Apuvälineiden puhtaus

453434576575

Ei liity tietenkään vain vanhustenhoitoon mutta on aika keskeinen asia erityisesti juuri iäkkäämpien potilaiden hoitojen aikana.

Osastoillahan on apuvälineitä jos jonkinlaista, osalla henkilökohtaisia ja sitten osaston apuvälineitä.

Kerron vaan yhden esimerkiksi mitä tarkoitan, pyötuolilla tai vaikka rollaattorin avulla liikkuvaa potilasta avustetaan wc toimissa, hoitaja käyttää suojakäsineitä, samoja suojakäsineitä koko toiminpiteen alusta loppuun saakka aina sieltä vuoteelta wc:lle ja sieltä taas takaisin vuoteelle. Tästä tapahtumassa hoitajan hanskat on altistuneet ulosteille jolloin sitä itseään on rollaattorin kahvoissa, wc:n oven kahvoissa, potilaan vaatteissa ja monissa muissakin paikoissa minne nyt vaan älyääkin koskea. Ei koske tietenkään kaikkia hoitajia mutta joitakin..

Ei siis vain apuvälineiden puhtaus.

Kun osastoilla leviää norovirusta, miksiköhän.. ne kaikki muut tartunnat mille helposti saatetaan altistua, varsinkin ne ketkä ei osaa varoa! Kuten toiset potilaat, osalle ei ehkä tule edes mieleenkään tälläiset asiat mistä kirjoitan, terveydentila saattaa aiheuttaa sen että ei olla ihan kaikki muumit kotona aina.

8

114

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hoit_su

      Herran jumala mitä soopaa. Hoitaja heittää tietenkin hanskat roskiin vessatuksen jälkeen, miksi ei heittäisi!!! Jos hoitajalla on hanskat kädessä vessareissun jälkeen, niin sinä luulet että ne on koko ajan ne samat.

      • Ykskommentoija

        Totta. Kun läheistäni olen käynyt katsomassa, niin kyllä ne hoitajat vaihtavat ne hanskat useita kertoja, eivät todellakaan käytä samoja hanskoja koko ajan. Ja käyttävät käsien desifiointiainetta ennenkuin tulevat huoneeseen ja lähtiessäänkin puhdistavat kätensä. Jos osatolla on norovirusta, niin sairastuneiden huoneet puhdistetaan huolellisesti ja hoitajat käyttävät suojavaatteita ja vierailukäynnit osastolle kielletään ettei virus leviä eteenpäin. Norovirus on tosi herkkä tarttumaan ja leviämään. Itse sain sen vietyäni omaisen sairaalaan osastolle, jossa oli ollut norovirusta liikkeellä. Hoitoon viemä vanha omaiseni ei itse onneksi sairastunut siihen ja pitivät hänet vielä siellä muutaman lisäpäivän, kun olin ilmoittanut sinne, ett olin sairastunut norovirukseen. Onneks ei toinenkaan omainen ollut sairastunut siihen, kun olin käynyt häntä katsomassa just ennen oireiden alkua. Eikä muutkaan hoidettavat sitä olleet saaneet.


    • 687i8i8i

      Lukekaa nyt edes mistä kirjoitetaan, osako sina luke?

      Hoitaja käyttää handuja avustamisessa, joilla handuilla hän pakostakin usein joutuu koskemaan myös apuvälineeseenkin. Kyllä kyllä, heittää hanskat pois, pesee kädet, desinfioi mutta wc:stä ulos tuleva apuväline on saastutettu koska hoitaja koski siihen hanskoillaan, hanskoilla joita käytti juuri hetki sitten intiimin hygienian hoidossa.

      Omaisen hoidon yhteydessä pääsee hyvin tarkkailemaan miten osataan hoitaa, avustaa jne, sekä miten muita hoidetaan myös.
      Kun naapuri potilas autetaan wc:ssä niin sen kuulee jo äänistäkin että vaihdetaan siellä hanskat, toiset vaihtaa, toiset ei. Ne handut käsissä tullaan ulos wc:stä potilaan kanssa, hanskat vaihdetaan vasta huoneesta poistuessa, kerrankin katsoin että mihin hoitaja ei koskenut niillä likaisilla hanskoilla, no minuun ei koskenut mutta joka paikkaan muuten, kuten omiin taskuihinkin sekä vesihanaan, moneen tartunta pintaan.

      Jos ennen aseptista hoitotoiminpidettä laitetaan hanskat käsiin väärään aikaan niin homma menee pieleen. Tätäkin näkee, ensin hanskat käteen, sitten riisutaan potilasta eli kosketaan hänen vaatteisiin, se siitä aseptisuudesta taas.

      Eikä tämä koske vain yhtä hoitajaa, yhtä laitosta vaan niin laajasti että pitää asiaa ottaa esille.

      Kaipaatte tietoa mistä kaupungista on kyse, mistä sairaaloista ja laitoksista, joskin se nyt on toissijaista varsinaisesti koska veikkaan että samaa osaamattomuutta on niin paljon.

      • hoit_su

        Kaksi sanaa tähän, höpö, höpö.


      • valehoitsu
        hoit_su kirjoitti:

        Kaksi sanaa tähän, höpö, höpö.

        höpöhöpö


    • hoituriikki

      Suojataan omat kädet, ei muuta.

      Tämän näki usein myös sairaalabakteeria kantavan potilaan saattajan käyttäytymisessä, hanskat vaan käteen, suojataan ns omat kädet mutta ei mitään muuta, mitä näille oikein opetetaan kouluissa käsihygieniasta ja eikö oma järki pelaa ollenkaan.

      Käsihygieniä on edelleen aivan lapsenkengissä nykyäänkin, toki hoitoalan ammattilaiset suurin osa huolehtia asiasta. Sitten on ns tavallinen kansa jolla ei ole oikeasti juuri mitään käsitystä käsihygienista monellakaan. Vaikka asia on ns todella arkinen.

      Yksi vinkki wc käynnissä että menee niin kuin pitäisi, erityisesti kun käyt julkisissa tiloissa: Wc mennessä, niin pese wc:ssä ensimmäisenä kädet! Koska ne on likaiset ja sitten koskettelet paikkoja niillä käsillä joissa on muitten ulostebakteereja ja vaikka mitä. Sitten vasta mene tarpeille ja taas sen jälkeen pese kädet, koske tartuntapintoihin vain paperilla, muista siis wc poistuessa että et enää silloin ainakaan koske mihinkään paljain käsin! Koska moni poistuu wc kädet hyvin likaisina ja sinä kosket silloin myös niihin samoihin paikkoihin joiden sekin henkilö, saat siis paskaa käsiin toiselta, vaikka juuri pesit kädet niin luulit että onpa ne nyt puhtaat, itse asiassa ne voi olla vielä bakteerisemmat kuin ennen wc menoa, vaikka pesit kädet mutta kun toimit väärällä tavalla.

      Paras käsihyeniä on saippualla käsienpesu, vain se irroittaa likaa käsistä.
      Käsidesinfiointi ei tapa kaikkia pöpöjä, toiseksi se tappaa hyväkin pöpöjä.

      Tarkoitus ei ole mennä älyttömyyksiin vaan tämä on ihan normaalia elämää, ei se käsihygieniä sen ihmeellisempää ole.

    • mielenitekevi

      Arviointikeskuksessa vieraillessani olen lähes joka kerta pessyt WC-pöntön istuinosan ja itse pöntön, jotka molemmat ovat usein olleet ulosteen peitossa. Voimakas pesuaine on helposti löytynyt lavuaarin laidalta ja ollut heikkokuntoisten lääkittyjen ahkerassa käytössä, kunnes joku huomaavaisempi avustaja on päättänyt siirtää purkin kaapin kätköihin, ainakin hetkeksi. Lavuaarin laidoilta sulasta sovusta ovat löytyneet niin ikään muut käyttövälineet, WC-paperirulla, nestemäiset pesupurkit, hammasmukit, hammasharjat, tekohampaat ja silmälasit.

      Lisäksi olen muutaman kerran pessyt vanhuksen huoneen lattian ja pöydät, vaikka oikeaoppiset pesuvälineet ovat olleet puutteelliset. Vielä siirreltyäni laitoksen lakanat, puserot, oloasut, yöasut, sukat ja vaippapaketit syrjään kaappeihin pöydiltä, tuoleilta ja lattioilta lojumasta, olen paremmilla mielin voinut keskittyä vierailuni kohteen asioihin.

      Mieltäni en suinkaan ole kenellekään osoittanut saatikka näyttänyt, kunhan vain paremman puutteessa puuhastellut.

    • Jaapoolakka

      Päinvastaistakin näkee.
      Seurasin kerran kun tartuntatauti potilasta saatettiin kuljetuskuntoon, hoitajat joutui moneen kertaan poistumaan huoneesta (yksi virhe ns sekin) ja joka kerta oli käsien desinfiointia ja hanskojen vaihto ja muiden suojavälineiden pukemiset, aikaa meni :) Hoitajia oli kaksi ja toinen poistui varmaan 3 kertaa ja toinen kerran 1 jonka jälkeen enää tullutkaan takaisin enää.

      Joo toimin sairaankuljetuksessa, että tälläistä ja paljon muuta pääsee tarkkailemaan erikoisen hyvästä asemasta, voi tarkkailla muiden yksiköiden tapoja toimia, työntekijöiden toimia, että miten toimitaan. Kaikenlaista näkee, ääripäässä molempia eli toimitaan oikein ja toimitaan täysin päin persettä.

      Yksi vinkki, JOS käytät hanskoja niin ne ei ole koskaan vain sinua varten, toimi sen mukaisesti!
      Hanskat on lähinnä potilaan koskemiseen, häntä lähellä olevien asioiden koskemiseen kuten sänky, lakanat, vaatteet, omaisuus jne. Sen jälkeen ota ne hanskat pois ennen kuin kosket taas jonnekkin muualle kuten paareihein, pyörätuoliin, oven kahvoihin sun muihin siis tartuntapintoihin, et sä silloin enää tarvitse hanskoja!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      214
      3419
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2171
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1955
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      75
      1617
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1257
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe