Työllisyystilanne

kgjel

lyhyesti: opettajien työllisyystilanteesta, siis sen huonoudesta, on ollut juttua esim. Opettaja-lehdessä. Minkälainen opettajankoulutus kannattaa nykyään vai kannattaako mikään (paitsi ehkä erityisopettajaksi kouluttautuminen)?

Onko muita aineenopettajia kuin historianopettajat, joiksi ei ainakaan kannata opiskella?

Opettajaksi kouluttuautuminen siis kiinnostais mutta tulevaisuus epäilyttää.

10

132

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muidiri

      Luonnontieteellisten alojen opettajille on enemmän kysyntää kuin humanististen. Ja tosiaan erityisopettajille on töitä. Tosin nämä väitteet ovat osittain mutu-heittoja sen pohjalta mitä olen kuullut puhuttavan, en siis pohjaa näitä mihinkään oikeisiin tilastoihin.

      Siitä puhuttiin paljon että paljon opettajia jää eläkkeelle ja työpaikkoja aukeaa. Mutta en ole varma onko tämä sitten totta. Ilmeisesti eläköityneiden paikkoja ei aina täytetä vaan virkoja yhdistetään ja ylipäätään lasten lukumäärä on vähentynyt, joten opettajia ei enää tarvita yhtä monta per koulu.

    • töitäon_kukasaa

      Ollaanko historian opetus lopettamssa?
      Erityiopettajia kaivataan paljon, näin on puhuttu kauan. Sääli vain, että paikkoja ei kuitenkaan ole. Paikat täytetään "sisältä" valitsemalla "soipivin". Ja mitä saadaan? Ammattitaidottomia erityisopettajia. Sama muuten pätee opinto-ohjaajiin. Molemmat hommat tuntuvat olevan ns. palkintovirkoja. Näin siis ainakin viimeiset 10-15 vuotta meidän oppilaitoksessamme. Ja ettei jää epäselväksi, opetan mm. matematiikkaa.

      • Eläkettä_odotteleva

        Itsellänikin on kelpoisuus kielten aineenopettajaksi, mutta olen joskus hakenut erityisopetuksen töitä huomatakseni juurikin tuon kertomasi asian, että ei ole tarkoituskaan täyttää tehtävää muuten kuin sisältä. Sama koskee varmaan joitain S2-kielen paikkoja päätellen siitä, että hakuajat ovat sellaisia, ettei hakemuksiin oikeasti ole kenenkään vakavissaan uuteen työpaikkaan havittelevan mielekästä tuhlata ruutia.

        OAJ on iät ja ajat ollut sitä mieltä, että jos täysin kelpoisia ei ole tarjolla, tulisi valita sellaisia hakijoita, joilla on opettajakelpoisuus. Tämähän on ymmärrettävää, koska kerran olemme tämän ammatin alun perinkin valinneet ja sen turvin itsemme elättäneet. Toisinaan ei kuitenkaan kyselemättä saa edes tietoonsa, kuka on valittu. Näistä meidän töistämme ovat kiinnostuneita myös opiskelijat ja muiden alojen akateemiset työttömät.


    • Emis2

      Kyllä se nihkeää on erityisesti yliopistokaupunkien lähellä kaikille paitsi ehkä erityisopettajille. Historia, bilsa jne. ovat oma lukunsa, mutta kyllä matikkaan, enkkuun ja luokanopettajaksikin on päteviä hakijoita joka pätkään helposti 10-40, vaikka sijaisuus tulisi auki keskellä talvea.

      Yhtenä ongelmana on tietysti se, että nuoret opet ei ole valmiita muuttamaan työn perässä vaan mielummin roikutaan työttömänä ja satunnaisissa pätkissä siellä yliopistokaupungissa. Tämä on tietysti selkeä ongelma, koska voisi nuoren ja perheettömän ihmisen olettaa muuttavan työn perässä. Ehkä se on pullamössöilyä, että mielummin nostellaan työttömyyskorvausta ja jässitetään siellä Turussa tai Jyväskylässä kuin suostutaan lähtemään vähän kauemmaksi asumaan. Eikä ihmisen tarvi muuttaa pikkukylään vaan kaikkialla on isompia kaupunkeja lähellä, joten asunnon voi ottaa sieltä.

      • pätkätyöläinen8

        Itse olen juurikin muuttanut 400 km päähän isoon kaupunkiin töitä etsimään valmistumisen jälkeen. Yliopistokaupungissa ei ollut edes pätkää tarjolla. Silti joutunut 3 vuotta tekemään vain lyhyttä pätkää uudessa kaupungissa.

        Hain viikko sitten englanninopettajan paikkaa Vantaalta. Ei kutsua edes haastatteluun - hakemuksia oli tullut 160 kpl. Kiitos mielenkiinnosta, jne.

        Lisäksi kaikkiin pidempiin pätkiin ja virkoihin pitää täyttää puuduttava nettilomake, mihin ei voi edes lisätä mitään liitetiedostoja. Tuskin kaikkia hakemuksia edes luetaan. Työpaikka LOTTO, milloinkahan voitan siinä?

        Ei muuta kun ulkomaille hyödyntämään tätä akateemista tutkintoa, mistä ei näköjään ole paljon hyötyä nykypäivän YT-Suomessa.


    • ZäsbäLäsbä

      Ei-helpolla töitä: uskonnon, biologian ja historian opet.
      Muilla ehkä vähän helpompaa.
      Erityisopettajista pulaa joissain päin Suomea, ei kuitenkaan esim, JKL ja JNS, joissa koulutetaan.

    • Hajahuomio

      ZäsbäLäsbä:

      Ainakin n. 5 vuotta sitten Turun Norssiin otettiin vähemmän uskonnonopettajia kuin oli aloituspaikkoja. Eli tätä myötä olen olettanut että uskonnonopettajista on kysyntää, mutta ehkä se ei olekaan niin.

    • Vääräala

      Itse olen pätevä ope ja viime syksynä tein yhden pidemmän pätkän ja olin koko kevään yhdessä paikassa, johon siten virkaope palasikin ja sijaista ei tarvittu enää. (pieni koulu) Syksyn tultua olin edelleen työtön, koska niihin harvoihin aidosti aukioleviin menee 5-10 vuoden kokemuksella porukka. Ainoa tapa vähäisellä kokemuksella olisi ollut saada työ samasta koulusta, jossa oli edellisen kevään, mutta kun siellä ei tarvittu. Uuteen kouluun pääseminen oli tuskaa. Lopulta lokakuussa sain 2kk:n pätkän. Joululoman työtön, samassa koulussa taas tammikuussa 3 viikkoa, nyt helmikuussa sain 2 viikon pätkän ja hiihtoloman jälkeen on tiedossa isäkuukauden sijaistaminen. Huhtikuussa sitten varmaan olen työtön, ellei nykyisessä taas ole jotain. Iso koulu, joten mahdollisuuksia on. Mutta ei tää mitenkään hirveän kivaa ole tehdä pätkissä, olla kaikki lyhyetkin lomat työtön ja norkoilla siellä, josko sen "Maijan kurssin" ajaksi pääsisi maijaksi. Toivon, että ensi talveksi tulisi yksi äitiysloma. Ainakin yhdellä maha pullottaa niin, että epäilen olevan raskaana. Siitä voisin saada työn, kun olen tavallaan jalka oven raossa.

      Rehellisesti sanottuna koko ala vituttaa. Ei tää ole ihmisen elämää. Tuollakin koulussa on vuosia ja vuosia töitä pätkissä tehneitä kyttäämässä sitä yhtä virkaa, joka aukenee vuoden päästä. Ei mitään jakoa virkaan ja ikää nakuttaa itselle koko ajan lisää. Nuoremmat menee pian ohi, kun valmistuin opeksikin vasta 36-vuotiaana. Muuttaminen on vaikeaa, kun on sairas äiti hoidettavana, kaksi kouluikäistä lasta, talo ja miehellä työpaikka. Ehkä mä pyörin noissa pätkissä aikani, kunnes olen liian vanha kelpaamaan edes niihin.

    • EiKannata

      En usko, että kannattaa rahan vuoksi opiskella opettajaksi. Nykyisin hyvät syyt (kesä,heinä,elo) eivät välttämättä enää ole voimassa siinä vaiheessa kun valmistut. Kyllä löytyy sen verran viisaita ihmisiä, että ala-asteella ei enää riitä muutaman tunnin työpäivä, joista täytyy siis opettaa 75%(15min) välitunti.

    • Åbeddaca

      Nykyään menestyvät opettajat ovat yrittäjiä, mutta heitä opettajista on noin 5-10%. He perustavat yksityiskouluja esim. verkkokursseja ja antavat yksityisopetusta virkatyönsä lisäksi sekä myyvät omia oppimateriaalejaan. Koululaitosta ollaan jo pitkän aikaa kaikessa hiljaisuudessa yksityistetty siirtämällä tuntikehystä ulkopuolisten toimijoiden myymiin oppilaille suunnattuihin palveluihin ja projekteihin, mikä taas supistaa vuosi toisensa jälkeen varsinaisten opettajien työtä. Täytyy myös muistaa, että opettajan virkojen täyttämisissä on kaikenlaista poliittista ja eturyhmien välistä sumplinkia, jota myös rakenteelliseksi korruptioksi on sanottu. Kuntarekryn "Potemkinin kulissin" sijaan kannattaa mieluummin kävellä koulun ovesta sisään rehtorin eteen esittäytymään ja jättää ansioluettelonsa paperisena yhdellä A4-liuskalla.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      354
      4041
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1759
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1530
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      61
      1497
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1338
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1315
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1312
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      199
      1282
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1187
    Aihe