hakemus toimeentulotukeen

pelokas-nolo

Olen uusi toimeentulotuen tarvitsija ja kyselen perusasioita. Sosiaalitoimiston neuvot olivat hieman ristiriitaisia hakemuksen täyttöön.
Jos haen tukea joulukuulle, miksi tiliotteet ja tositteet laskuista tulee toimittaa heille setvittäväksi myös loka-marraskuun ajoilta?
Miten selvitän hakemukseen kuluselvityksen menoista, jotka tulevat pitkin vuotta? (esim. vakuutukset, verot, sähkölaskut, kiinteistökulut, terveydenhoitomaksut) Jyvitänkö siis koko menneen vuoden maksut per kuukausi? Vai onko tarkoitus, että vain sen kuun kulut mainitaan, mille haetaan avustusta?
Sitäkin mietin, että kuka näkee hakemukseni? Pienessä kunnassa en haluaisi joutua tuttujen irvailtavaksi, jos ja kun juorut kulkee nopeammin kuin ajatus.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SossullePataan

      "Jos haen tukea joulukuulle, miksi tiliotteet ja tositteet laskuista tulee toimittaa heille setvittäväksi myös loka-marraskuun ajoilta? "
      Normaali käytäntö jonka laillisuus on kyseenalainen koska toimeentulotuen määrä on lain mukaan ...
      "Toimeentulotuen määrä on tämän lain mukaan määriteltyjen menojen sekä käytettävissä olevien tulojen ja varojen erotus. Tulot ja varat otetaan huomioon ensin 7 §:ssä tarkoitettua perustoimeentulotukea myönnettäessä."
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L2P6

      "Miten selvitän hakemukseen kuluselvityksen menoista, jotka tulevat pitkin vuotta? (esim. vakuutukset, verot, sähkölaskut, kiinteistökulut, terveydenhoitomaksut) "

      Sellaiset menot jotka eivät ole tai niiden määrä ei ole tiedossa kannattaa vain luetella. Sama luettelo tulee päätökseen (käytäntö vaihtelee kunnittain) ja ne korvataan päätöksen voimassaoloaikana tositteita vastaan sitten kun noita menoja tulee.

      "Sitäkin mietin, että kuka näkee hakemukseni? Pienessä kunnassa en haluaisi joutua tuttujen irvailtavaksi, jos ja kun juorut kulkee nopeammin kuin ajatus."
      Periaatteessa sen näkee vain hakemuksen käsitelijä jolla on vaitiolovelvollisuus. Vaitiolovelvollisuuden rikkominen taitaa olla ainoita asoita jossa sossun laittomuuksiin puututaan. Sama koskee tiedonurkintaa eli sitä jos tietoja katsellaan aiheettomasti. Aina silloin tällöin pyydän lokitiedot siitä kukka tietojani on käsitellyt, käryä ei ole käynyt.

      Sosiaalivirastossa asiointi poikkeaa usein täysin monissa muissa viranomaisissa asioimisesta. Varadu järkytykseen. Oman oikeusturvan kannalta on syytä äänittää kaikki tapaamiset ja puhelut. Laittomuuksia, vedätystä ja kyytystä on paljon. Minä kyseenalaistan jokaisen sanan jonka sossutantat suustansa (tai näppäristä) päästää, varsin usein epäilyni osottautuu aiheelliseksi.

    • SossunTietoToimisto

      Toimeentulotuki on viimesijainen etuisuus, joten siksi myös tilitapahtumasi päätöstä edeltävältä 2kk ajalta halutaan tarkistaa. Tilin saldolla ja yksityisillä tilisiirroilla on merkitystä kun hakee toimeentulotukea eikä niitä voi muuten todistaa kuin tiliotteen näyttämällä. Eihän se ole oikein että olet saanut vaikka 10000e äidiltäsi tilisiirtona 15.10 ja sitten nostat toimeentulotukea joulukuulle kun olet rahasi käteisenä nostanut marraskuun alussa tililtä pois. 2kk tiliotteista käy myös ilmi se jos olet ollut töissä viimeisen 2kk aikana yms. Niistä voidaan nähdä oleskeletko tosiasiallisesti paikkakunnalla missä väität (paljon nostoja tililtä esim. Thaimaassa jne.). Tiliotteet ovat vain lisätosite siitä että se mitä hakemuksessa kerrot on totta, joten siksi ne pitää sossuun viedä 2kk ajalta kun hakee toimeentulotukea uutena hakijana.

      Terveydenhoitomenot käsitellään aina sen mukaan milloin laskuissa on eräpäivät. Ei tammikuussa erääntynyttä terveyskeskuslasku 20e voida katsoa enää menona joulukuulle, ei edes 1/12 osana, sillä se on puhtaasti tammikuun varoista maksettavaa menoa. Asumismenot sen sijaan voidaan jakaa kuukausittaisiksi menoiksi jos ne eivät eräänny joka kuukausi, joten kannattaa kerätä siihen ensimmäiseen hakemukseen koko vuoden pakolliset asumismenoista aiheutuneet laskut, jotta ne voidaan sitten jakaa tasaisesti 1/12kk menoiksi, tai sitten ne huomioidaan kokonaan sen kuun menona milloin ne ovat aiheutuneet, riippuen vähän oman kuntasi ohjeistuksesta miten menot jaetaan. Sinun ei itse tarvitse alkaa laskujasi jyvittämäään, vaan kirjoitat hakemukseesi että "maksoin 1v vakuutuksen 15.2 ja tässä on lasku ja kuitti siitä, sosiaalitoimisto kyllä sitten laskun laskee sinulle menona sen mukaan mikään on paikallinen ohjeistus vuoden aikana aiheutuvista asumiskuluista. Sinun tulee kuitenkin toimittaa aina tositteet ja laskut maksuista sosiaalitoimistoon, sillä oma ilmoitus menoista ja väite että "kyllä te tiedätte" ei käytännössä ikinä riitä kulujesi huomioimiseksi.

      Se että asut pienellä paikkakunnalla ja tunnet ihmisiä jotka käsittelevät toimeentulotukea on toki ongelma joka näkyy kaikkialla pienen paikkakunnan palveluissa. Et voi asioida pankissa, et vakuutusyhtiössä etkä terveyskeskuksessa yms. sillä aina on vaarana että joku tuntee sinut ja saa tietää miksi siellä olet. Voit kuitenkin pyytää omassa toimeentulotukihakemuksessasi että "maija möttönen ei saa käsitellä tätä hakemuksesta sillä tunnen hänet" tyylisesti etteivät ne koske hakemukseesi jotka tunnet henkilökohtaisesti, muiden ihmisten ja juorujen suhteen sinun täytyy sitten vain purra hammasta ja kestää tai sitten vain muuttaa toiselle paikkakunnalle jos paineet ja irvailut kylän nakkikiskalla käyvät liian suuriksi.

      • näintäällä

        Itsellä ainakin sähkölaskut maksetaan laskun päivämäärän mukaan ei suinkaan eräpäivän (en muista nyt tasan tarkkaan onko esim.terveysmaksuissa ollut sama juttu, niitä kun itselläni on ollut harvoin) mukaan. Eli jos haet joulukuulle toimeentulotukea, mutta sähkölasku on päivätty marraskuulle ja eräpäivä on joulukuussa niin ei välttämättä sitä sähkölaskua sossussa makseta (näin ainakin itsellä). Eli lasku pitää olla päivätty sillle kuukaudelle, jolta olet oikeutettu saamaan toimeentulotukea eli jos olisit saanut joko marraskuulle toimeentulotukipäätöksen (myöntävän) tai marraskuulle ja joulukuulle niin sähkölasku maksetaan.

        Siellä missä itse olen asioinut niin käytännössä sossutoimiston aulassa tiskillä avataan kirjeet ja liitteet (paperiset) ja se avaaja on esim. joku vartija joten näkevät siellä kaikki ne liitteet ja tiedot (paperiset) plus että ne makaavat siellä jossain pöydällä ja ketä kaikkea sitten siellä käyvät, liikuttelevat papereita ja lukevat niitä. Sähköisissäkin hakemuksissa on se vaara, että järjestelmiä hakkeroidaan yms. ja eihän koskaan tiedä kuka suullisesti kertoo kenellekin kenenkin asioita. Siis virallisestihan ne asiat pitäisi vaan nähdä etuuskäsittelijä (käytännössä myös toimistosihteeri tms, joka kirjoittaa ja tai käsittelee niitä hakemuksia ja postittaa eteenpäin) ja virallisesti pitäisi olla vaitiolovelvollisuus, mutta joo siis virallisesti. Lisäksi jos he pistävät mappi ööhön jotain papereita niin periaatteessa kuka vaan, joka pääsee siihen huoneeseen niin voi aukaista sen mappi öön. Sitten kun ne paperit menevät roskiin niin jos siinä tietosuojapapereiden käsittelyssä tapahtuu virheitä tai laittomuuksia tms.


    • pelokas-nolo

      Kiitos vastauksista, ne selvittivät paljon.
      Statukseni on työtön ja eläkehakuprosessi menossa. Ikää on 59v ja tuloina vain Kelan työmarkkinatuki ja pieni asumistuki. Nämä ovat tosiasioita ja luettavissa niin Kelalta kuin verottajaltakin.
      Katsotaanko tosiaan muun muassa vanha auto ja soutuvene omistuksiksi, joiden varjolla evätään tuki? Näin kerrottiin.
      Ihmettelen myös kysymyskohtaa aktivoinnin tiimoilta. Eiköhän nämä ole työmarkkina-asioita ja koskevat vain TE-virkailijaa ja minua, kun olemme sopineet jo asian sairauden (lääkärintodistus yms. lausunnot) ja eläkkeen takia keskenämme. Mielestäni moinen kyykytysasenne on outo ihan toiselta instanssilta!!!! Silkkaa uteliaisuuttako vai tietojen keruuta...

      • SossunTietoToimisto

        Jos sinulla on eläkeselvittely kesken ja sinulla on tulona työmarkkinatuki niin ei sosiaalitoimistosta sinulle mitään aktivointia aleta järjestämään. Ne tuollaiset aktivoinnit koskevat lähinnä täysin tulottomia ja/tai huomattavia elämän-/taloudenhallinnan kyvyttömyyttä omaavia asiakkaita jotka eivät kykene vuokriaan maksamaan tai ostamaan ruokaa koko kuukaudeksi saamillaan rahoilla.

        Vene on helposti realisoitavaa omaisuutta, joten jos tarkoitus on jäädä pidemmäksi aikaa toimeentuloella elämään niin se tulee myydä jossain vaiheessa, yleensä 6-12kk aikana. Toki veneen arvolla on tässä paljon merkitystä, on eri asia omistaa 500e soutuvene kuin 5000e moottorivene.

        Autoa ei yleensä tarvitse realisoida, ellei sen arvo ole huomattava. Toki tässäkin voi olla paikkakuntakohtaisia eroja. 10000e mersulla ei toimeentulotukea voi pitkään nostaa kuin suurkaupungeissa.

        Parhaiten omat asiasi ja pelkosi selviää kun jätät sen hakemuksen pyydettyjen liitteiden kera ja päätöksen saatuasi varaat itsellesi ajan sosiaaliasemalle oman tilanteesi selvittämiseksi jos koet rahat saatuasi sille vielä olevan tarvetta.


      • pelokas-nolo

        Kiitos vastauksistasi.
        Olen pitänyt tuon veneen varalla, jotta pääsen kalaan kun kunto on parempi taas jonain päivänä. Ihan pikkuvene se on, soutupaatti. Kalastan ruokaa pöytään lähijärvestä, katiskalla tai verkoilla. Se on ollut tarpeellinen apu jo vuosia ja rahanarvoinen hankinta.
        Auto on arvoltaan alle tonnin, vikainen laite sekin.
        Vielä kiitos hyvistä neuvoista kaikille.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      85
      1080
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      579
      961
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      907
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe