Voiko rakennusvalvonta purattaa 40-v. rakennuksen?

Mualaismies

Niin siis 70-luvun luvattomat rakennukset kyseessä haja-alueella. Sauna, isohko vaja 50 neliötä ja autotalli. Kaikki erillisiä ja ilman lupia tehty ok -talon pihapiiriin isolle parin hehtaarin tontille.
Pelko on, siksipä en uskalla valvonnasta kysellä. Ja nyt olisi haettava lupa maalämmölle.

32

9701

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • BauHerr

      MRL: 24 luku:
      185 §

      Rangaistukset

      Joka ilman tässä laissa edellytettyä lupaa tai ilmoitusta aloittaa rakentamisen tai ryhtyy muuhun toimenpiteeseen vastoin tätä lakia tai sen nojalla annettuja säännöksiä ja määräyksiä taikka muutoin laiminlyö hänelle näissä säädetyt tai määrätyt rakentamista tai ympäristön hoitoa koskevat velvollisuutensa, on tuomittava rakentamisrikkomuksesta sakkoon.

      Rangaistus vastoin tätä lakia tai sen nojalla annettuja säännöksiä taikka kaava- tai lupamääräyksiä tai kieltoja tehdyistä ympäristön turmelemisesta ja rakennussuojelurikoksesta säädetään rikoslain (39/1889) 48 luvun 1–4 ja 6 §:ssä.



      186 §

      Ilmoitus syytteen nostamiseksi

      Kunnan rakennusvalvontaviranomaisen on rakennustyön keskeyttämistä taikka uhkasakon tai teettämisuhan käyttämistä edellyttävän teon tai laiminlyönnin todettuaan ilmoitettava asiasta poliisille esitutkintaa varten.

      Ilmoitus saadaan jättää tekemättä, jos tekoa tai laiminlyöntiä olosuhteet huomioon ottaen on pidettävä vähäisenä, eikä yleisen edun ole katsottava vaativan syytteen nostamista.

    • BauHerr

      Käytännössä ei yleensä tapahdu yhtikäs mitään.

      Olen omistanut luvattomia rakennuksia, eikä siitä ainakaan vielä ole seurannut mitään ikävää.

    • rane2

      Vastaus tuohon purattamiseen, tuskin joudut, verottajalta jäänyt saamatta kiinteistöveroja monelta vuodelta se vakavin, hae niille luvat niin saa rakennusvalvonta rahaa luvista ja verottaja omansa jatkossa niistä rakennuksista.

    • Tähän mennessä (yli 30 vuotta alalla) ei ole tullut vastaan tapausta, jossa luvaton rakennus, jolle luvan saamisen edellytykset on olemassa, olisi puratettu. Pääkäytäntönä on, että luvanhakuvelvoite asetetaan jälkikäteen.

      Jos luvan myöntämiselle ei ole edellytyksiä, kunta voi tosiaan purattaa rakennuksen.

      • Mualaismies

        Ehkä. Entäs jos niiden rakennusten etäisyys toisistaan on alle 8 metriä kuten meikäläisellä. Tilaa tontilla on, mutta ahtaasti rakennettu kiitos entisen isännän.


      • BauHerr
        Mualaismies kirjoitti:

        Ehkä. Entäs jos niiden rakennusten etäisyys toisistaan on alle 8 metriä kuten meikäläisellä. Tilaa tontilla on, mutta ahtaasti rakennettu kiitos entisen isännän.

        Lupien saaminen vanhoille rakennuksille lienee vaikeaa monestakin syystä.

        Alle 8 metriä luonnollisesti tarkoittaa palo-osastointia. Tarvitset ainakin paloikkunat ja -ovet. Voi käydä hyvinkin kalliiksi.


    • xcdfvcc

      Ei ole pakko kertoa että tontilla on rakennuksia ilman rakennuslupaa. Maalämmön voi toki laittaa ilman sitä lupaa vaativaa porakaivoa. Tai laita vesi ilppi.

    • valavoja

      Voi teitä kommentoijia ja neuvojen antajia! Jos tontilla luvattomia rakennuksia, jotka normaalisti pitäisi olla luvallisia ja olleet jo kauan, niin tuskin Rakennusvalvonta niitä enää purattaa, MUTTA jos yksikin niistä luvattomista rakennuksista syttyy palamaan ja samalla palaa talosikin, jossa on lupa ja lopputarkastus pidetty, niin vakuutusyhtiö levittää kätensä, etkä tule saamaan senttiäkään korvauksia!! Sinulla on ollut hyvää tuuria jo kauan, ettei mitään ole tapahtunut, niiden luvattomien rakennusten kanssa!!

      • BauHerr

        "Valvoja" on väärässä. Jos rakennusluvalle ei ole edellytksiä, niin purkukehoitus on jo postissa. Sen mallin löytää googlaamalla.

        Purkamisvaatimuksia on jopa esitetty rakennuksille, jotka on lopputarkastettu. Esimerkiksi muutama cm kunnan omistamalle maalle ulottuneita rakennuksia on vaadittu purettavaksi.

        Jos luvan edellytyksiä ei ole, niin ainakin pääkaupunkiseudulla ja lähikunnissa voi laskea joutuvansa purkamaan.

        Mielenkiintoinen tilanne syntyy, jos talo ei osukaan oikealle kohdalle. Pääkaupunkiseudun ahtailla tonteilla syntyy ikävä tilanne varsinkin silloin, jos anura onkin liian lähellä ikävän naapurin rajaa tai menee suorastaan sen yli.


      • valavoja

        Aloittaja asuu haja- asutus alueella ja tuskin siellä puratetaan kymmeniä vuosia pystyssä olleita rakennuksia, vaikka niillä ei olisi lupaakaan! On aivan eri asia asua esim. Kehäkolmosen liepeillä, siellä varmasti olisi purku tuomiot tullut jo aikaa sitten!


      • BauHerr
        valavoja kirjoitti:

        Aloittaja asuu haja- asutus alueella ja tuskin siellä puratetaan kymmeniä vuosia pystyssä olleita rakennuksia, vaikka niillä ei olisi lupaakaan! On aivan eri asia asua esim. Kehäkolmosen liepeillä, siellä varmasti olisi purku tuomiot tullut jo aikaa sitten!

        Riippuu aivan kokonaan siitä, kuinka paljon kärsitystä työpaikkakiusauksesta rakennusvalvonnan virkanainen haluaa maksattaa asiakkaalla. V-käyrä on varsin korkealla monessa kunnassa.

        Purkuun on pantu muistaakseni mm. Asikkalassa, jne. jne.

        PKS on sitten ihan oma lukunsa virkamiesilkivallassa.


      • BauHerr

        Googlaamalla löytyi heti purku koskien rakennusta Laitilan kaupungin Haukan kylässä.

        Ymmärtääkseni kyseessä on haja-asutusalue.

        Tuossa tapauksessa perusteet purkamiselle vaikuttavat asiallisilta. Voi tietysti olla, että viranomainen olisi voinut toimivaltansa puitteissa toimia toisinkin.

        Noista purkucaseista pikkumaisina pidän tontin rajan ylityksiä muutamalla cm kunnan joutomaalle jossain takametsässä. Cm ja mm ovat merkitseviä vain suurissa kaupungeissa, joissa m2 hinta lasketaan tuhansissa euroissa.


      • Anonyymi

        Luvallisia ja luvattomia ei ole pakko vakuuttaa.
        Omavakuutus toimii silloin.


      • Anonyymi

        Palovahingon regressointiin tulee olla myötävaikutus /näyttö . Ts mahdollinen luvattomasta rakennuksesta lähteneellä palolla tulee olla yhteys suojeluohjeen laiminlyöntiin jotta korvausta voi vähentää


    • Errolll

      Tarvittiinko niille aikoinaan lupaa? Oli eri lait voimassa.

    • N.Erkki

      Jos et ole itse rakentanut rakennuksia, niin et ole edes välttämättä tietoinen, ettei sniille ole lupaa. Olet siis hyvässä uskossa. Jos oikein huonosti käy, niin kunta haluaa, että haet rakennuksille rakennusluvan joka todennäköisesti myönnetään automaattisesti. Jos rakennus on liian lähellä toista rakennusta, niin sille todennäköisesti annetaan poikkeus. Noin vanhan rakennuksen voidaan katsoa levan jo vakiintunut. Älä ole asian suhteen mitenkään aktiivinen. Tietämättömyys ei ole rikos.

      Hae rauhassa lupa maalämmölle. Tuskin ulevat edes käymään tontilla ja jos tulevat niin noin vanhojen rakennusten papereita tuskin edes löytävät arkistoistaan.

    • EiKaiii

      Mitenkä mulla, kun kaikki kolme rakennusta on rakennettu 30-luvulla? Käsittääkseni kaikki ovat luvattomia. Tai toisaalta ei ole ikinä tullut edes mieleen käydä kaupungintalolla kyselemässä, millä luvin rakennukset on tehty. Voisiko tosiaan joku byrokraatti tulla multa vaatimaan lupia?

      • Anonyymi

        Ei 30- luvullaollut samoja rakennusmääräyksiä ja lupakäytäntöjä kuin nykyään. Itseperin 34 rakennetun hirsirakennuksen ja navetan, tilalla on harjoitettu maataloutta jo 30- luvulta lähtien . On ollut lehmiä, kanoja, porsaita ja hevonen. Isoisä aikanaan rakennutti talon ja ryhtyi maatalousyrittäjäksi äidin mennessä naimisiin isän kanssa joka myös siirtyi maatalousyrittäjäksi. Isä joutui talvisotaan ja lehmiä ja muita eläimiä hoiti sitten äiti yksinään ja hoiti heinän korjuut ja muut maataloustyöt. Sitten erosivat ja äiti siirtyi vanhempiensaomistamaan taloon jossa myös harjoitettiin pienimuotoista
        maatalalouselinkeinoa.
        Lopulta eläimet lopetettiin ja tila siirtyi molempien isovanhempien kuoleman jälkeen kesäkäyttöön, mutta siinä oli asuttu kest talvet, ympäri vuoden. Nyt siis talo on myytävä purkukuntoisena koska se on ollut asumattomana vuosikymmeniä.
        Naapuriksi valitettavasti tuli kunnan rakennustarkastaja joka voi milloin tahansa tehdä mitä huvittaa, määrätä talon purettavaksi tai tehdä jotain muuta jäynää. Vaimo on pitkän linjan paikkakuntalaisia, ison talon itsekeskeinen tytär joka kouluttautunut hyväpalkkaiseen ammattiin ja esiintyy kuin omistaisi koko pitäjän miehensä kanssa. Lapset kasvatettu samaan oppiin, muut ovat pelkkiä paskakärpäsiä ja mirättömyyksiä.
        Eli on toki kuvat tilasta, mutta ei talon pohjapiirrustuksia eikä mitään rakennuslupia, onko tuo nyt tulkittavissa siten että talo n luvatta rakennettu ja jopa luvatta harjoiutettu maatalouselinkeinoa? Ei voi millään pitää paikkaansa. Ja sen perusteella vaatia taloapurettavaksi?
        Kiinteistörekisterissä talo on merkitty jo 30- luvulta lähtien jopa siten että tila on alunperin lohkottu isommasta tilasta joka on ollut olemassa jo ennen 30- lukua. Paperit omistusoikeudesta ovat olemassa ja avioeron jakosopimuksessa jossa talo jäi äidilleni.
        Eli kiinteistö on ollut olemassa jo todennäköisesti 1800- luvulla koska paikalla on ollut torppareita ja se heidän käytössään ollut talo on purettu ja sen viereen rakennettu uusi rakennus.
        Näitä tällaisia vanhoja kiinteistöjä on maaseudulla vaikka kuinka paljon.


    • konstit.on.monet

      Monissa kunnissa on jäänyt kirjaamatta rakennuksiin liittyviä asioita. Kannattaa väittää että kaikki jutut on aikoinaan hoidettu ja byrokratia on töpännyt.

    • vatvoja

      Tuskin purattaa. Käsittääkseni löytyy ennakkotapauksia rakennuksista jotka riidattomasti ovat paikoillaan olleet, katsotaan muuttuneen pysyviksi. Kokonaan toinen juttu on se että kultaa saattaa kiinnostaa kiinteistövero.

    • Juurirakentanut

      Jos maalämpö tarvitsee lupaa niin hakee ja jos tarkastaja haluaa luvat vanhoille rakennuksille niin ne yleensä saa kun ei urputa ylimääräisiä. Muistaakseni lupakäytäntö muuttui 60 luvun alkupuolella ja sitä ennen olevat rakennukset on vain olemassa ilman lupaa, kunnes puretaan, luvalla tietenkin, ilman lupaa niitäkään ei saa purkaa. Toinen juttu on etäisyys toisesta rakennuksesta jos minimi välimatka ei täyty.
      Vakuutusta tehdessä kannattaa ottaa asia esille ja saada maininta vakuutuskirjaan/ehtoihin. Huom: Yleensä luvan saa kun pyytää/anoo jos on määräysten puiteissa mahdollinen. Maksupuoli on toinen juttu mutta siitähän ei nyt ole kyse.

    • rakentaja2

      Jos mökille on rakennuslupa, niinkuin luulisin, silloin ei ole hätää. Maaseudulla ei tarvinnut siihen aikaan lupaa piharakennuksille jos niihin ei tullut tulisijaa.
      Tuskimpa maalämmölle muutoskaan tarvitsee lupaa. Putkiliikkeet tään tietää.
      Nyt huomaan että on myös erillinen sauna. Se on vaatinut luvan.
      Kysy ensin joltain paikkakunnan vanhemmalta rakennusmestarilta mitä kannattaa tehdä, ja mitä ei. Ehkä ei kannata mennä suoraan rakennustarkastajan juttusille.
      Jos nämä on toisten rakentamat, eikä sinulla ole ollut luvista tietoa, niin seuraamukset on pienet. Jos saunaa vielä käytetään niin kyllähän se luvan vaatisi.

    • saunan_nurkka

      Voi, jos se on rakennettu toisen tontille. Maaseudulla voi eteen tulla tapauksia joissa piharakennukset eivät ole kokonaan omalla tontilla. Itsekin kävin katsomassa yhtä tälläistä myyntikohdetta jossa saunan yksi nurkka oli naapurin tontin puolella.

      Allkuperäisillä omistajilla ei ollut ongelmaa kun olivat sukulaisia, mutta vuosien mittaan omistajat ovat vaihtuneet ja uutta naapuritontin omistajaa tilanne potuttaa ja haluaisi purkupäätöksen.

      Enpä menisi tekemään ostopäätöstä tuollaisesta. Eipä ole helppoa kiinteistönvälittäjälläkään. Paras ratkaisu olisi tontinrajojen siirto ja rahan käyttö.
      Nyt naapurusten välit ovat tulehtuneet ongelman vuoksi ja toinen haluaisi myydä kohteen pois ja toinen ei.
      Vanhojen tonttien rajamerkit eivät aina ole enää näkyvissä joten rajankäynti olisi aivan välttämätön toimi.

    • Anonyymi

      Vanha hirsisauna rakennettu melkein tien reunaan noin puoli metri.. Talo on rakennettu 1931 v ja veikkaan että sauna silloinkin.. Tosi vanha ainakin näyttää.. Tällä hetkellä rakennusvalvonnasta puuttuu paperit(piirustukset) kokonaan.. talo on niin vanha että ei silloin tarvinnut mitään lupia. Miten asia menee eteenpäin jos haen nyt rakennuslupa(taloon tulee vettä ja viemäri). Voiko ne antaa purku määräys? Voisin tottakai hakea lupa myös saunaan, mutta ongelma on etäisyys hiekkatielle(kartalla se on virallisesti TIE).. eli se ei täytä nykypäivän edellytyksiä.. Mutta miten rakennus voi olla luvaton jos se oli rakennettu ennen Rakennuslaki(1958)??? Kiitos!

    • Anonyymi

      Kiitos ketjun nostosta mutta paras vastaaja näihin suuriin kysymyksiin on aina ko paikkakunnan rakennusvalvonta

      • Anonyymi

        En lähde kysymään ennen kun selvitän asia itse, voi olla pitää asianajajalle myös käydä.. Kysyin täältä vaan jos joku oli saman tilanteessa..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En lähde kysymään ennen kun selvitän asia itse, voi olla pitää asianajajalle myös käydä.. Kysyin täältä vaan jos joku oli saman tilanteessa..

        Rakennusvalvonta on kuitenkin se paikka mistä saat tiedon oman kuntasi alueelta. Vaan omapa on asiasi!
        On näitä luvattomia joutuneet purkamaankin, kun oikein on lurjusteltu. Parempi olla itse yhteydessä rakennusvalvontaan ja olla se aloitteellinen osapuoli, kuin että asia tulee vasta kiinteistöjen kartoituksessa esille.


      • Anonyymi

        Entä jos kunnan rakennusvalvontaviranomainwn on se sama taho joka myöntää tai evää rakennusluvat? Ja sattuu olemaan virlä se rajanaapurikin?


    • Anonyymi

      Voi ja antaa kokkelien kakaroille lahjaksi.

      • Anonyymi

        No näinhän sinä käy useinmiten. Rikkaat rikastuu naapureiden köyhyyden vuoksi. On ihan itse nähty tosiasia miten varakas naapuri ostaa halvalla maaseutukunnissa naapurin metsäpalstat järjestään aina kun tulee myyntiin. Myynnistä tiedottaa kaveri joka toimii kiinteistövälitysfirman pomona ja joka vinkkaa edudilliseen hintaan taas saatavilla olevista metsätonteista. Nämä paskaperseet pitävät aina yhtä ja syövät yksi naapuri kerrallaan mahaansa itse paisuen kuin pullataikina metsäkiinteistö-omaisuuksista.


    • Anonyymi

      "Voiko rakennusvalvonta purattaa 40-v. rakennuksen?"
      Viranomainen voi käytännössä tehdä mitä haluaa.

      • Anonyymi

        Tämä on se ongelma. Voi tehdä mitä haluaa. Jopa vaatia olemassaolvan rakennuksen purkamista tietäen purkukustannukset talon omistajalle. Käytännössä rajanaapurina tuollainen viranomainen on saatanaakin pahempi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      366
      4496
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      84
      1854
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1590
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1390
    6. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      212
      1385
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1361
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1347
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1225
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    Aihe