Hammaslääkärin kokemus?

kisällistä_veteraaniin

Monenko vuoden praktiikan harjoittamisen voi luokitella jo hyväksi kokemukseksi ja pätevyydeksi?

Tiedusteltuani 'oikealta ja vasemmalta' sain suosituksen eräälle 2002 valmistuneelle jolla on ollut nyt noin kaksi vuotta oma hyvin moderni vastaaotto ja joka kuulema tekee huolellista työtä ja varaa hyvin aikaa joka potilaalle. Hän on ilmeisesti jossakin 35 kävuoden paikkeilla (?).

Hänen yhdeksi eduskeen lasken sen, että on ilmeisestikin kouluttautunut jo suoraan uudempien tekniikkoiden käyttöön, vaikka materiaalit edistyvätkin kaiken aikaa.

Sitten eilen sain vielä toisen suosituksen eräälle noin kuusikymppiselle hammaslääkärille, joka kuulema hänkin tekee huolellista työtä.

Tästä asetelmasta tulikin mieleen se, että mikä on riittävä kokemus ja missä vaiheessa riskeeraa olla mittarissa jo liikaa tunteja. Tokihan nämä kaikki ovat yksilöllisiä tapauksia.

Ps. Aikoinan oli tuuria tavata suosituksien perusteella muuan todella pätevä ja työssään suorastaan perfeksionistinen hammaslääkäri ja siksi jäinkin asiakkaakseen yli 20-vuodeksi.

Sen jälkeen on ollut varsin huonoja kokemuksia (yhtä lukuunottamatta) joissa keskeisimpänä mobiilina hammaslääkäreillä on vaikuttanut olevan business, mahdollisimman paljon asiakkaita, eli euroja, kiire, kiire ja aina vain kiire (osan suoritusstressi on aistittavissa) ja työnlaatu sen mukaista.

Kaikessa tässä on kuitenkin kyse terveydenhuollosta, ihmisten ja maksavien asiakkaiden terveydestä, eli ko. kaltaisten hammaslääkäreiden moraali todellakin tyrmistyttää.

Hyvän, pätevän, työnsä todella hyvin ja huolellisesti tekevän ja vastuuntuntoisen hammaslääkärin löytäminen vaikuttaa useinkin yhtä haastavalta kuin hyvän automekaanikon / korjaamon löytäminen.

14

260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hoit_su

      Enpä nyt tiedä, voiko taitoja mitata tuolla tavoin. Pari vuotta sitten kävin ns. kesähammaslääkärillä, eli opinnot oli vielä kesken, mutta oli kesäsijaisena hammaslääkäriasemalla. Sen parempaa ja tarkempaa hoitoa en ole ikinä missään hammaslääkärillä saanut, aivan uskomaton nuori mies. Hän siis teki minulle juurihoidon.
      Kesälääkärit on muutenkin sillä tavalla suositeltavia, koska heillä on intoa, he haluaa tehdä kaiken oikein ja hyvin, että niitä valituksia ei tulisi. Tympääntynyt ja liian omahyväinen vakilääkäri saattaa osata hommansa, mutta luottaa itseensä liikaa ja saattaa jättää siksi asioita huomaamatta.

      • kisällistä_veteraaniin

        Pitää "paikkansa" (heh, keksimpä sanaleikin) että asiassa on muuttuvia tekijöitä.

        Pätevyys ja taito on yksi perusvaatimus, sekä sen lisäksi hyvä ja vastuuntuntoinen työmoraali.

        Kohdallasi oli hyvä kokemus kisällistä ;-)

        Osa (ilman yleistystä) pidemmän linjan hammaslääkäreistä saattaa olla hieman väsynyt ja leipiintynyt ammatin arkeen, jonka seurauksena töitä tehdään vähemmän huolellisella rutiinilla ja / tai jatkuvassa ylikiireessä euron kuvat mielessä.

        Edellä mainitsemani perfeksionistinen 'super-hammaslääkäri' oli sitä uransa loppuun saakka ja ehkä osin juuri senkin vuoksi, ettei kuluttanut itseään stressi-työtahdilla vaan otti vastaan potilaita per pv vähemmän kuin olisi todellisuudessa voinut. Halusi tehdä työn rauhassa ilman kiireen stressiä, vastuuntutoisesti ja huolella, sekä oli muutenkin erittäin kiinnostunut ja perillä kaikesta alan kehityksestä jota seurasi mm. ulkolaisilla alan seminaareilla joissa oli kyse alan kaikesta ajan "hermolla" (auts! juurihoito) olevasta ja tulevaisuudennäkymistä. Visiitit olivat toisinaan kuin kiinnostavia minikursseja kun hän kertoi silloisista alan asioista, visioista ja työtekniikkoista. Oli muutenkin sympaattinen henkilö.

        Tuo avauksessa mainitsemani noin 13-vuoden kokemuksen omaava henkilö on melko hyvässä uransa ja elämänsä vaiheessa avattuaan parisen vuotta sitten oman modernin vastaanoton ja ollessa rakentamassa uraansa pitkällä aikavälillä. On varmastikin urallaan etapissa jota on perustanut jo valmistumisestaan alkaen tai suunnitellut jo opiskelunsa aloittaessaan. Hän on edelleen nuori terve aikuinen jolla tarkkaavaisuutta ja energiaa riittää. Olen antanut ymmärtää, että hänellä on jo vakaa asiakaskunta.

        Mikäli kokemuksei tulee olemaan hyvä, niin hän tulee saamaan vain lisää hyvää mainetta puskaradion kautta.

        Alla oleva mahdollinen kehitys toisin riskeeraa olla huolestuttavaa hammaslääkäreille.

        "Hiirille kasvatetaan jo uusia hampaita"

        "Uusien hampaiden kasvattaminen hiirille onnistuu kantasolujen avulla. Ainakin Japanissa on jo kasvatettu uusia hampaita hiirille menestyksekkäästi, kertoo Suomen hammaslääkäriseura Apollonia."

        "Ihmisellä kolmannen hammaskerran kasvattaminen kantasoluista ei kuitenkaan vielä onnistu. Ihmisen hammas ei luonnostaan uusiudu, eikä valmiissa hampaassa siksi ehkä ole säilynyt kantasoluja, jotka sisältäisivät ohjeet kokonaisen hampaan luomiseen."

        - http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/hiirille-kasvatetaan-jo-uusia-hampaita/2233950



        "6. Uusi hammas kantasoluista"

        "Tätä innovaatiota joudumme todennäköisesti odottamaan enemmän kuin pari vuotta, mutta jonain päivänä sekin on arkipäivää: poistetun hampaan tilalle voi kasvattaa uuden omista kantasoluista."

        "Tähän saakka moinen on onnistunut hiirikokeissa, mutta nyt suomalaiset tuovat ratkaisun lähemmäksi ihmistä. Helsingin yliopiston tutkijoiden ansiosta uusien hampaiden synnyn taustalla olevat kantasolut pystytään ensimmäistä kertaa tunnistamaan merkkigeenein. Niiden avulla on ainakin periaatteessa mahdollista ohjata kantasolut erilaistumaan oikeaan suuntaan ja muodostamaan hampaan soluja."

        - http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/tulossa_kivuton_hammashoito


      • Kantasolut

        Koska ruvettaisiin keräämään osaavilta, sekä työnsä tuloksista ja potilaidensa hyvinvoinnista kiinnostuneiden hammaslääkäreiden kantasoluja, että potilaat tulevaisuudessa voisivat luottaa hammaslääkärinsä vilpittömyyteen ja haluun toimia rehellisesti ja potilaan etua, parasta ajatellen. Muistaen myös lakien ja ohjeiden vaatimukset!


      • KantasoluhammaslääkJes

        Hyvä idea tuo kantasolut hyviltä hammaslääkäreiltä !! Meidänklinikka suljettiin ja alkoi poliisitutkinta. Kuitenkin muissakin paikossa toimitaan samoin kuin heillä : Poistetaan tervejuurisia hampaita potilailta ( minulta jopa 2 kpl , kolmatta en antanut poistaa ja äänestin jaloillani ) ja hammas pelastettiin muualla. Tavoitteena saada asentaa kalliita implantteja sitten. Todella raakaa bisneksen tekoa.


      • kisällistä_veteraaniin
        KantasoluhammaslääkJes kirjoitti:

        Hyvä idea tuo kantasolut hyviltä hammaslääkäreiltä !! Meidänklinikka suljettiin ja alkoi poliisitutkinta. Kuitenkin muissakin paikossa toimitaan samoin kuin heillä : Poistetaan tervejuurisia hampaita potilailta ( minulta jopa 2 kpl , kolmatta en antanut poistaa ja äänestin jaloillani ) ja hammas pelastettiin muualla. Tavoitteena saada asentaa kalliita implantteja sitten. Todella raakaa bisneksen tekoa.

        "Poistetaan tervejuurisia hampaita potilailta ( minulta jopa 2 kpl , kolmatta en antanut poistaa ja äänestin jaloillani ) ja hammas pelastettiin muualla. Tavoitteena saada asentaa kalliita implantteja sitten. Todella raakaa bisneksen tekoa."

        Otettiinko hampaista kuvat ja ovatko ne hallussasi? Olettaisi että niiden perusteella voi todistaa aiheettomat (ja silloin poikkeusellisen moraalittomat) hampaiden poistot ja saada tekijä juridiseen vastuuseen.

        Miten, millaisen tutkimuksen perusteella ja millä tahdilla ne poistot tehtiin?

        Jälkiviisas on toki aina helppoa olla, mutta kun hampaan poistosta tai nastahampaasta juurihoitoineen on kyse, niin olisi aina hyvä saada toinen tai kolmaskin alan tekijän mielipide.

        Itselleni aikoinaan koetettiin tyrkyttää yhteen nastahammasta ja toiseen kruunua juureltaan täysin terveisiin ja eläviin hampaisiin. En suostunut. Toisaalla ne saatiin pelastettua konservatiivisin keinoin.

        Lähtökohtana tulee olla, että aina pelastetaan hammas kun se suinkin on mahdollista.

        Toisaalta jos hammas saa vaikkapa viisi-kymmenen vuotta tai enempikin lisäikaa, niin kuka tietää mitä tekniikoita sinä aikana saatetaan kehittää...vaikkapa jopa tuo kloonaus toimivana ja turvallisena (se olisikin haaveen täyttymys).

        Hammas itsessään on hieno kokonaisuus jolla on tärkeä vaikutus kokonaisterveyteenkin ja onkin siksi tyrmistyttävää miten hammas-terveydenhoidossa on mukana suoranaisia lahtaajia alan "ammattilaisen" statuksella.

        * http://www.nytimes.com/imagepages/2007/08/01/health/adam/1121Toothanatomy.html

        "Mihin suun terveys vaikuttaa?"

        - http://www.tohtori.fi/?page=5446580&id=7110024

        "Sydän- ja veri­suoni­­sairau­det ja suu"

        - http://www.denta.fi/suun-terveys/sydansairaudet-ja-suu


      • Vastuut

        > Otettiinko hampaista kuvat ja ovatko ne hallussasi? Olettaisi että niiden perusteella voi todistaa aiheettomat (ja silloin poikkeusellisen moraalittomat) hampaiden poistot ja saada tekijä juridiseen vastuuseen.....

        Mikä on vastuu näissä asioissa?


      • kisällistä_veteraaniin
        Vastuut kirjoitti:

        > Otettiinko hampaista kuvat ja ovatko ne hallussasi? Olettaisi että niiden perusteella voi todistaa aiheettomat (ja silloin poikkeusellisen moraalittomat) hampaiden poistot ja saada tekijä juridiseen vastuuseen.....

        Mikä on vastuu näissä asioissa?

        "Mikä on vastuu näissä asioissa?"

        Vastuu on hampaiden poistajalla. Mikäli voidaan aukottomasti todistaa, että kaksi hammasta on poistettu täysin turhaan, niin eiköhän sille ihan juridinenkin vastuutermi löydy.

        Haasteena on täysin turhien poistojen todistaminen, jossa kuvat ainoa jäljelle jäävä konkreettinen todistusaineisto, ellei sitten poistetut hampaat ole saatu muistoksi purkissa kotiin.


      • montahammastarikottin

        "Poistetaan tervejuurisia hampaita potilailta ( minulta jopa 2 kpl , kolmatta en antanut poistaa ja äänestin jaloillani ) ja hammas pelastettiin muualla. Tavoitteena saada asentaa kalliita implantteja sitten. Todella raakaa bisneksen tekoa."

        Otettiinko hampaista kuvat ja ovatko ne hallussasi? Olettaisi että niiden perusteella voi todistaa aiheettomat (ja silloin poikkeusellisen moraalittomat) hampaiden poistot ja saada tekijä juridiseen vastuuseen.

        Miten, millaisen tutkimuksen perusteella ja millä tahdilla ne poistot tehtiin?

        ......VASTAUS : Kummastakaan ei ( hyvä taktiikka heillä siis) otettu röntgenkuvaa ennen poistoja. ( sittenhän mulla olisi ollut todistusaineisto). Eka oli ylhäällä reunimmainen ja purentapari oli siis silloin olemassa alhaalla. Siksi erit törkeä se hoitosuositus oli. Syödessä oli pieni pala ( 1,5 mm x 1,5mm) irronnut kruunun kärjestä posken puolelta vain. Söin normaalisti sillä n 3kk ja vasta sitten ajattelin, että olis kai hyvä paikata se kolo. Siksi se oli paikattu. Heti paikkauksen jälken oli mahdotonta purra sillä. Vaikka järkevää oliis ollut vain hioa ne terävät kolon reunat ( kieli hakeutui sinne jatkuvasti ) ja jättää silleen se hammas, tiedän tänä päivänä. Sitä ei mulle kerrottu ollenkaan hoitovaihtoehtona. Paikka tehtiin todella jättikokoiseksi.
        Seuraavan poiston ( alaposkihammas) perustelu oli, että koska vastapurija puuttuu, niin poistetaan. Toki oli osittain olemassa vastapurija, koska syy mennä paikkaukseen, oli pieni lohkeama, joka irtosi syödessä ( hiekanmurunen).
        Kun tämä hammas poistettiin, niin samalla murrettiin viereinen poski hammas vipuamisen seurauksena. Ja samalla iskettiin kaksi eri kertaa koko vartalon voimalla poistopihdit vahingossa täysin suojaamattomaan ylähampaaseeni ja rikottiin siellä ollut silta. Ja kaiken tämän se työpari kieltää. Ja koska kukaan ei suostu kirjoittamaan asiantuntijalausuntoa esim rikkoontuneesta sillasta, mitään apua ei ole saatavilla. Tilanne on toivoton ja mahdoton. Toispuolinen purenta vuosien ajan on tuhonnut oik leukaniveleni ja on synnyttänyt muiden kipujen lisäksi sille alueelle helvetillisen kolmoishermosäryn eli en voi syödä mitään normaalia ruokaa. Oksettaa kaikki liemet ja soseet. Tällaisilla hammaslääkäreillä on työskentelylupa !!


      • KukkaM12345

        Tuollaiset rahanhimoon ja vakavaan moraalittomuuten syyllistyneet hammaslääkärit pilaavat hyvien hammaslääkärien mainetta. Huono juttu.


      • kisällistä_veteraaniin
        montahammastarikottin kirjoitti:

        "Poistetaan tervejuurisia hampaita potilailta ( minulta jopa 2 kpl , kolmatta en antanut poistaa ja äänestin jaloillani ) ja hammas pelastettiin muualla. Tavoitteena saada asentaa kalliita implantteja sitten. Todella raakaa bisneksen tekoa."

        Otettiinko hampaista kuvat ja ovatko ne hallussasi? Olettaisi että niiden perusteella voi todistaa aiheettomat (ja silloin poikkeusellisen moraalittomat) hampaiden poistot ja saada tekijä juridiseen vastuuseen.

        Miten, millaisen tutkimuksen perusteella ja millä tahdilla ne poistot tehtiin?

        ......VASTAUS : Kummastakaan ei ( hyvä taktiikka heillä siis) otettu röntgenkuvaa ennen poistoja. ( sittenhän mulla olisi ollut todistusaineisto). Eka oli ylhäällä reunimmainen ja purentapari oli siis silloin olemassa alhaalla. Siksi erit törkeä se hoitosuositus oli. Syödessä oli pieni pala ( 1,5 mm x 1,5mm) irronnut kruunun kärjestä posken puolelta vain. Söin normaalisti sillä n 3kk ja vasta sitten ajattelin, että olis kai hyvä paikata se kolo. Siksi se oli paikattu. Heti paikkauksen jälken oli mahdotonta purra sillä. Vaikka järkevää oliis ollut vain hioa ne terävät kolon reunat ( kieli hakeutui sinne jatkuvasti ) ja jättää silleen se hammas, tiedän tänä päivänä. Sitä ei mulle kerrottu ollenkaan hoitovaihtoehtona. Paikka tehtiin todella jättikokoiseksi.
        Seuraavan poiston ( alaposkihammas) perustelu oli, että koska vastapurija puuttuu, niin poistetaan. Toki oli osittain olemassa vastapurija, koska syy mennä paikkaukseen, oli pieni lohkeama, joka irtosi syödessä ( hiekanmurunen).
        Kun tämä hammas poistettiin, niin samalla murrettiin viereinen poski hammas vipuamisen seurauksena. Ja samalla iskettiin kaksi eri kertaa koko vartalon voimalla poistopihdit vahingossa täysin suojaamattomaan ylähampaaseeni ja rikottiin siellä ollut silta. Ja kaiken tämän se työpari kieltää. Ja koska kukaan ei suostu kirjoittamaan asiantuntijalausuntoa esim rikkoontuneesta sillasta, mitään apua ei ole saatavilla. Tilanne on toivoton ja mahdoton. Toispuolinen purenta vuosien ajan on tuhonnut oik leukaniveleni ja on synnyttänyt muiden kipujen lisäksi sille alueelle helvetillisen kolmoishermosäryn eli en voi syödä mitään normaalia ruokaa. Oksettaa kaikki liemet ja soseet. Tällaisilla hammaslääkäreillä on työskentelylupa !!

        Kyllä kuulostaa hurjalta ja suorastaan kestämättömälta puoskaroinnilta, todella kävä tilanne. Hammashoidossakin näemmä tulisi hakea useamman hammaslääkärin mielipide ennenkuin antaa työn tehtäväksi.

        Tuli mileen, että olisiko saatavillasi jotakin hammaslääkäreiden koulutuskeskusta jossa työharjoiteluna opettajien tarkan valvonnan alla töitä tehdään. En tunne asiaa, mutta jos sellaiseen pääsisit, niin kstannukset korjaukselle voisivat olla siedettävät(?).


      • Opetuspotilaskallismyös

        kisällistä_veteraaniin
        7.12.2015 17:43 : lle,

        Kyllä jo etsinkin koulutuskeskuksen, yhden löysin, mutta vain 100e saa alea implanttihoidosta opetuspotilas. Ja monet ulkomaan vaihtoehdot tutkittuna... Toivotonta.


    • kottilainen

      ammatti vaatii kokemusta..! Varmaan 7v tiukkaa työtä niin homma alkaa sujua (pitkää päivää, ei sisällä äitiys- ja muita lomia)

      • Vaihtelevaa

        Niin tämä kuin monet muutkin työt ja toiminnat ovat henkilöstä kiinni.
        Joku voi oppia tekemään työnsä seitsemässä vuodessa. Joku nokkela ja näppärä voi oppia hyväksi ammattilaiseksi jopa aikaisemminkin. Sitten voi olla tapauksia joissa eläkeikäkin tulee vastaan ennenkö työt sujuvat oikean ammattilaisen tasolla!


      • masteroftraining

        Yhden osa-alueen, protetiikan, oppiminen ja taitojen ylläpito vaatii hammaslääkäriltä jatkuvaa harjoitusta.
        Jos hammaslaboratorioon lasku on kuukaudessa alle 2000€, silloin melkein varmasti taidot ei pysy yllä.
        Yli 5000€ lasku/kk kertoo jo harrastuneisuudesta, mielenkiinnosta ja osaamisesta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1419
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1285
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe