Parallaksivirhe

hyyutt

Morjens ampujat. Olen hankkimassa pienoiskivääriini kiikaritähtäintä ja nyt askarruttaa tuo parallaksin säätö. Tai lähinnä se että löytyykö kyseistä säätöä tähtäimestä.

Olen noita Nikonin Prostaff -tähtäimiä katsellut ja yhdessä mallissa säätö on 10 metristä äärettömään. Harmi vaan kun tähtäin on 3-9x40. Mieluusti ottaisin 4-12x40 tai 3-9x50 putken. Näissä taas parallaksin säätöä ei ole, vaan se on kiinteästi asetettu vajaaseen sataan metriin.

Ja lopultakin itse kysymykseen: Eli vaikuttaako parallaksivirhe kun ammutaan 50-150m matkoilta ja kuinka paljon? Tarkka asetus noissa on 91m. Rata-ammunnan kannalta kyselen, en niinkään metsästyksen.

3

2295

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Radial

      Kiikaritähtäin on vain yhdelle etäisyydelle parallaksivapaa. Yleensä eurooppalaisille 100 m muille 100 yardia. (91m) Halvemmissa variaabeleissa muuttuu parallaksivapaa etäisyys kun suurennusta muutetaan. Kaveri osti Tascon 3-9 parallaksisäädöllä mutta millään asetuksella ei ollut parallaksivapaa. Parallaksivirheen voi eliminoida siirtämällä silmää sen verran taaksepäin että kiikarin reuna-alueella näkyy harmaa rengas. Kun sen keskittää niin että yhtä leveä joka sivulla ei parallaksivirhettä ole. Parallaksivirheen suuruuden voi itsekin tarkistaa. Kivääri niin ettei liiku ja siirtää vain silmää sivusuunnassa. Ristikon liikkuminen silmää siirtäessä maalin päällä kertoo sen että virhettä on sillä etäisyydellä. Noissa 3 tornisissa on yleensä tarkennus vasemmassa tornissa. Kun kuva on hyvä ei ole parallaksi virhettä
      Pienoiskiväärissä voi kiikarissa olla suurta parallaksivirhettä lyhyillä etäisyyksillä. Jopa niin paljon että kannattaa ampua vain avotähtäimillä.

    • laxpara

      Jos haet kiikaria pääasiassa rata-ammuntaan, niin 40mm etulinssi riittää oikein hyvin. Itselläni ei ole parallaksikorjausta busnellin elite 3-9x40 putkessa enkä sitä ole kaivannut. Jos silmän osaa keskittää kutakuinkin aina samalla tavalla, niin esim. piekkarin luodin lentoradan takia etäisyyden arvioinnin virheet ovat suuremmat kuin parallaksin.

      • Radial

        Parallaksivirhe voi olla paljon suurempi lyhyillä etäisyyksillä kuin mikään muu vithe. samoin kasvaa se kun ylitetään parallaksivapaa etäisyys. Se on sattuma miten kiikari asettuu ellei vedä silmää taaksepäin niin että se harmaa rengas näkyy joka sivulla yhtä leveänä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5750
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3637
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      221
      1836
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1752
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1202
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1155
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      278
      929
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      74
      867
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe