Hitsariksi vs lukio

ysiluokkalainen

Eli pitäskö meikän nyt kouluttautua hitsariksi vai lukio yliopisto. Lukeminen on helppoa mulle mutta metallialan hommat kiinnostaisi. Paljonko hitsari tienaa kuukaudessa, onko yli 3k/kk? Jos on sen alle niin enpä sitten tiedä että kannattaako kun toisaalta tykkäisin saada hyvää palkkaa eikä tosiaan pitkhkö opiskelu ole este..

23

185

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suosittelen sitä lukio yliopisto, jos yhtään lukeminen ja teoria maistuu.

    • metallimiäs

      Joo "gradua" vaan tekeen niitähän on Suomi väärällään! Kuka nyt työllä itseensä rasittais. Sitä paitsi hitsariks ei opita koulussa, se on pitkätie työelämää yhdistettynä kädentaitoon. Nimim: 30vuotta metallihommia

      • PuurotJaVellit

        Gradun teko on sata kertaa haastavampaa kuin jonkun hitsaaja-apinan työ.


      • käännynnäinen

        Jatka sinä vaan ihan rauhassa sitä vessalukemisen kirjoittamista, voit sitten pyyhkiä perseesi sillä kun se on valmis.

        Ja jos olet nainen, bukeudu burghaan ja heittäydy käännynnäiseksi.


      • Rautakouraonrautakoura

        Ja palkka on tekijänsä taitojensa mukainen!


      • InsinööriInsinööri
        PuurotJaVellit kirjoitti:

        Gradun teko on sata kertaa haastavampaa kuin jonkun hitsaaja-apinan työ.

        Mistä näitä korkea...korkekouluoppineita kumpuaa?Lukevat päänsä sekaisin ja tulevat sitten siivoamaan pajojen nurkkia.


      • miettikää.tarkkaan
        PuurotJaVellit kirjoitti:

        Gradun teko on sata kertaa haastavampaa kuin jonkun hitsaaja-apinan työ.

        Pelkkä yliopistoon meno ja gradun työstäminen ei tuo töitä, vaan pitää osata verkostotuitua. Itse en sitä osanut. Nyt ikää 43 ja työtön, ylikoulutettu luuseri, jota ei edes oteta oikeisiin hanttihommiin kun kokemusta vain paperinpyörittelystä.


      • gengre

        Hitsarit on tunnetusti happikaapissa eläke ehtoolla.


    • eitissiposkille

      "Gradun teko on sata kertaa haastavampaa kuin jonkun hitsaaja-apinan työ."
      Niin on hitsareita ja hitsareita! Eräässäkin vientiyrityksessä talon paraspalkkasimmat jätkät on hitsareita, ohittavat palkassa toimarinkin!

      Toki työ on vaativaa ja raskastakin ei siinä eurot helpolla tule, mutta jos on taitoo halua oppia ja motivaatio kohillaan siitä vaan.

      • puhutasiaa

        Tuo on niin totta, että on "hitsareita" ja hitsareita. Levyseppähitsarit on niitä "hitsareita". Vaativammat hitsaustyöt on sitten erikseen.


    • Metallin_Yo

      Itse lukion käyneenä ja sieltä yliopistomaailmaan kahlanneena suosittelen miettimään, haluatko olla kaksikymppisenä jonkun alan ammattilainen ja työelämässä vai 32-vuotiaana edelleen yliopistossa "tutkimassa" jotain ilman mitään oikeaa työkokemusta?

      Seuraava tarina perustuu melko lailla todellisuuteen, hieman kärjistäen. Kaksikymppisellä hitsaajalla on melko varma työpaikka ja hyviä hitsaajia tarvitaan aina, joten niiden työnantajien välillä voi hyvinä aikoina kikkailla jos ei työ jossain pajassa maistu. Alussa palkka ei ole kummoinen ja välillä hitsaajan työ voi olla yksitoikkoista. Mutta palkka nousee, jos tietää mitä tekee (työnantajia on monenlaisia). Hyvällä hitsaajalla on hyvässä lykyssä 32-vuotiaana jo asunto ja autolaina (sitä on kyllä aina) maksettuna, kun taas "tutkijalla" on takanaan työkokemusta todellisesta maailmasta se nolla päivää, opiskelijaboksi Jakomäessä ja niskassaan pahimmillaan muhkea opintolaina.

      Yhtenä aamuna bussissa matkalla yliopiston kirjastoon tajuatkin, ettei ketään kiinnosta tekemäsi tutkimus, siitä kirjoittamasi julkaisut tai ylipäätään se aihe, jonka ympärillä olet tuherrellut parhaan nuoruutesi. Akateemisia kynänpyörittelijoitä on työkkäri tulvillaan, vaikka olisi millainen tohtorinhattu päässä ja supergradut ynnä väitöskirjat tehtynä. Mihin 12 vuotta yliopistolla notkunut siilin takajalkojen kynsien kitkaa tutkinut filosofian maisteri tai tohtori työllistyy? Siilientutkimuslaitokselle? Kynsientutkimuslaitokselle? VTT:n kitkaosastolle? Eikä se akateemikonkaan palkka ilman näyttöjä ala kolmosella kun samaa virkaa/työpaikkaa hakee 4000 muuta siiliasiantuntijaa. Ja ne tutkimusapurahat, voi veljet, niiden kerjuusta en edes aloita. Kituuta niillä eteenpäin kolme kuukautta kerrallaan pätkätyössä ja rukoile jatkoa.

      Itse opiskelin aikani näppäimistöjä hakattuani (ja yliopistolla paskaa jauhavia muka-älykköjä kuunneltuani) ihan perinteisen metallimiehen ammatin konepuolelta. Myös hitsaushommiin olen päässyt ja hitsaustaitoiselle koneenasentajalle on töitä riittänyt. Ulkomaita myöten. Harmittaa vaan, kun en silloin aikoinani jo tajunnut lähteä ammattikoulun kautta oikeisiin töihin. Takataskussa on puolivillainen gradu (ei siileistä) ja metallialan ammattitutkinto. Jälkimmäinen ammatti on tuonut jo vuosia leivän pöytään, ensimmäinen "ammatti" sai aikaan vain velkaa, hukkaan heitettyä aikaa ja hassun hatun lukiosta.

      Mutta tämä on siis vain yksi monista tarinoista. Mieti rauhassa :)

      • Vanhapaska

        Varmaan ihan totta. Mutta jos ajat joskus muuttuu...ja miksei muuttuisi. Kykitkö mieluummin hitsipillin kanssa epämukavassa asennossa ja hengität höyryjä vuosikauseja. Terveys remppaa viimeistään 50v.

        Ennen nuoret sällit sanoi ettei kannata mennä lukioon vaan pitää tienata mopo.

        Mopo= tuo laite joka riittää loppuelämäksi... :)

        Kannattaa opiskella jos lahjoja on.


    • Enoviaoperaattori

      Myös ammattikoulupohjalta voi saada melkoisen korkeasti koulutetun ja mielenkiintoisen uran tekniiikan alalta. Tiedän pari ammattikoulupohjalta dipl.insinööriä joilla ei ole yo tutkintoa.

      Ja ainahan voi sitten aikanaan vaikka väitellä itselleen tohtorin hatun.

    • go.for.it...if

      Jos omaat tervettä kunnianhimoa ja laajan akateemisen tuttavapiirin jo perheen puolesta, niin todellakin suosittelen yliopistoa.

      Mieheni oli myös lukutoukka sinnun iäkäisenäsi, yop oli selvä jatkumo koulutukseen. Mutta...tajusi jo 2.vuoden opiskelujen jälkeen ettei hänestä tulee koskaan opettajaa. Muita vaihtoehtoja ei matikkaa lukeneelle tarjoutunut. No, nyt on 37 ikää ja painaa polvet kurassa raksahommia maisterin tutkinnollaan. Se siitä.

      Mieti tarkkaan minkä pääaineen otat. Hanki kontaktit työelämään HETI opiskelun alkuvaiheessa. Ole aktiivinen! Älä lähde jeesailemaan kaveria tai muutenkaan mihinkään hanttikesäduuneihin, vaan keskity tulevaisuuteesi.

    • täysinjärjetöntä

      Mihin helvettiin tuollaset maisterit Suomessa työllistyy? Eikö koulutusta pitäisi jo rajoittaa, laittaa lukukausimaksut ettei siellä opintotukia ajan kuluks kuluteta!

      • yhyhyhyyyyy

    • KosmosKy

      Ajattele pitkällä tähtäimellä. Ei elämässä pääse helpolla kuitenkaan. Opiskeluaikoina kehittyy ja oppii niin paljon elämästä monenlaista enemmän kuin jos vain menisit kurssin kautta pajaan hitsaamaan. Mikä kiire se on saada sitä rahaa tilille? Raskaista duunaritöistä ei monesti jää paljon mitään käteen, mutta energian se saattaa kyllä ottaa. Loppupäivän sitten tuijottelee seinille ja miettii ettei mikään kiinnosta, eikä rahaakaan ole.

    • jessuskristus

      Hitsarin palkka 20:-/h lisät.

      • Niinkunmissä

        Missä?


      • jotainrealismiahei

        Perushitsarin palkka on kyllä reilusti alle 15.


    • Vääränalavalinnut

      Reissu hommissa tuntipalkka voi olla jotain 15-20e/h riippuen mitä osaa,paja hommissa ollaan 10-14e välissä. Jos luku hommat onnistuu niin ehdotomasti lukioon ja sen jälkeen jatkoa. Noihi metallialan paska hommiin pääsee aikuiskoulutusella sitten myöhemmin jos on kova hinku tehdä lopun elämää töitä huonolla palkalla eikä koulutus tainnut olla vuotta enempää.

      • pajavasaraalasinmankeli

        Pajahommat on ihan perseestä, paitsi jos hitsikolvi on robotissa kiinni. Käsin magilla hitsaaminen on ihan perseestä.

        Miksikö, no siksi, että saat polttaa niitä lankakeloja urakkatahdilla ja saat siitä sen noin 13.euroa tunnille, jos sitäkään.

        Lisäksi näissä pajoissa on hyvinkin "mielenkiintoisia" pomoja ja työntekijöitä.
        Kannattaa viimeiseen asti välttää joitakin "firmoja", jos ei halua tulla henkisesti ja fyysisesti raiskatuksi.


    • ON_OFF_

      teet molempia samaan aikaan. Ei maailma ole välttämättä joko/tai juttu (on/off) . Muista:_ Perinteiset hitsarit kupsahtavat nuorina (keuhkot pilalla silmät pilalla selkä ja kädet palasina-->syöpä, huono terveys).
      Jos sinulla on hyvä pää, niin älä jää pelkäksi toisten pompoteltavaksi hitsariduunariksi.
      Omaa potentiaalia/kykyjä ei kannata jättää hyödyntämättä. Oma potentiaali kannattaa maksimoida aina. Silloin on parhaaksi hyödyksi itsellensä ja muille ihmisille myös.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5510
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3527
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1652
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      205
      1624
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      77
      1087
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1078
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      809
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      808
    Aihe