Rosvojen lukot

Avainhenkilö

Viiden rosvon porukka on piilottanut ryöstösaaliin kellariin jonka oven he lukitsevat. Koska rosvot eivät luota toisiinsa, he päättävät lukita oven niin että tarvitaan vähintään kolmen rosvon joukko (ketkä tahansa kolme) oven avaamiseksi. Mikä on pienin määrä lukkoja oveen ja kuinka monta avainta kukin rosvo silloin saa?

16

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tämäpä ratkesikin helposti pienen tietokoneohjelman (bittipyörittelyä FORTRANilla) avulla. Enpä nyt kerro kuitenkaan vielä omaa vastaustani, jotta muutkin saavat nautiskella ongelman ratkaisemisesta.

      Hyvä pieni harjoitustehtävä vaikkapa niille opettajille, jotka parhaillaan valmistautuvat perehdyttämään oppilaitaan koodauksen saloihin.

    • Avainhenkilö

      Ei tullut muita kuin Sinisalon vastaus joten kerrotaan miten oikea ratkaisu voidaan päätellä. Vaatimuksena on siis ettei mikään rosvokaksikko saa ovea auki mutta mikä tahansa rosvokolmikko saa sen auki.

      Lähdetään liikkeelle mahdollisista rosvokaksikoista, joita on 10 kpl, C(5,2). Voidaan päätellä että lukkojakin tulee olla vähintään yhtä monta, yksi lukko kullekin rosvoparille jota se ei saa auki. Jos lukkoja olisi vaikkapa yhdeksän, joko yksi kaksikko saisi kaikki lukot auki tai kaksi eri kaksikkoa ei saisi yhtä lukkoa auki. Mutta silloin näistä kahdesta kaksikosta voitaisiin muodostaa kolmikko joka ei saa myöskään tuota lukkoa auki.

      Avainten jako menee helpoimmin niin että ajatellaan ensin kaikille rosvoille jaettavaksi yksi kpl kaikkia avaimia. Sitten kaksikko kerrallaan poistetaan kummaltakin kaksikon jäseneltä yksi avain joka on molemmilla ja jota miltään muulta parilta ei ole vielä poistettu. Kun kukin rosvo kuluu neljään eri kaksikkoon, poistetaan kultakin neljä avainta ja jäljelle jää kuusi. Näin on varmistettu että mikään kaksikko ei saa kaikkia lukkoja auki.

      Viidellä rosvolla on siis kullakin kuusi avainta eli kaikkiaan 30 avainta. Erilaisia lukkoja ja avaimia on 10 kpl joten kutakin avainta jää rosvoille 3 kpl. Kun alkuperäinen jako tehtiin tasan ja niin että kukin saa vain yhden kappaleen kutakin avainta, täytyy kutakin avainta olla yksi kappale kolmella eri rosvolla. Siksi millä tahansa rosvokolmikolla on nuo 10 avainta ja se saa oven auki.

      Eli vastaus on: 10 lukkoa ja 6 avainta rosvoa kohti.

      • Juuri näin.

        Minäkin päädyin pienen pikaisen bittipyörittelyohjelmani avulla aivan samaan minimiratkaisuun; kymmenen lukkoa ja kuusi avainta kullekin rosvolle. Ohjelmani tulosti myös täydellisen esityksen siitä, miten avaimet rosvoille voitaisiin jakaa.

        Ihmettelen vain, miksi kukaan palstan nuorista lukijoista ei halunnut uhrata aikaansa tällaisen näppärän pienen kombinatorisen ongelman ratkaisemiseen. Onhan juuri tällaisilla ongelmilla ratkaisuineen paljonkin sovellutuksia tieto-/tietoliikennetekniikan puolella. Tällaisiin ongelmiin syventymällä palstan nuoret lukijat voisivat kehittää teknillisten sovellutusten kannalta hyödyllisten ongelmien ratkaisutaitojaan ja osoittaa, itselleen ja muillekin, omaavansa taipumuksia tämän edellyttämään loogiseen päättelyyn.

        Mutta ehkäpä ict-hypen aika Suomessa on ohi. Palannemme takaisin maa- ja metsätalouteen?


      • spekulaatiota

        "Ihmettelen vain, miksi kukaan palstan nuorista lukijoista ei halunnut uhrata aikaansa tällaisen näppärän pienen kombinatorisen ongelman ratkaisemiseen."

        Niin. Sain ratkaistuksi tehtävän, mutta en viitsinyt kirjoittaa sitä tänne, koska tämä saattoi olla läksy. Monille nuorille tehtävä voi olla liian vaikea ja osaajille taas yksi rutiinivääntö muiden tehtävien joukossa. Toisaalta S24 ei ole kaikkien suosiossa. Monikohan on oikeasti nähnyt edes tehtävän?


      • LiianHaastavako

        Ennen palstauudistusta kerrottiin myös niiden määrä jotka olivat avanneet viestin, ei pelkästään vastaajien määrät. Muistaakseni parissa päivässä kertyi tyypillisesti muutama sata lukijaa. Täällä tulee helpoille tehtäville (tyypillisille koulutehtäville) nopeasti useita vastauksia joten luulisin että tämä rosvotehtävä oli liian vaikea normilukijalle.


      • epäilenpä

        Käsittääkseni IT-alalla ei juurikaan tarvitse etsiä optimaalista ratkaisua. Tietokoneet iteroivat nopeasti, jolloin monessa tapauksessa ei haittaa vaikka joku luuppi pyörisikin turhan monta kertaa. Olen tehnyt jonkun verran softaa, mutta en nyt keksi äkkiä miten tämä tehtävä auttaisi ohjelmoijan uralla.


    • ei_saaliinjakoa

      Kunnon rosvot eivät enää harrasta kellaripiiloja. Kunnon rosvot nauttivat veroparatiiseista ja niistä saatavista "pöytälaatikko" firmapalveluista.
      Unohda ne kellaripiilot ja tule jo digitalisoidun maailman todellisuuteen jossa varallisuus vilahtaa veroparatiisin pankin turvaan sekunnin murto-osissa

      PS. kellaripiiloa parempi piilo on vaikka oma tontti. Kyllä sinne "mullan alle" mahtuu piilopaikkoja. Seuraatko edes tv-uutisia lainkaan? Ja kunnon rosvo pitää saaliin kokonaan itsellä eikä jaa siitä osia muille. (joten tuo 20 %:n eli viidesosan osuus saaliista on todella liian vähän kunnon rosvolle)
      Miksi jakaisit saaliin kun voit pitää koko saaliinkin, koska kaverisi ovat liian tyhmiä tajutakseen muuta kuin perinteisen kellaripiilon?

    • Tässä esimerkki avaimien jaosta:
      0000111111
      0111000111
      1011011001
      1101101010
      1110110100
      Mutta entäpä jos vaadittaisiinkin, että neljän viidestä rosvosta pitäisi olla paikalla?

      • kjghjf

        nollat ja ykköset toisinpäin. 10 lukkoa, 20 avainta.


    • 8765

      Kolme samanlaista lukkoa, jokaisella rosvolla yksi lukkoon sopiva avain.
      Eli tehtävässä olisi varmaankin ollut hyvä kertoa, että lukot ovat riippulukkoja, jotka voi jättää auki ilman avainta.

    • 10ja4

      10 lukkoa, kullakin rosvolla 4 avainta, yhteensä 20. Komen kombinaatioita on 10 ja kun kutakin avainta on 2, saa neljän ryhmä varmasti kaikki auki.

    • nykyaikaa

      Lukot ovat vain hidasteita ei esteitä. Jatkakaa vaan näitä lukkoleikkejänne, osaavat kunnon rosvot ovat jo menneet niistä lukituksista läpi.
      Kunnon rosvo ei piilota ryöstövarojaan lukittuun kellariin vaan veroparatiisiin.

    • Ohman

      Koska lukot saa auki vain kun vähintään kolme rosvoa on paikalla niin mikään kahden rosvon porukka ei saa kaikkia lukkoja auki.Eli on aina vähintään yksi lukko jota kukin pari ei saa auki.Oletetaan että rosvot A ja B eivät saa auki tiettyä lukkoa L.Tällöin jokaisen muun rosvoista C,D ja E täytyy saada tuo L auki, muuten kolmen rosvon kopla (A,B,C),(A,B,D) tai (A,B,E) ei saa kaikkia lukkoja auki.Jokainen rosvopari siis ei saa auki tiettyä juuri heille ominaista lukkoa.On C(5,2) = 10 kahden rosvon paria joista kukin ei voi avata tiettyä juuri heille ominaista lukkoa. Lukkoja täytyy siis olla vähintään 10.

      Jos R on nyt yksi rosvoista (siis A,B,C,D tai E) niin on C(4,2) = 6 kahden rosvon paria joissa R ei ole mukana ja kukin näistä pareista ei saa auki yhtä tiettyä lukkoa.Koska jokainen kolmen rosvon kopla saa auki kaikki lukot, R:llä täytyy olla avaimet jokaiseen näistä kuudesta luukosta.Jokaisella rosvolla tulee siis olla vähintään 6 avainta.

      Riittääkö 6 avainta? Jos avaimia on kaikkiaan 10 niin kymmenelle rosvoparille voidan antaa 9 avainta siten että millään parilla eivät nämä avaimet ole samat sillä C(10,9) = 10.Jokaiselta parilta (R,S) puuttuu siis yksi tietty avain. Tämä avain on kuitenkin kaikilla muilla yhdeksällä parilla. Jos ei olisi jollain parilla niin tämän parin kumpikaan rosvo ei pystyisi täydentämään (R,S)-paria kolmikoksi joka saa kaikki lukot auki.

      Merkitään parilta (R,S) puuttuvaa avainta K(R,S).Otetaan esimerkiksi pari (A,B).Tällöin K(A,B) on kaikilla muilla pareilla. Sen on silloin oltava myös jokaisella muulla rosvolla C,D ja E sillä jos se ei olisi esim. rosvolla C niin sitä ei olisi myöskään pareilla (A,C) ja (B,C) sillä K(A,B) puuttuu sekä A:lta että B:ltä. Sama pätee rosvoihin D ja E.

      Näin ollen jokaisen parin (R,S) puuttuva avain on jokaisella muulla rosvolla kuin R tai S. Kolme rosvoa riittää aina avaamaan lukot jos niitä on 10, avaimia niinikään 10 ja jokaiselle rosvolle annetaan tietyllä tavalla 6 avainta.

      Tämän voisi sanoa toisinkin. Eri rosvopareja on 10 ja avaimia 10. Olkoon f(i) se rosvopari jolta puuttuu avain i.Tämä on bijektio. Jokainen tällainen bijektio määrittelee mahdollisen avainten jaon rosvoille.

      Annoinpa nyt vähän toisenlaisen todistuksen. En osallistu tällä mihinkään todistusten paremmuuskilpailuun.

      Ohman

      • lue_dekkareita

        Luuletko rosvojen käyttävän sopuisaa matematiikkaa saaliin jaossa? Kyllä rosvojoukoilla voi olla toisenlaisia saalinjakomenetelmiä eikä ne aina ole edes kovin sopuisia.
        Liian innokas saalinjakaja voidaan jopa poistaa elävien joukosta.


      • Ohman
        lue_dekkareita kirjoitti:

        Luuletko rosvojen käyttävän sopuisaa matematiikkaa saaliin jaossa? Kyllä rosvojoukoilla voi olla toisenlaisia saalinjakomenetelmiä eikä ne aina ole edes kovin sopuisia.
        Liian innokas saalinjakaja voidaan jopa poistaa elävien joukosta.

        Kunhan nyt ensin pääsevät sinne kellariin. Sitten se jakoryminä vasta alkaa!

        Ohman


      • kellarien_riskit
        Ohman kirjoitti:

        Kunhan nyt ensin pääsevät sinne kellariin. Sitten se jakoryminä vasta alkaa!

        Ohman

        Miten kellarittoman talon kellariin voi päästä? Moni voi pelätä kellarien pimeyttäkin koska pimeässä voi vaania myös rosvojen rosvoja.
        Lyhyesti tyhmät rosvot tekee työn ja toiset viisaammat rosvot keräväät potin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3993
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2338
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2056
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      96
      1719
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1411
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      9
      1320
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1307
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1262
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe