Suomi oli hyvin varustautunut Talvisotaan

Näin.se.vain.on

Suomi oli suhteellisesti käyttänyt 1930-luvulla puolustukseen enemmän kuin suurvalta Iso-Britannia. Valtion budjetista 20-30% meni puolustukseen. Enempää ei olisi voitu käyttää. Suomi oli köyhä maa eikä köyhän maan rahoilla hirveästi saa vaikka prosentteina paljon käytetään. Lisäksi rahoja hassattiin panssarilaivoihin ja sukellusveneisiin, puolet vähemmällä oltaisiin pärjätty aivan hyvin. Säästyneillä rahoilla olisi voitu paremmin maavoimia varustaa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1447986831371.html

16

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • YritettiinLiianMyöhään

      "Suomi oli suhteellisesti käyttänyt 1930-luvulla puolustukseen enemmän kuin suurvalta Iso-Britannia. Valtion budjetista 20-30% meni puolustukseen. Enempää ei olisi voitu käyttää."
      Ongelma oli pikemminkin siinä, että Suomi aloitti armeijansa aseistuksen parantamisen liian myöhään. Vaikka panostukset olivatkin Suomen näkökulmasta suuria esim. Jyväskylän tykkitehdas (ja muita tehtaita) ei niillä ehditty saada kunnollisia parannuksia aikaan tykistön osalta. Vuonna 1938 päätettiin armeijan hankintamäärärahoista vuoteen 1944 asti mutta sota ennätti alkaa aikaisemmin.
      Kaiken lisäksi Suomella ei ollut kovaa valuttaa, jolla olisi voinut ostaa aseita ulkomailta ja siinä vaiheessa kun Ruotsi myönsi Talvisodan sytyttyä 200 kr (n. 2,4 mrd. mk) lainan oli vaikea enää löytää aseiden myyjää.

      • Näin.se.vain.on

        Joo, suomalaisten poliitikkojen olisi pitänyt osata ennustaa jo 1930-luvun alussa että marraskuun 30. päivä vuonna 1939 alkaa Talvisota ja laittaa kaikki liikenevät rahat aseisiin. Poliittisesti täysin mahdoton ajatus, aseisiin laitettiin niin paljon kuin mahdollista.

        Ette ole sattuneet kuulemaan vuoden 1929 suuresta pörssiromahduksesta ja sen aiheuttamasta maailmanlaajuisesta lamasta 1930-luvulla? Se iski Suomeen todella ankarasti. Silti olisi aseisiin pitänyt rahaa syytää, se olisi ollut poliittinen itsemurha mille tahansa puolueelle. Aseisiin laitettiin rahaa niin paljon kuin mahdollista. Käytettiinkö rahat oikein on sitten toinen juttu. Merivoimien panssarilaivat ja sukellusveneet, vähemmälläkin oltaisiin tultu toimeen.

        Jälkiviisaus on perin tympeää eikä osoita mitään viisautta.


    • Kyseessä-näköharha

      Kaikki nuo asiat on tutkimuksissa moneen kertaan selvitetty.

      Totuus on, että valtion budjetin pienuuden takia prosentit eivät kerro totuutta varustautumisesta.

      Jos taso oli hyvä, niin miksi Suomella ei ollut yhtään ajanmukaista hävittäjää, ei yhtään uutta kenttätykkiä. erittäin puutteellinen ilmatorjunta, vanhentunut tykkikalusto vähin a-tarvikkein jne.
      Panssarikalusto ostettiin ilman aseita, optiikkaa ja viestivälineitä, jopa ajajien penkkejä.

      Miehille riitti kokardi ja vyö. Suojeluskunnat pelasti osittain pahimmista puutteista.

      • Näin.se.vain.on

        Väännetään rautalangasta, Suomi oli köyhä maa. Mikä olisi ollut sopiva määrä, 50% valtion budjetista aseisiin? Nähkööt köyhät ja kurjat vaikka nälkää, kuolkoot tauteihin mutta aseita on saatava hinnalla millä hyvänsä? Olisi "Talvisodan henki" jäänyt syntymättä, miksi puolustaa maata joka antaa nähdä nälkää.


      • TarkkispoikaOnPetturi

        Armeijan menoista säästettiin monella tasolla. Yksi pahimmista oli se, että kutsunnoissa asevelvollisuuden vältti luvttoman helposti ja marraskuussa 1939 sodan syttyessä meillä oli vain 350.000 koulutetun miehen resevi vikka se OLISI VOINUT OLLA liki 200.000 suurempi! Välirauhan aikana sitten asia korjattiin ja koulutettiin loputkin!

        Jos armeijaan olisi satsattu enemmän KOKO TUON AJANJAKSON (1918-1939) ei kalustotilannekaan olisi ollut niin heikko kuin mitä se oli Talvisodassa. Meillähän oli vielä sodan aattona puolustusministeri, joka onnitteli maatamme siitä, ettei oltu hankittu aseita, jotka kuitenkin vanhenee!

        Tarkkispoika on taas tutussa puuhassa eli käymässä toista maailmansotaa uudelleen läpi, jolloin hän voi yrittää omalla tavallaan nakertaa laitoja!

        Meillä oli naapurina Neuvostoliitto, joka toimi JUURI KUTEN tarkkis sanoi (Nähkööt köyhät ja kurjat vaikka nälkää, kuolkoot tauteihin mutta aseita on saatava hinnalla millä hyvänsä) ja sillä niitä aseita ole! Jopa niin paljon, että riitti meillekin!


    • KovaaMuttaKunniakasta

      Menestyksellinen puolustustaistelu oli paljolta sen ansiosta, että YH:n myötä oltiin valmiiksi puolustusryhmityksessä. Kiitos tästä ennen kaikkea Mannerheimille.
      Lopun hoitivat puolustustahtoiset ja kenttäkelpoiset suomen soturit. Kiitos heille.
      Kiitos myös tehokkaalle ja kyvykkäälle Rytin-Tannerin hallitukselle ja kotirintaman uhrautuvalle väelle.
      Aseistusta oli hankittu säästeliäästi. Sen puutteet maksoivat. Tehokkaammalla, mutta kalliimmalla, oikein valitulla aseistuksella olisi Puna-armeija pysäytetty Mannerheim- linjalle. Suuret rahat aseisiin olisivat kuitenkin hajottaneet kansaamme, eli hinta siitä olisi ollut liian kova.
      Panssarilaiva-rahat olisi kyllä pitänyt laittaa tykistöön, sen ammuksiin ja panssarintorjuntatykkeihin ja Blenheimien sijaan hankkia hävittäjiä.
      Tulos kuinka se toteutui oli silti suurimpia saavutuksia koko maailmansodassa.

      Paljon oli surkimusvaltioita:
      Saksan ja Neuvostolan lisäksi hävetkööt erityisesti Tanska, Norja, Belgia, Hollanti. Surkeita resursseihinsa nähden olivat lisäksi Puola ja Ranska ja sodan alussa Britannia.
      Baltiaa on vaikea syyttää, mutta virheellisesti se valitsi. Ovat nyt ottaneet opiksi.
      USA:n olisi syytä vähintään anteeksipyyntöihin: Talvisodan aikana se aseisti salaa omalta kansaltaan Neuvostolaa ja polttoaineisti tämän hävittäjäkoneita - mm. nykyään KGB-agenteiksi osoitettujen ministeriensä (kuten Wallace) ja toiseksi ylimmän johtohenkilönsä (Hopkins) avulla. Näiden kätyrit sabotoivat myös Suomen kovalla rahalla ostamien hävittäjien lähetystä niin, että koneet myöhästyivät Talvisodasta.

      • Näin.se.vain.on

        "Aseistusta oli hankittu säästeliäästi. Sen puutteet maksoivat. Tehokkaammalla, mutta kalliimmalla, oikein valitulla aseistuksella olisi Puna-armeija pysäytetty Mannerheim- linjalle. Suuret rahat aseisiin olisivat kuitenkin hajottaneet kansaamme, eli hinta siitä olisi ollut liian kova."

        Nyt olet asian ytimessä. Jos rahaa puolustukseen olisi koko 1930-luvulla käytetty oleellisesti enemmän olisi se laman aikana ollut pois jostain muusta. Tämä olisi hajottanut kansakunnan, se ei olisi ollut yhtenäisenä vihollista vastassa. Silloin ei olisi auttanut vaikka olisi ollut paremmat aseet.


    • MalliCajander

      Risto Ryti oli eräs syypää huonoon varustilanteeseen 1939 . Hän vastusti ankarasti rahan haaskaamista aseisiin ja tässä on hänen paljon puhuva kommenttinsa vuodelta 1938:

      Suomen pankin pääjohtaja Risto Ryti lausui valtiovarainvaliokunnassa keväällä 1938 näin:

      "Emmehän voi hankkia patruunia, terästä ja lentokoneita sillä, mitä meidän lapsemme mahdollisesti ansaitsevat."

      "Vielä syyskesällä 1939 Aimo Cajander kertoo yrittäneensä painostaa Rytiä, jotta voitaisiin saada huomattavampaa luottoa puolustustarkoituksiin. - Vaikuttaa siltä, ettei Ryti yrittänytkään hankkia lainaa. lainan vastustajiin kuului myös Tanner. Molemmat rahamiehet olivat sangen mielissään siitä, että Suomen talous vaikean pula-ajan jälkeen nyt oli erinomaisessa kunnossa, eivätkä he olleet mitenkään halukkaista heikentämään sitä ottamalla lainoja, ei edes siviilivarastojen hankkimiseen."

      Sellaisia isänmaan ystäviä meillä oli ja Cajanderia aina vain moititaan!

    • MalliCajanderM

      Cajanderin puhe Viipurin Espilässä 12.8.1939

      Lainaukset otettu Annikki Kalelan kirjasta Isäni A. K.Cajander, Kirjayhtymä 1985. Kirjassa on luku Puhe Viipurin Espilässä, s. 441-443 ja liitteenä kirjan lopussa on koko puhe sivuilla 458-462.

      Cajanderin puhe Viipurin Espilässä 12.8.1939 pidettiin ennen NL:n ja Saksan solmimaa hyökkäämättömyyssopimusta, joka tuli muuttamaan poliittista asennoitumista ja aikana, jolloin kukaan ei voinut tietää sodan syttyvän 1.9.1939

      s. 442: "Vain harvat kuulivat puheen ja vielä harvemmat ovat lukeneet sen."

      Cajander tarkastelee puheensa aluksi itsenäisen Suomen kahden ensimäisen vuosikymmenen taloudellista kehitystä.

      Tässä on sen puheen kaikkein eniten polemiikkia herättänyt kohta:

      s. 459: "Jos meidän olisi ollut pakko alusta alkaen kiihdyttää varustelujamme, olisimme epäilemättä nyt köyhä kansa. Emme ole vieläkään mikään varakas kansa, kaukana siitä, mutta meidän vaurautemme on nyt, pulavuosistakin huolimatta, kokonaan toisenlainen kuin oli v. 1918. Nyt on kansallisvarallisuutemme sellainen, että olemme jaksaneet ja jaksamme sotatarpeitakin hankkia vallan toisella tavalla kuin silloin, sekä voimme huomattavaksi osaksi niitä valmistaa omassa maassamme, mihin silloin ei ollut mahdollisuuksia olemassa. Ja lisäksi, mitä silloin olisimme hankkineet esim. lentokoneita, ilmatorjuntavälineitä, tankkeja y.m. olisivat nyt jo suurelta osalta vanhentuneita, ehkäpä romutettaviakin. Sitäpaitsi mahdollisuutemme kestää pitkäaikainenkin sota, on toinen kuin silloin, koska talouselämämme on, kuten äsken osoitin, voimakkaasti kehittynyt ja paremmin mobilisoitavissakin.

      Meillä on syytä eräässä toisessakin suhteessa olla tyytyväisiä siihen, että meille on ollut suotu hengähdysaikaa. V. 1918 me olimme kahtia jakaantunut, rikkinäinen kansa, jonka vastustuskyky vakavaa ulkonaista vaaraa vastaan olisi ollut verrattain rajoitettu. Nyt olemme suurin piirtein eheä kansa, jonka suunnilleen jokainen jäsen tuntee Suomen yhtäläisesti omaksi isänmaakseen ja on yhtäläisesti sitä valmis puolustamaan. tämän seikan merkitystä ei tosin ole yliarvioitava mutta ei myöskään aliarvioitava. Yksimielinenkään kansa ilman aseita ei pitkälle pysty, mutta hampaisiinkaan aseistettu ei ulkoista painoa kestä, jos siltä puuttuu sisäinen yhteenkuuluvaisuuden tunto."

    • gfgghghfgr

      Niin hyvin kuin neljämiljoonainen kansa voi idän jättiläistä vastaan. Baltian maat oli aikahelpponakki tuolle. Mielestäni Linnoitus oli virhe mutta oli ainakin strategia.

    • Joxanen

      Prosenteilla ei voi elää !
      Täyttä hölynpölyä koko väite.
      Eikö Pietarissa parempia aloituksia keksitä ?

      • Näin.se.vain.on

        Kerro montako prosenttia valtion budjetista olisi pitänyt käyttää aseisiin, puoletko? Tuohonkin aikaan valtiolla oli muitakin menoja kuin puolustusvoimat.


      • Vinkkiä-voi-ottaa

        Väinö Tannerilta. Hän oli sodan syttymiseen asti sitä mieltä, ettei sotaa tule.

        YH:n aikana hän tosin tokaisi, että "jos olisin tiennyt mitä yksi YH-päivä maksoi, niin olisi ilomielin antanut sotilaiden pyytämät pikkusummat".


    • Paras-varustus

      oli ehdoton maanpuolustustahto.

      Sen voimalla sodasta selvittiin.

      Ansio kuului paljolti suojeluskunnille ja Lotta Svärdille, jotka olivat rakentaneet mahtavat maanpuolustusjärjestöt.

      Ei ihme, että NL vasemmiston tuella halusi ne hajottaa.

    • LiianMyöhään

      Suomen väkiluku oli n. 3.5 miljoonaa 1939 ja nl n. 170 miljoonaa.

      Ryti oli pahin rahan tulppaaja. Suomi maksoi usalle velkojaan muttei saanut aseita. Ryssät maksoi kullalla ja Talvisodan alettua oli sotaa käyvä maa. Suomen ostamista aseista vain pieni osa ehti Talvisotaan. Suurin osa asehankinnoista saatiin Suomeen 1940 kesällä ja niistäkin Saksa takavarikoi 9 laivalastia Norjan satamista. Niistä saatiin osa takaisin syksyllä 1940 ja osan Saksa korvasi sotasaaliilla Ranskasta ja Puolasta jne. saamillaan aseilla.

      • AsiaTutkittava

        Risto Rytin toiminta Suomen puolustuksen surkeuden suurimpana syyllisenä on syytä perin pohjin tutkia!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2636
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      73
      1431
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1421
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1179
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1154
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1153
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1146
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1131
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1083
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      9
      1063
    Aihe