saako sanoa pahaa työhaastattelussa?

en_ymmärrä_ihmisiä

Yleinen trendi on että aiemmista työnantajista, kollegoista tai juuri kenestäkään muusta ihmisestä ei saa sanoa negatiivisia asioita työhaastattelussa.

Jos haastattelija kysyy jotain minkä vuoksi hakija joutuisi sanomaan jotain sellaista minkä vuoksi hakija näkyisi negatiivisessa valossa, kannattaako rehellisesti tai avoimesti kertoa negatiivisista kokemuksista vai tulisiko olla hiljaa? Jos hakija nähdään negatiivisessa valossa puhuessaan negatiivisesti muista ihmisistä, ei kai tällöin kannata puhua itsestäänkään asioita mitkä saavat hakijan näyttämään negatiiviselta työntekijältä?

Monissa työpaikoissa törmää hankaliin ihmisiin, mutta onko mitään keinoa millä välttää nämä työpaikat? Nämä hankalat ihmiset todennäköisesti toimivat haastattelutilanteessa hyvin eri tavalla kuin millaisia he ovat sitten jonkin ajan kuluttua sen jälkeen kun he ovat saaneet työpaikan itselleen ja ovat oppineet luottamaan siihen että he saavat tuoda oman "persoonallisuutensa" julki työpaikalla.

17

99

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • m_aito

      Eipä kannata sanoa mitään negatiivista edellisestä työpaikasta tai työnantajasta. Itsekään en sanonut vuosia sitten vaikka syytä olisi ollut, en tiedä olisiko haastattelija ymmärtänyt. Se, jos sanoo jotain negatiivista edellisestä paikasta, työkavereista tai siitä miten asiat hoidetaan, nähtävästi tulkitaan yleensä niin, että hakija sanoisi jotain pahaa uudesta työnantajastaan.
      Mutta, jos uusi mahd. työnantaja tulkitsee niin, että hakija sanoisi jotain pahaa myös heistä, niin silloin "heillä" ei kaikki välttämättä olekaan kohdillaan.

    • Problem_Maker

      Olet hakemassa uutta duunia. Turhaan kaivelet edellisten työpaikkojen ongelmista.
      Haastattelijalle voi tulla helposti mielikuva, että juuri sinä olet se "problem maker", joka tässä uudessa työpaikassa saat myöskin asiat sekaisin. Haastattelija arvioi sinua eikä vanhaa työpaikkaasi.

      • kristillisesti_eteenpäin

        Etkö ole kristitty? Kristityt puhuvat aina totta. Toki voi kieltäytyä vastaamasta, mutta valehtelu - se ei ole vaihtoehto!


      • Terapeutti

        Tuskin nyt kukaan järkevä haastettelija rupea tentaamaan työpaikanhakijalta heti kärkeen: "mikä entisessä työpaikassasi oli vikana. Mikä siellä vanhassa työpaikassasi sinua niin riepoo. Oliko vanhassa työpaikassasi v-mästä olla. Olivatko työkaverit ja pomot pask*ja ihmisiä". Luultavimmin kysytään miksi haluat tulla meille töihin tai miksi lähdit vanhasta työpaikastasi pois? Mitä sinulla on firmalle annettavaa, jos sinut palkataan meille töihin. Ja niin poispäin. En nyt ymmärrä, miksi uutta työtä hakiessaan ehdoin tahdoin työnhakija haluaisi ruotia maailman ilkeyttä. Ja eritoten miksi se ilkeys kohdistuu juuri minuun. Kaikki ovat minua vastaan ? Eiköhän se haastattelija halua selvittää a)osaatko jotain hyödyllistä b) teetkö töitä vai kulutatko vain tunteja tekemättä mitään c) saatko firman busineksen kukoistukseen d) oletko täysipäinen ihminen e) tuletko toisten kanssa toimeen f) oletko reilu ihminen. Toki, jos työnhakija ehdoin tahdoin haluaa vääntää keskustelun väärille urille, niin sillehän ei sitten haastattelija voi yhtään mitään. Sitä saa mitä tilaa. Ei työhaastattelija sentään terapeutti ole joka osaisi haastattelutilanteessa ratkaista elämäsi umpisolmut ?


      • tosi_on

        Niin. Jos työnantaja on vastuussa "elämäni umpisolmuista" - kaikki seuraavat työnantajat joutuvat kärsimään.


    • alamainenX

      saako sanoa pahaa työhaastattelussa? Saa, mutta ei milloinkaan pidä.

      Työnhakijan tulee oikein laissa säädetysti olla työnhakuhaastattelussa kuin Pavlovin koira, siis kuola valumaan kysyttiin sinulta tai sanottiin sinulle mitä hyvänsä, sillä jokainen työnhaku haastattelu on työnhakijalle AINA myös karenssi-idols.

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290#L2aP4
      -Alunperin Auschwitzin järjestyssääntö juutalaisille vangeille, nyttemmin Suomen Tasavallan työttömyysturvalaki.

      Laissa säädetään mm. että:
      "Jos henkilö on omalla menettelyllään aiheuttanut sen, ettei työsuhdetta ole syntynyt, hänen katsotaan kieltäytyneen työstä."
      ja
      "Työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen 60 päivän ajalta työstä kieltäytymisestä lukien, jos hän ilman pätevää syytä kieltäytyy vastaanottamasta työ- ja elinkeinotoimiston tarjoamaa tai hänelle muuten yksilöidysti tarjottua työtä:"

      Siis sinä työnhakija morkkaat työnhönottohaastattelussa aiempaa työpaikkasi tai työnantajaasi ja työhönottohaastattelija ei pidä kuulemastaan, niin hän halutessaan voi ilmoittaa työkkärille että sinä siten menetellen yritit vaikuttaa työnantajaan jotta et työhön tulisi valittua, ja sinä saat automaattisesti karenssin.

      Kuten linkin takaa näkyy tuo surullisen kuuluisa laki ei täsmennä mitä on "omalla menettelyllään aiheuttaa", joten se "omalla menettelyllään aiheuttaa" on kulloinkin sitä mitä sen silläkertaa katsotaan tai tulkitaan olleen kun työkkäri yrittää parhaansa mukaan täyttää sille TEM-ministeriön toimesta määrättyjä karenssi-kiintiöitä.

      • epäsuhdat_käytännöt

        Kelle sitten pitää ilmoittaa edellisestä työnantajasta? Tämän toimet kun pitää saada loppumaan ennen kuin seuraa lisää loppuunpalamisia? Eikö työnantaja yhteisö huolehdikaan omasta selustastaan poistamalla epäkelpoja työnantajia markkinoilta? Tämä on ensisijainen asia, mikä tulee korjata: Jokaisen pitää tietää, miten menetellä, jos työssä tulee vastaan epäasiallisia tilanteita. Mitä tahansa epäasiallisuuksia, siis! Kuten: Työtehtävien määrän kasvaminen eksponentiaalisesti suhteessa muihin työntekijöihin. Silmätikkuna olo: Muut saa tehdä virheitä, sinä et. Koulutusten eriarvoisuus: Sinä käyt 3pv kurssilla, jossa opetetaan asioita, joiden sisäistäminen normaalijärjellä vie noin vuoden kokoaikaisesti opiskeltuna. Työkaverisi käy samaan aikaan "vain ryyppyreissulla" ja joudut häntä vielä hakemaan välillä baareista hotellille selviämään. Matkan jälkeen, työkaverisi saa palkankorotuksen, mutta sinulta kysytään joko ehdit sisäistää kurssin sisällön?


      • Kaput_loppu

        markkinataloudessa epäkelvot yritykset karsiutuvat pois markkinoilta. Jos tuotteet/palvelut ovat epäkuranttia, niin sellainen firma on ennen pitkää kaput ! Kilpailu on kovaa.


      • ei_toteudu

        Markkinatalous ei toimi suomessa. Olen ollut työttömänä tuon jälkeen jo 7 vuotta - yhä vain ryyppäävät siellä ja myyvät muiden selkänahasta revittyä epäasiallisella käytöksellä ryyditettyinä. Epäasialliset firmat pitää saada nurin heti.


    • Itse666

      Ei vitu...an väliä mitä sanot, et varmaankaan saa töitä tai jos saat töitä niin palkka on niin pieni ettei sillä elä. Tai jos jostain kumman syystä saat hyväpalkkaisen työn niin valtio varastaa siitä suurimman osan. Eli loppujen lopuksi olisi ollut parempi pysyä kotona, on ainakin vapaa-aikaa.

    • HarpoMörx

      "Eikö työnantaja yhteisö huolehdikaan omasta selustastaan poistamalla epäkelpoja työnantajia markkinoilta? "
      Ei.
      Ei korppi korpin silmää noki. Siinä vastaus edellä esitettyyn ja moneen muuhunkin kysymykseen.

      Luokkasota on käynnissä. Mutta tälläkertaa sitä ei käy prolet ylhäisöä vastaan vaan sitä käy ylhäisö proleja vastaan.

      Aikoinaan feodalismista luovuttiin ja siirryttiin kapitalismiin. Silloisista orjista tuli näennäisen vapaita palkkatyöläisiä.
      Nyt ollaan hyvää vauhtia siirtymässä takaisin feodalismiin ja palkkatyöntekijöistä tulee taas orjia.

      Tosin ei heitä orjia enää orjiksi saa eikä pidä kutsua, Se semmoinen nimittäin olisi tuhmaa. Sillä tärkeintähän kehittymässä olevassa uus-feodalisimissa on että asiat näyttävät joltain hyvältä tai ainakin neutraalilta, se miten asiat sitten tosiasiassa ovat on yhdentekevää riittää että kunhan pinta kiiltää.

      Joten aivan kuten feodaaliherrojakaan ei nyt kutsuta kreiveiksi tai herttuoiksi vaan toimitus- ja pääjohtajiksi, niin orjatkin ovat saaneet uudet tittelit, nyt he orjat ovat kuntoutujia ja harjoittelijoita ja työnkokeilijoita ja vaikka mitä sillä eihän mailmasta kivat tittelit lopu, mutta koskaan orjat eivät virallisissa puheissa ole pallkattomia työntekijöitä tai perätti orjia.

      Ja orjuuttaminen se ei koskaan ole riistoa tai orjuuttamista ylipäätään vaan se on pelkkä orjuutettavan tuloihin nähden erittäin kovan rangaistuksen uhalla annettavaa sosiaalipalvelua.

      • skenaario_nyt

        Myös niin, että duunarit keskenään nahinoivat. Ay-liikettä vastustavat duunarit vastaan Ay-liikettä kannattavat duunarit. Duunari vastaan työtön myöskin. Kohtapuoleen työ voidaan toteuttaa robotiikalla ja ohjelmistoilla ja systeemeillä. Mihin työntekijää silloin tarvitaan? Omistavaa luokkaa ei kiinnosta pätkääkään kun alimmalla tasolla olevat ihmiset mätkivät toisiansa nokkaan. Marxin ja Engelsin Proletariaatti myi työtänsä kapitalistille. Se polku on pian kuljettu ohi. Uusi proletariaatti tulee olemaan luonteeltansa Rooman valtakunnan aikainen proletariaatti, joka kykenee vain synnyttämään uusia kansalaisia. Sellaisen proletariaatin työpanoksella ei ole kysyntää lainkaan. Uusi työ ja palvelut jota omistava luokka tarvitsee voidaan korvata roboteilla ja ohjelmistoilla 100%. Mitä sille valtavalle ihmismassalle, joka ei kuulu omistavaan luokkaan tai huippuosaajiin tulee käymään?? Mistä he saavat toimeentulonsa? Tulevaisuudessa (150v aika-ikkuna) on omistava luokka 30-50 miljoonaa ihmistä. Joukko huippuasiantuntijoita 100-150 miljoonaa ihmistä. Proletariaatti 100-200 miljoonaa ihmistä varareservinä. Robotit 10-20 miljardia yksikköä (erittäin hyvä palveluasenne ilman henkilökohtaisia mielihaluja). Siinä skenaario tulevaisuudesta! Syyrian ja Irakin jne. pakolaiset vaeltavat parhaillansa Eurooppaan etsimään pohjoisen satumaata. Vaan mihin menisivät Euroopan ja muun maailman ( Suomen) työttömien ja alipalkattujen työtätekevien massat. Ei ole paikkaa mihin mennä/paeta . Ei ole paikkaa mistä löytää se uusi satumaa !! Sellaista ei vain ole.


      • ugridamus

        Samaa olen tuumaillut itsekkin. Siis taidat olla aikalailla oikeassa nimimerkki Skenaario_nyt.

        Ainoa huoli lisääntyvästi automaatisoitujen tehtaiden ja tuotantolaitosten omistajilla on että kuka kuluttaa niissä tehtaissa ja laitoksissa valmistetun tavaran ja roinan? Kehitetäänkö seuraavaksi ostoksilla käyvät vastuullisesti kuluttavat robotit.

        Lisäskenaario. Jokin maa tai alue voidaan vallata sotilaallisesti, tai se voidaan ottaa haltuun lähes rauhanomaisesti.

        Irakista ja Syyriasta ja Afganistanista on lähdossä tai jo lähtenyt liikkeelle aseistamattomat miehitysjoukot kohden Suomea ja skandinaviaa.

        Meneillään on vastaava operaatio jonka albaanit jo teki serbeille Kosovossa, muutetaan joukolla jonnekkin asumaan ja kun ollaan tultu siellä enemistöksi otetaan komento sillä alueella tai maassa.

        Suomessa on ugreja ja hurreja reilut 5 miljoonaa ja heillä lisääntyminen syntyvyyden kautta on varsin hidasta.

        Afgaaneja ja Irakilaisia ja Syyrialaisia on yhteensä ainakin noin 90 miljoonaa, ja melkoinen osa heistä on jo tulossa tai tuloillaan tänne päin ja ja heikäläiset ovat koviapoikia pitämään rouvansa tiineinä eli siis lisääntymisensä on nopeaa myös syntyvyyden kautta.

        Me ugrit ja hurrit olemme nykymenolla aika pian vähemmistönä omassa maassamme.

        No "onneksi" tänne tulossa olevilla ähläm-uskoisilla on omat sisäiset ristiriitansa, Niinpä kun heillä on asukkaiden enemistö Suomen(-kin) suhteen hallussa, ja maa on sen seurauksena muuttanut virallisen nimensä Suomen Tasavallasta Kuurapyllyjen kalifiaatiksi, niin ehkä piankin alkaa ähläm-uskoisten keskinäiset välien selvittelyt.

        Sitä sitten ollaan niin shiaa tahi sunnia että on ihan pakko sotia keskenään niin ettei kiveä jää kiven päälle. Ja kun maa on raunioina Hangosta tai Raaseporista aina Ivaloon niin johan esmes työllisyys paranee kun kaikki infra on uudelleen rakennettava, Tosin silloin koko maata ei enää uusrakkenneta vaan väestö keskitetään lInjan Lahti-Tampere eteläpuolelle. Niin uudelleen rakennus tulee halvemmaksi.


    • rehdisti.haukkumatta

      Itse sanoin edellisestä työnantajasta, etten enää jakanut samaa ammattietiikkaa yrityksen kanssa. Kerroin että esimieheni johtamistapa oli alistava ja hänen toimintansa on nyt tutkinnan alla. Se oli hyvin neutraalisti ilmaistu. Parasta on, että myös julkisesti on tiedossa yrityksen laiminlyönnit työnantajana. Työhaastattelija totesi, että on itsekin kuullut ettei yritys harjoita kovin puhdasta peliä. Eli puhuimme asian halki hienossa sävyssä, ollessamme vielä molemmat samaa mieltä :)

      • ByroB

        Kiva juttu, muttet kerro saitko töitä! Vai etkö vielä tiedä?


      • rehdisti.haukkumatta
        ByroB kirjoitti:

        Kiva juttu, muttet kerro saitko töitä! Vai etkö vielä tiedä?

        En saanut paikkaa. Mutta olin 2. sijalla. Paikan vei ihminen joka oli jo tässä työssä ja jolla työkokemusta 7 vuotta enemmän kuin itselläni. Hallinnon puolella häntä ei olisi haluttu pitää, mutta yksi firman perustajista oli miehen uuden avokin isä !! Näin ne kytkökset paljastuu. Huvittaa ihan..

        Niin, enkä nyt ihan tyhjin käsin jäänyt. Haastattelijan kanssa lähdimme glögeille myöhemmin ;)


    • HankalaksiLeimattu

      Työntekijä kärsii aina! Vaikka voittaisikin taiston paska-työnantajaa vastaan ja vaikka hänet tuomittaisiin korvauksiin tms. niin sen julki tultua SINUA pidetään 'hankalana työntekijänä', vaikka et olisi tehnyt yhtään mitään muuta kuin kertonut maailmalle vääryyksistä tai laittomuuksista työpaikalla. Jopa suuri osa ystävistä ja sukulaisista ajattelee niin (sen sain katkerasti huomata). Suomessa on sellainen luterilainen työmoraali vallalla, että työntekijän pitäisi vain nuolla p.tä oli se kuin paskanen tahansa. Kaikkein ihmeellisintä on se, että nämä p.n nuolijat ylpeilevät sillä, kuinka hyviä siinä ovat... ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      128
      1874
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1620
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1442
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe