Isomman Gelcoat-alueen korjaus?

Gelcoattäytettä

Veneen pohjasta puuttuu 20cm x 20cm alue gelcoatia, koska hioin sen pois osmoosin takia. Gelcoat on noin 1.5mm paksua. ja nyt tuo alue pitäisi täyttää jollain aineella. Mitä ainetta ja kenen valmistajan tuotetta pitäisi tällaiseen alueeseen käyttää?

Vaihtoehtoja:
- 2-komponenttiepoksimaalia (Hempel tms.)? Tätä joutuisi laittamaan hyvin monta kerrosta, jotta saa takaisin 1.5mm paksuuden.

- Epoksimassaa? Voiko millään "pakkelilla" näin laajaa ja samalla matalaa aluetta korjata? Pakkelin pitäisi pysyä pinnassa kiinni 20v... Ei hyvä?

- Haluaisin korjata paikan epoksilla, enkä polyesterihartsilla, koska epoksin vedenkestävyys pitäisi olla parempi kuin polyesterihartsin.

- Epoksihartsia, jossa täyteainetta? West System kenties?

17

908

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Esimerkiksi

      Sekoita pakkeli, jossa on mikropalloja ja epoksia, kysy ohjeet Kevrasta (tai joltain muulta, joka myös neuvoo eikä vain myy)

    • E-poksi

      Katso vaikkapa hempelin ohjeista, jos et rohkene kysyä ammattilaiselta.
      Itse vetäisin ensin alle muutaman kerroksen epoksimaalia sulkukerrokseksi. Sen päälle voi vetää paksunnetulla epoksilla tarvittavan kerroksen täytteeksi, hioa tasaiseksi, ja päälle viellä kerros epoksia, jotta jäljestä saadaan siisti.

      • IhanPäinVastoin

        Paksunnetulla tarkoitat varmaan niitä harmaita tai valkoisia onttoja lasipalloja, joista käytetään nimeä mikropallo?

        Minkä takia haluat laittaa alle epoksia, jossa on mukana pigmenttiä ja lasipalloja? Eikö se pigmentti ole hiukan turhaa, kun se ei näy eikä se anna mitään hyviä ominaisuuksia?

        Sinun ehdotuksesi on:
        1 epoksi, mikropalloja ja pigmenttiä muutama kerros
        2 epoksia ja mikropalloja
        3 epoksi

        Tuossa voisi olla jotain järkeä juurikin päinvastoin. Epoksi alimmaiseksi siinä toivossa, että se kulkeutuu rakenteeseenkin. Sitten epoksi ja mikropallot ja lopuksi mukaan myös pigmenttiä ettei piettäminen ole kovin haastavaa.


      • E-poksi

        Tarkennus edelliseen, eli minä ostaisin kahta tuotetta eli epoksia pigmentillä, ja epoksikittiä. Pinnoituksen työvaiheet:
        1 epoksi pigmentillä
        2 epoksikitti
        3 epoksi pigmentillä

        1 työvaihe voi parantaa kakkosvaiheen tarttuvuutta, siihen en käyttäisi paksunnusta.


    • miten_on

      Voiko siis osmoosi olla ainoastaan gelcoat-kerroksessa?

      • Gelcoattäytettä

        Tämä tapaus oli ihan tavallinen lasikuiturutto eli kosteutta päässyt gelcoatin alle, lasikuidun puolelle.


      • epoksikokopohjaan

        Voi olla. Voi myös olla että lasikuitu on märkä muualtakin. Ennenkuin vauriokohdan peittää epoksilla, pitäisi varmistua rungon kuivuudesta. Sen voi selvittää kosteusmittarilla. Jos lähimmälle luijemuoviveneitä korjaavalle pajalle ei ole kovin pitkä matka, käy neuvottelemassa kosteusmittauksen tekemisestä. Samalla saat ohjeita pohjan käsittelystä.
        Jos jossain kohdassa gelcoat oli rakkuloitunut, varmaankin koko pohja pitäisi vesieristää epoksilla - eikä ainoastaan tuo 20x20 alue! Sitä varten kaikki vanhat myrkkymaalit pitäisi kaapia pois, ellet sitä jo olekin tehnyt. Pohjaa ei pidä epoksimaalata ennenkuin se on kaikkialta kuivunut.
        Liuotinvapaa epoksimaali voi olla parempi ratkaisu kuin tavallinen liuotinta sisältävä. Jälkimmäiseen jää pieniä reikiä, kun liuotin haihtuu. Liuotinvapaalla maalatessa tulee paksumpi kerros eikä vesieristykseen tarvita yhtä monta maalikerrosta kuin "tavallisella" epoksimaalilla. Maalifirmojen esitteissä on ohjeet. Niissä on myös ohjeet ilmankosteudesta ja lämpötilasta, joissa maalaus onnistuu. Talvilaatuista epoksia voi käyttää kylmässäkin, mutta ei kosteassa.


      • Fpoksi

        Hear hear. Taitaa olla isompi ongelma käsissä. Voipi olla niin, että jos haluat ensi kesäksi vesille, ei kannata tehdä muuta kuin laittaa topparia pintaan tähän läikkään, ja ruveta suunnittelemaan koko pohjan kunnostusta ensi talvena. Olet missannut tässä jo jonkun kuukauden tätä kuivumiskautta, ja ennuste on ensi suveksi huono.

        Sinuna mittauttaisin koko rungon kosteuden _ammattilaisella_.

        Jos jostain ihmeen syystä ongelma olisi paikallinen, niin sitten liuotteettomalla epoksilla ohjeen mukaan (lue hempelin maalausopas veneille) ensi keväänä, kun a) laminaatti on kuivunut ja b) kelit sallii.

        Onnea matkaan...


      • Kdkdj

        Mittarit ja tittarit. Vähän laajemmalta alueelta hiontaa gelkkarille ja pitäisi alkaa rakkuloita näkymään. Toi on niin pieni läntti että sen täytät helpoiten valmiilla epoksikitillä. Putsaat vaan kunnollaasetonilla ennen kittausta. Ja sen vedät tietenkin suoraan lasikuidun päälle. Ei kunnolla tehtyä laminointia vedetä ikinä maalin päälle. Polyesteri ja epoksi tarttuvat paljon tiukemmin kuidulle. Tarttuu se epoksi hyvin karhennettuun maaliin tai gelkkariinkin varmasti aonakin 50 vuodeksi. Viime keväönä korjailin paljon runkoa epoksikitillä, epoksilla laminoimalla, finnfoamia laminoimalla pohjaan ym. Päälle vetelin liian monta kerrosta epoksimaalia kosteudensuluksi. Tosi hyvä tuli mutta homma oli ihan järkyttävä. Mulla oli osmoosin alkua pohjan alueella ei niinkään kyljissä jotka ksartuvat ylöspäin ja enemmän peräpuolella.


      • pohjankunnostanut
        Kdkdj kirjoitti:

        Mittarit ja tittarit. Vähän laajemmalta alueelta hiontaa gelkkarille ja pitäisi alkaa rakkuloita näkymään. Toi on niin pieni läntti että sen täytät helpoiten valmiilla epoksikitillä. Putsaat vaan kunnollaasetonilla ennen kittausta. Ja sen vedät tietenkin suoraan lasikuidun päälle. Ei kunnolla tehtyä laminointia vedetä ikinä maalin päälle. Polyesteri ja epoksi tarttuvat paljon tiukemmin kuidulle. Tarttuu se epoksi hyvin karhennettuun maaliin tai gelkkariinkin varmasti aonakin 50 vuodeksi. Viime keväönä korjailin paljon runkoa epoksikitillä, epoksilla laminoimalla, finnfoamia laminoimalla pohjaan ym. Päälle vetelin liian monta kerrosta epoksimaalia kosteudensuluksi. Tosi hyvä tuli mutta homma oli ihan järkyttävä. Mulla oli osmoosin alkua pohjan alueella ei niinkään kyljissä jotka ksartuvat ylöspäin ja enemmän peräpuolella.

        "Mittarit ja tittarit".
        Totesit veneesi pohjassa "osmoosin alkua". Laittelit viime keväänä epoksit pohjaan ja "tuli tosi hyvä". Kerrot epoksin tarttuvan "ainakin 50 vuodeksi".

        Uskokoon ken tahtoo. Rungon kuivatus on silti aivan oleellinen asia. Veneen pohjan kaavinta ja hiominen on työläs homma kuten on epoksointikin. Vielä työläämpi ja valtava mieliharmi on kaiken tekeminen uudelleen vain siksi, että runko ei ollutkaan ehtinyt kuivua ennen epoksipinnoitusta. Kosteusmittarin merkitystä lujitemuovin kuivumisen seuraamisessa ei kannattaisi vähätellä.

        Mielestäni ei myöskään pidä tyrmätä aloittajan jättäneen pohjatyöt liian myöhäiseen ajankohtaan. Emme tiedä hänen veneensä rungon kosteudesta mitään. Ei kai sitäkään, miten paljon pohjatyötä on tehty ja onko vene hallissa vai ulkona.


    • Lasikuitukangasta
      • Xirilla

        Mulla on Ruotsista hankittu -81 26' Tanskalaisvalmiste, jossa on ollut osmoosi vikaa aikanaan ja se on hiekkapuhaltamalla korjattu 90-luvun lopulla ruotsissa..

        Työ näytti päälle päin hyvältä ja tein kaupat mielestäni kohtuullisella hinnalla varusteluun nähden. Ostin veneen remonttikohteeksi ja tarkoitus oli vähintään maalata koko runko ulkopuolelta, tehdä sellainen 30-vuotis facelift ja paikata samalla turhat reiät kannesta ja uusia kannen karhennus.

        Nyt kun olen aloittanut pohjan puhdistamista niin pohja paljastui aika karuksi. Hieman delaminoitumista tullut vastaan ja huonosti tehtyjä pohjia. Maalia ja kittiä sekaisin jne.

        Nyt taitaa olla edessä täällä tuollainen videon remontti. Luulen, että teen aiheesta blogin niin saa sitten keskustelua aikaiseksi kun sen aika koittaa.

        Aika karusti näin alaa hieman tuntevana näyttävät saksan pojat epoksia kylkeen läiskivän. =) Muuten hyvä video.


      • Xirilla

        Nyt kuin luin koko keskustelun niin, niin..

        1) Puhdista koko pohja, jos meinaan tehdä ja vielä hyvin niin puhdista KOKO pohja. Myrkkymaalit koko rungosta ja pois ja peräsin irti. Et tarvitse em. videon peeleriä vaan pari päivää aikaa ja vähän varusteita.

        Itse käytin myrkkymaalin poistamiseen Mirka Deros konetta ja 150mm 80 Abranet verkkoja ja imuria sekä sykloonia. Kun pölynpoisto on kunnossa niin tuolla hiomasetillä ei myrkkymaalia tule edes hengityssuojaimeen vaikka hieroisit sitä 10cm päästä pohjasta.

        2) Anna kuivua jos et pääse mittaamaan. Oman veneeni nostin heinäkuun puolivälin jälkeen ylös ja aion aloittaa laminoinnit ja maalaukset vasta kun hallista saa laittaa lämmöt pois ja runko on todettu kuivaksi. Tässä tapauksessa siis sandwitch runkoinen vene.

        Maalauksiin ja paklauksiin ei mene kauaa aikaa verrattuna pohjien tekemiseen.

        3) Poista pilalle mennyt laminaatti. Jos se on valkoista niin poista. Jos on paljon rakkoja niin poista. Osmoosi reaktio jatkuu uuden pinnan alla, jos sitä ei ole poistettu. Saat vian kyllä piiloon korjaamalla aiheuttajan, mutta vika ei lähde.

        4) Pinnan kukin tekee miten tekee, mutta itse olen käyttänyt merkki epoksia ja valmistajan omia pumppuja annosteluun. Pumppuja kannattaa ostaa kokemuksen mukaan paljon ja niitä saa vaikka paikallisesta siivousalan liikkeestä edullisesti. Varaa lastoja ja telan rullia paljon.

        Ja käytä epoksin kanssa kertakäyttöhaalaria, hanskoja ja hengityssuojainta jos et halua altistua allergialle. Epoksiallergia tulee melko salakavalasti. Ja muista varoaika hiontapölyn kanssa.

        5) Soita paikalliselle ammatilaiselle ja kerro mitä olet tekemässä ja miten kannattaisi edetä, käy vaikka parin kuvan kanssa kylässä. Yleensä neuvot ovat olleet ilmaisia.


    • korjailija

      Oikea tapa korjata tuo on korvata poishiottu gelcoat topcoatilla. Sen saa hiottua ja kiillotettua samalaiseksi niin, ettei saumaa edes näy, vaikka väriero saattaa jäädä. Toki päällemaalattavassa kohdassa korjaus onnistuu myös epoksilla. Joko sekoittaen hartsiin piituhkaa tai laittamalla valmista epoksikittiä.

      Jos sitten haluat lisäeristystä pohjaan - mikä osmoosin ollessa alkuperäinen vika, on ehkä paikallaan - maalaa koko pohja epoksipohjamaalilla. Sen päälle sitten primeri ja antifouling.

      • Xirilla

        Taisin vähän innostua.. juu. Tietenkin kun ja jos on pieni kohta niin sitten topparia päälle maalit jos tarve ja paikka vaatii.

        Epoksin päälle ei voi enää laittaa polyesteriä/vinyylihartsia. Eli jos aloittaja menee ensin epoksisutulla pakkeloimaan ja sitten vetää purkista topcoattia päälle on soppa valmis.


      • korjailija

        Topcoatiin kannattaa myös sotkea piituhkaa, niin siitä saa kittimäisen, joka ei valu. Se lastalla paikoilleen ja hiotaan tasoon kun on kuivunut. massa kutistii hieman kuivuessaan. Toistetaan pari kertaa ja lopuksi hiotaan hyvin hienolla karkeudella (600...800) jonka jälkeen voi kiillottaa.

        En näe mitään syytä sotke epoksia polyesteriin, kun sillä saa saman lopputuloksen ja edullisemmin. Tuo epoksimaalaus on sitten vielä varan päällä.


    • GrumpyOldMan_ex_Fpoksi

      No, kokemuksesta voin kertoa, että märän lasikuidun päälle epoksin maalaaminen on kuin kusisi housuun pakkasella. Hetken se lämmittää, mutta seuraavana syksynä vituttaa hioa sitä epoksia pois, gelkkari lähtee helpommin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1382
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1170
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1052
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1006
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      993
    8. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      971
    Aihe