Korvan ritinä, rätinä ja muut oireet

Lopussa

Hei,

kirjoitan tänne nyt epätoivoisena yrittäen löytää edes yhden kohtalontoverin tästä maasta. Olen kärsinyt jo kaksi vuotta oudoista ja harvinaisen raivostuttavista korva-oireista joihin en löydä itsekseni enkä lääkäreiden avustuksella helpotusta.

Oireilu menee aina saman kaavan mukaan. Ensin alkaa oikea korva tiristä (kuin sähkön rätinää) aina tietynlaisten äänien kuulemisen aikana; vesihanan avaaminen ja leipäpussin rapistelu ovat ne pahimmat. Korva tirisee myös muuten, päivisin vähän miten sattuu ja öisinkin satunnaisen oloisesti, ainoa minkä olen huomannut auttavan on nukkuminen sillä kyljellä jonkapuolinen korva ei sillä hetkellä oireile. Mutta jos oireileva korva on tyynyyn päin, on rätinä jatkuvaa. Pari päivää tai pari viikkoa tätä, sitten tilanne muuttuu pahemmaksi. Jokainen pussin rapistelu, oman pään hipaisu kädellä tai vaikkapa koiran huokaisu toisella puolella huonetta saa korvan aloittamaan noin 10 sekuntia kestävän yhtäjaksoisen surinan jonka aikana minua myös huimaa. Surina menee ohi joko itsestään tai viimeistään kun laitan pään alas, seison siis kaksinkerroin. Tämä on hauskaa yleisillä paikoilla, ja varsin mielenkiintoista autoa ajaessa.

Pahimman vaiheen jälkeen, joka kestää yleensä muutamasta päivästä noin viikkoon, tilanne palaa samaan kuin alkuvaiheessa. Tämän jälkeen saattaa edessä olla muutama oireeton päivä tai viikko, ja kaikki alkaa alusta uudestaan.

Olen käynyt yleislääkärillä ("stressiä"), kahdella korvalääkärillä (ensimmäisen mielestä tinnitusta, toinen suostui ottamaan päästä magneettikuvat ja niiden jälkeen totesi että taitavat olla niskat jumissa) ja fysiatrilla (TOS-oireyhtymä diagnosoitu, joka ei sinänsä selitä korvaoireita).

Stressi oli toki mahdollista, ja aloitin sen poissulkemiseksi psykoterapian. Yli vuoden käyntien jälkeen olen todennut että hyvä kun olen käynyt, mutta eipä näytä liittyvän korviin millään tavalla.

Tinnitustahan tämä voisi hyvinkin olla, mutta en ole koskaan kuullut tinnituksesta joka alkaa ääniärsykkeestä ja loppuu kun pään laittaa alaspäin. TOS taas tarkoittaa että niskani ovat täysin tiltissä, mutta eipä senkään oirekuvassa lue mitään edes tähän suuntaan viittaavaa.

Pahinta on se, etten millään keksi mikä tähän vaikuttaa. Saatan toimia samalla tavalla viikon jokaisena päivänä liikunnan ja muun olemisen suhteen, ja yhtenä kauniina päivänä oireet vain alkavat. Jos en tähän mennessä ollutkaan hullu niin kohta kyllä olen. Tälläkin hetkellä tilanne on se että eilen korva oli aivan hiljaa ja peruin jo huomiselle varatun neurologin (viimeinen oljenkorteni), mutta 3.30 yöllä sain herätä oikean korvan raivokkaaseen ritinään ja sinne menivät samalla yöunet.

Kohtalotoverin - tai hyvien vinkkien - löytäminen olisi kultaakin arvokkaampaa.

14

3544

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • Lopussa

        Jep Niska, kiitos, olenkin sun kirjoituksiasi täältä lueskellut parin viimeisen vuoden aikana ja asiaa kirjoittelet. :) Ohjeittesi mukaan olen jumppaillut ja fyssarit ja OMT-fyssarit ( kuntosaliohjelma) on käyty läpi, mutta mikään ei tunnu auttavan kuin hetkellisesti, jos sitäkään. :/

        Oireet tuntuvat tulevan ja menevän miten niitä huvittaa, enkä onnistu löytämään selkeää syy-seuraussuhdetta, eli mitä olen milloinkin tehnyt väärin ja mitä oikein. Kesän ajan korvat olivat aivan hiljaa, joten lämpötila niihin (tai niskoihin) saattaa vaikuttaa. Stressitason laskusta ei ole kyse koska tein töitä kesälläkin.

        Kiitos kuitenkin, hyvällä asialla olet.


    • Jumputus

      Suosittelen hierojalla käymistä niska-hartiahieronnassa! Vuosien, lähinnä öisen korvan "jumputuksen" jälkeen näyttää siltä, että hieronnasta on ollut minulle apua! Olen nyt kuukauden hieronnassa käytyäni nukkunut myös paremmin, "jumputuskin" on huomattavasti vähentynyt.
      Tiedän että kroppani on ollut täysin "jumissa" vuosia, kun ei ole kiinnostanut erikoisemmin mikään jumppa tai liikunta ja ne ovat jääneet vähille. Nyt oli "viimeinen oljenkorteni" olkapääsäryn vuoksi mennä hierojalle ja sieltä tuli lisäbonuksena helpotus nukkumiseen ihan sattumalta! Hieronta jatkuu....

    • Lopussa

      Nostellaanpas, jos löytäisin sen kohtalotoverin...

    • Anonyymi

      Moi! Mulla alkoi jokseenkin vastaava oire 2020 loppupuolella. Vasen korva ritisee ja mainitsemasi pussin rapinat, karkkipaperien ja vastaavien rapinat provosoi korvan ritinää tosi rajusti. Aluksi pelkäsin, että tämä saattaa olla pysyvä kuulovaurio, mutta tämän kanssa näyttäisi olevan välillä päiviä, kun oiretta ei ole lainkaan. Eli ei täsmää kuulovaurio. Syy/seuraussuhdetta en keksi millään. Verrattuna sinun kertomukseen tässä ei ole pitempikestoista kohtausta vaan ritinä vasemmassa korvassa tulee erityisen voimistuneena erityisesti kaikenlaisista rapina äänistä.

      • Anonyymi

        tiedätkö mistä johtuu kun itsellä sama


    • Moi,

      Taisi kohtalotoveri löytyä, olen 2019 vuodesta saakka kärsinyt samankaltaisista ritinäoireista jotka resonoi/voimistuu leipäpussin äänestä ym.

      Minulla oireet alkaa syksyisin ja loppuu kesällä johonkin aikaan, monta teoriaa ja tutkimusta on ollut (mm. magneettikuva).
      Kiinnitin huomiota siihen että kerroit koiran henkäyksestä, aivan äskettäin tuli mieleeni että meidän lemmikkikani on kesät ulkona eli sen ainoan ajan kun korva asettuu. Voisiko kyseessä olla lemmikkiallergian todella harvinainen muoto?

    • Anonyymi

      En ole lääkäri, mutta kävin samasta syystä lääkärin (korva/nenä/kurkkutautien yleislääkäri työterveyden kautta) vastaanotolla. Lääkäri puhdisti korvat mutta vaiva ei poistunut. Aika vähäistä tuntuu olevan tietämys tässä maassa, joten otin hieman selvää. Kyse on englannin kielellä ongelmasta nimeltään middle ear myoclonus eli MEM. Siinä korvan lihakset toimivat jotenkin itsekseen saaden aikaan näitä rätinöitä ja ritinöitä ja herkistymisiä. Nämä lihakset ova millimetrin kokoisia, ja nimiltään tensor tympani ja stapedius. Jälkimmäinen on ilmeisesti suomen kielellä jalustinlihas:
      https://www.duodecimlehti.fi/duo99496
      Jalustinlihas toimii kuten auton iskunvaimennin tai äänitysstudio limitteri eli vaimentaa voimakkaita ääniä. Tämä ongelma on mahdollista korjata leikkauksella, mutta en tiedä tekeekö niitä edes kukaan, ja jos kyseessä on ko. lihasten poisto sillä on varmaan jokin vaikutus ääniherkkyyteen kuitenkin. Jos linkit eivät näy googlailkaa tuota middle ear myocluns sanaa vaikka...
      https://www.topdoctors.co.uk/medical-articles/silencing-middle-ear-myoclonus-part-one

    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Mulla yöaikana soi oikea korvani. Joskus voi tulla myös ritinä tai rätinä-ääni-

    • Kiitos Anonyymi materiaaleista! Mielenkiintoinen vaihtoehto tuo 'korvahikka' josta kukaan korvalääkäri ei ole maininnut mitään..

      Itsellä on nyt ensimmäistä kertaa pieni valonkajastus tunnelin päässä vuoden 2019 jälkeen, olen käyttänyt muutaman päivän 'Dymista' -nenäsuihketta työterveyslääkärin suosituksesta ja sillä tuntuisi oikeasti olevan vastetta! Eli korvan äänet on selvästi rauhoittuneet..

      • Anonyymi

        Onko tuota suositeltu siis tinnitukseen vaiko allergiaan ensisijaisesti (eli sen ajatellaan aiheuttavan ensimmäistä)?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko tuota suositeltu siis tinnitukseen vaiko allergiaan ensisijaisesti (eli sen ajatellaan aiheuttavan ensimmäistä)?

        Lääkäri suositteli dymistaa kun kuuli että flunssa voimistaa korvaoiretta. Siinä on antihistamiinin lisäksi kortisonia ja ne ilmeisesti voimistaa toisiaan, lääkärin teoria ilmeisesti pohjautui enemmän kortisoniin.
        Nyt on usko vielä vahvistunut kun lopetin dymistan käytön oireen helpotettua siedettävälle tasolle. Allergiateoria hiukan kärsi kun sain ärsytettyä oireen esille konsertissa, taas dymista käyttöön aamuin illoin ja parin päivän päästä helpotti.
        Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan vuosia tästä vaivasta kärsineenä, dymista on reseptivapaa ja itse käytin sitä niin että katsoin lattiaan kun suihkautin pitämällä pulloa pystyssä. Suihke oli siis 90 asteen kulmassa kasvoihin nähden jolloin se suuntautuu paremmin kohti nenän ja korvan yhdistävää kanavaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      49
      5005
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3287
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1412
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1265
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      957
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      741
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe