Tukkirungon katkonta - tyvilahon huomioiminen

TyviLumppi

Motoyrittäjiä on moneen lähtöön. Tässä tapauksessa, motokuski oli pätkinyt tyvilahoisia isoja tukkeja surutta kolmosiksi, mittaustodistuksessa "Kuusi laho" koodi 233. Tällaisilla laho-pölkyillä kuutiohinta on 8 euroa. Toinen vaihtoehto olisi ollut ns. lumpata noin 80 cm pätkä lahoa tyvistä metsään ja sitten alkaa apteeraaman lahotonta runkoa aidoiksi tukeiksi, jolloin rungosta olisi saanutkin 48 euroa tukki-kuutiolta . Hirvittää tällainen epäammattimaisuus motoyrittäjillä.

25

2149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SamoillaLinjoilla

      Olen tullut samaan tulokseen eli vahtimatta ei pidä muita kuin tuttuja koneukkoja irti päästää. Ja leimikotkin pitää itse nauhoittaa; eivät näytä pysyvän muuten sovitulla alueella.

      Avaajan mainitsema tyvilaho-ongelma on tietenkin nk. haasteellinen tapaus, kun se lahon nousukorkeus on vaikea ennustettava päällepäin. Mutta kuitenkin niin, että siitä tyveltä aletaan pätkimään vaikka niitä metrisiä kunnes terveyttä löytyy. Kahdeksan euron hinta on niin mitätön, että joutaa jäädä vaikka ravinteeksi se puu.

      • käyttäjätunnuksetonloppu

        Mietin miten koneella pystyy tuolleen pätkimään. Menee mittaukset vituralleen. Oikein apteeraamalla saa enemmän tuloja sehän on ihan selvä.


    • rahaakatoaa

      No, se vie aikaa ja urakka kuskit ajaa auto-apteilla.

    • UupeeÄmmä

      Metsänhoitoyhdistykset järjestävät hakkuunäytöksiä, joihin kutsukirjeitä metsänomistajille lähettävät. Enpä ole huomannut, että olisi järjestetty vanhan kuusikon korjuusta hakkuunäytöstä. Siellä paikan päällä, nuotiolla porukalle koneyrittäjän esitellessä metsänomistajille ja lehdistölle tämäkin "tyvilahon" kuusen apteeraaminen avautuisi laajemminkin. Taskulaskinta hinta-apuna käytettynä - ensin näytöksessä katkottaisiin epäammattimaisesti tyvilahoisista 3 metrisiä koodin "233 kuusi laho" tyviä ja heti perään ammattimaisesti apteerattaisiin samanlainen tyvilahoa sisältävä runko. Vertailussa huomattaisiin, että pienellä vaivalla, lumppaamalla tyvestä pätkä pois, saadaan saman arvoisesta rungosta korkealaatuista koodin "615 kuusitukki sorvi" laatua mittaustodistukseen lihottamaan kaupan loppusummaa huomattavasti. Hintaero kuusitukki sorvi laaduksi katkottunahan on lähes kuusinkertainen näillä hinnoilla.

      • ottoerkki

        Ei näistä asioista työnäytöksissä puhuta.
        Kaikki näytökset painottuu nykyisin siihen miten sulanmaan aikaan pystytään metsiä harventamaan.
        Turvataan kesällä teollisuuden puunsaanti ja metsäkoneitten työllisyys.
        Samalla lisätään entisestään lahopuuta metsiin.
        Aisioista ymmärtämättömät toimittajat kirjoittaa lehtiin sen mitä puunostajat heille kertoo.


    • TukinKatkontaa

      Kuka osaa kertoa, miksi hiukan tyvilahoa sisältävä kuusen tukkia ei kelpuuteta edes kuitupinoonkaan. Tällaisella kuusentyvellä, jonka toisessa laidassa on hieman tyvilahoa ja yltää tuskin metrinkään latvukseen päin ja pituutta kolme metriä. Tällainen tukki saa koodin "kuusi laho 233. Kuitenkin terveen puun osuus tukissa on varmasti 90%. Jos katkonta olisi tehty ammattimaisesti ensin lumppaamalla 80 cm tyvestä pois niin siitä olisikin saatu sorvitukki. Sorvitukilla hinta on kuusinkertainen verrattuna puuta "kuusi laho 233" koodin hintaan joka on 8 euroa kuutiolta.

      • selluunmenee

        Aiheuttaa mekaaniseen paperiin värivian.


      • Havukuitupuu
        selluunmenee kirjoitti:

        Aiheuttaa mekaaniseen paperiin värivian.

        Mikä laatu tämä sitten on, koska lahopuuta kuitenkin sallitaan?
        Selityksesi ei nyt kyllä kelpaa.

        " Havukuitupuu jaetaan puhtaaksi mäntykuitupuuksi ja havukuitupuuksi, joka sisältää sekä mäntyä että kuusta. Havukuitupuu jakautuu lisäksi terveeseen ja lahovikaiseen kuitupuuhun (lahovikaisessa lahoa sallitaan yleensä enintään puolet läpimitasta). "

        Tästä linkistä lainattu.

        https://visiirintakaa.wordpress.com/tag/havukuitupuu/

        Kuitenkin UPM erittelee tukkikokoiset hyvin pientä tyvilahoa sisältävät suorat rungot koodilla "233 kuusi laho" jolle puutavaraerälle ei kyllä tule edes kuitupuun hintaa. Tällaisissa tyvissä ja lahon osuus korkeintaa muutama prosentti - hintaa 8 euroa kuutiolta. Minun hieman tyvilahoa sisältävät tyvipölkyt eivät kuitenkaan täyttäneet edes määritelmää "havukuitupuu" tai kuusikuitu.

        https://www.metsamaailma.fi/fi/News/Sivut/Ostamme-kaikkia-puutavaralajeja-–-kysy-lisää-metsäasiakasvastaavaltamme.aspx


    • Laho-lumppi

      Jos asia on tiedossa etukäteen, niin sanoo vaan että tekee
      lyhkäsiä lumppeja lahoista. Niitä keräilee sitten vaikka mönkijällä,
      jos ei parempaa puuhaa keksi.

      • sanomitähuvittaa

        unelma maailmassa, ei urakka ukot lumppaile 50cm pätkiä, jos se laho jatkuu 3metriin.


      • LahopuutaKuitukasassa
        sanomitähuvittaa kirjoitti:

        unelma maailmassa, ei urakka ukot lumppaile 50cm pätkiä, jos se laho jatkuu 3metriin.

        Mutta kolmonenkin kannattaa jättää vielä metsään. Jos polttopuuta tai sahatukkeja sattuu tarvitsemaan. Sillä pienikin tyvilahon täplä riittä siihen, että tyvi ei kelpaa edes kuitupinoon. Tällainen isokin tyvipölkky erotetaan kuitukasasta ja vaivaudutaan maalaamaan tarkasti koodilla "233" jolla hintaa vain 8 euroa kuutiolta. Kuka tietää mitä koodin 233 tyvistä tehdään? Kuitukasoissahan saa kuitenkin olla lahovikaisiakin puita.


      • eipäätäeihäntää
        LahopuutaKuitukasassa kirjoitti:

        Mutta kolmonenkin kannattaa jättää vielä metsään. Jos polttopuuta tai sahatukkeja sattuu tarvitsemaan. Sillä pienikin tyvilahon täplä riittä siihen, että tyvi ei kelpaa edes kuitupinoon. Tällainen isokin tyvipölkky erotetaan kuitukasasta ja vaivaudutaan maalaamaan tarkasti koodilla "233" jolla hintaa vain 8 euroa kuutiolta. Kuka tietää mitä koodin 233 tyvistä tehdään? Kuitukasoissahan saa kuitenkin olla lahovikaisiakin puita.

        Meniskö tuollaiset lähes terveet kuusityvet peräti sorvattavaksi? Oksaton koivutyvikin voi olla ytimestä vähän laho, ja kelpaa silti laatuvaneriin. Ainahan teollisuus on huijannut alkutuottajaa. -90 luvulla Metsäliitto hieroi kuiduksi ylijäreitä terveitä tukkeja. Selitykset aina löytyy.


    • 8euroa.kuutio

      Muistakaa kaikki; 8 euroa kuutiolta.

      • Hankintamiees

        Onko kokemusta , jääkö pystykauppa tekemättä ,jos hakkuusopimukseen ei kirjata lahokuusen kohdalle mitään.
        Tai miten motoyrittäjä silloin katkoo lahon erilleen.
        Taitaa puunmyyjilläkin olla peiliin katsomisen paikka, millaseen kauppakirjaan nimen laittaa.
        Hankintakaupassahan lahotyvet/pystyynkuivuneet laitetaan mäntykuidun sekaan aina. Hinta tienvarressa 27-30 €/m3


      • YhdistyksilleAskaretta
        Hankintamiees kirjoitti:

        Onko kokemusta , jääkö pystykauppa tekemättä ,jos hakkuusopimukseen ei kirjata lahokuusen kohdalle mitään.
        Tai miten motoyrittäjä silloin katkoo lahon erilleen.
        Taitaa puunmyyjilläkin olla peiliin katsomisen paikka, millaseen kauppakirjaan nimen laittaa.
        Hankintakaupassahan lahotyvet/pystyynkuivuneet laitetaan mäntykuidun sekaan aina. Hinta tienvarressa 27-30 €/m3

        Näin ne asiat selkiytyvät. Keskusteluun tulee asiallisia näkökantoja monilta suunnilta. Olen aikas pessimistinen ollut yhdistyksen konsulttipalvelujen suhteen puukauppojen valvojana tai kaupan osapuolena, välittämässä hankintakauppana puita tai avustamassakaan puukauppaa. Kyllä ne puun myyjät, jotka myyvät suoraan isoille yhtiöille, mistään tietämättä ja mistään välittämättä elävät autuudessa luottaen täysin ostajatahoon.
        Kyllä asiansa tunteville Metsänhoitoyhdistyksille näyttäisi siltikin olevan sijansa.
        Tässä sitä ollaan. Hankitakauppana lahotyvet voi joko lumpata, jolloin lopusta tyvestä saa korkealaatuista sorvitukkia tai sitten edes KUITUPUUTA, 8 euron "koodi 233" sijaan.


    • PuitahanVarastetaan

      Nyt se selvisi. Kuusi laho "koodi 233" puut menee mäntykuituun Pietarsaaren tehtaalla. Kysyin itse asiaa kaukokuljetuksen puutavara kuskilta joka juuri haki puut laanilta. Kuusi lahosta, siis järeistä hieman tyvilahoa sisältävästä puuista saa vain 8 euroa kuutiolta, mutta samaan reikään menevästä mänty-pinotavarasta, saa jo 14.50 euroa. Mistä pirun hommasta tässä on oikein kysymys.

    • KeisarinUudetVaattet

      Tässä selvitys yksinkertaisuudessaan. Eihän se ole mukavaa tietää totuutta.
      Laahuksen kantajia kyllä riittää meistä metsänomistajista. Kuunnelkaa ja yhdistäkää alla olevan linkin sanoma - mitä me metsänomistajat emme halua tietää.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Keisarin_uudet_vaatteet

    • UPM_huijaa

      Minullakin meni ohi kuituoinon koodilla 233. Puiden päihin oli maalattu 233. Mittalista erotti puut kuitukasasta. Hintaa vain hieman alle kympin kiintokuutiosta.

    • UPM_Koodi233

      Siis pieniä lahotäpliä tyvitukissa. Sitä lahoa ei ns. lumpattu pois. En tarkoituksella reklamoinnut osto-esimiehelle koska odotin kaukokuljetusta hakemaan puita Kokkolan tehtaalle. Tieto olisi jäänyt minulta saamatta. Automieheltä kysyinkin, että mitä noista "koodin" 233 puista jalostetaan?

      Autonkuljettaja kertoi naurussa suin, että sinne menevät samaan tuuttiin kuten muutkin kuitupuut.

      Ihmettelen, miksi kukaan muu ei ole huomannut tukkien päihin maalattuja 233 hylkypuita. Tälle koodille tehtyjä puukasoja olen havainnut lähes kaikissa UPM:n laaneilla. Hintaa näille järeille 233 kasoille tulee todellakin vain 8 €/k-m3.

    • tukkikasa

      Ja vielä yksi kitkuttelun muoto. Tienvarren puista jätetään osa ajamatta tehtaalle, firmat säästää isoja summia vuositasolla kun kauppa on kesken. Pikku tukkikasa jää ajamatta jos on tehdasmitta.

    • lahöpölkky

      Sitä lahua vaan monesti isossa kuusessa saattaa olla neljän viiden metrin korkeuteen asti.
      Jos aina vedellään vaikka kahdeksankymmenen sentin pätkiä, niin mitä niillä kymmenillä pölkyillä sitten tekee?

      • Koodi233Upm

        Mutta jäähän siitä tukki. Mitäs väliä niillä lumpeilla? Kyllähän sen lahotäplän koosta näkee jatkuuko puolimetriä vai enemmän. Lumpin menetys on pieni riesä, jos 233 sijaan seuraavasta apteeretaankin jo korkealaatuinen tukki, jolla hintaa päälle 50€kuutiolle. Niin ja toisekseen. Miksi pieni lahovikainen ei kelpaa edes kuitupuu kasaan!


      • Anonyymi
        Koodi233Upm kirjoitti:

        Mutta jäähän siitä tukki. Mitäs väliä niillä lumpeilla? Kyllähän sen lahotäplän koosta näkee jatkuuko puolimetriä vai enemmän. Lumpin menetys on pieni riesä, jos 233 sijaan seuraavasta apteeretaankin jo korkealaatuinen tukki, jolla hintaa päälle 50€kuutiolle. Niin ja toisekseen. Miksi pieni lahovikainen ei kelpaa edes kuitupuu kasaan!

        Maksa sille yrittäjälle sama hinta kuin se saa firmalta mitatuista pölkyistä niin lumppailee vaikka latvaan saakka. 100 € tunti niin keräilee vaikka käpyjä. Ei se koneella hakkaaminen ole mitään hyväntekeväisyyttä , ohjeiden mukaan se kuski tekee kun 3m lahon ajaa. Sopikaa tarkemmin kun kirjoittelette niitä kauppakirjoja ja sopikaa myös kuskin kanssa korvaus näistä ylimääräisistä töistä. Ei litran hinnalla saa kahtalitraa maitoa.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6806
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4420
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2833
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1457
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1134
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe