Jämsän linja-autoasema Lamminsuolla

Koskelaine

Se oli se linja-autoasema, jonka paikalla nyt on S-kauppa.

Matkustavaisille oli nykyisiin asemiin nähden aika ruhtinaalliset tilat. Ovista sasään, tultiin tilavaan odotusaulaan. Perällä oli Matkahuollon lipunmyynti ja tavaranluovutus. Sen oikealla puolella vessat, jos oikein muistan. Vasemmalla päädyssä oli R-kioski. Sieltä oli myös muistaakseni autoväen kulku siellä vasemmassa päädyssä olleeseen heidän taukotilaan. Aulasta oikealle oli oikein matkaravintola - tai no kahvila.

Linja-autot kiersi asemarakennuksen ympäri. Jyväskylän puoleisessa päässä oli rahtiasema, vastakkaisessa oli muuten taksitolppa. Jyväskylän suummasta autot aina kiersi aseman ympäri tullessaan. Ja lähtiessään samoin muille kuin pohjoosen suunnille.

Laitureitahan ei enää loppuvaiheesa ollut mitenkään kilvillä merkattu, mutta kyllä liikennöitsijöillä "omat" laiturinsa oli. Römanin autot oli aika lailla keskellä siinä tai jopa torin puoleisessa päässä. Sitten siinä seuraavina yleensä Paunun autot, seuraaviin ajoivat Rajalan ja Sukulan autot ja sitten reunimmaisina Liikenne.

Aseman takana oli yleensä Sukulalla vara-auto odottelemassa, kai muillakin?

37

1442

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sellainenmuistikuva

      Eikös linja-autoasema peruskorjattu 2000-luvun alussa ja purettiin pari vuotta myöhemmin?

    • Muistelija2

      Kukas muistaa, missä linja-autoasema oli sitä ennen?

      • Koskelaine

        Siinä akuliinan aukion laidalla se taisi olla. Siinä e-liikkeen puoleisella kulmalla ehkäpä?


      • Muistelija2
        Koskelaine kirjoitti:

        Siinä akuliinan aukion laidalla se taisi olla. Siinä e-liikkeen puoleisella kulmalla ehkäpä?

        Eipä ollut siinä


      • Helkolainen

        Jämsän linja-autoasema oli 50-luvun lopulla nykyisen Keskuskatu 9 kohdalla. Samalla kohtaa tien toisella puolella oli R-kioski pitkään. Niissä tiloissa on nykyään Pumppumies Puoliväli. Sen vanhan linja-autoaseman kohdalta lähtee myös nykyinen Talvialantie.


      • Varmamuisto
        Helkolainen kirjoitti:

        Jämsän linja-autoasema oli 50-luvun lopulla nykyisen Keskuskatu 9 kohdalla. Samalla kohtaa tien toisella puolella oli R-kioski pitkään. Niissä tiloissa on nykyään Pumppumies Puoliväli. Sen vanhan linja-autoaseman kohdalta lähtee myös nykyinen Talvialantie.

        Linja-autoasema ja Kahvila Mokka oli siinä missä sijaitsi jonkin aikaa Eläinten tarvikeliike, suklaakauppa ja mitä siinä on ollutkaan.


      • Koskelaine

        www.museo24.fi/?action[]=INavigation::viewArticle(7806)


      • Koskelaine

        Vasemmalta Rajalan auto, sitten kaksi Liikenteen ja kaksi Römanin autoa. Mutta mikä on siinä koskelaisten välissä, perä vaan näkyy? Ei mielestäni Sukulakaan, Paunu nyt ei missään tapauksessa. Ketä muita ajeli Jämpsään, kuva on vissiin 50-luvulta kuitenkin?


    • paloasemakans

      Nykyisellä torilla.

      • Muistelija2

        Ei ollut.


    • Koskelaine

      Perskutas kun jäi nuo postin keltaiset poos. Ajoihan nekin siitä, ajokki-korisia sisu-alustalla. Niillä samoilla reunapaikoilla kuin Liikennekin, olikohan lyhyin matka kävellä asemalle kuskilla ja apupojalla. Takana oli aina se iso rahtitila.

    • Muistelija2

      Ennen Lamminsuota linja-autoasema ja matkahuolto sijaitsi samassa talossa, missä nykyisin on kiinalainen ravintola. Siinä toisessa päässä. Matkahuollon vieressä oli kahvila Mokka, jossa ihmiset odottelivat autoja. Autot seisoivat siinä yleensä nokka jokea kohti satunnaisessa järjestyksessä. Tie oli hiekkapinnalla ja koko keskuskadun väylän levyinen.
      Sitä en muista, mutta ilmeisesti Jyväskylän suuntaan menevät linja-autot pysähtyivät siellä toisessa laidassa?

    • voimeitä

      Joo Mokka-baarin edessä se oli ja muistan kuinka kakarana siitä mennessään sai aina varoa, kun iso linjapiili saattoi hyökätä eteen milloin vain asemiin tullessaan, ainakin tuntui, ettei ne edes noteeranneet pieniä penskoja. Siinä rakennuksen päädyssä oli myös Päivisen leipomon myymälä ja ihan vieressä Kyttäsen kioski. Mokka-baarissa oli aina ukkoja kaljalla vai oliko se pilsneriä silloin.

      Nuorena hengailtiin linja-autoasemalla, kun se oli ainoa paikka, missä vähän näki ihmisiä. Joskus meitä ajettiin ulos sieltä istuskelemasta, kun ei meillä sen kummempaa asiaa ollut. Kesäisin jos ei muuta ollut niin kahteltiin niitä ankkalammen riikinkukkoja. Linkkiaseman toisessa päädyssä oli muuten Pakarisen pesula. Kyllä oli mielenkiintoista.

      • Huomautus

        Tuon kommentin jälkimmäinen osa hyppäsi sinne Lamminsuon linja-autoasemalle.


      • Sähkö-ja-Radio-Oy

        Niinhän se näkyi hyppäävän. Se pesulan omistaja oli oikean kyrvän maineessa paikallisten sähköasennusliikkeiden silmissä 70-luvun alussa.Tilasipahan se mistä tahansa jämsäläisestä sähköasennusliikkeestä sähkömiehen pesulaansa, niin sen jälkeen hän haukkui laskutuksen tehdystä työstä, eikä meinannut millään maksaa laskua. Jämsän ja Jämsänkosken sähköliikkeet sopivat keskenään, että kukaan ei lähetä enää sähkömiestä sinne pesulaan. Pesulan mulkero joutui tilaamaan Jyväskylästä sähkömiehen seuraavalla kerralla puljuunsa... ja se vasta hintoihinsa tuli.


    • jampsalainen_

      Keskuskadulla olleen linja-autoaseman vieressä oli Paulin kauppa. Sekatavara- ja ruokakauppa. Eikös omistaja ollutPaul von Hertzen

      • Koskelaine

        Tuon vanhan valokuvankin mukaan tosiaan Paulin Kaupan edustalla olivat.


    • nahkaniska

      Oliko viihdettä ennen himosaikaa?

      • jamsalaene

        Aloita tuosta viihdeasiasta uusi ketju. Ei kuulu vissiin linja-autoketjuun


    • jamsalaene

      Vielä Lamminsuon vanhasta linja-autoasemasta: Siellähän odotusaulan oikeassa kulmassa oli myös pieni kukkakauppa. Kovasti olen yrittänyt muistella, kuka kauppaa piti, vaan enpä ole muistanut. Ainakaan vielä

      • koulupoika

        Kukkakauppaa piti ainakin yhteen aikaan edesmennyt Helly Salmi Olkkolasta. Sellainen tummatukkainen "kovan" näköinen nainen. Piti myös linja-autoaseman baaria ainakin 1960-luvun lopulla.


      • Kultainen_Nuoruus

        Voi voi teitä! Olkkolasta puheenollen siellä asui aikoinaan Mies joka ois tiennyt kaiken jämsästä ja koskesta, teidän kengännumerotkin olis tiennyt! Sellainen Mies kuin ViisasLehtinen! Repikää siitä!


      • Tilt
        koulupoika kirjoitti:

        Kukkakauppaa piti ainakin yhteen aikaan edesmennyt Helly Salmi Olkkolasta. Sellainen tummatukkainen "kovan" näköinen nainen. Piti myös linja-autoaseman baaria ainakin 1960-luvun lopulla.

        Helly piti juu ja tuli äkkilähtö,jos erehtyi flipperiä tilttiin asti tönimään!


      • Koskelaine
        Kultainen_Nuoruus kirjoitti:

        Voi voi teitä! Olkkolasta puheenollen siellä asui aikoinaan Mies joka ois tiennyt kaiken jämsästä ja koskesta, teidän kengännumerotkin olis tiennyt! Sellainen Mies kuin ViisasLehtinen! Repikää siitä!

        Niinhän se on , että aikanaan arkipäiväiset ja tylsät asiat muuttuu mielenkiintoisiksi vasta, kun siitä on kulunut jo liian paljon aikaa ja ne, jotka siitä oikeasti tietäisivät ja muistaisivat, ovat jo tavoittamattomissa. Se, mitä jää, on meidän muiden hatarat muistelut. Minä olen vasta viime vuosina ymmärtänyt kotiseudun merkityksen, hienouden sen kaikessa tavanomaisuudessaan, kuitenkin sen arkisen hienouden, josta aika on muistot kullannut. Se, minkä aikanaan joka päivä näki, se on kadonnut. Jämsän linja-autoasema sellaisena, kuin se Lamminsuolla aikanaan oli, ei se enää takaisin tule. Röman, Liikenne, Rajala, Sukula, postiautot, mitään niitäkään ei enää ole. Minäkin olen seutukunnalta aikanaan kadonnut ja siellä varmaan hamaan tappiin tulen pysymään. Mutta muistot on ja elää.


    • voimeitä

      Siellä linja-autoaseman aulassa kun nuorina notkuiltiin, niin muistan kuinka meistä oli aina mielenkiintoista seurata sitä "taistoa," mitä käytiin joittenkin ukkojen ja matkahuollon virkailijoitten välillä, kun nämä ukot yritti päästä vessaan ryyppäämään. Yksi maksoi vessamaksun (oisko ollut yksi markka) ja sitten sinne yritti mennä monta kerralla. Virkailija painoi aukaisunappia siitä pöydältään ja lopetti heti kun näki, että nyt sinne on menossa useempi ukkeli. Kännissähän ne oli jo valmiiksi aina. Pientä sanasotaa siinä käytiin ja taas yritettiin ja yleensä virkailija luovutti ja ukot voitti.

      Kerran olin siellä baarin puolella, kun sinne tuli joku mies ja uhkaili jotain siinä ovella baarin pitäjälle ja yks kaks osoitti pistoolilla ensin sitä baarin myyjää ja sitten yhtä miesasiakasta. En ehtinyt edes säikähtää, kun se laittoi aseen taskuunsa ja hävisi nopeasti pois. En muista tuliko sinne poliisit, mutta ainakin se myyjä soitti heti jonnekin. Oliko sitten edes oikea ase, tiedä häntä.

      • Gameover70-80

        Assa, flipperit, jukeboksi (joka soi joskus liian kovaa), rööki (koulusta salaa) myöhemmin kun tuli ikää, keskari, vaki porukkaa joka puolipäivää veti kaljaa, taustalla soi Hassisen koneen Kulkurin iltakalja tai Rappiolla jne. Paljon sattumia ja tapahtumia on vielä tuoreessa muistissa...... ja nekin aika kultaa.....


    • historia_kiinnostaa

      Kerrankin kiva keskusteluketju paikallishistoriasta. Oli tosi kiva lukea ja sain paljon tietoa entisajan Jämsästä :)

      • VitaeProJokaPäivä

        Yks lisäaihe vois olla 9-tien ja vanhan 4-tien liikenneympyrä Sirkanbaarin luona. Ensin se oli ympyrä, sitten se oli tasoristeys ja sitten ympyrä taas!! Aika risteykselle kohta taas?


    • vanhajämsä

      Ennen lamminsuon linja-autoasemaa sillä paikalla ei minun muistaakseni ollut yhtään mitään paitsi peltoa eli suota. Ei ollut sitä tietäkään, mikä nyt menee sinne alas Jyskille ja S-marketille. Seppolan koulua eli silloista yhteiskoulua vastapäätä oli Lindqvistin puutalo ja sen viereen sitten siinä 50-60 -luvun taitteessa tuli Shellin huoltoasema. Se oli olevinaan kamalan hieno ja kai se sen ajan mukaan olikin. Siinä kun oli pylvään päässä Shellin valaistu simpukkamainos jota jotkut sanoi shellin kuuksi. Valaistuksia kun ei silloin niin kauheesti muuten ollut.

      Jos halusi sieltä Palomäestä päin oikaista Vitikkalan pellolle, piti mennä polkua pitkin Puukilan pihan läpi ja se oli aina vähän pelottavaa. Vaikka aina sai ihan rauhassa mennä. Nyt on vaikea hahmottaa missä kohdassa koko Puukila silloin sijaitsi, mutta siitä linja-autoaseman pihalta näki Puukilan mäen oikein hyvin.

    • piipppiip

      Pakarisen pesulasta muistan sen, kuinka pesetettiin siellä kerran miehen puku ennen jotain juhlia. Kun haettiin se pois, niin saatiin haukut siitä, kuinka likainen se puku oli ollut. Ei viitsitty sanoa mitään mutta kyllä vähän ihmetytti, että eikös se pesulan tehtävä ole nimenomaan likaisten vaatteitten peseminen.

    • Martti233

      Eikös siinä rakennuksessa ollut parturikin? Jotenkin muistan hämärästi että isä kävi siinä ja kerran se ajoi minutkin puliksi.

      • Sarantaisen-Pakari

        Olihan siinä vanhan linja-autoaseman keskustan puoleisessa päässä 60-luvulla kaikenlaista. Sakko-Saku (poliisi) oli siinä talonmiehenä ja sen asunto oli, sekä Säteen Hiljan parturi ja sen vieressä vielä taksi. Takseja siinä seisoi 60-luvulla korkeintaan kerrallaan kaksi autoa. Yleensä oli kuitenkin vain yksi auto odottamassa kyytiä.


    • jamsalaene

      Eikö Puukila sijainnut niillä main missä nyt on Annalankummun kerrostalo?

    • Assalle

      Saku asui siinä, vaimo Liisa oli siinä talonmiehenä, Liisa oli Mikko Niskasen sisko. Joskus kisattiin montako rinkiä liniksen ympäri kerkesi ajamaan, ennen kuin virkavalta ilmestyi paikalle. Puukilan torppa oli puukilan mäellä, ei annalan kummulla

    • Pukinvuori
    • Anna-LiisaL

      Sakko-Saku oli nuorena muuten melkoisen komea mies!

    • Matkustavainen

      Aseman vessojen edessä oli puhelinkoppi. Linja-autoa odotellessa kuuli kaiken, jos joku soitti. Kioskista tuli hyvä tuoksu, jos ulkoluukultakin osti jotain. Kioskin viereisellä seinällä taisi olla aikataulu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6579
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4243
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2647
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2040
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1558
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1111
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1066
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe