valojen oikea käyttö hämäsässä.

KuskitHerätys

Eilen oli hämärää koko päivän ja tein huolestuttavan havainnon.
Todella moni ajoi vain etupään päiväajovalot päällä ja peräpää oli pimeänä.
Lähes poikkeuksetta kyseessä oli Toyota tai Hyundai. Omassa länsiautossa paloi ajovalot automatiikan ohjaama. Taitaa noissa aasialaisperäisissä autoissa olla valoanturit olla päin persettä ja kuskit eivät tajua ettei sateessa ja hämärässä saa ajaa perät pimeänä.

21

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • diipaadaiiiiii

      Kannattaisiko kuitenkin keskittyä omaan ajamiseen, eikä seurata jokaisen kanssa-autoilijan valojen käyttöä, saati automerkkiä?

      • kulukuri

        Niin ja pitää ne ajovalot päällä, myös takana.


      • ei.tarvii.pitää
        kulukuri kirjoitti:

        Niin ja pitää ne ajovalot päällä, myös takana.

        Automatiikka hoitaa.


      • vaikeaRastiKinkeille

        Automatiikka toimii jos on toimiakseen.
        Tänään klo 17:00 liikkeellä oli uusia Kia jossa paloi päiväajovaloviirut edessä ja takapää täysin pimeä ja niin oli täysin pimeä tiekin, melkoista laatua aasiasta ja sokea kuski.


    • hämäsää

      Hämäräkytkimen pitäisi oikeastaan olla säädettynä etu- ja takavaloille hyvin eri kohtaan. Itse en käytä Skodassani automaattiasentoa, koska se vaihtaa xenoneille liian valoisalla. Talvisin toimisi päiväajovalot käytännössä vain aurinkoisella kelillä. Mutta Skodassa palaakin takavalot myös päivävaloilla. Mutta eipä tarvitsisi polttimoita vaihtaa juuri koskaan ja energiaa hieman säästyisi, jos takavalotkin sammuisi kirkkaalla kelillä. Toisaalta sitten taas auringon paistaessa matalalta suoraan edestä voi ne takavalotkin olla hyödylliset. Sekin on mielestäni vähän liioittelua, että sateella pitäisi polttaa xenoneita, kun ne päivävalotkin näkyy kyllä todella kirkkaasti vastaantulijoille. Takana tässäkin ihan eri juttu.

      Se on muuten myös jotenkin käsittämätöntä, että joissakin autoissa palaa edessä xenonit ja päivävalot samaan aikaan. Ei mitään järkeä. En tiedä, onko tuo ominaisuus sitten tarkoitettu niille urpoille, joilla on jokin erikoinen tarve ajella sumuvalot päällä.

      • kylläpä.toimii.hyvin

        Omassa autossa (Opel Insignia) automatiikka toimii todella hyvin, päiväajovalot himmenevät seisontavaloiksi kun ajovalot kytkeytvät automaattisesti sateen tai hämärän sytyttäminä, tarpeettomat sumuvalot sitten ihan manuaallisesti, joko eteen tai taakse, jommat kummat, toisistaan riippumattomat. Takavalot ei pala päivävalojen ollessa kytkeytyneenä, eikä tarvitsekaan.


      • hämäsää

        Myös seisontavalojen polttaminen edessä yhdessä ajovalojen kanssa on turhaa. Sen parkkivalon pitäisi syttyä vasta, kun lähivalo menee pimeäksi. En tiedä, onko Skodassa tällaista automatiikkaa. Joka tapauksessa valon riittäessä päivävaloja käyttämällä xenonit kestää helposti vuosikausia.


    • heijastimetkunniaan

      Matkakortin taus heijastaa, sitä voi käyttää muulloinkin kuin bussin pysäyttämiseen.

    • Todella valitettavaan ilmiöön olet törmännyt. Uskon itsekin, että nimenemaan Toyotan ja Hyndayin valitsevat autokseen henkilöt, jotka eivät välitä muiden tiellä liikkujien turvallisuudesta. Toyota ja Hyndayi kuskit ovat huomioideni mukaan pikkuvarakasta väkeä, joka tavoittelee täydellisen itsenäisyyden ja riippumattomuuden vaikutelmaa ajokkeineen.

      Todellisten loistoautojen kuten Mercedesten ja BMW:n omistajat, hyvin varustettuine autoineen, sen sijaan osaavat yleensä huomioida muut autoilijat. Vauraus näyttää tuovan mukanaan myös älyä tai päinvastoin.

      • saanen.olla.erimieltä

        "Todellisten loistoautojen kuten Mercedesten ja BMW:n omistajat, hyvin varustettuine autoineen, sen sijaan osaavat yleensä huomioida muut autoilijat. Vauraus näyttää tuovan mukanaan myös älyä tai päinvastoin."

        Tuosta saanen olla erimieltä, röyhkeimmät tielläliikkujat löytyy juurikin noilla merkeillä ajavien keskuudesta. Että onko se röyhkeys sitten muiden autoilijoiden huomioonottamista? Ei oikein ole liikennekulttuuriin kuuluva ilmiö.


      • miksiOletKateellinen

        kateus iski poikaan nopeasti, noloa.


      • miksiOletNolo
        miksiOletKateellinen kirjoitti:

        kateus iski poikaan nopeasti, noloa.

        Nolous iski poikaan nopeasti.


    • Rimpulat

      Idioottimaisia noi nykyautojen valosysteemit. Tuloksena pimeitä autoja huonolla kelillä. Onnettomuuksia, vammautuneita ja ruumiita.

      Energiansäästö on naurettava perustelu moisille vempaimille, kun moottoritehoa saa olla vaikka megawatin verran.

      Lyhyet ja parkit päällä kun moottori käy, siinä kaikki tarpeellinen.

      • päänKäyttöSuotavaa

        ihan kuinka noita asioita haluaa ajatella. Ihan perusteltua on säästää polttoainetta ja samalla myös ilmastoa ja siihen tuolla pyritään ja laajassa kuvassa päästäänkin.
        Autoilija Suomessa on vaan niin tyhmä ja yksinkertainen ettei osaa käyttää autoaan oikein. Automatiikka toimii useimmissa tilanteissa hyvin ja muina aikoina valot on kuskin vastuulla.


      • dödödmddmdm

        Meinaatko oikeasti että päiväledejä käyttämällä ja takavaloja polttamatta maailma pelastuu? On kyllä niin kukkahattutätimäistä puhua energian säästöstä em. valopelleilyllä, säästöä kulutuksessa et taatusti pysty mittaamaan ja auton kokonaiskuluissa säästö on kärpäsen kakkaakin pienempi.


      • kallista.on
        dödödmddmdm kirjoitti:

        Meinaatko oikeasti että päiväledejä käyttämällä ja takavaloja polttamatta maailma pelastuu? On kyllä niin kukkahattutätimäistä puhua energian säästöstä em. valopelleilyllä, säästöä kulutuksessa et taatusti pysty mittaamaan ja auton kokonaiskuluissa säästö on kärpäsen kakkaakin pienempi.

        Säästö on monta luokkaa isompi kuin luulet, ei pelkkä energia, lampunvaihdot eivät ole ilmaisia. On se autoilu muutenkin kallista.


      • kuisPANEEajattelu

        Ei siinä autoilijan kuluja ole mietitty, vaan päästöjä. Ajatelleen niitä kymmeniä miljoonia autoja jotka säästävät sen esim. desin satasella, niin paljonko se on kaikkiaan. Pieni mieli ei ilmeiesti osaa miettiä näin laajasti.


    • kynttilänvalossa.vaan

      Mummo kutoo sukkaa hämärässä, sukkaa jonka lapsen lapsi saa.

    • ValotÄäliöille

      Kyllä on kaikki nykyään vaikeaa. Enää ei osata edes valoja käyttää, koska sekin riippuu merkitstä, valmistusmaasta tai kuljettajan älystä. Itse vilautin eilen yhdelle tollolle valoja, koska missään ei palanut mitään. Arvatkaapa vain tajusiko?

      • eiKorttiaKaikille

        Perustaapertaja on niin yksinkertainen ettei ymmärrä mitään ellei käskyt ja ohjeet ole rutiinia, eli kiinnitä turvavyö, käynnistä auto, laita valot jne... Jos tähän kokonaisuuteen lisätään ajattelu ja järjen käyttö, niin pieleen menee.
        Toisilla menee rytmi sekaisin jo jos kävelee samalla kuin puree purkkaa.


    • ValotÄäliöille

      Tänään tuli täysin pimeä mopo vastaan. Eikä todellakaan ollut mikään valoisa aika. Sitten kun yritän kertoa, että laita nyt joku tuikku päälle, niin eikö älykön vielä fiksumpi jälkeläinen töllää vain takaisin monttu auki.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3050
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2091
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1875
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1336
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1231
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe