numeerinen matematiikka, puhdas matikka

ajac

puhdas matematiikka on nopeaa verrattuna numeeriseen matematiikkaan, ja myös numeerista matikkaa tehdään sen hitauden ja hankaluuden takia enemmän rahasta, kun puhdasta tehdään enemmän hauskuuden takia suhteellisesti.

esim. suurin alkuluku yritetään monesti saada usein numeerisesti kokeilemalla. Vertaa puhtaaseen matikkaan: käytetään sanoja ja silloin se on esimerkiksi puhdasta Ja myös puhdas matikka on useammin faktamaisempaa, kun taas numeerinen saattaa epäonnistua sen kokeiluluontoisuuteen. Numeerinen on myös useammin arvausmaisempaa, kuten joskus sanoissakin.

lisäksi: numeeriseen matikkaan kyllästyy helpommin verratuna puhtaaseen.

8

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • caja

      Soveltajana sanoisin, että useimmissa reaalimaailman sovellutuksissa puhdas matematiikka yltää alkeistapauksiin. Jos taas on tarve ratkoa tapauksia, joista on jotakin hyötyä, on käytettävä numeerista matematiikkaa.

      Mutta kuten sanottu, en ole matemaatikko, vaan matematiikka on minulle pelkkä työkalu.

    • yksmatikisti

      Eiköhän puhtaassa ja soveltavassa matematiikassa ole yhtälailla hitaita ja nopeita ongelmia. Tarpeen mukaan pitää tietää oikea menetelmä ja se, kunka tarkasti ilmiötä voi mallintaa. Ei muuten vaadi paljoakaan osaamista kun tietää, että suurinta alkulukua ei ole olemassa.

    • ccaccgt

      onko äärellisesti alkulukuja sinusta? tunnemme tuntemamme suurimman alkuluvun ja myös suurimman luvun, joka on varmaan sentiljoona, mutta ei ole äärettömästi nimiä luvuille.

      katsos laskimen kanssa näppäily vie aikaa ja lukujen kirjoittaminen, koska niillä on nimet ne vie aikaa ja eniten numeerinen prosessointi vie aikaa enemmän kuin vaikka näiden kahden kappaleen kirjoittaminen. Näin se on, koska numeerinen prosessointi on paljon paljon työläämpää verrattuna esim. tähän mitä olen tehnyt, ei ehkä paljoa, mutta vaihtelevasti.

    • WanhaHacker

      Vielä noin 50 - 60 vuotta sitten numeerinen matematiikka oli todella hidasta. Kun laskuja pyöriteltiin Brunsvigalla ja Facitilla (käsin veivattavia), niin siiä ei paljon saanut aikaan.

      Nyt tilanne on täysin muuttunut halpojen ja tehokkaiden tietokoneiden myötä. Nykyään tavallisen käyttäjän pöydällä saataa olla sama laskuteho kuin 1970-luvulla isolla hinnalla hankitulla Univacilla.

      Varsinaiset matemaatikot eivät juuri tarvitse laskuissaan tietokonetta. Korkeintaan he kirjoittavat Latexilla uutta artikkeliaan. Tosin hekin voivat numeerisesti tarkistaa voisivatko heidän teoriansa olla oikeita. Esimerkiksi jos haluaa todistaa oikeaksi kissankokoisen epäyhtälön, niin saattaa olla eduksi, jos aluksi tutkii numeerisesti onko konjektuuri mahdollisesti tosi.

      Matematiikan sovelluksissa tietenkin käytetään numeerisia menetelmiä. Niihin onkin jo saatavissa laajoja ohjelmistoja, joten alan ammattilaisten ei tarvitse enää itse ohjelmoida paitsi jos tekeillä on aivan uusi sovellus. Myös numeeristen menetelmien takana on kovaa matematiikkaa, joilla todistetaan menetelmien konvergenssi ja stabiilisuus. Modern kryptografia ja kooditeoria vaativat hyvää tietämystä algebrasta ja lukuteoriasta.

      Symbolinen laskenta on kovasti edistynyt. Esimerkiksi Wolfram Alpha on jo kaikkien käytössä ilmaiseksi. Mathematicalla voi jo suuressa määrin suorittaa lausekkeiden pyörittelyn (tosin se on kallis ohjelmisto). Tavallisissakin tietokoneissa on nykyisin ohjelmistot, joiden avulla voidaan suorittaa kokonaislukuaritmetiikkaa suurilla luvuilla, joiden pituudelle on rajana vain koneen muisti ja nopeus.

      On arvattavissa, että mikäli täällä 100 vuoden kuluttua on jotain sivistystä, niin silloin koululaiset eivät enää ähki esimerkiksi lausekkeiden sieventämisen kanssa, vaan laskimet hoitavat sen. Siitä johtuen heillä on enemmän aikaa opiskella edistyneempää matematiikkaa.

      • Huomautan_vain

      • WanhaHacker

        Matemaatikotkin voisivat tulevaisuudessa hyötyä tietokannoista, joihin olisi koottu merkittävimät julkaisut. ArXiv on jo jonkinlainen esiaste, mutta siinä ei juuri taida olla kunnollista referee-järjestelmää eikä hakua. Toinen esimerkki on NIST Digital Library of Mathematical Functions (http://dlmf.nist.gov/), jonka perustana on ollut klassikko Abramowitz and Stegun; Handbook of Mathematical Functions.

        Tulevaisuuden matemaatikoilla on ehkä käytössään yhtenäinen tietoarkisto, mihin on talletettu matematiikasta miltei kaikki, mikä on tallettamisen arvoista. Siinä pitäisi tietysi olla tehokas hakujärjestelmä. Tällainen auttaisi erityisesti nuoria matemaatikkoja, jotta he eivät keksisi uudelleen sitä, jonka Euler keksi jo 1700-luvulla.


    • Question_Mark

      Eikös numeerinen matematiikka ole sikäli puhdasta matematiikkaa, että numeeriset algoritmit johdetaan "puhtaan" matemaattisesti?

      • caja

        Tietysti numeerisen ratkaisun edellytys on se, että menetelmä on matemaattisesti suppeneva. Tämä ei kuitenkaan ole riittävä ehto, sillä numeerisia ratkaisuja tehdään äärellisellä matematiikalla (rajallinen määrä merkitseviä numeroita), mikä muuttaa esimerkiksi suppenemisehtoja merkittävästi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6629
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4283
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2700
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1588
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1121
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1084
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1041
    Aihe