SAIRAUSPÄIVÄRAHA HEIKKENEE

LEIKKAUKSIA

Vuorotteluvapaan ehtoja kiristetään
Hallitus ehdottaa vuorotteluvapaalakia muutettavaksi siten että vuorotteluvapaan työhistoriaedellytys korotettaisiin 20 vuoteen vapaan enimmäiskesto lyhennettäisiin 180 kalenteripäivään ja pitkän työuran tehneiden korkeampi vuorottelukorvaus poistettaisiin siten että vuorottelukorvauksen taso olisi 70 prosenttia työttömyyspäivärahasta kaikilla vuorottelijoilla (HE 51/2015).
Esitys perustuu Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan jonka mukaan hallitus arvioi kriittisesti kaikkia sellaisia tukijärjestelmiä jotka ohjaavat työkykyisiä ihmisiä pitkäaikaisiin poissaoloihin työmarkkinoilta. Hallitus-ohjelman mukaan vuorotteluvapaajärjestelmän ehtoja tiukennetaan muuttamalla se syyperusteiseksi ja/tai muuttamalla työhistoriaehtoa. Saamisehtojen tiukennuksella tavoitellaan 50 miljoonan euron säästöä. Hallitusohjelman mukaan edelleen vuorotteluvapaajärjestelmästä on mahdollista myöhemmin luopua kokonaan.
Esitys liittyy vuoden 2016 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.
Suomen Yrittäjät toi lausunnossaan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle esiin ettei vuorotteluvapaajärjestelmä ole täyttänyt kaikkia sille asetettuja tavoitteita. Järjestelmän tarkoituksena on ollut edistää lyhytkestoisen työstä poissaolon avulla työntekijän työssä jaksamista ja parantaa samalla työttömänä työnhakijana olevan henkilön työllistymisedellytyksiä määrä-aikaisen työkokemuksen avulla. Tutkimusten mukaan objektiivista näyttöä ei ole siitä että pidetyt vuorotteluvapaat pidentäisivät työuria. SY:n näkemys on jo pitkään ollut että vuorotteluvapaa-järjestelmästä olisikin syytä luopua kokonaan.
Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2016.

Sairausvakuutuksen päivärahojen tasoa lasketaan
Hallitus esittää sairausvakuutuslakia muutettavaksi siten että sairauspäivärahan määräytymisessä käytettävän 70 prosentin korvaustasoon oikeuttavan vuosityötulon yläraja alennettaisiin nykyisestä 36 419 eurosta 30 000 euroon. Tulorajan ylittävältä osalta sairauspäivärahaa karttuisi nykyisen 40 prosentin sijasta 35 prosenttia 56 032 euroon saakka ja sen ylittävältä osalta 25 prosenttia. Edelleen vanhempainpäivärahakaudelta maksettava 30 päivän korotettu 75 prosentin korvausaste ehdotetaan alennettavaksi 70 prosenttiin.
Sairauspäivärahaan ehdotettujen muutosten säästövaikutukseksi on arvioitu 29 miljoonaa euroa ja vanhempainpäivärahaan ehdotettujen muutosten 13 miljoonaa euroa vuodessa. Säästövaikutus kohdistuu sairausvakuutuksen työtulovakuutuksen josta valtaosa rahoitetaan työnantajilta ja vakuutetuilta (työntekijät/yrittäjät) kerättävillä vakuutusmaksuilla. Vakuutusmaksuilla rahoitettavasta osuudesta työnantajien osuus on yli kaksi kolmasosaa.
Ehdotetut muutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2016.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sesiitä

      Hallitus leikkaa samalla itse yhteiskunnasta. Äkkiseltään vaikuttaisi olevan hölmöläisten hommaa, jossa ei nähdä kokonaisuutta, vaan osia siitä.
      Kotimaan markkinat on nyt avainasemassa, kun vienti takkuaa. Nyt pitäisi huolehtia työllisyydestä ostovoiman kautta. Kauppa ja palvelut tarvitsevat kuluttajia ja ostovoima olisi paras vakuus siihen.
      Tulee mieleen lasten laulu, että makkaras on kaksi päätä ja se toinen pää on tää ja sitä on vaikea ymmärtää kun toisesta päästä haukkaa niin toinen pää jää ; )) : ))

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      76
      3466
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      565
      3257
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      2964
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2092
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      12
      1885
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      315
      1876
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1865
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      143
      1496
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1291
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      65
      1270
    Aihe