Helsingin Sanomien oikaisemattomat virheet

Miinus300Celsiusta

Koska kyseinen lehti ei julkaise kommentointiosiossaan kommentteja, joissa tuodaan esiin lehdessä olleita asiavirheitä, keskustelkaamme niistä täällä. Viimeisin havaitsemani jota ei ole lehti oikaissut tai selventänyt on se, miten "20 kilosta nestemäistä amfetamiinia saadaan uuttamalla 100 kiloa [jauhemaista] amfetamiinia" (luvut ulkomuistista, mutta jokainen huomannee fysikaalisen mahdottomuuden).

29

186

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miinus300Celsiusta

      Laajennetaan muihinkin lehtiin, jotta voisimme ilakoida niiden lapsuksista:
      Kauan sitten Kodin Kuvalehti kertoi keinosiementäjan työstä ja kuvatekstissä kerrottiin, kuinka (sonnin) siemennestettä säilytetään kylmäastiassa kolmessasadassa miinusasteessa.

      • Miinus300Celsiusta

        Yhteishyvä-lehti kertoi Karjalasta muistaakseni huhtikuussa 1999, sen luonnosta ja järviseudun synnystä:
        "Ensimmäiset järvet syntyivät itäiseen Karjalaan jääkauden jälkeen noin 12000 vuotta sitten, silloisen Neuvostoliiton alueelle."


      • karvanorsu

        Miten tutkijat ovat voineet saada selville mammuttien polittisen järjestelmän?


      • Miinus300Celsiusta

        Neuvostotutkijat olivat aikansa huippua Suomessakin!


    • man_in_a_smiling_bag

      Osasivat Hesarissa sentään korjata "liemiryömijän", ruhahahahaaa!

      • madekausilähestyy

        Minä olin jo menossa kaupan kalatiskiltä kysymään, josko heillä olisi.


    • palstantäytettä

      Tänään HS oikaisi tukun eiliseen ravitsemusjuttuun liittyviä virheitään. Pitää olla prosentteja eikä grammoja ja niin edelleen.

      Minkä takia toimittajien pitää kirjoittaa juttuja, joiden aiheista he eivät ymmärrä mitään? Ja minkä takia sanomalehdessä pitää olla artikkeleja, jotka ovat aikakaus- tai naistenlehtilehtikamaa.

      • vaarallisia_virheitä

        "Torstin palstalla" (su 10.1. 2016) väitettiin alkoholin vähentävän pintaverenkiertoa. Johan on jotakin. Lukuisat ihmiset ovat paleltuneet kuoliaiksi pakkasessa alkoholin takia, joka tunnetusti LISÄÄ pintaverenkiertoa.

        http://www.tohtori.fi/?page=8121124&id=7027324


      • anskattoohuomenna

        Eipä tätäkään ole oikaistu...


      • linkkejä-viitteitä

        tuli jotain avutonta selittelyä ilman viitteitä tutkimuksiin tai vastaavaa, joka kumoaisi tämän pintaverenkiertoasian. Olisivat edes selittäneet, miksi alkoholia ryypänneet tuntevat olonsa lämpimäksi ja sitten paleltuvat.


      • Mielisairaspotilas

        mitä välii jos juopot paleltuu kuoliaaksi.


    • Typo.Brahe

      HS:ssä on nykyisin usein paino- ja kielioppivirheitä. Tänään oli kuvatekstissä 'Bangladeshilainen' isolla alkukirjaimella -- nettilehdessä korjattu mutta milläs painetun oikaiset... Nyt jos joku sanoo että "kieli elää" tms. vastaan että ei elä. Minä olen tavallinen tallaaja mutta toimittaja on kielenkäytön ammattilainen ja HS:ssä on ajoittain kolumniakin pitävä kielenhuollon vastaava toimittaja (lienee pitkällä lomalla). Vieraskieliset suomea opettelevat ovat eri juttu, mutta kuten sanottu, ammattilaisen tulee osata. Sitäpaitsi suomea opettelevat oppivat väärin, jos virheitä Hesarista lukevat. Lukusanoja voisivat myös poliitikot ja toimittajat harjoitella, ja monipuolisempaa ilmaisua ettei tarvitsisi aina toisen ottaa toiseen käteen toista ja toiseen toista. Ensinmainittu, ensimmäinen, paikalta paennut henkilö, ensiksikin, yhtäältä/toisaalta, jompikumpi/toinen... Niin, ja miten lainausmerkkejä käytetään oikein, kun on lainaus lainauksen sisällä. Ja milloin virkkeen loppuun tulee piste, milloin taas kysymysmerkki.

      • Asunnossa.RYYPISKELTY

        > Ensinmainittu, ensimmäinen, paikalta paennut henkilö, ensiksikin, yhtäältä/toisaalta, jompikumpi/toinen...

        Ennenmuinoin (onko yhdyssana) oli tapana kirjoittaa vaikka että "riidan päätteeksi 47-vuotias aarporaaja löi 59-vuotiasta syväpainajaa astalolla useita kertoja" eli ei ollut nimiä mutta iät ja ammatit niin saattoi tunnistaa henkilöt.


    • rouvaTappinen

      Viime viikolla Aarnio ensimmäisen kerran pääsi ääneen virkatoimissaan jotka olivat kohdistuneet huora Saaraan.
      Paljon harmitusta helsinkiläisten poliisien piirissä, olipa sitten järjestys-, huume-taluosrikos tai keskusrikospoliisien piirissä, olisi säästynyt jos arvon lumilapiopalkitut toimittajat olisivat sen verran perusteellisesti edes tunkeutuneet välirikon syihin että olisivat selvittäneet miksi Saara riehui huhtikuussa 2011 ja uhkasi tamperelaispoliisin henkeä.
      Sekin selvitys on nyt tehtävä vaikka ilmeisesti viranomaisvetoisesti koska media luultavasti vaikenee.

      • rouvaTappinen

        Kävinpä kirjastossa tarkistamassa mitä Helsingin Sanomat on kirjoittanut mennä viikolla Aarniokeissistä.
        Keskiviikkona ilmestyneen artikkelin jälkeen jolloin kerrottiin Saaran näkökulma, en löytänyt enää mitään mainintaa koko oikeudenkäynnistä.

        Ei näitä juttuja enää sanomalehtisensuurilla ratkota. Ajat ovat muuttuneet.
        Toivottavasti Hesarin toimitus ryhdistäytyy jatkossa ja raportoi vaikka harmittaisikin kahvihuoneessa.


    • täsmällisyyttä---tarv

      Vakavasta huumerikoksesta epäillystä poliisista kertovassa jutussa kerrottiin rahakätkössä olleista seteleistä "vuosituhannen vaihteesta" -- eurot tulivat vasta 2002, joka ainakin minusta on jo aika kaukana 1999/2000 so. vuosituhannen vaihteesta. Vai oliko kyseessä markat, dollarit, ruplat? Tarkkuutta kirjoitteluun, tai sitten jos jutun tutkija murahtelee vain jotakin ympäripyöreää eikä paljasta tällaista tietoa, pantakoon se sitaatteihin ettei vaikuta toimittajan lepsuudelta.

      Jo useita vuosia sitten huomioni kiinnittyi ikä- ja syntymävuosiepäjohdonmukaisuuksiin: joku urheilijalupaus oli vaikkapa 17-vuotias jutun mukaan mutta kun annetusta syntymävuodesta vaikka miten laski niin heittoa tuli 2 vuotta. Jaa, mutta vuosi 2002 sehän on melkein 2000.

      • prosentin_sadasosa

        Timo Harakka HS:n päätoimittajaksi! Hän kyllä tietää, paljonko on PROMILLE!


    • Inkoon hiilivoimalaitoksesta kertovassa jutussa oli alussa väitetty sen valmistumisvuodeksi 1987. Myöhemmin puhuttiin vuosista 1971-1978. Saa nähdä, tuleeko oikaisua.

      • paavin_anoppi

        Jokin aika sitten oli juttu Helsingissä olevasta mopokellarista tai -tallista, joka joutuu muuttamaan tms., ja kuvassa oli kaksipyöräinen pöydällä korjattavana ja kuvateksti kertoi sen olevan mopo, vaikka kuvassa siinä oli selvästi moottoripyörän rekisterikilpi.


    • Hallaahon.äänestäjä7

      http://mvlehti.net/2015/08/25/osakestrategi-tylyna-hesarin-osake-kelpaa-enaa-stand-up-koomikolle/

      HESARI PERUUTETAAN TÄÄLTÄ, SE ON VÄHÄN KÄTKETTY JUTTU SIVUILLA

      https://asiakaspalvelu.hs.fi/ukk/yhteystiedot/

      jätä hesari tilaamatta, itse olen pian ollut kaksi vuotta ilman lähes kokonaan joskus harvoin katson jotain roksiksessa ja kirjastossa ja kiitän itseäni että en ole tilannut enää

      ONGELMA ON HERVOTON SUOMALAISTEN NÄLVINTÄ TYYLIIN

      olet suomalainen jos rakastat demokratiaa ja piimää

      LÖYSIN ROSKIKSESTA TÄLLAISEN OTSIKON kun hesari mainosti VAASAHIIHTOA RUOTSISSA jota katselin ruotsin televisiosta jonkin aikaa MAKSUKANAVALTA

      NIIN JÄLKEENPÄIN

      HESARIPELLE OLI PANNUT MAAHAN KAATUNEEN HIIHTOA OSAAMATTOMAN MATUN KUVAAN JA TEKSTI MENI JOTENKIN NIIN ETTÄ MATUT OVAT OTTANEET OMAKSEEN VAASAHIIHDON

      en tarkkaan ymmärrä mitä Hesarin pelletoimitus tarkoittaa sillä että se puhaltaa omaa uskottavuuttaan roskikseen joka ainoalla uutisella

      EN OLE IKINÄ NÄHNYT MATUA TUKHOLMAN YHTEISLAUSUSSA KESÄLLÄ JOTKA TELEVISOIDAAN

      Hesari on suomenkielinen vaan ei -mielinen

      Sano irti paperilehtitilaus, säästä 400 euroa vuodessa, jos rahaa voi käyttää journalismiin, tilaa taivaskanavien

      uutiset ja dokumentteja, eli BBC, France24 maksuton, Sky, CNN (tosin tulee sitä pressavaalijuttua nyt kyllästymiseen asti),

      saksaksi zdf, 3sat, espanjaksi vakavamielinen TVE, italiaksi vähän liikaa glamourhömppää Rai1 ...

      JOKAISEN SUOMALAISEN VELVOLLISUUS ON OLLA KAKSIKIELINEN, SUOMI ENGLANTI sen verran että ymmärtää BBC-kieltä

      ettei YLE huijaa ja MTV vedä nenästä (mieti: sitten voi käydä Lontoossa kurssin cockney-työväenkielestä, suosittelen, sarjanäytelmät alkavat avatua paremmin)

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14157011/persujen-ei-journalistit-molisevat-journalismista

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14157011/persujen-ei-journalistit-molisevat-journalismista#comment-83498632

      HESARIN PÄÄTOIMITTAJA VIRKKUNEN OLI KOULUJAKÄYMÄTÖN TOLLO JA PITKÄÄ JOHDOSSA 300 000 EURON VUOSIPAIKALLA

      PENTIKÄINEN KEPULAINEN PELLE LESTADIOLAINEN LIIKKEENHARJOITTAJA JONKA SUKULAINEN OLI PAHAMAINEN SUOMALAISVASTAINEN VAKOOJA

      http://www.geni.com/people/Vilho-Pentikäinen/6000000038588251055

      On mielenkiintoista, että Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja ja kustantaja Mikael Pentikäinen oli suurvakooja Vilho Pentikäisen lähisukulainen. Suurvakooja Pentikäinen on Mikael Pentikäisen isoisän, rovasti Veikko Pentikäisen veli

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/930420/tassa-tormasin-tallaiseen

      NYKYINEN KAIUS NIEMI ON POLIITISEN HISTORIAN JONKINASTEINEN KLOVNI

      ei näillä mitään lehtiasiantuntemusta ole kunhan hyvä palkka ja erkkojen suosio

      dosentti batman kertoo

      http://kohudosentti.blogspot.fi/2014/04/backmanin-nakemys-helsingin-sanomien.html

      Kaius Niemeen tutustuin jo opiskeluaikoina Helsingin yliopistossa, missä Kaiuksen pääaineena oli poliittinen historia. Jo silloin Kaius herätti huomiota ryhmän pellenä. Hän oli pienikasvuinen ja huomionkipeä. Pidin häntä ennen kaikkea typeränä, mutta kuitenkin yritteliäänä. Muistan että Kaiuksen sössötystä oli toisinaan myös hyvin rasittava kuunnella. En ollutkaan hänen kanssaan sittemmin ollenkaan tekemisissä.

      Kaiuksesta tuli rivitoimittaja. Huomasin kuitenkin hänen kuuliaisuutensa Yhdysvalloille ja Natolle. Jossakin vaiheessa havaitsin, että CIA:n ja Naton linjauksen johonkin asiaan voi helpoimmin tarkistaa Kaius Niemen jutuista.

      • Informaatiota ja myös disinformaatiota saa maksutta radiosta lyhyiltä aalloilta. Ei tarvitse tilata eikä rekisteröityä. Kielet ovat muuta kuin suomea, mutta muiden kielten opettelu avartaa maailmankuvaa. Lehdistä: luen Helsingin Sanomia ja ilmaisia paikallislehtiä niiltä paikkakunnilta, joilla työasioissani matkustelen. Toki maksullisenkin lehden saattaisin ostaa joskus, mutta irtonumerohinnat ovat korkeahkoja. Hesarin virheet ovat harmittavaisia, koska ne vähentävät luottamustani toimittajien ammattitaitoon. Siksi oikaisut, nopeat ja tarkat, ovat hyvin tärkeitä. Mutta virheiden, oikaisemattomienkin, takia ei kannata alkaa "vaihtoehtomedian" lukijaksi. Todellisia, perusteltuja ja asiallisia vaihtoehtoisia näkökulmia asioihin nimittäin löytää oikean median parista helposti.


      • paperiarkkipiispa kirjoitti:

        Informaatiota ja myös disinformaatiota saa maksutta radiosta lyhyiltä aalloilta. Ei tarvitse tilata eikä rekisteröityä. Kielet ovat muuta kuin suomea, mutta muiden kielten opettelu avartaa maailmankuvaa. Lehdistä: luen Helsingin Sanomia ja ilmaisia paikallislehtiä niiltä paikkakunnilta, joilla työasioissani matkustelen. Toki maksullisenkin lehden saattaisin ostaa joskus, mutta irtonumerohinnat ovat korkeahkoja. Hesarin virheet ovat harmittavaisia, koska ne vähentävät luottamustani toimittajien ammattitaitoon. Siksi oikaisut, nopeat ja tarkat, ovat hyvin tärkeitä. Mutta virheiden, oikaisemattomienkin, takia ei kannata alkaa "vaihtoehtomedian" lukijaksi. Todellisia, perusteltuja ja asiallisia vaihtoehtoisia näkökulmia asioihin nimittäin löytää oikean median parista helposti.

        Lyhyiltä aalloilta ei kuule kuin radiohäiriöitä tai kiinaa.


    • painomustekala

      Hectorin lauluja käsittelevässä jutussa kulttuuritoimittaja (!) kirjoitti vuoden 1968 "samettivallankumouksen murskaamisesta" (siis oikeasti Prahan kevään). Verkkolehti oikaistiin kiireenvilkkaa, mutta milläs paperisen korjaat... eikä ole näkynyt Oikaisuja -palstalla.

      • julkinensana

        Nosto. Ei ole näkynyt oikaisua tähän virheeseen painetussa lehdessä. Pitäisi ilmoittaa JSN:lle.


      • julkinensana kirjoitti:

        Nosto. Ei ole näkynyt oikaisua tähän virheeseen painetussa lehdessä. Pitäisi ilmoittaa JSN:lle.

        En ole nähnyt oikaisua missään.


    • kuka.onkaan.valemedia

      Tänään verkkohelsinginsanomissa ruotsalainen narisee "Oodi" -keskustakirjaston nimen vaikeudesta "kaksoiskonsonantti hämää". Huomautin asiasta mutta kommenttiani ei julkaistu, sen sijaan tuo "korjattiin" muotoon "kaksoisvokaali hämää". Sanoiko haastateltava ruotsalainen noin vai tekikö toimittaja itse virheen? Se, mikä tässä on huolestuttavaa, on virheen oikaiseminen vähin äänin. Pitäisi olla JSN:llä verkkojulkaisemiseen ohjeistus, että julkaistua sähköistä artikkelia ei oikaista ilmoittamatta syytä. Strikethrough-fontti ja punainen teksti viereen, mutta originaaliin ei kosketa.

    • löysintuollaisen
    • HesarinMolopää

      Anteeksi, että olemme kirjoittaneet paskaa. On vain niin kivaa nauraa kippurassa, kun tyhmät ihmiset provoisoituvat ihan kaikesta:D

      • tarkkanäköinen

        Tuo anteeksi pyytely ja marttyyriksi heittäytyminen, on merkki lopun alusta. sinusta voi vielä tulla jotain , älä siis menetä EPÄTOIVOASI. Punikki toimittajalle pari nyrkkisääntöä. tässä ensimmäinen Joka ei mieltään pahoita , ei tapojaan paranna , Olet tietoinen ,että teet väärin , mutta jatkat ja teet itsestäsi kiusatun Ja toinen sääntö. Joka kuritta elää , se kunniatta kuolee, sillä ei tietysti ole enään vainajalle paljoakaan merkitystä , mutta ennen loppua aika saattaa olla yksinäistä , vaikka kuinka koettaisit sarven nysiä peitellä, kaikkihan pirua karttaa, ei mitään nimiä vai mitä"toimittaja".


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5917
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3744
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2033
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1239
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      909
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe