Esimerkki puukaupasta markkinataloudessa

lvaara

Tuon tälle keskustelufoorumille nimimerkki Justiksen viestin Tiede.fi keskustelufoorumilta. Justiksen puukauppa oli juuri sellaista puukauppaa, jota puukauppa on markkinataloudessa. Esteenä ei ole puun myyjän kykyjen puute, sillä kaupan ja korjuun järjestämisen palvelut voi ostaa mh.yhdistykseltä tai yksityiseltä palveluyrittäjältä. (http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205153-visio-metsataloudesta-markkinataloutena).

Tiede. fi, Biologia, Kootut argumentit avohakkuu/viljelyä vastaan. 1. viesti 30.8.2006
JUSTIS, Viesti 8211/8216, Lähetetty 13:22 | 25.11.2015

"Kirjoittelin tänne joskus vuosi sitten toimitusmyyntinä tekemästäni puukaupasta. Siitä rohkaistuneena tein samantapaisen kaupan tässä syksyllä kun oli erittäin kuiva jakso. Tässä puukaupassa yhdistyivät kaikki joidenkin ihmisten vihaamat toimintatavat.

-Yläharvennus ja poimintahakkuu, eli pyrkimys metsän jatkuvaan kasvatukseen
-Puun myyminen itsenäisesti toimituskauppana ja tienvarsikauppana eri toimijoille.
-Maataloustraktorin käyttö puiden korjuussa

Yläharvennukseen päädyin monestakin syystä, mutta yksi oli se että en halua siihen palstaan aukkoa, ellei ole aivan pakko. Hakkuun määräksi arvioitiin n. 250 m3. Palsta on metsätyypiltään enimmäkseen tuoretta kangasta tai kuivahkoa kangasta. Varttunutta jo eri-ikäistä metsää, kuusta/mäntyä suhteessa 60/40. Sain tarjoukset 3/4 yhtiöltä pystykaupasta. Sitten pieni soittokierros lähistöllä oleville puurakennusfirmoille toimitusmyynnistä. Samantien putosivat yhtiöt pois pelistä.

Sitten kyselemään urakoitsijoiden perään. Huonosti oli tietenkin motoja saamaksissa, eivät varmaan uskaltaneet lähteä hakkaamaan ohi sopimusyhtiöiden. Sitten huoltsikan baarissa törmäsin yhteen puolituttuun maanviljelijä-urakoitsijaan ja asia tuli puheeksi. Sanoi hinnaksi 35 euroa tunti alv. Kaveri tuli viikon päästä hakkuulle.

Kaverilla oli jo maailmaa ja metsääkin nähnyt Valmet 6400 (?) jossa oli kaatopää ja mittalaite. Hän kaatoi puut ja katkoi ne ostajien haluamiin mittoihin. Myös latvat karsittiin. Puut hän ajoi tienvarteen jollain maailmansodan aikaisella Ford Countyllä. Mutta hyvin onnistui silläkin, maasto oli toki melko helppoa.

Tukit kuljetettiin 2 eri ostajalle ihan puutavara-autolla serkkuni toimesta. Mielestäni melko halvalla. Pikkutukkia ja kuitua tuli sen verran vähän että en viitsinyt niitä edes yhtiöille tarjota. Osan otin itselle polttopuuksi ja loput myin naapurikylän kyläyhdistykselle ja paikalliselle metsästyseuralle. Latvuksetkin ajettiin kasalle kuivamaan, ajattelin laittaa ne hakkuriin ensi syksynä.

Nyt oli sitten loppulaskun aika. Ensin pitää mainita että hakkuun jälki oli parempaa kuin yhdessäkään aikaisemmin tekemässäni kaupassa. Olen erittäin tyytyväinen. Tästä kiitoksena vein tyypille pitkän pullon mustaa rellua ja emännälle laadukkaan punaviinipullon. Naamat loisti kuin Naantalin aurinko.

Paras yhtiön tarjous pystyyn olisi toteutuneella kuutiomäärällä ollut karvan alle 11500 euroa. Kun olen vähentänyt kaikki kulut jäi viivan alle 14600 euroa. Luvut ei sisällä alv. Rellu ja viini meni omaan piikkiin. Lisäksi sain samaan rahaan itselle läjän polttopuita ja hakerankakasan. Palkkani siis vaivannäöstä 3100 euroa. Mutta menihän siihen monta tuntia aikaa ja työmies on palkkansa ansainnut vai mitä?

Hankintaakkuuta en edes harkinnut, ainakin pacanus rusticanus ymmärtää miksi en". (L.V. Justis ei näytä ymmärtävän, että hankinta- ja toimituskauppa ovat sama kauppatapa)

Lauri Vaara

5

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • täsmentäisitkö

      250m3 leimikosta 58,4e/m3 ????? pelkkää tukkia???


      tosiasiassa paljon hinta/m3 olikaan tehtaalla/ostajalla pihaan toimitettuna????

      • mettäläin

        Voiko yläharvennuksena tehtyä hakkuuta verrata yhtiön tarjoukseen harvennus-/päätehakkuusta?
        Edullinen urakoitsija on savottaan löytynyt.


    • TenttuHyvärinen

      Avauksen ongelma on tosiaan se hehtaareista vaikeneminen ts. miltä alalta. Homman pointti taitaa olla siinä, että se traktorimies ei veloittanut ympäriinsä ajelustaan (ei kai vaan tuhnussa?), vaan tyytyi siirtymisisään suunnilleen nollakorvaukseen. Itse asiassahan on juonta, ts. luoda sellaista kyläkohtaista puunkorjuukulttuuria, joka varmasti olisi hyvä Suomen kansantalouden kannalta. Se olisi pahuksen hyvä juttu se.

      LV: Voisit heittää myös jatkokommentteja, etkä tipauttaa aloitusta kuin taivaalta tullutta metsätaloudellista ihmettä, jota muut kommentoi ja itse möllistelet sieltä taivaalta sanomatta mitään.

      • ottoerkki

        Näille L V.n ajatusten vastustajille iskee putkinäkö jo jutun ensimmäisillä riveillä.
        250m3 oli arvio hakkuumäärästä, ei lopullinen hakattu puumäärä.
        Maanviljelijä-urakoitsija suoritti puunkorjuun tuntitaksalla, joka varmaan sisälsi ajan, kun konetta siirrettiin poistettavalta puulta toiselle .

        Minä jäin aprikoimaan miten yläharvennus onnistuu, jos poistuma tukkia, Valmet 6400 ? Keto-50 yhdistelmällä.
        Levitettiinkö "kesähakkuussa "jatkuvankasvatuksen metsään samalla juurikääpä.


    • rattoisaa.kerrontaa

      Jos Lauri Vaara ehtisi tehdä vielä kolmannen väitöskirjan niin saisimme lukea vastaavan esimerkin jossa Valmet 6400 kaatopäällä ja Ford County olisi vaihtunut riskiin pokasahaiseen talonpoikaan ja reen eteen valjastettuun suomenhevoseen. Palstana varttunut varovaisin poimintahakkuin hoidettu tuoreen kankaan runsaspuustoinen sekametsä. Kiitokseksi tyypille pullo kotipolttoista sekä pari askia Saimaata ja emännälle tietenkin isolta kirkolta hamekangas. Menihän siinä savotalla koko talvi aikaa mutta pääsipä talonpoika vielä keväällä puiden uitollekin kohtalaisen lisätienestin ansaintaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1408
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1261
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1205
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1155
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      28
      1147
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1053
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1043
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      33
      1038
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    Aihe