Muuttoaalto lumipyryssä

Bongarit puhuvat lintujen "muuttokaudesta" "päämuutosta" yms, tarkoittaen ilmeisesti, että muutot tapahtuvat joinakin melko väljästi rajatuina ajanjaksoina.

Samaa puhetta kuulin tämän vuoden syyskuussakin, koskien hanhia, joutsenia ym.

Tänään , tuomiosunnuntaina, 22. marraskuuta, sain kuitenkin kuulla muuta, todellisen konsertin.
Lumipyryn takaa kuului joutsenten toitotusta.
Tein kuulohavainnon 3-4 kertaa, joka kerta eri suunnista, joten kyseessä ei ollut vain yksi parvi.

Ja kuinka ollakaan, vähän aikaa käveltyäni sattui joidenkin aurojen reitti risteämään niin läheltä, että pääsin näkemäänkin.
Näin ainakin 4 eri muodostelmaa, 5-7 lintua kussakin, sekä yhden isomman, jossa oli 12 yksilöä. Vm. saattoi olla hanhiaurakin, koska räpyttelivät minusta siipiä vähän tiheämpään kuin joutsenilla on tapana, ja olisivatko olleet vaiteliaampiakin.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun näen tällaista talvimuuttoa. Eräänä syksynä taidettiin olla jo joulukuun puolella, kun kuulin sankasta lumipyrystä joutsenten toitotusta. Silloin oli vielä iltahämäräkin, lähes pimeä.

Minulla on teoria, että nämä ovat Siperiasta tulevia lintuja, koska ne tulevat säännön mukaisesti idästä, ja suuntaavat ihan ilmeisesti merelle, jonka ranta on tästä asuinpaikastani vain n. 2-3 km päässä. Linnuntietä tietystikin :)
Ja kun sattuu tuossa lenkkitielläni olemaan suoran pätkä joka on täysin pohjois-etelä suuntainen, niin olen pystynyt verifioimaan että niiden suunta on, ei suinkaan suoraa länteen, vaan johonkin lännen ja luoteen väliin, niin että niiden suunta on siis tasan kohtisuoraan Pohjanlahden rannikkoa päin (asun vähän Kokkolasta pohjoiseen).
Sopisivat siis olemaan tulossa esmes Kallavedeltä tai Saimaalta.
Tosin en ymmärrä, miksi eivät mene Saimaan kautta Suomenlahdelle, siinä olisi lyhyempi maataival.

Jos täällä on joku "ammattibongari", olisin kiitollinen jos saisin teorialleni joko vahvistusta tai sitten täydellisen kumoamisen.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pakkasessakin muuttavat.
      Tänään, maanantaina 23.marraskuuta, näin jälleen joutsenauran. Siinä oli 7 lentäjää, joskin yksi niistä lensi vähän erillään ikäänkuin olisi ollut erimieltä suunnasta ja halunnut vielä enempi luoteeseen.
      Suunta oli muuten sama kuin ennenkin.

      Tota, onko tää palstan hiljaisuus tulkittava niin että todellisia lintubongareita ei olekaan, vaan vain satunnaisia (kuten minäkin :/ )
      Luulisi nimittäin että ihan selkeä muuttoaalto kiinnostaisi :(

    • Pekka1010

      Monet joutsenet pysyvät Suomen sisävesillä jäiden tuloon asti. Kylmä jakso saa näin loppusyksystä esim. joutsenet muutolle, kun Pohjois- ja Keski-Suomen järvet jäätyvät ja miksei rajan takana Venäjälläkin. Käytännössä laulujoutsenien muuttokausi kestää lokakuulta jäiden tuloon asti eli joinaki vuosina jopa tammikuulle.

      22.11. havaittiin eri puolilla Suomea voimakasta laulujoutsen ja isokoskelomuuttoa. Yhdeltä paikkaa saattoi nähdä päivän aikana yli tuhat muuttavaa joutsenta tai isokoskeloa. Kuvaamasi hanhiksi epäilemäsi linnut voivat olla isokoskeloita sillä niitä oli tuolloin liikkeellä. Isokoskelo on isokokoinen sorsalintu, jonka siiveniskut ovat nopeahkot. Suhteellisen voimakasta muuttoa havaittiin myös 21.11. ja 23.11. Muuttokausi ei ole vielä loppunut, joten tiettyjä lajeja muuttaa pois Suomesta tai Suomen sisällä vieläkin päivittäin.

      Syksyisin Suomesta lähtevät tai Suomen kautta muuttavat vesilinnut hakevat suunnakseen lounasta, sillä siihen suuntaan jatkamalla ne pääsevät lyhintä reittiä talvehtimisalueilleen. Joillakin paikoilla kutenkin vesistöt tai muut muuttolinjat voivat kääntää vesilintujen päämuuttosuunnan esim. suoraan etelään tai länteen.

      Tästä foorumista: satuin vain käymään täällä ja uskon ettei täällä ole juurikaan "lintutietäjiä". Jos haluaa asiantuntevaa apua kannattaa lähettää viestejä mieluummin tiirafoorumille. Sielläkään aktiivisuustaso ei ole kovin korkea, mutta sieltä saa helpommin asiantuntevan vastauksen lintuihin liittyviin kysymyksiin.

      • aghxfh

        Joutsenia mekastaa Keski-Suomessa Keiteleellä ja muilla isoilla järvillä edelleen melkoinen määrä. Niitä tosiaan on täällä niin kauan kuin sulapaikkoja ja syötävää löytyy.

        Marraskuun lopulla Keiteleellä ja Pohjois konnevedellä kierteli ja kalasteli useita satojen yksilöiden isokoskeloparvia. Ne tulevat sitä mukaa etelään päin kun pohjoisemmat järvet jäätyvät.


      • Kiitos tiejosta :)
        Niin mekasti täälläkin tänään suoraa mun pään päällä, mutta lippa esti näkemästi kun ajoin pyörällä.
        Oli niin metsäinen paikka että kerkesivät hävitä näkyvistä ennenkun sain pysähdyttyä, mutta kyllä niitä taas muutama oli, ja suunta oli sama kuin ennenkin :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe