aurinkopaneeli kommentit

suomenuutiset

Lähettänyt 12.11.2015 - 12:10 käyttäjä Hande (ei varmistettu)

Toistaiseksi on puhuttu vain tekniikasta ja sen soveltuvuudesta Suomeen.
Aivan ilmeisesti suuntaus on paneelien käytön lisääntymisen suuntaan ja hyvä niin.

Kokonaan on tuntuu unohtuneen visuaalinen ilme.
Monimuotoiset ja väriset katot ovat muodostaneet pientaloalueiden kaupunkien kattomaisemien ihan perustavaa laatua olevan maiseman.

Nykyiset mustat määrämittaiset kehystetyt paneelit, jotka onnistuvat peittämään vain osan katosta ovat jotain aivan muuta. Ne näyttävät suoraan sanoen "itse tehdyiltä" ja keskeneräisiltä.
Artikkelin kuvituskuvat on ihan parhaita näkemiäni esimerkkejä melko asiallisista asennuksista.

Tässä olisi kiireinen tuotekehityksen paikka.

Ilmoita asiattomaksi

Lähettänyt 12.11.2015 - 12:16 käyttäjä Hevi67 (ei varmistettu)

Miten noista saa talvella, kun sähköä paljon tarvii, lumet pois? Tuskin paljon energiaa muodostuu jos päällä on 40cm lunta.

Ilmoita asiattomaksi

Lähettänyt 12.11.2015 - 12:35 käyttäjä Mikajj (ei varmistettu)

.."rahan pitäminen katolla on parempi kuin sen pitäminen nollakorkoisella pankkitilillä, Lovio sanoo."

Jos järjestelmien hinnat jatkavat putoamistaan 10-30 % parissa vuodessa, kuten jutussa sanotaan, raha kannattaa mieluummin pitää nollakorkoisella pankkitilillä ja lykätä aurinkosähköjärjestelmän ostamista siihen asti että hintataso vakiintuu.

Ilmoita asiattomaksi

Lähettänyt 12.11.2015 - 13:06 käyttäjä Jupo (ei varmistettu)

Artikkelissa on lähinnä keskitytty hintaan, tulisi ottaa huomioon että järjestelmien laaduissakin on eroja. Esim. aurinkopanelien teho laskee vuosien kuluessa joten olisi syytä tarkastella asiaa myös tästä näkökulmasta. Mikä järjestelmä olisi edullisin 20 vuoden tai peräti 30 vuoden kuluttua.

Ilmoita asiattomaksi

Lähettänyt 12.11.2015 - 13:18 käyttäjä MattiS (ei varmistettu)

Aurinko on paras ja suurin energialähteemme ja tärkeä hyödynnettävä, mutta...! Miksi aurinkopanelit sijoitetaan rakennuksen katolle?
Katon tarkoitus on suojata talon rakenteet veden aiheuttamilta vaurioilta.
Kuvassa olevassa katossa on peltikate, johon on jouduttu tekemään paljon reikiä, jotka jokainen ovat suuri vuotoriski, rakennushetken vesieristyksestä huolimatta.
Paneleiden ja katon väleihin kulkeutuu lehtiä ja puiden siemeniä ym. roskaa ja likaa. Suositelkaa muita paikkoja paneleille!

Ilmoita asiattomaksi

Lähettänyt 12.11.2015 - 15:39 käyttäjä Kommentoijat (ei varmistettu)

MattiS ja kumppanit: Konesaumakattoon ei tule yhden yhtä reikää oikeassa kiinnitystavassa. Laadukkaan paneelin käyttöikä on 30 vuotta. Hinnat eivät ole tippuneet vuoden aikana. Lumet tippuvat lasipinnalta tehokkaasti.
Kommentoijat ovat tietävinään. Yhtään faktapohjaista vaitettä ei osunut silmään

Ilmoita asiattomaksi

Lähettänyt 12.11.2015 - 16:51 käyttäjä ydinsähkö (ei varmistettu)

Nimim. "Kommentoijat": Kun kerran tiedät faktoja, niin kerro niistä ihmeessä äläkä panttaa itselläsi.

Miten lumet tippuvat paneeleiden päältä tehokkaasti jos aurinko ei lämmitä tarpeeksi joulu-tammikuun pakkasilla? Ne pitää ilmeisesti vain käydä skrapaamassa pois? Maaliskuussa lumet varmasti sulavat itsekseen pois kun aurinko pääsee kunnolla lämmittämään, mutta siihen mennessä on mennyt jo monta käyttökuukautta mennyt "hukkaan".

Voisi myös kuvitella, että aurinkopaneeleiden päälle ehtii 10-20 vuoden aikana kasvamaan myös sammalta, kun lyijyä ei kaiketi käytetä polttoaineessa samoja määriä kuin aikaisemmin. Peltikatoille sammalta kasvaa ja luulisi myös kasvavan paneeleihin, mikä ehkä heikentää paneeleiden hyötysuhdetta ellei niitä pese.

Hyötysuhde ei myöskään ole varmaankaan vakio koko takaisinmaksuajan? Voisi kuvitella, että 20 vuoden aikana paneeleiden hyötysuhde heikkenee ajan kuluessa.

Paneeleiden hintakehitys riippunee täysin teknologian kehityksestä, joten "vuoden aikana hinnat eivät ole tippuneet" ei ole mikään merkki hintojen vakiintumisesta. Teknologia kehittyy aina ja jatkuvasti.

Kuningaskuluttajan laskelmissa ei ole varmaankaan otettu huomioon akkuja (ei ainakaan jutun lopussa olevan disclaimerin mukaan). Siitä ei siis ole edes varavoimaksi jos valtakunnan verkossa sattuu katkoksia. Ilman akkuja aurinkopaneeleita ei voida ajatella edes ensisijaisena energiajärjestelmänä.

Ilmoita asiattomaksi

Lähettänyt 12.11.2015 - 17:16 käyttäjä Monikiteinen (ei varmistettu)

Miksi aurinkopaneeleita pitäisi asentaa omaan taloon kaupunkialueella? Jos paneelit maksavat itsensä reilussa kymmenessä vuodessa ja energia on sen jälkeen ilmaista, niin luulisi, että sijoittajat ja sähköyhtiöt rakentaisivat omia aurinkovoimaloita. Ilmeisesti oman aurinkovoimalan hankkivalla omakotitalon omistajalla pitää olla muita motiiveja kuin sähkön halpuus.

Ilmoita asiattomaksi

Lähettänyt 12.11.2015 - 19:04 käyttäjä hiphei (ei varmistettu)

Vastauksena Monikiteiselle: itse tuotetun energian halpuus perustuu siihen, että itse tuotettuna säästää siirtomaksun ja veron. Jos sitä vastoin rakentaa aurinkovoimalan joka

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suomenuutiset

      Lähettänyt 11.11.2015 - 16:07 käyttäjä PenaM (ei varmistettu)

      Entäs keväällä, syksyllä ja talvella, kun sähköä ihan oikeasti tarvitaan? Esimerkiksi nyt on ollut jo viikkoja pilvistä ja pimeää, sekä lämpötilan lähentelee nollaa. Ja on tyyntäkin...

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 11.11.2015 - 16:34 käyttäjä Janne Junttila

      FinSolar-hankkeen vetäjän Raimo Lovion mukaan hänellä itsellään on uusiutuvien yhdistelmä seuraavanlainen: aurinkoa kesällä, ilmalämpöpumpun edut keväällä ja syksyllä ja varaava uuni talvella. Ostosähköstä kokonaan varmasti hankala päästä eroon.

      Oheisesta Helsinki-Rostock-kuvaajasta näkyy, että esimerkiksi kevätkuukaudet ovat aurinkosähkön kannalta yllättävän hyviä. Myös linkkeihin kannattaa tutustua: niistä käy ilmi toteutuneita kuukausituottoja.

      - Janne Junttila, Kuningaskuluttaja

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 12.11.2015 - 07:47 käyttäjä Pihi Talollinen (ei varmistettu)

      Seuraavassa kommenttia hieman asian vierestä: Aurinkoenergian asennus ja käyttö edellyttävät myös omaa aktiivisuutta (huoltoa) toimiakseen optimaalisesti. Samoin kuin ilmalämpöpumppu vaatii säännöllistä puhdistusta ja puulämmitys mm. puiden kantoa. Näitä "vaivoja" ei mielestäni tuoda riittävästi esiin energiajärjestelmien vertailuissa.
      Omakotitaloni suora sähkölämmitys on toistaiseksi ollut yllättävän edullinen ja hyvin toimiva lämmitysmuoto. Lämpötila pysyy tasaisesti asetetussa arvossa (21 C) ja eikä rikkoontuvia pumppuja yms. tarvita. Aurinkoenergiaa hyödynnän pitämällä etelän puoleisia sälekaihtimia auki keväisin ja syksyisin.
      Energiatodistuksissa sähkölämmitystä rangaistaan aiheetta. Jos sähköautot ovat ns. vihreä vaihtoehto, niin miksi sama ei päde sähkölämmitykseen? Sähköhän voitaisiin tuottaa aurinkoenergialla myös sähkölaitosten toimesta, jolloin sen luulisi olevan pientuotantoa tehokkaampaa. Talven pimeä ja kylmä aika on tietenkin ongelma, mutta se koskee samalla tavoin sekä talokohtaista tuotantoa että sähköautoja. Itse lämmitän takkaa päivittäin ja koen syyllisyyttä pienhiukkasten päästöistä.

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 12.11.2015 - 09:14 käyttäjä Liisa Vitalli (ei varmistettu)

      Junttilalta tulee pullshia, kun väittää että Suomessa saisi 20 neliömetrin paneeleilla 20000kWh ilmeisesti vuodessa. Kartassa on merkitty säteily olisi noin 1000kWh/neliömetri. Tosin ei kerrota, että saadaanko 1000kWh energia neliöltä vuodessa vai kahdessakymmenessä vuodessa.

      Väitän, että aurinkopaneeleilla energian lopulliseksi hinnaksi tulee 1.50€/kWh tai enemmän. Nordpool työntää töpselistä 0,04€/kWh. Haloo Junttila - missä mennään.

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 12.11.2015 - 10:09 käyttäjä Janne Junttila

      Nimimerkki Liisa Vitalli:
      Ilmatieteen laitoksen kertoma auringon säteilykertymä on eri asia kuin ihmisen tekemän laitteen talteen saama säteilymäärä. Säteilykertymää voi kuitenkin verrata toisen alueen säteilykertymään ja tehdä tästä johtopäätöksiä.

      En väitä missään, että 20 neliömetrin paneeleilla tuotettaisiin Suomessa 20.000 kWh vuodessa.

      Suomen karttaa koskeva alleviivaus on hyvä. Ilmatieteen laitoksen tekemässä kartassa tarkoitetaan vuotuista säteilykertymää, tämä luku on keskiarvo vuosilta 1981-2010.

      Sana vuotuinen uupuu kuvatekstistä, mutta on kartan yläpuolella väliotsikkona: "Suomen vuotuinen säteilykertymä". Lisään sanan myös kuvatekstiin.

      - Janne Junttila, Kuningaskuluttaja

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 12.11.2015 - 10:46 käyttäjä Liisa Vitalli (ei varmistettu)

      Laske ohjelmassa, mikä on kahdenkymmenen vuoden elinkaaren aikana energian hinta kahdenkymmenen neliön paneeleilla. Mene asennetun paneelin luo ja kysy todellinen ja toteutunut vuosituotto. Ota mukaan DI, JOKA YMMÄRTÄÄ TEHON JA ENERGIA VÄLISEN ERON ja osaa muuttaa unelmat numeroiksi ja euroiksi.

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 12.11.2015 - 11:22 käyttäjä Janne Junttila

      Tässä artikkelissa puhutaan sääolosuhteista. KWh-tuottoa ja euroja käsitellään näissä artikkeleissa:
      http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/12/mita-kodin-aurinkopaneelit-maksavat
      http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/10/vertaa-riston-ja-wolfgangin-aurinkopaneelien-tuottoa-ja-tukia

      Kannattavuus riippuu huomattavasti kohteesta. Me puhumme muutamien esimerkkien kautta, jotka toivottavasti tukevat kuluttajan omaa ratkaisua. Aurinkosähköjärjestelmien toimittajat sekä sähköyhtiöt tarjoavat talokohtaista tuottotietoa.

      Toteutuneita sähköntuottoja voi selailla tällä sivustolla:
      http://www.sunnyplaces.com/#/plantlist
      Moni kotitalous julkaisee siellä omat tuottotilastonsa (etsi esim maittain).

      - Janne

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 12.11.2015 - 21:13 käyttäjä Asian voi nähdä... (ei varmistettu)

      Hei,

      Katsoin 12.1.2015 kuningaskuluttajasta tulleen jutun aurinkosähköstä.

      Mielestäni juttu antoi hieman liian positiivisen kuvan kotitalouksien aurinkosähköjärjestelmästä ja sisälsi erinäisiä puutteita.

      Aurinkopaneelien elinikänä pidetään yleisesti maksimissaan 25 vuotta. Samoin jutussa ei kerrottu, että paneelien teho alenee noin 1 %:n/v

    • lääkärisi

      Hei ne lääkeet pitä ottaa säännöllisesti. Muuten niistä ei ole mitään hyötyä.

    • suomenuutiset1

      Olipas yllätys, että asukasluvultaan ylivoimaisesti suurimmalla alueella on eniten asennettua aurinkovoimaa. Olisi ollut mielenkiintoisempaa nähdä luvut maakunnittain asukasluvuilla painotettuina. Uudellamaalla on n. 12 kertaa enemmän asukkaita kuin Etelä-Karjalassa. Asukasluvuilla painotettuna näyttäisi siltä, että Etelä-Karjalassa on huomattavasti enemmän verkkoon asennettua aurinkovoimaa kuin Uudellamaalla.

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 03.11.2015 - 11:05 käyttäjä juninho (ei varmistettu)

      Laskekaapa vähän nykyhetken takaisinmaksuaikoja,onko aurinkosähkö taloudellisesti kannattavaa vai imagohommaa?

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 03.11.2015 - 11:31 käyttäjä Janne Junttila

      Hyvä, että otit asian esiin @Kierovits. Terveisiä Etelä-Karjalaan, jossa on yksi alan tutkimus- ja yrityskeskittymistä. Kotitalouksien määrä toki vaikuttaa energiajärjestelmien määrään: tästä syystä juuri julkaisin eri verkkoyhtiöiden ilmoittamia lukuja, jotta erilaista päättelyä voidaan tehdä. Tämän laajuisena tieto on ensi kertaa saatavilla.

      Kaikki verkkoyhtiöt eivät noudata tarkasti maakunnallisia rajoja, ja sähköverkkoyhtiöitä on kaikkiaan noin 80. Energiavirasto teki kyselyn ensimmäisen kierroksen jo kesällä, osa yhtiöilmoituksista saatiin vasta syksyllä. Tarkistamissani luvuissa määrät olivat nousseet merkittävästi muutamassa kuukaudessa.

      Kertokaa ihmeessä kommenttikentässä oman alueenne aurinkosähkömääristä, kasvun edellytyksistä ja esimerkiksi luvista joita kunta edellyttää (tai ei edellytä).

      Myös linkit lähdetietoon voivat kiinnostaa muita lukijoita.

      - Janne Junttila, Kuningaskuluttaja

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 03.11.2015 - 11:33 käyttäjä Janne Junttila

      @juninho: Julkaisemme ensi viikolla kotitalouksien pienten aurinkosähköjärjestelmien hintavertailun verkossa ja pitkässä tv-jutussa. Kannattavuuskysymystä voi arvioida omaa sähkönkulutusta vasten.

      - Janne Junttila, Kuningaskuluttaja

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 03.11.2015 - 21:00 käyttäjä Panu (ei varmistettu)

      Suomen leveysasteilla täysin hyödytöntä ja turhaa rahan haaskausta. Kesämökki/vene käytössä menee vielä ledilamppujen kanssa, tosin vain kesällä.

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 04.11.2015 - 12:31 käyttäjä Mökkisähköä (ei varmistettu)

      Itse olen suunnitellut aurinkosähköä kesämökille, missä Carunan siirtomaksut muodostavat lähes koko sähkölaskun. Loput sähkölaskusta tuleekin sitten Fortumin perusmaksuista. Itse sähkön hinta on olematon, joten kilpailutus ei toisi minkäänlaista muutosta.

      Kaikenlisäksi Caruna hoitaa sähkölinjoja yhtä luokattomasti kuin Fortum aikanaan. Linjasta onkin muodostunut pääosin ryteikköä, jossa edes raivaajat eivät enää halua liikkua.

      Hiukan laatuvaatimuksia olisikin syytä esittää tällekin hommalle ja yksityinen monopoli vaatisi myös hintasäännöstelyä.

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 04.11.2015 - 15:50 käyttäjä syvästi miettinyt (ei varmistettu)

      Vaikka aurinkosähkö ei olisikaan tällä hetkellä halpa ja maailmapelastuu asia niin kunhan auringonvoima tulee yhtä normaaliksi kuin leivänsyönti niin sitten asiat voi olla täysin toisin.
      Nyt on uusiaika alkanut.Ongelma lienee siinä ,kuinka saadaan pidettyä sähkö infra pystyssä kun suomipoika alkaa tekemään itse sähkönsä laajalla mittakaavalla .

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 04.11.2015 - 20:11 käyttäjä Paneelit katolla (ei varmistettu)

      Aurinkosähkössä kysytään AINA takaisinmaksuaikaa. Vaikea sitä on laskea, kun ei tiedä mikä sähkön hinta on tulevaisuudessa, maksetaanko ylimääräisestä sähköstä joskus asiallsempaa hintaa jne Eihän me toisaalta autostakan takaisinmaksuaikaa kysellä. - Minulle riittää ilo, kun saan seurata omien paneeleiden tuottamaa sähkönmäärää vielä nyt marraskuussakin omasta kännykästäni. - Lisää uusiutuvaa energiaa ja vaaralliset ydinvoimalat alas!

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 05.11.2015 - 11:27 käyttäjä Janne Junttila

      Kiitos aktiivisesta keskustelustanne. Kertokaa vielä oman alueenne aurinkosähkömääristä, kasvun edellytyksistä ja esimerkiksi luvista joita kunta edellyttää (tai ei edellytä).

      Oulun Energian Olli Tuomivaara tarkensi yhtiön vastausta kertomalla, että he ovat myyneet tänä vuonna lähes 4000 paneelia. "Osa on vielä asentamatta ja niiden asennukset menevät ensi vuoden puolelle", Tuomivaara kertoi.

      - Janne Junttila, Kuningaskuluttaja

      Ilmoita asiattomaksi

      Lähettänyt 05.11.2015 - 20:58 käyttäjä Junnu Helsinki (ei varmistettu)

      Katolla kesäkuun alusta syyskuun loppuun 2Kwh paneelit ja lokakuun alusta 1Kwh. Lisäksi 3 vaihe invertteri kytkettynä verkkoon. Tuotto tähän päivään mennessä 1290 Kwh. Paikka on Helsingissä. Kesällä oli mukava pitää ilmastointia päällä hyvällä omallatunnolla. Tottumukset on muuttuneet niin että pyykit ja astiat pyritään hoitamaan päivisin. Helenin raportin mukaan kulutus on pienentynyt 30-54% kuukaudessa verrattuna vuoden takaisin kuukausiin. Invertterin valmistajan appi on myös kouku

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1595
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1047
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      585
      1023
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      940
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      922
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      806
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      721
    Aihe