TV,mot ohjelmaan porohoito, onko lihaa tutkittu

punakuonojuppperi

NÄMÄ VÄITTÄMÄT... OVATKO NÄMÄ OIKEASTI TOSIA?

1--Poromiehiä suojaa varmaan sama lainsäädäntö napapiirin eteläpuolella kuin syntyperäisiä saamelaisia lapissa, erotuksella että ovat ¤ isis mamujen ¤ kanssa samaa sakkia, ovat siis toisten elätettäviä ja muutoinkin aika arvaamattomia?

2--Napapiirin etelänpuoleinen poronhoito, onko luomua, kyseenalaistan?

3--Poronlihan myyntipaketeissa pitäisi olla tuottajan koodi kuin muissakin myytävissä elintarvikkeissa. Tietäisi ostaja ostaa puhdasta pohjoisen lapin lihaa.

4--Taitaa olla vielä porotiloilta napapiirin eteläpuolella suoramyynti osin kuititontakin. Onkohan veronkiertoa ?

5--Ovatko poromiehet luontoterroristeja? Käyttäytyvät yksityistenkin maa-alueilla kuin pahaset huligaanit ja ovat verrattavissa vaatimuksineen kaikkien luonnonpetojen hävittämiseen kokonaan ja julkisesti. Esimerkiksi Suomussalmen hossasta nyt , moottoripyörä jengiin tavoin?

6--Jo liito orava saa jo kauhun olemassaolollaan metsässä luontoaktiiveissa? Kajaanissa kaatui merkittävä kaivoshanke vihreän sammakon suojelun vuoksi, luonnosta ymmärtävät HERÄTYS. Onko poro asiat napapiirin eteläpuolella enää balanssissa ?

7--Poromiehet ampuvat luvitta Karhut, Sudet, Ilvekset, Ahmat, Kotkat ja kaikki muut luonnonvaraiset eläimet armotta, taitaa joku metsästys koirakin päästä hengestään, vain harva poromies jää kiinni teoistaan. Esim, Pudasjärvellä joku vuosi sitten keväällä jäi poromiesten pääjatikka kaverineen itseteossa kiinni luvattomasta karhun pyynnistä ja taisi olla poliisi vielä emäntänä jatikalla ja kotka oli nyt talvella ammuttu pesäänsä

8-- Terrorisoivat yksityisilläkin mailla maastoajoneuvoilla oikein luvan kanssa, kuin porot läsnäolollaan ja paskallaan.

9--Kesän liikennesaasteet maistuu tiesuolan mukana syysliukkailla poroparoille.

10--Kaikki talven liikennesaasteet porot syövät keväällä teidenlaidoilta, kun tienpientareet sulavat lumesta kuukausia ennen metsien lumien lähtöä .

11--Pelloilta porot syövät kesäisin kaikki kasvimyrkyt ja karjanpaskat. Poroja kun eivät heikot poroaidat pidättele ja talven jäljiltä porotokan pelto täystuhon jälkeen jääpolte. Mittava ja kallis tuho tuhoaa maanviljelijäin ym, pelto viljelyksiä .

12--Porot kuopivat metsistä nykyisin menetelmien mukaan istutetut puuntaimien juuret ylös jäkälää etsiessä. Suuri ja kallis menoerä metsänomistajille.

13-- Radioaktiivisen jäkälän mukana radioaktiivisuus siirtyy poroon, voisivat käydä jo piakkoin ydinpolttoaineeksi?

14--Kaikki kyseenalaiset rokotukset mm, hirvikärpästä vastaan ,, jäämät ? Lapissa ei ole hirvikärpäsiä.

15--Kun porot elää pääasiassa tunnetusti teillä. Autoilijat ja muut tiellä liikkujat joutuvat hankkimaan turvakseen kaskovakuutuksen omaan laskuun. Poromerkin mukaan kolarin maksajan pitäisi olla poronomistajan, omasta vakuutuksestaan.

16-- Tie liikenne vammauttaa ? Päätiet pahimpia mutta pikkuteilläkin vakavia ihmishengen vaativia onnettomuuksia on sattunut. Pahin alue on Kiiminki - Kuusamo ja Suomussalmi - Kuusamo, aina Rovaniemen eteläpuolelle saakka.

17--Suuriosa porosta voi olla ruhjeilla elinkaarenaikana tie liikenteestä johtuen, mikä ei voi olla näkymättä lihanlaadussa.

18--Poroista lahtiin kelpaamattomat kuskataan kuulo puheiden mukaan systemaattisesti pääteidenvarsiin pakettiautoilla. Täyden liikenneonnettomuuden korvausten toivossa, vaikkei haluta ymmärtää ja ottaa kontolle henkilö riskejä. Lapista myös kuulemma kuskataan halpoja vasoja pahimmalle petoalueille ja nostetaan petokorvaukset ?

19--Vaikka hallitus leikkaa, kaikilta vähäosaisimmilta, porotalouden tuki taitaa vain nousta kyseisellä alueella.

20--Porotalous ei täysin elätä. Poromiehet taas kuulopuheiden mukaan elää avustus rahoilla rakentamallaan porotilallaan, valtion avustuksilla . Loisivat samanaikaisesti myös työttömyyspäivärahalla.

21--Kukaan mökkiasukas ja omakotiasuja ei pidä tästä karmeasta kaaoksesta, pihat ja mökkiranta kesällä haisee karmealle poronkuselle ja mökin kuisti karvojen peitossa ja paskassa. Kaikki istutukset pihoilta puoleksi syöty ja revitty irti maasta ,eikä taida uusia mökkiläisiä muualta alueelle olla tulossa, tietäen kauhean tilanteen.

22--Pieniä lapsia ei voi kyseisellä alueella päästää yksin ulos, varsinkaan mökeillä kesäisin ja syksyisin porovaaran vuoksi. Porot ovat väliin erittäin akgressiivisiä ja täysin kesyyntyneitä ilmeisesti talvi ruokinansta johtuen.

1 Onko tehty yhtään tutkimusta, kelpaako nykyaikana vapaana napapiirin eteläpuolella laidunnettujen porojenliha enää ihmisravinnoksi jäämien vuoksi ?

2 Pitääkö ihmisten asua kyseisellä alueella aitausten sisällä ja porot vapaana ? Onko kyseisen terrorin vuoksi porottomien muutettava etelään ?

3 Mieti ?

4 Syötkö itse kyseenalaista luomu lihaa ?

5 Onko tähän kaikkeen vielä nykyaikana kyseisellä alueella asujien suostuttava pakolla, mietin vaan.

Järjestetäänkö kilpailu ?Ota osaa. Keksiikö kukaan vapaalle poronhoidolle kyseiselle alueelle yhtään järkevää syytä Kuusamossa? Muhkeat palkinnot ????

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jähkhä

      Poromiesten oikeuksien julistus.

      Pohjoisen maaseudun talousahdinko on alkanut näkyä entistä enemmän poromiesten arjessa.

      Soittelu muutamien maitotilallisten taholta on mennyt jo kiusaamisen asteelle, kun ensimmäinen puhelu tulee aamuviideltä ja viimeinen yhdeltätoista illalla. Poromiehet aitaavat viljelyksiä jatkuvasti ja korjaavat entisiä aitoja koko sulan maan ajan sekä paimentavat poroja pois ihmisten haitolta.

      Ihmisten vaatimukset poronhoidon rajoittamiseksi kasvavat koko ajan. Aitoja vaaditaan joka puolelle, eikä poroja saisi olla kohta missään. Maitotilalliset eivät ole ainoita: porot haittaavat monia mökkiläisiä ja metsästysseuroja, jopa metsätilallisiakin muka aiheuttamalla taimikkotuhoja.

      Poromiehet ovat nöyriä ihmisiä ja pyrkivät kaikin keinoin pitämään sopua yllä. Pienissä kylissä ihmisten pitää tulla toimeen keskenään, niinpä poromiehet vastaavat jokaiseen puheluun ja vaatimukseen.

      Osa vain toimii jo äärirajoilla. Omat työt ovat tekemättä, kun puhelin soi jatkuvasti ja pitää juosta ajamassa poroja, aitaamassa aumoja ja mansikkamaita, istuttamassa puuntaimia ja siivoamassa pihoilta poronpapanoita. Yöunet jäävät vähiin ja nekin uneksii olevansa töissä tai unissa vainoavat tekemättömät työt.

      Poroja telotaan autoilla tahallaan, eikä tehdä ilmoitusta vaan jätetään loukkaantuneena kuolemaan myöhemmin niin, ettei porosta saa liikennevahinkokorvausta.

      Niitä ammuskellaan tai tapetaan ja leikataan korvat pois, niin ettei niistä varmuudella tunnista omistajaa.

      Poromiehiä uhkaillaan ja haukutaan laiskoiksi maanomistajien siivelläeläjiksi, vaikka tosiasiassa he tekevät raskasta työtä luonnonarmoilla vain parin euron tuntipalkalla. Facebookiin on perustettu ryhmiä, joissa vaaditaan poronhoidon lakkauttamista.

      Poronhoito on kuitenkin merkittävä elinkeino pohjoisilla alueilla. Vaikkei siitä poromiesten omaan taskuun jää paljoakaan rahaa, se työllistää suuren määrän eri alojen ihmisiä ja tuo toimeentuloa lähialueelle.

      Niinpä meidän pohjoisen ihmisten pitäisi arvostaa myös poromiehiä ja olla ylpeitä siitä että meillä vielä on tämä alkuperäiselinkeino olemassa.

      • tt687

        "Poromiehet ovat nöyriä ihmisiä ja pyrkivät kaikin keinoin pitämään sopua yllä"

        vai että näin. Salli minun nauraa!! Kohta 40 vuotta näiden perhanan rapipäiden ja niiden omistajien kanssa tapelleena ei säälitä yhtään unettomat yösi aidantekemisiesi kanssa! Se on laki, joka sanoo jotta vahinkoja ei elukkanne saa toisen omaisuudelle tehdä! Toivoisin vain, että noudattaisitte sitä!

        Toivotan vain lisää unettomia öitä!


    • viisatelija

      Poroista saatava myyntitulo on abaut, 15 000 000 vuosittain. Jo pelkästään porokolareiden aiheuttamat kustannukset ovat lähes saman verran. 4000 kolaria vuodessa ja yksi kolaroitu poro aiheuttaa 3000 euron kustannukset = 12 000 000 euroa vuodessa. Kansa saa maksaa tämän harrastelun, porotalous aiheuttaa pelkästään kustannuksia kaikille ja on porottomille liian haitallista..

      • tt687

        olenkin jo kauan sitten sanonut, että kokonaisuudessaan halvemmaksi yhteiskunnalle tulisi kun näille yhteiskunnan eläteille maksettaisiin joku perustulo kotia, jos luopuvat elukoistaan. Istukoot keinutuolissa pirtissä verorahoilla, kestän sen. Kaikki porot lahtiin tai vähintään Sodankylän yläpuolelle.
        Säästyis ainakin omat hermot, pihamaan istutukset ja yhteiskunnan rahaakin tällä ratkaisulla!

        Laittaisivat aitaukseen elukkansa edes näin syysliukkailla!! Viime viikollakin yhtä porokolaria todistaneena ja kahdessa itse läheltäpiti-tilanteessa olleena, eihän tässä ole mitään järkeä! Pitääkö jonkun kuolla noiden takia!??


      • Eripuraa

        Poronhoito on niitä alkuperäisiä maaseudun ammatteja, joita vastaan on helppo hyökätä. Äänestäjinä joukko pienenee koko ajan. Vihreiden äänestäjät ovat väkirikkaissa etelän kaupungeissa. Heidän tarkoituksenaan on päästä vallan kahvaan.
        Mikäpä on tehokkaampaa, kuin kylvää eripuraa maaseudun ammattien keskuuteen??


      • eripuralle

        Anteeksi vaan tyhmyyteni. Onko sellaisia ammatteja vielä olemassa ?, jossa elää täysin loisena valtion tukieuroilla ja vielä kaikin tavoin kaikkien toisten haettona.


      • AmmattionAlkutuottajakin
        eripuralle kirjoitti:

        Anteeksi vaan tyhmyyteni. Onko sellaisia ammatteja vielä olemassa ?, jossa elää täysin loisena valtion tukieuroilla ja vielä kaikin tavoin kaikkien toisten haettona.

        Saat anteeksi tyhmyytesi, kaikkihan me erehdymme? Menneisyydestä voisi löytyä ymmärrettävä selostus alkutuottaja vihalle?
        Ennen toista maailmansotaa kirjoitti Suomen sosialidemokraatti lehti:
        ENNEN EI SUOMESTA NÄLKÄ LOPU, ENNENKUIN VIIMEINEN RUISKUHILAS häviää Suomen pelloilta.
        Sitten oli ensimmäinen maailmansota ja Venäjällä vallankumous. Junat eivät toneetkaan enää halpaa viljaa Ugrainasta. Seurasi nälkä ja pettuleipää syötiin yleisesti.


      • sallimunnauraa

        Pettukin terveellisempää kuin kuselle maistuva poro ja peltoviljely kyllä häviää kun porot sotkevat pellot.


    • pousvomän

      vinks vaan...vihreiden kannatus nousisi sataan prosenttiin napapiirin eteläpuolella jos ottaisivat asian omakseen.

    • tuetpois

      kyllä...hallituksen pakkolait vois unhoittaa poistamalla poronhoidon tuet, vastaa niitä valtion menoja ,mistä kinataan

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5309
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3437
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1572
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      192
      1463
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      988
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      779
    Aihe