Perehdyttämisen kesto

ikuisuuskysymys

Miten pitkään kalenteriajallisesti teidän mielestänne henkilöä pitää perehdyttää, kunnes se riittää? Tähän on tietysti vaikea vastata yksiselitteisesti, koska en kerro millainen tehtävä ja millä alalla. Kuinka paljon esimerkiksi itse olette saaneet perehdytystä, kunnes teidän on oletettu osaavan tehdä jotain myös itsenäisesti? Kuukausi, kaksi, kolme vaiko vuosikausia?

Kysyn, koska olen joutunut tilanteeseen, jossa tuntuu, että toisen henkilön perehdyttäminen on kestänyt tolkuttoman pitkään eikä hän ole oppinut mitään. Hän ei ole sanonut esimiehelle, että perehdyttämisessä olisi ollut vikaa tai puutteita.

9

2358

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VaikeaVastata

      Ei tuohon pysty vastaamaan koska, kuten itsekin sanoit, riippuu työtehtävästä, työnkuvasta.
      Mietippä vaikka sitä, kun itse olet tullut vastaavaan tehtävään, miten kauan Sinulla meni ennenkuin pystyit tekemään työsi itsenäisesti?

      • ikuisuuskysymys

        Menin nykyiseen työhöni suurinpiirtein suoraan kadulta, tuntematta edes alan peruskäsitteitä. Juuri omaan perehtymiseeni olen verrannut nykyistä tilannetta, sillä perehdytettäväni, joka tulee talon ja oman yksikön sisältä ja jolle ala itsessään on tuttu, on ylittänyt oman perehtymisaikani useilla kuukausilla.

        Mielestäni jossain kulkee raja siinä, miten kauan asioita vain katsotaan yhdessä papereista ja kuvaruudulta. Asioita on vain ruvettava tekemään itsenäisesti ja käytävä kysymässä neuvoa toisilta vaikka miten usein, meillä kyllä mielellään neuvotaan, kunhan toinen osoittaa edes vähän omaa aktiivisuutta. Voisin jatkaa tuota kuvaamaani tapaa vaikka miten pitkään, kuten esimies haluaa, mutta aivan ilmeisesti se ei tuota tulosta. Motivaationi raahata perässäni perehdytettävää, vaikkei hänessä mitään vikaa olekaan, on tasan tarkkaan nolla. Kuvatulla tavalla vain rakennetaan keinotekoista juopaa kahden ihmisen välille, esimies ei näytä tajuavan sitä. Itse hän ei ota mitään vastuuta perehdyttämisestä eikä ymmärrä näkökulmaani. Ja perehdyttävä sanoo, että asiat ovat niin vaikeita, että hän ei osaa niitä tehdä. Pattitilanne. Ajattelin, että jos jollakulla olisi jotain uusia näkökulmia asiaan, itse en enää niitä keksi.

        Itselläni ei ole ollut mitään syytä hoitaa perehdytystä huonosti, päinvastoin. Odotin että olisin saanut kohtuuajassa itselleni työtoverin niiden asioiden pariin joita teen, työkuorma olisi jakautunut tasaisemmin ja ainahan on hyvä olla kollega, jonka kanssa voi vaihtaa ajatuksia työstä ja mitä tehdään. Mutta millä vaihdat ajatuksia ihmisen kanssa, jolla ei ole mistään mitään sanottavaa aikojenkaan jälkeen.


    • asiakasfobia

      Koska töissä perehdytään siihen miten toimitaan vittumaisen asiakkaan kanssa.Lyödään vai soitetaan poliisille?

    • luinko.oikein

      Vaikuttaa siltä, että perehdytettävä henkilö ei ole ihan oikea kyseiseen tehtävään. Siiis useiden kuukausien perehdytys?

      • Viikko_maksimi--

        .

        Viikko on maksimi sitten saa osoittaa ovea ei tarvita

        .


    • ihanoikeajuopa

      No, mulla on kokemusta sellaisesta tilanteesta että perehdyttäjä perehdyttää huutamalla ja haukkumalla ja kaikenlisäksi neuvot ja suunnitelmat muuttuu päivittäin tai niiden seuraaminen on fyysisesti mahdotonta. Myöskin tämä tullaan kirjoittamaan historian lehtiin siten että nimenomaan harjoittelija ei ollut sopiva kyseiseen paikkaan eikä ilmiselvästä oppimisvaikeuksista ja tyhmyydestä päätellen oikein mihinkään muuallekaan.

      • Mentori

        Juuri noin. Perehdyttäminen on taitolaji. Jokaisesta ihmisestä ei ole opastamaan/perehdyttämään toista. Luulee olevansa fiksu opastaja, mutta heittää kapulaa rattaisiin ja hiekkaa hiihtoladulle. Se on tosiasia. Perehdyttäjän täytyy asettua tulokkaan ajattelutapaan. Perehdyttäminen on siis suurimmassa määrin myös herkkyyslaji. Uusi ihminen kun tulee taloon on hän täysin ulkona kuvioista. Porukoihin sisäänajo voi viedä kauan. Vanha nyrkkisääntö: Insinöörihommissa tyypillinen kasvatusvaihe kestää kaksi vuotta, kunnes tulokas kykenee itsenäiseen työskentelyyn. Perehdyttäminen muuttuu jossain myöhemmässä vaiheessa mentoroinniksi, kun konkari neuvoo spesialistia alan syvällisempään filosofiaan. En ole kuullutkaan, että viikon setillä uusi kaveri on sisään ajettu. Ei semmoinen ole perehdyttämistä. Enemmänkin nokkimisjärjestyksen rakentamista. Perehdyttämisen tärkein vaihe on tutustuminen toisiin ihmisiin. Uudesta tulokkaasta tulee ensin tiimin jäsen. Vasta sen jälkeen tulee työkuvioiden fundeeraus !!!


    • akajh

      Viikosta kahteen tehdastyössä aikoinaan. Sitten kun viisi vuotta sitä teki niin alkoi olemaan homma hanskassa kaikkien kikkailujen ja nappuloiden osalta. Jotkut tosin pihalla kaikesta silloinkin.

    • präät_prööt

      Yleensä kai pierehdyttämisen kesto on siinä 1-2 sekuntia...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5580
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3557
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1672
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      206
      1656
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      78
      1102
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1088
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      819
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      818
    Aihe