KAIUTINSUUNNITTELU

Stereotinnitus

Onko käyttökokemuksia kaiuttimien suunnittelusoftista, etenkin jakosuotimien suunnitteluun tarkoitetuista? Nykyään on hienoja ohjelmia, joilla voi rakentaa ja testata virtuaalisesti kaiuttimen ja vasta en jälkeen rakentaa oikea. Paha puoli on, että näyttää siltä, että paljon palaa tupakkaa, ennenkuin saa ensimmäisen projektin läpivietyä ohjelmallisesti, kun suunnittelusoftat ovat niin laajoja ja sofistikoituneita.
Etsin helppokäyttöistä ratkaisua = mahdollisimman vähän ohjelmanopiskelua. Millä softilla on parhaat manuaalit ja tutoriaalit sekä parhaat keskustelufoorumit? Kokemuksia?

9

194

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aaretti.Takatshuluobbal

      Minä ihan vain liikojen kaiuttimien hävitysmielessä tein kotelot 5 tuuman vai oliko 6 tuuman autokaiuttimille. Sellaiset kohtuuhintaiset oli. Tein paksuhkosta lastulevystä. Ja nyt kun vertaan aikanaan melko kalliisiin Saloran kolmitiekaiuttimiin, niin eipä juuri eroa huomaa. Ihan matalimpia bassoja en ole erikseen vertaillut. Niin että kannattaako se liika hifistely? Normikuuntelijahan kuuntelee musiikkia, hifistelijä säröjä ja muita häiriöitä.

    • hiemanko-erilaiset

      Normaaliasunnossa missä olot on tietenkin erilaiset kuin jonkun suunnittelusoftan ideaaliympyröissä ne hienosti softasuunnitellut kaiuttimet eivät välttämättä sitten toimikaan ihan kuin oli ollut tarkoitus.

    • zxcfgh

      Toistokäyriä ja herkkyyttä ei voi suunnitteluohjelmilla tarpeeksi hyvin mallintaa, vaikka käytössä olisi kaiutinelementin Thiele/Small-parametrit. Eli mittauksilla pitäisi hioa ominaisuudet kohdilleen.

      Suosittelen jotain valmista rakennussarjaa, tai testattuja juttuja Pekka Tuomelan "Tee itse HiFi-kaiuttimia kirjoista, joita löytyy kirjastoista.

      • Stereotinnitus

        Kommenttina edellisille kahdelle:
        Olen jo tehnyt kolmet rakennussarjakaiuttimet ja mielestäni perehtynyt myös aika paljon kaiutinsuunnitteluun. Suunnitteluohjelmilla voidaan mallintaa hyvinkin tarkkaan jolloin voidaan korvata yritys ja erehdys -metodit ja loputtomat säätämiset. Softasuunnittelulla voidaan ottaa nimenomaa myös kuunteluhuoneen akustiset ominaisuudet ja kaiuttimen sijoitus tapauskohtaisesti huomioon aivan eri tavalla kuin kaupasta ostetuissa kaiuttimissa. Perehtykää asiaan ja vastatkaa sitten! Kysyinkin, millaisia käyttökokemuksia suunnittelusoftista ALAN ASIANTUNTIJOILLA on. On monta hyvän tuntuista softaa, mutta kaikissa omat niksinsä ja kommervenkkinsä.


      • Tosi_Pettynyt

        Olet mielestäni väärällä palstalla kysymässä tuollaista. täältä harvemmin saat oikeita kunnon vastauksia. Nekin joilla on kunnon tietoa asioista, esim. juuri kaiutin suunnittelijoista, eivä viitsi vastata, koska saavat vain silmät ja suut täyteen kuttuilua. Kokeiles vaikka tota:
        http://www.elektroniikkafoorumi.com/phpBB3/viewforum.php?f=5&sid=c79752783575d89b171476766d915b79
        Mielestäni tuo vaikutti hyvältä palstalta enkä ole huomannut siellä vielä samanlaista kuttuilua kuin täällä Suoli24:lla.
        Tässwä myös muutama muu saitti, josta vois löytyä Asiantuntijoita kyseiseen aiheeseen:
        http://keskustelu.afterdawn.com/
        http://www.radiohistoria.fi/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?board=rakentelu
        http://www.hifiharrastajat.org/foorumi/
        https://www.dvdplaza.fi/forum/forums/kaiuttimet-subwooferit.108/
        http://murobbs.muropaketti.com/threads/kokemuksia-audio-pro-addon-five.987482/
        En mitenkään ole kertomassa sinulle mitä sinun pitäisi tehdä vaan yritän neuvoa koska minun kokemukseni ovat täältä Suoli24 tosi huonoja.


      • Stereotinnitus

        Kiitos asiallisesta vastauksesta! Tämä auttaa eteenpäin. Pitäisikö tuohon captcha -kenttään saada vähän vaikeammat laskutehtävät, niin saataisiin parempia vastauksia? :)


      • Tosi_Pettynyt

        Ei taida auttaa... Onhan wintoosassa laskinohjelma mukana. Mutta käviskö hexa muunnos octaalimuotoon? Eipäs käykkään... siinä laskimen pahuksessa löytyy sekin. Keksikää joku parempi.


      • amisbassonkosuunnittelua
        Stereotinnitus kirjoitti:

        Kommenttina edellisille kahdelle:
        Olen jo tehnyt kolmet rakennussarjakaiuttimet ja mielestäni perehtynyt myös aika paljon kaiutinsuunnitteluun. Suunnitteluohjelmilla voidaan mallintaa hyvinkin tarkkaan jolloin voidaan korvata yritys ja erehdys -metodit ja loputtomat säätämiset. Softasuunnittelulla voidaan ottaa nimenomaa myös kuunteluhuoneen akustiset ominaisuudet ja kaiuttimen sijoitus tapauskohtaisesti huomioon aivan eri tavalla kuin kaupasta ostetuissa kaiuttimissa. Perehtykää asiaan ja vastatkaa sitten! Kysyinkin, millaisia käyttökokemuksia suunnittelusoftista ALAN ASIANTUNTIJOILLA on. On monta hyvän tuntuista softaa, mutta kaikissa omat niksinsä ja kommervenkkinsä.

        Pysytään edelleen siinä kaiutinsuunnitteluohjelmissa. Ne ovat hyvä apuväline. Mutta valmiin hyvinsoivan kaiuttimen rakentaja tarvitseen myös mittauksia ja kuuntelua.
        Esim. kartioresonanssit ja niiden vaikutus toistokäyrään ja kaiutinimpedanssiin ( jakosuodtimen mitoitukseen) on perin vaikea mallintaa.
        Kysyjä tuli tänne vain elvistelemään, eikä tiedä huipputason kaiutinsuunnittelusta höykäsen pöläystä.

        Mutta tuossa on listattuna noita suunnitteluohjelmia. Noin taitava miekkonen osaa varmasti valita noista parhaimman
        http://www.speakerbuilding.com/software/
        http://www.linearx.com/products/software/LEAP5/LEAP5_00.htm
        http://www.audiogrid.com/audio/


      • Stereotinnitus

        En elvistele ja en todella tiedäkään kaikkea - enhän olisi kysynytkään mitään!

        Tietysti mitataan monta kertaa: elementti mitataan (valmistajan spexit ei pidä aina paikkansa), elementti tulevassa kotelossaan mitataan (ilman jakosuodinta), valmis kaiutin mitataan ja kaiutin kuuntelupaikassa mitataan. Kysyjällä on myös tarvittavat korvat kuuntelua varten (joku alkaa nyt kysellä onko ne samalla puolella päätä, eri paria tms.).

        Kaikkea ei voi todellakaan mallintaa ja todeta suunnitelmista - olen käynyt suomalaisella kaiutintehtaalla ja siellä oli läjäpäin "makkeli"-prototavaraa, jotka oli suunniteltu varmasti viimeisen päälle ja eivätkä kuitenkaan soineet niin kuin pitäisi.

        Ei kai voi vaatia tällä palstalla, että pysyttäisiin aina tiukasti asiassa, mutta sainhan kuitenkin taas muutamia linkkejä - kiitos kaikille vaivautuneille ja myös vaivaantuneille niistä.
        Nyt, good bye!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1449
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe