Kertalämmitteinen kiuas mökillä

Hyvä_kiuas

Mökillä on kertalämmitteinen pönttökiuas. Sellainen jossa yläosa on kartiomainen huuva. Kiuas on asennettu v. 1970 ja se on ollut senjälkeen kaikki mökkikaudet käytössä. Mikään ei ole ikuista. Huuvaan alkoi ruostua pieniä reikiä ja myös hormiliitosputkeen. Niinpä valmistin itse saman mallin mukaan ruostumattomasta 1 mm pellistä uuden yläosan puolivälin saumasta ylöspäin ja uuden liitosputken ainevahvuudeltaan 3 mm teräsputkesta. Alaosa on paremmin kunnossa ja se jäi ennalleen. Sen vaihtaminen vaatisi isomman muurausurakan, joten täytyy ylläpitää peltikuori korjaamalla kun on tarvis. Yläosan vaihto oli suhteellisen helppo: Kivet pois ja yksi pystyyn muurattu kerros tulitiiliä pois. Sitten vaan uudet osat tilalle ja hieman muurausta.
Nyt on pari kertaa testattu ja toimii entiseen malliin. Kyllä se vielä muutama kymmenen vuotta kestää. Kivet pitää tarkistaa noin 5 vuoden välein.
Lämmittäminen kestää 1,5 tuntia. Löylyt ovat vertaansa vailla samoin kuin saunan hiljaisuus saunottaessa, ei vedon huminaa eikä sähkökellon raksutusta.

7

955

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sama_kuin_edellä

      Saunan lämpötalouslaskelma:

      Kertalämmitteisen saunan koko 3,0 x 2,4 x 2,1 m3, ikkuna 60 x 60 cm
      Lämmitys 0-asteesta 80-asteeseen. Tarkasteltava aika on 3 h jakso.
      Esitän vain lopputuloksen oletuksillani (karkeita).

      1. Lämpömäärä seinien ja katon läpi ulos, eristysvilla 100 mm: 2,2 kWh

      2. Lämpömäärä 2-lasisen ikkunan läpi 0,3 kWh

      3. Ilmanvaihto 1 m/s 1 dm3 aukosta: 3 kWh

      4. Puuosien lämmitys paneelit ja lauteet 300 kg: 7 kWh

      5. Betoni- ja tiiliseinän 1800 kg lämmitys 6 m2 20-astetta lämpimämmäksi: 10 kWh

      6. Betonilattian lämmitys 10 astetta, vertaa edellä: 5 kWh

      7. Löylyveden höyrystäminen 3 kg: 1,4 kWh

      8. Kiukaaseen varautunut lämpömäärä, tulitiilet ja kivet, yht. 200 kg, 300-astetta: 17 kWh (siirtyy saunoessa pikkuhiljaa muihin rakenteisiin jne.)

      Virheiden vaikutus:
      9. Savupellin sulkemisen viivästyminen optimista 10 minuuttia: 13 kWh karkaa

      10. Savupellin vuoto kiukaasta hormiin 3 h, 0.1 dm2 aukko: 16 kWh karkaa.

      • aitoparas

        mikä ihmeen ilmanvaihto? Kertalämmitteisissä ei ole ilmanvaihtoa saunomisen aikana mikäli poistot/tulot eivät ole auki. Ilma vaihtuu pääasiassa saunanoven aukaisemisen yhteydessä.

        Suurin lämpöhukka jätetty edellisessä noteeraamatta täydellisesti eli kiviin sitoutuneen lämmön "hukkaaminen" saunatilaan eristyksen puuttuessa mikä on huomioitu aitokiukaassa.


      • Hyvä_kiuas

        Kyllähän saunahuoneessa yleensä jonkinlaiset ilmanvaihtoventtiilit on. No hyvin pienellä ne tulee pidettyä, ainakin ylempi venttiili, taikka kokonaan kiinni lämmityksen aikana. Laskelma tuli tehdyksi, kun suunnittelin toisen saunan uudistamista ja tietenkin jatkuvalämmitteisen kiukaan korvaamista pönttökiukaalla. Se on betonirakenteisessa rakennuksessa.

        Kiukaani on senverran pieni, että jos sauna ei ole lämmin lämmityksen loppuessa, ei kiukaan lämpömäärä riitä sitä oleellisesti lämmittämään, jos vielä haluaa kiukaasta löylyäkin. Saunassani pitää lauteiden lämpötila olla ainakin 60 astetta saunomisen alkaessa, muutoin ei se tunnu lämmitetyltä saunalta. Saunomisaika on n. 3 tuntia peltien sulkemisesta. Mitään aamulöylyjä en ole koskaan kaivannut. Onhan kertalämmitteinen sauna aamulla vielä mukavan lämmin ja kuivanut, mutta ei saunomiskelpoinen. Tämä onkin kertalämmitteisen merkittävä etu ja energiansäästö. Jatkuvalämmitteisen peltejä ei juuri tule suljetuksi, ja sauna on jäähtynyt aamuksi.


      • aitop

        Ilmanvaihtoventtiilit tms. toki löytyy mutta ns. painovoimaista ilmanvaihtoa ei ole missä lämpötilaeroihin pohjautuen poistuneen ilman tilalle saunatilaan ohjataan korvausilmaa poistetun ilman tilalle. Ilmanvaihto on yksi suurimmista energiahukista ja se kertalämmitteisistä saunoista puuttuu saunomisen aikana mikäli poistot/tulot ovat kiinni.
        Pönttökiukaan "etu" vs. aito on siinä, että kivitilan eristyksen puuttuessa jo lämmitysvaiheen lämpösäteily lämmittää osiltaan saunan rakenteita jolloin kiviin sitoutunut lämpö ei mene hukkaan saunan ollessa ns. peruskylmä sauna. Jos esim. sinun saunassasi olisi aito ja vaikka lämmittäisit kivet punahehkuun saunomisen alkaessa iso osa kiviin sitoutuneesta lämmöstä menisi rakenteiden lämmistykseen.
        Ilman paneleita betonibunkkeri veisi aivan valtavasti lämpöenergiaa ja peruslämmön puuttuminen on se toinen suuri energiahukka riippuen laskutavoista. Peruslämpö kun säästää valtavasti lämmitykseen käytettyä energiaa mutta vastaavasti kuluttaa energiaa peruslämmön ylläpitämisessä määrissä jolloin peruslämmön puuttuminen tapauskohtaisesti onkin suuri energiansäästö.
        Itse aukaisisin pellit saunomisen jälkeen oli kyseessä sitten kerta- tai jatkuvalämmitteinen kiuas jälkikuivaamisen varmistamiseksi. Tulo ihan ehdottomasti kiinni. Kylmän ulkoilman johtaminen saunaan sen kuivaamisvaiheessa on ihan järjenvastaista. Nopeahko tuuletus saunomisen lopuksi vastaavasti on ihan perusteltua ja jopa aiheellista. Kertalämmitteisen etu jälkikuivaamisessa kiviin sitoutunut lämpö mikäli saunomista ei ei jatketa niin kauan että kivet kylmenee tasolle jossa löylyvesi valuu kivien läpi höyrystymättä.


      • Hyvä_kiuas

        Tuossa kohdassa 9 on laskuvirhe, ei sitä lämpöä ihan noin tehokkaasti karkaa. Oikeampi arvo on 1,7 kWh, kun peltien sulkeminen viivästyy 10 min.
        "9. Savupellin sulkemisen viivästyminen optimista 10 minuuttia: 1,7 kWh karkaa"
        Käytännössä kiukaan viilenemisen huomaa selvästi, jos peltit on esim. 10-20 min liian kauan auki.


      • Hyvä_kiuas

        Mitä kertalämmitteisen saunan kuivaamiseen tulee, en kyllä aukaisisi savupeltiä saunasta tuuletusta varten. Parempi kun poistuva ilma kiertää pesuhuoneen muuripatauunin kautta tai poistuu ilmaventtiileistä. Pesuhuone on paljon kosteampi tila kuin löylyhuone.

        Eikä se ulkoa tuleva kylmä ilma sisällä kosteutta kovinkaan paljon. Eli pidän alimmat ilmaventtiilit hyvin auki pesuhuonetta kuivatettaessa ja myös ylimmät. Usein laitan myös kosteudenpoistajan pyörimään. Se ei kylläkään kerää saunomisen jälkeen kovin paljon kosteutta jostain syystä. Ehkä puoli litraa tai korkeintaan litran vettä yön yli. Kun kosteudenpoistajaa käyttää autotallissa tai tai kylmillään olleissa vapaa-ajan asunnon tiloissa, kertyy vettä useita litroja vuorokaudessa. Kuivattavan tilan koko varmasti vaikuttaa.


    • sillaisemenee

      Meillä jatkuvapoltto kiuas, sytytyksestä 40min voi eka porukka mennä saunomaan. Sitten voi saunoa vaikka 24 tuntia yhteen menoon, kunhan pikkasen lisää puita välillä. Meille ei käy tuo kertapoltto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      76
      3496
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      565
      3287
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      3004
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2092
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      1911
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      316
      1888
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1865
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      143
      1506
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1301
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1282
    Aihe