Miten perintö menee?

Pohdiskeluja

Kun kolmen lapsen vanhemmat aikanaan kuolevat niin meneekö perintö tasapuolisesti näille kolmelle lapselle jos mitään erillistä testamenttia ei ole? Vai voiko testamentilla syrjäyttää toiset lapset?

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suunnilleennäin

      Jos testamenttia ei ole ja molemmat vanhemmat kuolevat, niin kolme lasta perivät tasan. Mutta yleensä ensin kuolee vain toinen puolisoista, joilloin lapset perivät puolet ja puoliso puolet sekä yleensä myös asumisoikeuden yhteiseen kotiin.

      Jos taas vanhemmat tekevät testamentin, niin puolet molempien omaisuudesta voidaan testamentata ihan kenelle haluavat. Puolet jää lapsille tai he voivat sen vaatia. Testamentilla voi siis ohittaa omat lapset kokonaan, mutta jos nämä haluavat, niin lakiosuuden he saavat oikeusteitse. Se on siis puolet omaisuudesta jattavaksi kaikkien lasten kesken.

      Molempin vanhempien kuoltua ilman testamenttia saavat lapset kaiken tasan.

      • PuolisoEiPeri

        "Mutta yleensä ensin kuolee vain toinen puolisoista, joilloin lapset perivät puolet ja puoliso puolet"

        Puoliso ei PERI yhtään mitään jos kuolleella on rintaperillisiä.


      • takkuillaan

        Puolisot yleensä omistavat kaiken puoliksi, siis kuolleen puolison omaisuus jaetaan rintaperillisille ellei testamenttia ole,
        eloon jääneellä puolisolla on asumisoikeus yhteiseen kotiin,
        ja hänelle jää puolet yhteisestä omaisuudesta,
        mutta se ei ole puolisolta perittyä vaan hänen osuutensa omaisuudesta.
        Yhteistä omaisuutta on se missä on molempien nimet esim, jos auto on vain toisen nimissä niin se on vain hänen omaisuuttaan.


      • eijuuvaarinhousut

        Niin, helposti näissä vastauksissa tälläkin palstalla sekoitetaan perintöoikeus ja avio-oikeus. Kunneivätole laisinkaan sama asia.


      • testamentti

        Mitäs, jos ensiksi kuolleen vanhemman jälkeen ositusta ja perinnönjakoa ei tehdä esim. Vähäisen 100e/lapsi osuuden takia jää hoitamatta asia. Eloon jäänyt puoliso tekee vaikka miljoonan omaisuuden sen jälkeen asuntokaupoilla ja säästäväisyydellä. Edelleen pesän arvo alun perin lähes nolla. Eloon jäävä tekee testamentin yhden lapsista hyväksi ja kaksi muuta saa vain lakiosan. Miten perinnönjako lasketaan? 50% omaisuudesta kolmelle lapselle ja 50% testamentin mukaan. Vai 100% testamentin mukaan, koska leski on hankkinut itse omaisuutensa muulla kun perikunnan varoilla?


      • rusikka

        Ensiksi kuolleen jättämä perintö on lasten omistamaa ja ositetaan/jaetaan erossa lesken perinnöstä. Ositusperusteena on (esim. 1/10 asunnosta) kuolinhetki, mutta arvoksi tulee osituksen/jaon tekoajan käypä arvo.
        Tekemättä jäänyt ositus saattaa aiheuttaa (???) sen, että tuolloin rikkaamman lesken perukirjaankin merkitty tasingosta kieltäytyminen katsotaan ehkä pätemättömäksi, jolloin lasten aiemmaksi perinnöksi tulee puolet silloisista yhteenlasketuista pesän perukirjaan merkityistä varoista.
        Lesken (lapset omia/adoptoitu) omaisuuden hankinta ajalla ei ole merkitystä.

        Rintaperillisten lakiosat ovat puolet siitä mitä he saisivat ilman testamenttia, mutta lakiosia on kunkin vaadittava 6kk kuluessa testamentista tiedonannon ja kopion saatuaan. Leski voi siis puolet nettovaroistaan mättää testamentilla minne tahtoo.


      • 8-2

        Tuohon vielä, että eläessään saa omaisuudelleen tehdä mitä haluaa. Jaettavaksi jää vain se, mitä on jäljellä kuolinhetkellä.


      • Arvo-takaisin-pesään

        Omaisuudelleen saa tehdä mitä haluaa, mutta muista saajista poiketen rintaperillisiään ei saa kohdella epätasa-arvoisesti, vaan voi käydä niin, että suosittu joutuu maksamaan muille rintaperillisille niin paljon, että nämä saavat ainakin lakiosansa verran myös.


    • Olishuvatie

      Tähä liittyen kysyn. Vanhemmat kuoli, 3 lasta, yhdellä velkaa ulosotossa, voiko hän luopua perinnöstä ja meneekö hänen osuutensa suoraan hänen lapsilleen.

      • Yhrääjä

        Perinnöstä voi luopua jos siihen ei ole vielä "ryhtynyt", jolloin perintö menee luopujan lapsille. Luopumisilmoitus olisi vielä hyvä toimittaa perunkirjoittajalle (tai sille joka tilaa virkatodistukset) mahdollisimman pian, koska myös luopujasta täytyy tilata katkeamaton sukuselvitys 15v. ylöspäin, jotta saadaan selville ketkä tulevat hänen sijaansa.

        Toinen juttu sitten on, jäin miettimään kun kirjoitit "vanhemmat kuoli", onko molemmat vanhemmat siis kuolleet samaan aikaan???
        Jos vaikka toinen onkin kuollut aiemmin, ja sieltä tämä nyt ulosotossa ollut lapsi saanut silloin osan mutta kuolinpesä on ollut vielä jakamatta, tästä aiemmin peritystä omaisuudesta ei enää voi luopua..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6806
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4420
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2833
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1457
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1134
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe