitäisi jättää kaikkivaltiaan keskuspankin vastuulle. Eli munkki rukoilee vain tilille drakhmoja ja sillä siisti.


    • ortodoksi_ja_pelimies

      Minulle ja monelle muulle ortodoksisuus on elämästä nauttimista. Kaikin aistein, kaikin ainein. Esteettisesti, kulinaristisesti, joskus karkeastikin.

      • KohtuusElämässä

        Kristillisyys ei ole koskaan ollut himoissa ja hekumassa elämistä - sellainen ihminen on jo eläessään kuollut, sanoo Raamattu.


    • viinanpiru

      Joillakin se nyt vain viinahammasta kolottaa liiallisesti. Kyllä se niin on, että viinaksia ei pidä kaikenlaisten ihmisten saataville päästää. Toisaalta kyllä Raamatussa jossakin sanotaan, että "juokaa, mutta älkää juopuko, sillä siitä seuraa rietas meno..."

      • PunanenätHävetkää

        Joko tahallaan, tai tahattomasti muistit väärin tuonkin Raamatun jakeen, joka menee Raamatun mukaan näin:

        Ef 5: 18. Älkääkä juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno, vaan täyttykää Hengellä.

        Jakeessa EI siis sanota, että "Juokaa".


      • FodorD_2
        PunanenätHävetkää kirjoitti:

        Joko tahallaan, tai tahattomasti muistit väärin tuonkin Raamatun jakeen, joka menee Raamatun mukaan näin:

        Ef 5: 18. Älkääkä juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno, vaan täyttykää Hengellä.

        Jakeessa EI siis sanota, että "Juokaa".

        Tuossahan EI kielletä alkoholia, vaan sen väärinkäyttö eli juopuminen.


      • runkstein

        Eivät taida olla siitäkään vapaita saati ruoan hiomista.


      • Hermomeneejuntteihin
        PunanenätHävetkää kirjoitti:

        Joko tahallaan, tai tahattomasti muistit väärin tuonkin Raamatun jakeen, joka menee Raamatun mukaan näin:

        Ef 5: 18. Älkääkä juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno, vaan täyttykää Hengellä.

        Jakeessa EI siis sanota, että "Juokaa".

        Sinäkö tiedät kaikki Raamatun kohdat ulkoa? Kyseinen paikka mihin viinapiru viittasi on sananlaskuissa. Ja paina NYT kaaliisi: SINÄ et ole kaikkitietävä! Ärsyttää just tollaset kun sä!! Mukamas tietää aina kaiken. Pidä turpa kii ja tutki asia ennen kuin avaat leipäläpesi!!


    • nbsnjhpsejhpåj

      Eikös luostareissa kautta aikojen ole tuotettu esim.viinejä? Niillä kylläkin saattoi entisaikaan olla ennemminkin terveysvaikutus. Ei ollut jääkaappeja, missä säilytellä juomia. Eikä aina mahdollisuutta keittää juomaansa. Ei ollut marketteja, joista ostaa se lähdevesipullonsa. Alkoholipitoiset juomat eivät niin pilaannu ja kyllähän tuota kossulla voi kurkkuakin desinfioida alkavan flunssan tullessa. Kyllähän ne mikrobit varmaan vedessäkin lisääntyvät jos lämpimässä pitkään säilyttää vesitonkkia. Vai kuka juo kesämökillä monta kuukautta kanisterissa seissyttä vettä? Kyllä sitä uusi vesi kotoa lähtiessä hanasta otetaan.
      Entiseen aikaan se juopuminen ei siten ollut tarkoitus, vaan tuli siinä sivussa. Toinen vaihtoehto olisi ollut saada vatsatauti juomasta jossa pöpöt ovat lisääntyneet.

    • mikäonriittävästi

      Raamatussa muistaakseni myös sanotaan, että viini sopii sille, jonka mieli on murheellinen. Entä jos joku juo suruunsa ja varsinaiset surua aiheuttavat ongelmat jäävät sillä käsittelemättä kun pakenee juomiseen. Entä jos joku juo suruunsa niin paljon, että lopulta on juonut itsensä aivovaurioiseksi ja on sen jälkeen sukulaisten ristinä ja hoidettavana? Eräälläkin kuoli äiti juomisen aiheuttamaan maksavaurioon.

    • hassumuisto

      Tätä lukiessa muistuu mieleen hauska juttu Valamosta. Majoituin opiston asuntolassa alueen reunalla ja keskellä yötä heräsin örinään ja kiroiluun. Jotkut paikalliset tenukepit pulloineen olivat jalan ohikulkumatkalla ja pysähtyivät asuntolan lähellä olevalle bussipysäkin penkille istumaan. Kirosanojen siivittämä örinä herätti varmasti useammankin tuona yönä. Yhtäkkiä yksi miehistä kuitenkin sanoi:" Hei, tässä on joku kirkko, nyt ei kiroilla, vaan nyt ruvetaan laulamaan virsiä." Miehet alkoivat kännissä hoilaamaan yleisiä, osaamiaan virsiä (kun olivat ilmeisesti lapsina ja ehkä ollen luterilaisen kirkon jäseniä, niitä joskus oppineet). Kylläpä oli huvittavan kuuloista. Kuitenkin nämäkin alkoholistit osasivat kunnioittaa Jumalaa näemmä.

      • yötönyö2

        Ne samat örisijätkö poltti myös sen varaston.


      • tippatoppa

        Ja taas päästiin asiaan!


    • laatuontärkein

      Viininmaistaja: "Juu, kyllä täytyy vähän joka pullosta maistaa, eihän sitä nyt huonoa ainetta markkinoille...".....jatkuu...."Ai, mutta nyt onkin sitten korkki auki, eihän tätä nyt tällaisenaan, avattuna, myyntiin voi laittaa...mitäs minä nyt teen...???...eihän tätä voi poiskaan heittää, hyvää ainetta...kukas tämän nyt sitten juo...noh, jospa minä nyt sitten..."

      • hyvinkäynyt

        Mmmmmm, maku on aromikas, etten sanoisi hieman jalkasienimäinen. Pullossakin lukee 1786. Missäköhän luostarissa tätä on oikein valmistettu?


    • ostakaa_tekin_alkosta

      Älkää kadehtiko. Valamon munkit joutuvat hankkimaan kaiken juomansa alkosta. Viiniä tai viinaa sielä ei heille myydä.

      • ei.kai.sentään

        millä rahalla munkki alkossa asioi?


      • Profkuperkeikkaöljy

        Luostari gold cardilla varmaanki muttei pääse luvatta karvionkanavaa pitemmälle. Suurempi ongelma on varmaan seurakuntatehtävissä olevat tapajuopottelijat jotka häiriköi muita. Munkit sentään öykkäröi haisee ja oksentelee keljoissaan. Papistolla on omat sambbakaljansa se vain terävöittää älyllisiä lahjoja.


    • vastuksetpalaa

      Ka nyt mä hiffasin...jos on alkoholisti vastuksinaan, niin ainahan hänet voi ohjata ostamaan Valamossa tuotettuja viskejä. Ainahan voi lohduttautua sillä, että meneväthän ne rahat hyvään tarkoitukseen.

    • perseetolalle

      Mihin alkoholia nykyaikana tarvitsee? Muuta kuin käsidesiaineissa ja pintojen desinfioimiseen. Mikä funktio on "pienen snapsilasin" ottamisella jos sillä ei ole sanottavaa vaikutusta verrattuna mehun juomiseen? Ainoa järjellinen syy nykyään alkoholin juomiselle on se, että sen käytöllä lievennetään jännitystä, hoidetaan turhautumista, paetaan murheita. Murheita paetakseen täytyykin sitten jo vetää perseet olalle.

      • Salzstange

        Alkoholia voi polttaa ja siitä voi saada energiaa. Sillä voi disinfektoida haavoja. Sitä voi juoda ja saada energiaa.

        Jokaisella Sumalaisella pitää siksi olla 80% vodkaa vähintään 4 litraa jemiksessä hätätilanteen varalle.


    • lasitkirkkaaksi

      Entä jos tuotantoa muuttaisi ei-juotaviin aineisiin? Munkin tuulilasinpesuneste sixpack voisi olla kova juttu.

      • Salzstange

        Mutta höh. Euroopassa oluen ja liköörin valmistus kuuluu luostrin toimintaan. Viski on aika erikoinen valinta, mutta, ehkä siinä on jokin pointti. Liköörin vuoksi en ajaisi Valamoon seisoisi kahta tuntia messussa, että sitten saisi juomaa, mutta viskin vuoksi voisin mennä vaikka talkoolaiseksi tai miksi ei munkiksi.


    • namunhimo

      Onhan niitä varmaan ihmisiä, jotka kädet täristen imaisevat liköörit liköörikarkeista jos sellaisia sattuvat saamaan.

    • kirkonmäjellä

      Mäjellä sitten liokastellaan viskikassin kanssa. Kannattaa hiekoittaa hyvin ettei jokin paikka murru. Tai vielä pahempaa, mene pullot rikki.

    • tärkeysjärjestys

      Eihän tuota monella köyhällä taida mihinkään viskikasseihin olla edes varaa. Kunhan saavat sen eu-ruokakassin ruokajakelusta.

      • mnzqr

        Mie luulen että asiakkaat muodostuvat hyvätuloisista ja ulkomaalaisesta viennistä.


    • herranhuomassa

      Äläkä saata meitä liukastumaan ja varjele viskikassi pahalta...sillä sinun on valtakunta, voima ja kunnia,jne....

    • alhvajaoomega

      "...kolmesti olen saanut raippoja, kerran minua on kivitetty, kolme kertaa olen joutunut haaksirikkoon, olen ajelehtinut meressä vuorokauden, olen ollut yhtenään matkoilla, olen ollut vaarassa hukkua jokiin ja joutua rosvojen käsiin, vaarassa niin maanmiesten kuin vierasheimoisten joukossa, vaarassa kaupungissa ja autiomaassa, vaarassa merellä, vaarassa valeveljien parissa...", mutta HERRALLE KIITOS, viskikassi on säilynyt ehjänä ja varjeltunut-kaikkien vaarojen keskellä...

      • klonkkux

        Näin seurakuntavaalien aikaan on turvallista keskustella viskistä! Haluaisin keskusteltavan ehdokkaista ja heidän motiiveistaan. Valtuustoon ei mennä kokeilemaan.


      • yötönyö2
        klonkkux kirjoitti:

        Näin seurakuntavaalien aikaan on turvallista keskustella viskistä! Haluaisin keskusteltavan ehdokkaista ja heidän motiiveistaan. Valtuustoon ei mennä kokeilemaan.

        Haluaisitko keskusteltavan, vai morkattavan, mikä sopii tälle palstalle paremmin.


      • persreikä
        klonkkux kirjoitti:

        Näin seurakuntavaalien aikaan on turvallista keskustella viskistä! Haluaisin keskusteltavan ehdokkaista ja heidän motiiveistaan. Valtuustoon ei mennä kokeilemaan.

        Pönötys virkoja haalii tietynlaiset ihmiset.


    • lakto-ovo-pesco

      Kohtahan se onkin jo joulukuu. "Joulu tulla jollottaa. Makkarakakkara kaenalossa, sijankinkku sieraimessa, viinalekker leovvan alla."

    • HuutakaaJeesustaAvuksi

      Hävetkää Raamatun vääristelijät ja pilkkaajat - Tehkää parannus riettauksistanne, tai teillä ei ole pääsyä Jumalan Valtakuntaan, sillä Jumalan kanssa EI leikitä!!!

    • brassaillen

      Ei taida luostarilaitoskaan huhujen mukaan olla viinan kiroista vapaa.

    • nvapihgeigieg

      Onkohan kukaan ajatellut, että viinaputelithan voisi pakata kultahileellä päällystettyihin kauniisiin paperikasseihin? Kuvastaisi paremmin hänen Majesteetillisuuttaan.

    • uskovaiset

      Siis kenen majesteetillisuutta? Jumalanko? Ja minä kun mietin, kohtaankohan alkoholismiin kuolleen isäni tuonpuoleisessa? Meneekö hän taivaaseen vai helvettiin?

      • limunadii

        Helvetti kuuluu katoliseen oppiin. Sairauksien mukaan ei taivaspaikkoja jaella.


    • thubher.khu.looshi

      Saapiko yskänliäkettä juuvva?

    • Kristinuskonsanaa

      Ei ole hyvä asia.

    • viinamäen.mies

      Sinnepä siis...

    • persmäkkeenkö

      Jos kävisi ostamassa Valamosta viskikassin ja vetäis perskännit. Käyköhän se? Olenkin ollut jo 22 vuotta absolutistina.

      • yötönyö2

        Wiski, varsinkin kallis Wiski on nautiskelijoiden juoma. Ei humala hakuisen tai alkoholiongelmaisen juoma. Hyvä homma tuo Valamon Wiskin tislaus. Joka on eri mieltä, lahjoittakoon Valamolle Wiskin myynnin verran rahaa.


    • kiuluton

      Mitenkäs se laulu menikään:"...ei tippa tapa ja ämpäriin ei huku..."

    • ujfteopugoeug

      Saapiko alkaa tissuttelemaan?

    • tiluliluliiiiiiiiiihhhhh

      Ketäs tuon luulisi haitannevan, jos koko ajan on pienessä hönössä...

    • hammaspeikon.pelote

      Saattoihan alkoholipitoisilla juomilla entisaikaan olla sekin vaikutus, että alkoholi tappoi hampaiden pinnoilta reikiintymistä aiheuttavia bakteereja. Ja esti mikrobeja lisääntymästä juotavissa nesteissä. Nykyisin on kuitenkin hammastahnat ja -harjat ja hammaslääkäriin pääsee. Mitään muuta syytä alkoholin juomiselle ei siten voi löytää kuin juopumustarkoitus. Muutoinhan ihmiset joisivat alkoholittomia juomia jos vain mausta olisi kysymys.

    • halvemmaksitulee

      Joo joo, mutta halvemmaksi tulee viini- tai votkaputeli kuin hammaslääkärissä käynti, kallista lystiä istua siinä hammaslääkärin tuolissa.

    • hgpisha

      Mitenköhän nuo ovat männeet viinakset kaopaksi???

    • mittee.lienee

      Olikohan ne todella rusinoita ne, jotka pullossa olivat viime Vappuna...???

      • önbözdnböz

        Ainahan "ne" voi siivilöidä pois, jos epäilyttää, etteivät rusinoita olekaan.


      • sattumuksia

        Noh, noh...ainahan sitä vähän kokkaretta sattuu...


    • Viskisieppo7

      Jos Valamon viinit ja viski kauhistuttaa, niin athosvuoren luostareihin ei kannata mennä, sillä jokainen luostarikauppa myy viinaksia ja pienimmässäkin skitassa on viinapannu.

      Kreikkalaiset tosin osaavat nauttia alkoholia kohtuudella eikä munkit ole koskaan katsastanut drakmoja tai euroja joita pyhiinvaeltajat on heille kantanut, oli viinan myynnistä tahi ei.

      Jollainhan sen luostarinkin täytyy elää.

    • Itse on ihminen vastuussa. Jos huomaa menevänsä väärään suuntaan. Alko alkaa maistuu liikaa. Muuttaa suuntaa.

    • Panagiakeskus

      Onhan se Valamon viski hyvää ja nousee päähänkin. Vaan tekeekö se autuaaksi?

      • huhheijjaaaa

        Onhan niitä ponomareja jotka menee luostariin "pyhiinvaelluksille" pillunkiilto silmissä ja kieli kuivana toiveina päästä viskin ja viinan makuun.Sellaisiakin elämänkoululaisia on jotka vielä paikallistasolla kovasti kuvittelevat olevansa luottamustoimiensa vuoksi jotain paikallisia mainemiehiä.


    • uno.amreijassa

      Jaa-a. En tunne tapausta/tapauksia, mutta kirkon ulkopuolella sitä on kyllä törmännyt näihin "keisarina mumbomambosaarella"-tyyppeihin. Kyllä se niin hölmöltä näyttää kun pikkukunnissa/kylissä jotkut luulevat olevansa suurempiakin ihmeellisyyksiä ja vain ja ainoastaan, että ovat jossakin luottamustoimessa, jossain piirissä tai on opisto/amk-tason koulutus (ei siis yliopisto). Hölmöltä se näyttää nimenomaan siksi, jos asian tarkastelija on itse kauan asunut pk-seudulla (jossa ihan oikeesti joka lähtöön ihmisiä, jotka todella ovat jotakin) ja palannut kiertelemään perähikiän kuntia. Ja jos jollakin on hyvä itsetunto, niin ei hänen tarvitse asemaansa korostaa tai olla joka paikkaan tunkemassa. Kyllähän ne pikkukunnissa edelleenkin työpaikatkin tuppaavat menemään niille, joilla on jonkin (sopivan) puolueen jäsenkirja.

    • olettako.huomanneet

      Nythän tuo näyttää Sofian sivuilla olevan jokin kurssi alkoholismin kiroista. Hyvä Ambrosius! Kasvisruokakokkiakin näkyvät hakevan.

    • VainViisaille

      Valamon viski tulee Alkoon tämän vuoden 2017 keväällä. Täytyy sinnitellä maallisilla aineilla sinne asti.

      • yötönyö2

        Ei tarvitse sinnitellä, mutta hyvä että tulee. Saa Valamo hieman rahaa luostarin pyöritykseen.


    • etikettierkki

      Dr.Jekyll-limsa. Siinähän sitä ideaa. Kertyneillä tuotoilla voisi rahoittaa jonkin asunnottomien alkoholistien hoitokodin.

      • herahyde

        HYde sanoo..tuuuuuuuuuuuuuu kotiiiiiiiiiiiiiii..


    • Hegesippos89

      Athoksella nyt ainakin on joka skitassa ja luostarissa pontikkapannu ja monessa viinintekovermeetkin..

      Kohtuus kaikessa, myös alkoholin nauttimisessa. Eikä se kaikille sovikaan...

    • Ierik

      Tekihän Jeesuskin pikakiljua.
      Jokaisella on alkolukko omassa naamassa.

      • kaularemmi

        Samalla logiikalla jotkut voisivat sanoa, että pilleri-ja huumausainelukko on omien korvien välissä. Siltikin pkv-lääkkeiden kirjoittaminen ja myynti ovat lääkäreiden ja apteekkien hallussa ja huumeiden käyttäminen ja myyminen on laitonta. En ole koskaan ymmärtänyt, miten uskovaisiksi itseään nimittävät ihmiset voivat hyvällä omallatunnolla myydä alkoholia kenelle tahansa.


    • humala.on.jumala

      Samahan tuo, pakeneeko elämää luostariin vaiko päihteisiin. Vai?

      • täältä.ikuisuuteen

        Luostarissa kun vetää perskännit, niin tuplapako on täydellinen.


    • viinamari

      Voihan sitä vaihtaa myyntiartikkelia. Rupeaa myymään (desinfioituja) rusinoita "liemessä". Ovat ainakin desinfioituja siltä varalta jos eivät satukaan olemaan rusinoita.

      • ökbxnöz

        Tai viinimarjoja.


    • YÖLLÄKIIPEILeepitkiseinä

      Onko noille orto munkeille hoitolaa venäjällä jonne lähettää kun alkavat oikein liihoittelee järki ohoi keväällää lyö tyhjää ..

    • Vanhakääpä99

      Ei ne Tuohuksessa myytävät viinit vaan kauppa-auto ti & pe ja kesän tullen tulevat miespuoliset nuoret talkoolaiset. Tulin juuri Valamosta. Tiistaina kauppa-autolla kaksi nuorta miestä tervehti toisiaan että "hauskaa sinäkin taas talkoissa tänä kesänä, ei tässä auta kun aloittaa täällä töitten teko". Mitä teki tämä toinen poika - osti useamman oluenja kaksi askia tupakkaa! Olin jonossa seuraavana, näin kyllä. Myöhemmin näin saman pojan haravoimassa pikkuhotellin edustaa. Missä nämä koltiaiset käyvät kessuttelemassa kun se on luostarin alueella kielletty ja päivän päätteeksi sitten olutta?!? Ovatko nämä peräti päissään pihahommissa? Miksi töihin juuri luostariin, jos viina ja tupakka kiehtovat? Olin kyllä pöyristynyt. Sanottakoon että suurin osa talkoo-väestä on kunnollista, myös nuoret.

    • kuivilla

      <<...entäs jos joku viskisieppo alkoholisoituu näitä tissutellessaan...>>

      "Alkoholisoitua" on paljon väärinkäytetty merkityksetön sana. Todellisuudessa alkoholismi on ihmisessä oleva muuttumaton ominaisuus. Voi siis olla tai ei olla alkoholisti, mutta ei-alkoholistinen ei voi koskaan tulla alkoholistiksi. Jos siis on jo useita kertoja nauttinut alkoholia ilman, että on ilmaantunut siihen voimakasta halua, voi olla täysin rauhassa: alkoholistiksi ei tule.

      On hyvin harvinaista, että alkoholistit pääsevät pitkäaikaisesti kuiville. Meitä on vain pari prosenttia kaikista alkoholisteista.

      Suurin osa ihmisistä ei ole valmis luopumaan alkoholin tuomista miellyttävistä seurauksista, koska haitat ovat heille vähäisempiä. Siksi tulevaisuudessakin alkoholia on saatavilla yhteiskunnassamme, toimitti sitä sitten Alko, luostarit tai kaupat. Jos se kielletään, kuten kieltolain aikana, syntyy salakuljetus ja salavalmistus.

      Meillä kuivilla olevilla alkoholisteilla ei ole syytä olla pienimpiäkään haaveita tulevasta kuivasta ihanneyhteiskunnasta, jota ei kuitenkaan tule. Kaiken tarmomme voimme suunnata vain siihen, että pysymme kuivilla. Muu on silkkoja virvatulia ja haaveilua. Meillä ei voi olla mitään sanottavaa alkoholipolitiikkaan tai esimerkkeihin, kuten luostarien toimiin.

      Kaikki on suunnattava vain siihen, että pysyy erossa alkoholista. Suurin osa ihmisistä ei koskaan käsitä, millainen veto alkoholistilla on alkoholiin.

      • lisääetikkaa

        Suurin osa ihmisistä ei myöskään käsitä, millaista on olla alkoholistin läheinen. Joillakin isä ja äiti ovat kummatkin alkoholisteja. Edelleen vanhempi on voinut juoda itsensä hengiltä ja toinen itsensä monivammaiseksi. Näin itsellä. Kiittääkö pitäisi viininvalmistajia?


      • lisääetikkaa kirjoitti:

        Suurin osa ihmisistä ei myöskään käsitä, millaista on olla alkoholistin läheinen. Joillakin isä ja äiti ovat kummatkin alkoholisteja. Edelleen vanhempi on voinut juoda itsensä hengiltä ja toinen itsensä monivammaiseksi. Näin itsellä. Kiittääkö pitäisi viininvalmistajia?

        <<Kiittääkö pitäisi viininvalmistajia?"

        Ei, pitäisi, ei ketään voi asiaperustein kiittää eikä moittia. Muin perustein kylläkin.

        Oli sitten kärsinyt omasta alkoholismistaan tai toisen, ei ole voinut vaikuttaa siihen millään tavalla. Toiset vain joutuvat elämässään kärsimään enemmän, toiset vähemmän. Arpapeliä se on.

        Minun vanhempani olivat raivoraittiita. Paino määreelle raivo. Ei siis ole selvitettävissä, olisiko jompikumpi tai molemmat olleet alkoholistisia, mutta monet kummankin lähisukulaiset olivat. He jättivät minulle geeniperimän, joka determinoi minut alkoholistiksi. Alkoholistin vanhempien ei tarvitse kummankaan olla alkoholisteja, sillä alkoholismin perimä on monigeeninen, joten osa voi tulla isältä, osa äidiltä, vaikka kummallekaan ei oma geenistö ole riittävä aiheuttamaan alkoholismia, mutta yhdelmä on riittävä seuraavalle polvelle.

        Isäni oli raivoraittiudessaan kammottavan väkivaltainen ja aggressiivinen. Hän hakkasi minua usein milloin milläkin esineellä. Veljeäni jopa potki. Olen vuosikymmeniä nähnyt kammottavia painajaisunia hänestä, taistellut hänen kanssaan.

        Tietenkään en kiitä isääni mistään ja inhoan häntä syvästi. En koskaan käy edes hänen haudallaan. Mutta tiedän kuitenkin, ettei hänkään ollut itseään tehnyt, eikä siinä mielessä ollut "vastuussa" kaameasta luonteestaan.

        <<Suurin osa ihmisistä ei myöskään käsitä, millaista on olla alkoholistin läheinen.>>

        Ei käsitä, ei. Pääsääntö on että ihminen ei käsitä mitään, mitä ei ole itse kokenut.

        Olen rekisteröinyt nikkini, joten se on nyt sininen.


    • liikaonliiiiiiiiiikaaaaa

      Toisaalta ihmiset kauhistelevat nuorten alkoholinkäyttöä. Kyllähän monetkin nuorena juovat ja käyvät baarissa, mutta siihen se sitten jääkin, kun ikää karttuu. Tiedän kaksikin eri tapausta, jossa nuoret miehet 90-luvun alussa tappoivat itsensä, kun isät eivät hyväksyneet heitä ja heidän biletys-menoaan. Toisen isä oli luterilainen pappi ja toisen jonkin sortin helluntaiaktiivi. Kummatkin justiinsa raivoraittiita. Nämä siis erillisiä tapauksia, eivätkä tunteneet toisiansa.

      • "liikaonliiiiiiiiiikaaaaa"

        Alkoholisti ei voi mitään sille, että juo liikaa. Jos voisi, ei alkoholismia olisi olemassakaan. Alkoholismia on juuri se, että juo liikaa. Tilanne on ihan sama kuin huumeenkäyttäjällä ja mielisairaalla. Ihminen ei ole oman itsensä herra, tahtoi hän tuota tai tätä.

        Eräissä uskonnollisissa piireissä esiintyvä pelko alkoholismista perustuu siihen harhaluuloon, että jos ei aloita nuorena alkoholinkäyttöä, ei tule myöhemminkään alkoholistiksi. On muka kerinnyt jo tulla järkiinsä. Väärin. Alkoholismi saadaan syntymässä tai ei saada. Nykyisessä yhteiskunnassa, jossa alkoholi kuuluu elintason kohoamisen takia kissanristiäisiinkin, ei voi koko elämäänsä rakentaa raittiuden varaan. Kaikista alkoholistisen geenistön saaneista tulee nykyoloissa alkoholisteja. Muut taas eivät voi tulla.

        Tunnettu trubaduuri ja Lontoon olympialaisten kultamitalisti aloitti urheilu-uransa raittiusseuran opeilla. Kun hän 27-vuotiaana nautti kuitenkin ensimmäisen kerran alkoholia, hänen synnynnäinen alkoholisminsa paljastui heti. Hän oli siitä lähtien juova alkoholisti, jonka tila koko ajan paheni sen kautta, että alkoholi teki pikkuhiljaa työtään hänen hermostossaan.

        Väärinluuloilla voi olla hirveitä seurauksia, mutta niin on ollut maailman sivu. Ei ole olemassa keinoa, joilla väärät kuvitelmat olisivat oikaistavissa.


    • Wetnmååwsnmo

      Tässä viina-asiassa on niin paljon protestanttista kaikua: kreikka, joka on ortodoksisuuden ydinaluetta, suhtautuu rennosti alkoholiin. Papit nauttivat viiniä ja snapseja, munkit myös.

      Tosin kun Venäjää katselee niin siellä on kyllä onnistuttu hankkiutumaan melkoiseen pulaan viinan takia. Ehkä se pitkä uskonnon kieltämisen kommunisti-aika pilasi useammalta sukupolvelta luontevan uskonyhteyden. Venäjän nykyortodoksit ovat aloittelijoita ja siksi tuleekin suhtautua ymmärtäväisesti esim. minihameissa kirkkoon meneviin venäläisnaisiin ja krapulassa, vanhalta viinalta haiseviin miehiin.

      • <<Tässä viina-asiassa on niin paljon protestanttista kaikua...>>

        Ei mene edes osittain kirkkokuntien rajojen mukaan. Saksassa, myös protestanttisessa osassa, suhtaudutaan alkoholiin suopeasti niin kuin Ranskassa ja Italiassakin.

        Suomessa, jossa pääosa on luterilaisia, on alkoholi suuri ongelma niin kuin Venäjällä. On huomattava, että alkoholiongelma oli Venäjällä suuri jo pakko-ortodoksian aikaan ennen vallakumousta.

        Suurempi ero on etelän ja pohjoisen välillä. Muinoin viininviljelyä voitiin harjoittaa vain etelässä. Se oli suurin alkoholin lähde. On selitetty, että etelän ihmiset olisivat evoluution kuluessa menettäneet enemmän alkoholistisia perintötekijöitä ja olisivat keskimäärin immuunimpia alkoholismille. Pohjoiset kansat, jotka ovat vasta hiljan päässeen runsaan alkoholin käyttöön, olisivat vastustuskyvyttömämpiä.

        Epäilen tätä selitystä. Veikkaan, että diagnostiikka on etelässä aivan erilainen. Alkoholisti selitetään sukulaisille mieliksi jotakin muuta sairastavaksi. Näinhän tehdään "perinteisistä syistä" myös itsemurhan tehneitten kohdalla. Heidän selitetään kuolleen milloin mihinkin.

        Jouduin työni puolesta käymään oikeuslääketieteen laitoksella. Eräs suomalanen oli kuollut Espanjassa ja hänelle oli tehty "ruumiinavaus" ja mukana oli lääkärintodistus. Todellisuudessa vainajalle oli tehty pieni viilto sydämen kohdalle ja selitetty hänen saaneen sydänkohtauksen. Näinhän ei voi mitenkään saada selville mitään. Vainaja oli kuitenkin lähetetty Suomeen siinä uskossa, että täälläkin selitys hyväksytään, kun laillinen lääkäri on sen tehnyt. Kun dignostiikka on tätä luokkaa, ei siihen ole mitään syytä luottaa.


    • voi.autuus

      http://yle.fi/uutiset/3-9633475

      Aikaa ja energiaa riittää viinantuotantoon ja rahaa riittää artikkelin mainitsemiin juttuihin. Sairaat lapset joutuvat sitten jonottomaan tuntikausia päivystyksessä ja kunnallisia vanhustenkeskuksia on lakkautettu säästöjen nimissä.

    • pirjokalevi

      Jokos ne on jouluviinakset lanseerattu markkinoille?

    • episkopaali

      joo , o, sancta o , simplica . näitä oikea oppisia paimenia .... armoa , ei siperiaan . tai pilkun viilamista.. armoa ei , siperiaan. amen..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      377
      3578
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      197
      1672
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1327
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      146
      1208
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      873
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      855
    7. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      52
      821
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      117
      820
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      809
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      792
    Aihe