15 vuotias tyttö avun tarpeessa.

Setyttöjollaonongelma

Eli täällä 15v tyttö joka kärsii hirveistä menkka kivuista joka toinen kuukausi, en voi edes nousta sängystä kipujeni takia. Terkkari suositteli pillereitä mutta kun netistä luin sivuvaikutuksia niin alkoi hieman epäilyttää. Mitä pitäsisi tehdä? Kertokaapas kannattaako vai kärsinkö urheasti kipuni valittamatta sängyn pohjalla?

5

115

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvänuoruus

      Jos et halua e-pillereitä, niin menet lääkäriin saadaksesi reseptin kipulääkkeisiin.
      Oletan, että olet jo kokeillut tavalliset apteekkilääkkeet. Kannattaa kyllä keskustella apteekissa jonkun asiantuntevan henkilön kanssa. Joitain kipulääkkeitä voi käyttää yhdessä ja joitain toisia ei. Kerrot, millaiseen kipuun apua tarvitset.

      E-pillereistä voi olla apua kivun poistamisessa tai taittamisessa. Osalle ihmisistä pillerit sopivat erittäin hyvin. Lääkärin tehtävä on ennen pillerireseptin kirjoittamista selvittää, että sinulla ei ole merkittävästi noussutta uhkaa esimerkiksi jalkaveritulppaan. Tämä uhka on suurimmillaan ensimmäiset puoli vuotta.

      Mikäli et tupakoi, et ole sairaalloisesti lihava tai sinulla ei ole kohonnutta verenpainetta tai lähisuvussasi kukaan ei ole kuollut sydän- ja verisuonisairauksiin alle 50-vuotiaana, niin voit aivan hyvin käyttää ehkäisypillereitä.

      Netissä kirjoittavat usein vain ne, joilla on huonoja kokemuksia tai ne, jotka markkinoivat jotain omaa tuotettaan.

    • Kon3

      Kokeile ensin vahvempia kipulääkkeitä, jos et ehkäisyyn pillereitä tarvitse. Itse käytin aikasemmin tosi pahoihin menkkakipuihin Miranax-särkylääkettä kolmesti päivässä ja helpotti kyllä. Lääkäristä saa reseptin, suosittelen.

    • Aboriginaali

      Selittämättömät ruumiilliset oireet yleisempiä naisilla

      IA, 25.9.2007


      Lääketieteellisesti selittämättömät oireet, joita kutsutaan somatisaatio-oireiksi tai somatisoinniksi, ovat yleinen ilmiö. Naisilla somatisaatiohäiriö oli viisi kertaa ja somatisaatio-oireilu kuusi kertaa yleisempää kuin miehillä, kertoo tuore väitöskirja.

      Somatisoinnista aiheutuu subjektiivista kärsimystä ja henkilöiden toimintakyvyn laskua.

      Juha T. Karvonen arvioi väitöskirjassaan 1600 kolmekymmentä vuotiaan oululaisen henkilön somatisaatiohäiriön ja somatisaatio-oireilun yleisyyttä.

      Somatisaatiota on yritetty aikaisemmin määritellä usein eri tavoin, mutta mikään niistä ei ole osoittautunut muita paremmaksi. Tässä tutkimuksessa määritelmänä käytettiin oireilua ja psykiatrisen diagnoosiluokituksen diagnoosia. Tietoja kerättiin sairauskertomuksista ja eri rekistereistä sekä haastattelemalla osa tutkittavista.

      Somatisaatiohäiriödiagnoosi todettiin 1,1 prosentilla ja somatisaatio-oireita 6,1 prosentilla tutkittavista. Naisilla somatisaatiohäiriö oli viisi kertaa ja somatisaatio-oireilu kuusi kertaa yleisempää kuin miehillä. Havaitut somatisaatiohäiriön ja -oireilun esiintyvyydet ovat sopusoinnussa aiempien kansainvälisten tutkimusten kanssa.

      Krvosen mukaan tutkimus osoitti, että lääkärit eivät tunnistaneet somatisaatiohäiriötä, ainakaan häiriön olemassaoloa ei oltu kirjattu sairauskertomuksiin. Somatisaatio liittyi psyykkiseen stressiin ja muuhun psykiatriseen sairastavuuteen.

      - On tärkeää tunnistaa somatisaatio ja siihen liittyvä oheissairastavuus ja tutkimuksen perusteella voidaankin todeta, että lääkäreille tulisi tarjota koulutusta somatisaatiohäiriön ja -oireilun tunnistamisessa. Havainnot korostavat psykiatrian ja muiden lääketieteen erikoisalojen yhteistyön merkitystä somatisaatiosta kärsivien potilaiden tutkimuksessa ja hoidossa, Karvonen sanoo.

      LL Juha T. Karvosen väitöskirja Somatization in young adults. The Northern Finland 1966 Birth Cohort Study tarkastetaan 28. syyskuuta Oulun yliopistossa.
      --------------------------------------------------

    • Aboriginaali

      Dr Phil ohjelmassa 11.1.2006 "Helvetilliset hormonit" käsiteltiin pms oireyhtymää.

      Dr. Phil kumosi käsityksen, että vaihdevuosi/ pms oireet alkaisivat vasta viisikymppisillä naisilla. Vaihdevuosioireista saattavat kärsiä 20 vuotiaat naiset ja vielä nuoremmatkin, riippuen määrittelytavasta.

      Dr. Philin vaimo oli käynyt 40 lääkärin puheilla ja etsinyt apua omiin ongelmiinsa, mutta hän ei ollut tyytyväinen kenekään lääkärin ehdotuksiin. Lopulta hän löysi pms oireisiin erikoistuneen klinikan Premenstrual Syndrome Treatment Clinic California.
      Ohjelmassa oli asiantuntijavieraana gynekologi Holly Andersson, joka työskentelee kyseisellä klinikalla, jossa on hoidettu yhteensä yli 30.000 pms oireyhtymistä kärsiviä naisia.

      Ohjelmassa oli vieraana pariskunta, jossa 31 vuotias Sarah vaimo-äiti, kärsi voimakkaista vaihdevuosioireista, kiputilojen ollessa pahimmillaan edes morfiinista ei ollut apua. Hän sai hallitsemattomia raivokohtauksia ja pyysi Dr. Philitlä apua, ennenkuin koko perhe hajoaa.

      Mies oli muuttanut pois kotoaan jo kaksi kertaa, mutta palannut takaisin lastensa vuoksi. Hän kertoi, että hänen vaimonsa on kaksi viikkoa kuukaudesta, kuin Dr Jeckyll ja kaksi viikkoa, kuten Mrs Hyde.
      Juuri kun olen selvinnyt edellisistä "kohtauksista" sama rumba alkaa alusta. Tätä on jatkunut vuosia.

      Rva Phil.
      Vaihdevuodet vaikuttavat kilpirauhasen toimintaan. Ruokaa olisi syötävä kolmen- neljän tunnin välein, koska estrogeenivallitsevuus haittaa kilpirauhasen toimintaa. Se johtaa hypoglykemiaan eli alhaiseen veren sokeriin.
      Siitä se adreanaliini tulee naiset heittelvät tavaroita ja sanovat kauheita asioita. Alhainen verensokeri vaikuttaa kilpirauhaseen ja he tarvitsevat progesteronia.

      Tehokkain keino on ottaa sitä emättimen, tai peräsuolen kautta. Suun kautta nautittuna progesteroni ei tehoa pms oireisiin. Progesteroni tasapinottaa estrogeeniä, joten hormonit eivät ole enään epätaspainossa. Se lopetaa kivun. Naisilla joilla on munasarjakipuja suosittelen progesteronihoitoa.

      Gynekologit ovat tarjonneet avuksi ehkäisypillereitä, jotka ovat ehdoton ei. Ne eivät auta pms vaivoihin olemme huomanneet sen potilaistamme He ovat saaneet pillereitä ja menettäneet konrollin täysin. He eivät ole kestäneet . Sekin lisää estrogeenien määrää. Naisille voi syöttää estrogenia, kunnes hän menettää järkensä ja joutuu psykiatriseen sairaalaan.

      Alkuperäinen enhglanninkielinen ohjelma löytyy netissä haulla.
      > dr. phil show hormones from hell <
      ------------------------------------------------------------------

    • Pllöööp

      Itse kadun, että hankin pillerit vasta lukiossa, vaikka mietein asiaa jo ala-asteella. Itsellä isot kivut, suuri ja pitkäkestoinen vuoto ja pms oireita. Esim noin viikko ennen menkkoja hirveä päänsärky, n. päivää ennen alkoivat mahakivut ja vuoto yli viikon helposti. Elämästäni meni valehtelematta siis puolet aina kipuihin, huonoon oloon ja stressiin. Nukuin myös aina silloin todella huonosti. Menkat alkoivat 10 vuotiaana ja todellakin vaikuttivat elämääni.

      Menkkakipuihin voi kokeilla erilaisia lääkkeitä, kysy terkkariltasi. Kaverini käyttää kipulääkettä jossa on lihasrelaksanttia. Jos menkkakivut on kovat, perus ibuprofeeni ja parasetamoli ei auta. Itse kokeillut esim 600-800 buranaa 500 parasetamoli yhtenä annoksena eikä mitään vaikutusta edes päänsärkyyn. Kipulääke voi kuitenkin himmata vähän vuotoa (itse verenvuoto siis yleensä on se joka alunperin aiheuttaa alavatsan kivut ja krampit)

      Itse olen ollut tyytyväinen e-pillereihin ja vaikka ne vähensivät oireitani jokseenkin siedettäviksi (pääsen sängystä ulos ja pystyn jopa urheilemaan ainakin ensimmäisen päivän jälkeen), syön laattoja paljon putkeen. Turha kärvistellä siis! Älä tee samaa virhettä kuin minä ja pure vain hampaita yhteen.

      Aloitin Yazeilla silloin kun ne tulivat suomen markkinoille. Muistaakseni niillä taisi olla jokin mainoslause että auttaa parhaiten pms oireisiin. Mutta kaikki reagoivat eritavalla. Kokeilemalla selviää.

      Puhu terkkarillesu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      161
      2746
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1806
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe