kaatorauta

???

vai mikä onkaan nimeltään. nii elikkäs miten tommosta käytetään kun halutaan ohjata puu kaatumaan tiettyyn paikkaan?

24

14668

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ½ammattilainen

      Kaadon suuntaus tapahtuu sahaamalla kaatolovi siihen suuntaan johon haluat puun kaatuvan. Kun lovi on valmis voit tarkastaa kaatosuunnan asettamalla kaatoraudan (latuskan) pään kaatoloven pohjaan kiinni. Tällöin varsi näyttää mihin suuntaan puu kaatuu.

      Kun kaatosahaus on aloitettu ja päästy niin pitkälle, ettei ole vaaraa sahata kaatorautaan, niin se työnnetään kaatosahaukseen kaatoloven vastakkaiselle puolelle. Kun sahaus on valmis ja jäljellä on enää vain pitopuu (=sarana) kaatoraudasta nostamalla saadaan puun tasapaino horjutettua ja kaadettua se haluttuun suuntaan.

      Näin siis lyhykäisesti selitettynä asiaa. Muista että puun kaatosuuntaan vaikuttaa myös: puun painopiste(millä puolella oksat, rungon vinous...) ja myös tuulella on merkitystä. Isot puut voivat olla todella hankalia kaadettavia juuri em. syistä. Harjoitus tekee tässäkin lajissa mestarin. Muistaakseni Jonseredin sivustoilla taisi olla jotain juttua kaadon suuntauksesta. Jos lähistöllä on sähkölinja jolle puu voi kaatuessaan yltää, niin sähköyhtiön metsurit käyvät sellaiset kaatamassa ilmaiseksi.

    • Skuuge

      Kaadon oikean suuntauksen varmistat tarkasti ja oikein tehdyllä kaatokololla ja tasaisella pitopuulla. Kaatorautaa käytät vasta siinä vaiheessa, kun suuntaukselle tärkeä kaatokolo on tehty ja olet sahaamassa kaatosahausta. Tällöin puun kaatumista avustetaan kaatoraudalla, mutta se, että puu kaatuu haluttuun paikkaan, tapahtuu kaatokolon ja pitopuun tasaisuuden turvin.

      Googlella hain hakusanalla pitopuu ja löytyi mm. oheinen linkki: http://www.jonsered.fi/node86.asp

    • Jorkki

      Kaatoraudan kansankielinen nimi on vänkäri

    • Power

      Mitä kunnon kaatorautaan tulee, niin ainakaan Fiskars ei enää osaa kaatorautaa tehdä. Nykyinen porkkanan värinen Fiskarsin kaatorauta, jossa on piparkakku hammastettu kärki on täysi fiasko. Sehän on, kuin sukkapuikko. Kaatorauta sujuu sivusuunnassa vähänkin enemmän voimaa käytettäessä, eikä sen alaterä pure kantoon lainkaan. Vänkä luistaa sahausraosta etenkin jäisen puun aikaan.
      Vanha Fiskarsin vänkä oli kyllä painavampi, mutta sitä voi vielä kutsua työvälineeksi ammattikäyttöön. Nykyinen Fiskarsin kaatorauta on LELU.

    • satunnaismetsuri

      Näin amatöörinä vähän epäilen tuon kaatoraudan merkitystä, koska vipuvarsi on sen verran lyhyt, samoin etäisyys siihen saranaan, ei tule sitä vääntömomenttia kovin paljon, varsinkaan jos pääsee luistamaan. Jossain metsässä menettelee jos on vara kaataa vääräänkin suuntaan. Itse käytän kyllä vetotaljaa, jonka köyden vien mahdollisimman korkealle. Sen avulla saa vääntömomenttia riittävästi vaikka puu olisi vähän kallellaan väärään suuntaan. Jos käytän kahta taljaa rinnakkain pienessä kulmassa toisiinsa nähden, niin kyllä uskallan kaataa vaikka olisi sähkölinja lähellä. Yksinkertaista mekaniikkaa eli fysiikkaa, kannattaa hiukan opiskella.

      • Suomenmieli

        .....paljon onnea puuhasteluillesi....., kuin myös matematiikan opinnoille!!!


      • Satunnaismetsuri
        Suomenmieli kirjoitti:

        .....paljon onnea puuhasteluillesi....., kuin myös matematiikan opinnoille!!!

        Voihan sitä sanoa puuhasteluksi jos haluaa, eihän sitä oikea metsuri toki ehdi joka puuhun kiivetä metsässä, mutta harrastelija joutaa :). Taljan lisäksi on syytä käyttää kiiloja myös tietenkin että ei kallistu takaisin. Ammattimetsurilta olen saanut suositukset taljan käyttöön. Sen verran ole opiskellut fysiikan alkeita että tiedän miten nuo etäisyydet ja korkeudet lasketaan että saadaan tietty vetovoima niin, että se ylittää puun oman painon aiheuttaman voiman jos on vähän vastasuuntaan vinossa. Jokin voi brakata, kuten solmu, joten kaksi taljaa pahimmassa tapuksessa varmistaa asiaa. - Jos ei ole niin suurta väliä, mihin päin menee, niin työntää vain kädellä ja toivoo parasta. Vastatuuleen en ainakaan lähde kaatamaan. - Kyllähän näissä on filosofiaa kerrakseen, paljon onnea ja menestystä kaikille, heh ! P.s. Moto hoitaa hommat varmasti.


    • Husku550xpg

      Taljat ja liinat on toki hyviä, mutta jääpi kyllä tulos tekemättä jos pitää joka puuhun kiivetä ennen kaatamista...;) kyl vänkäri mulla ainakin on kovassa käytössä, myös riski puun niskoilleen tuloon paljon pienempi...

    • Sylfred Huila

      Niin siis, aloittajahan ei vuonna 2004 tiennyt miten kaatorautaa käytetään.
      Onneksi on Suomi24.

      • ???

        Kiitoksia vastauksista.

        Puut ovat kasvaneet melkoisesti kyselyn jälkeen. Jospa ne nyt neuvojen jälkeen saisi vihdoin kaadettua.


    • varman päälle

      kaatokiilat ovat ainoat tosivehkeet isomman puun kaatamiseen oikeaan suuntaan..silti jos on kriittinen paikka -liinat-kaapelit tms.. ovat varmat..

    • kaadonsuuntaaja

      Kiilat paremmat kuin vänkäri ja pahoissa paikoissa vinssataan tai/ja kaadonsuuntaaja avuksi

    • Saha monroe

      Kaatoraudalla estetään myös, ettei puu pääse kallistumaan taaksepäin, jolloin sahaus sauma menee kiinni ja moottorisahan terä jää jumiin.
      Se on myöhäistä kaatorautaa enää yrittää sahaus saumaan laittaa, kun sauma on ummessa ja laippa jumissa.
      Eikä se sauma avaudu, vaikka kuinka isokokoista puuta yrität työntää.
      Kaatorauta tai kaatokiilat ovat tarpeen isompia puita kaadettaessa jo varmistuksena, ettei moottorisaha jää jumiin.

    • JoppeNakki

      Kaatoraudan nokassa voi myös rillata makkarat tauolla!

    • MS 261

      v 2004 asti ovat yrittäneet puuta kaataa, jos puu edelleen pystyssä, ei niillä ole nuotiopuitakaan vielä makkaroiden grillaukseen.

    • puitahan nuo
      • Anonyymi

        Hassuja nuo ulkomaan pellet, tekevät kaatokolonkin väärin päin. Vai oliko tuo video sieltä alhaalta eteläiseltä pallonpuolisolta...


    • Satunnaismetsuri

      Asiallisia kommentteja yleensä, mutta nimimerkistä huolimatta olkaa hyvät alkää irvailko (nimim. Suomenmieli) ihmisille, se tuntuu satuttavalta, vaikka kyseinen kommentti ei aivan miellyttäisi.

    • Oksa

      Käyttääkös nuo motokuskit kaatorautaa?

    • Suomenmieli

      Tässä nyt sotketaan moneen kertaan kaksi asiaa! Kaadon suuntaus tehdään vain ja ainoastaan sahaamalla. Nurin pusaamiseen on sitten eri vaihtoehtoja. Metsässä yleensä riittää pelkkä vänkäri niin kauan kun ei ole vika suuntaan kallistuneita sähkölinjojen tms. ulottuvilla. Sitten tunkki ja satunnaisiin pihakaatoihin tikkailta liina puuhun ja talja. Metsuri saattaa pistää sahausrakoon pelkän nostokoukun, että puu ei "istu" ja vänkärin vasta jos sitä tarvii. Ja siinä vänkärissä (riippuu käyttäjästä(kin)) on voimaa vallan p-rkeleesti.

    • nuorimetsuri.

      Oon prkl pärjänny pelkällä kaatoraudalla vaikka isoimmatki puut ovat olleet lähes metrin paksuisia. Jos meinaa saada jotain aikaiseksi nii kyllä se kaatoraudalla pitää saada puu kaatuu. Onhan niitä pitempi vartisia jotka helpottaa hommaa.Ei 50mottii saa aikaseks millää talja pelleilyllä.

    • kun ei ole voimaa...

      ...pittää käyttää tekniikkaa.
      te käyttänyt kaatorautaa (fiskars ja sit 2xfiskars) ja kiiloja, nyt mietinnässä tuo kaadonsuuntaaja kun joutuu tässä myöhästyneisiin harvennuksiin ja konkelovaara suuri. Niissähän sitä aika vasta kuluu ja hermot menee, ajallisesti tämä kuitenkin nopeampaa kuin vinssihommat.

    • Anonyymi

      Keski-Euroopan alppiseudulla ja esim. Brittiläisessä Kolumbiassa ei muita käytetäkään kuin kiiloja. Siellä tukkipuut ovat sen verran järeitä, ettei motolla ole oikein asiaa metsään ja tulosta ei lompakkotaljaa tai stalpenia kanniskelemalla tehdä.

      Vänkäri on ihan hyvä työkalu mutta kiiloilla lähtee isokin puu. Uskomaton voima yhdessä muovinpalassa, kannattaa valita riittävän pitkä kiila jossa on puuhun purevat hampaat.

    • Anonyymi

      Nykyään Play kaupasta pitää ladata appsi niin se hoitaa kaato suunnan yms.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6579
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4243
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2647
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2040
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1558
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1111
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1066
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe