Keski-Euroopan kanavat

Veneen_siirto

Moi!

Mikähän mahtaa olla veneen suurin koko (syväys?) jonka saa vielä ajettua esim. Ranskan läpi Pohjanmereltä välimerelle. Kauanko tuossa menee ja mitä mahtaa kanavat yms. suunnilleen maksaa?

15

4518

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • RanskanLäpiVeneellä

      Muutama vuosi sitten oli lupalapussa Rhone joella max syväys 1,8m mutta menin n.1,95m syväyksellä olevalla veneellä, lähes koko matkan köli mutaa kyntäen ja hitaimmillaan n.3 solmun nopeutta. ( en kertonut oikeaa syväystä luvan myyjälle kun ei olisi päässyt kanaville)
      Aikaa meni n.6 viikkoa, kun sulut avattiin klo.10 aikoihin ja suljettiin klo. 18...19 aikaan ja hyvää kulkuaikaa olisi ollut ainakin 5 tuntia enemmän päivässä.
      Nopeammin ehtii varmaankin Gibralttarin kautta kiertäen ellei halua katsella maaseutua, tai käydä veneellä Pariisissa ym paikoissa.
      1kk. lupalappu maksoi 90€ 38 jalkaiselle veneelle, satamamaksuista ei tule paljon kuluja kun ei ole montakaan satamaa joihin maksaa, polttoaineet ja ruuat osannet itse laskea, kartat muutamia kymppejä.
      Kirjoitappa sähköpostiini jos haluat lisätietoja [email protected]

      • L.H.1

        Moi,

        En sinällään tarvitse lisätietoja (en ole alkuperäinen kirjoittaja), mutta pyytäisin sinua kirjoittamaan lisää. Olisi todella mielenkiintoista kuulla kokemuksiasi kanavapurjehduksesta Rhonella.


      • Veneen_siirto

        Kiitos vastauksesta. Voin toki ottaa yhteyttä, mutta komppaan ajatusta, että kirjoitellaan täällä. Tästä aiheesta ei ole paljoa tietoa netissä ja uskoakseni monta muutakin kiinnostaa. Jos tiedät hyviä linkkejä, niin laita ihmeessä. Englanti luonnistuu ja hieman ranskakin.

        Mulla ei ole venettä tällä hetkellä (oli H-vene) ja siksi kyselen, kun pohdin saman kokoluokan venettä (n.30') jolla ei taas viitsi lähteä Atlantin tyrskyihin. Silti kiinnostaisi viettää yksi tai useampikin kesä Välimerellä. Jos tuo 1,8m on max.syväys, niin joku 35' purkkari sitten melkein maksimi tai sitten nostokölillä isompikin.

        Kauanko sinulla meni aikaa koko reissuun? Entä oliko matkalla helppo löytää polttoainetta ja ruokaa, vai pitäisikö varustaa vene jonkin sortin miniskootterilla? Entä miten on liikenne, oliko rahtilaivojen seassa helppo kulkea? Kyselikö kukaan mitään pätevyyksiä, esim. kv. huviveneenkuljettajan lupakirjaa?


      • netti-nörtti

      • RanskanLäpiVeneellä

        Tämä "netti-nörtin" laittama linkki muistilistasta on erittäin hyvä ohje/muistilista kanavilla kulkemiseen, tosin muutamia asioita ei tarvittu Ranskassa eikä edes kyseltykään ja myös merenkulkulaitoksen ohjeet muutama vuosi sitten oli hieman erilaiset = vähäisemmät.

        Hollannissa myös kanavilla kulku oli hyvin "vapaata" byrökratiasta.
        Lyönista Le Havreen meni n. 6 viikkoa ja vapaapäiviä ei ollut montakaan olisiko lienee 2...4, mutta sulkujen aukioloajat hidastaa matkan tekoa ja minun reissullani veneen syväys hidasti vauhtia.
        Koko matka Helsinkiin saakka kesti n. 8 viikkoa.

        Kyllä 30 jalkaisella veneellä pääsee hyvin Atlannin ja Gibralttarin kauttakin Välimerelle kunhan seuraa paikallisia säätiedoituksia satamista ja netin kautta ja katsoo itselleen sopivan ilman. Kanavilla on kylläkin paljon enemmän nähtävää kuin merellä ja niissä rannikon satamissa.
        Kyllä tuolla Ranskassa pärjäsi vähäisellä Englannin kielitaidolla ja sanakirjan avulla.

        Kanavilla ei ollut juurikaan vaikeuksia ruuan, veden ja polttoaineen saannissa, mutta kylläkin aina kun oli mahdollista niin täytettiin varastot kun ei olllut varmaa tietoa missä ja milloin taas voi tankata.
        Länsieuroopan rannikolla oli polttoaineen kanssa ongelmia kun osa huoltamoista oli kiinni tai rikki tai tankit tyhjiä, samoin maksukäytäntö oli hyvin kirjavaa minulla oli kolme erilaista muovikorttia ja lisäksi seteleitäkin euroina ja kaikkia joutui käyttämään.
        Miniskootteri saattaa olla liian painava veneeseen ja siirtohin rannalle, koska veneen ja laitureiden korkeuksissa oli useimmiten isot erot,mielestäni polkupyörä on hyvin riittävä jos ei halua kävellä, matkat ei olleet kauppoihin ym. tarpeellisiin kovinkaan pitkiä, vedettävä kärry on myös hyvin käyttökelpoinen ettei tarvitse kantaa muutamaa kymmentä kg.
        Joissain paikoin on polkupyöriä saatavana käyttöön joko ilmaiseksi tai jollain maksujärjestelmällä

        Rahtilaivoista ei ollut juurikaan ongelmia paitsi Seinellä Pariisista merelle päin yksi laiva ajoi jostain syystä n. 10 solmua ja leveässä (n.150m) joessa toiselle rannalle tuli aika isot ja jyrkät aallot joiden takia 8 tonninen vene katkaisi kaikki kiinnitysköytensä.

        Veneen laidalla pitäisi olla vähintään 4...6 riittävän kokoista lepuuttajaa ja lepuuttajien ulkopuolelle n. 4...5m pituinen 50mm x 250mm lankku roikkumaan
        betoni tai kiviseiniä vasten ettei lepuuttimet rikkonnu, tämä on mielestäni ehdottomasti tarpeellinen ainakin toiselle puolelle venettä. Lisäksi tämä lankku sopii kanavan varrella kiinnittyessä kulkusillaksi maihin, kun hyvin usein venettä ei saa riittävän lähelle rantaa kiinni.
        Suurin "kiusa" oli Ranskassa 2viikkoa elokuun lopulla kestänyt lämmin kausi,
        päivisin 38 ja öisin 28 astetta oli hieman liian lämmintä suomalaiselle henkilöille.
        Monin paikoin kanvien varrella sai poimia omenia ja joitain hedelmiä ihan vapaasti syötäväksi, (kysymällä tietenkin).

        Missään EU- maassa ei viranomaisilla ole oikeutta vaatia suomalaisilta veneilijöiltä mitään " veneajokortteja" eikä kv.kirjaakaan, koska suomessa ei tällaiset paperit ole pakollisia veneilijöille. Tällainen oli merenkulkulaitoksen vastaus kun kyselin asiaa heiltä n. viitisen vuotta sitten.

        Ranskassa vain piti ostaa se 90€ vignetti veneen oikeanpuoleiseen takimmaiseen sivuikkunaan sisälle liimattavaksi, tämä oli jostain syystä tarkka/tärkeä, ja kysyttin ja katsottiin muutama kerta. Tätä vignettiä ostaissa virkailija antoi myös vaatimattoman kartan kanavista syvyyksineen ja kulkuaikatauluineen. Muut karta voi ostaa itse ja on hyvä ollakin mukana, tässä linkki: http://www.stanfords.co.uk/France-Editions-du-Breil-Guides-to-Inland-Waterways_SI00000912
        Tällä pärjäsin mukavasti ja ei nuo paljon maksakaan.

        Lisäksi piti olla mukana
        Ranskan kanavaohje, sama joka on mainittuna tuolla "netti-nörtin"
        muistilistassa.


      • yleensä

        Uskaltaako veneensä jättää Keski-Euroopan kanavilla yksikseen ja lähteä kaupungille?


      • RanskanLäpiVeneellä
        yleensä kirjoitti:

        Uskaltaako veneensä jättää Keski-Euroopan kanavilla yksikseen ja lähteä kaupungille?

        Kyllä jätin useita kertoja veneen kanavilla yksin ja samoin siellä löytyneisiin satamiin, mutta vain muutamiksi tunneiksi kun kävin kaupoissa ja maisemia katselemassa.
        Tietenkin on aina parasta harkita minne jättää veneensä ja arvotavarat mukaan tai piiloon.


    • Sessan1411

      Moi

      Me matkatiin muutama vuosi sitten Välimereltä Ranskan ja Saksan läpi. Meillä vene 40 jalkainen ja syväys hieman päälle metrin.
      Veneemme leveys 4,27 ja meidän reitillä mentiin juuri ja juuri tuolla leveydellä läpi suluista. Myös veneen korkeuden kanssa oli hankaluuksia ja jouduttiinkin purkamaan venettä jonkin verran, jotta saatiin vene matalammaksi.
      Meillä matka Espooseen Italista vei n. 8 viikkoa.

      • parinvuodenpäästä

        Jos joku tietää tuosta sillanalitus korkeudesta olis, mukava jos infoaisitte, siellä on ilmeisesti hieman eri kanavilla eri korkeudet, kun olen yrittänyt kattella.

        Onko noissa kanava oppaissa infottu tarkasti korkeudet?


      • Albinnova

        Luin äsken Lars Hässlerin kirja "Med båt genom Europas kanaler : Donau, Rhen och Rhône"
        Siiinä mainittiin että 3,5m pitäisi olla siltojen minimi, mutta matkalla oli kuitenkin muutama 3,3m. Tämä siis kanava-osuuksilla missä oli säädelty vedenkorkeus.


    • 5654654654654

      Kartoissa on tarkat korkeudet kanavaosuuksille. Itse olen mennyt kanavat läpi pohjoisesta etelään 1,65 syväyksellä ja välillä kynnettiin mutaa. Etelästä pohjoiseen onkin sitten haastavaa Rhonen kovan virtauksen takia. En edes uskaltanut yrittää tuota, kun en uskonut koneessa riittävän puhtia.

      Mahtava kokemus kaikenkaikkiaan ja tiedän minne vetäydyn veneen kanssa eläkkeellä.

      • tulvaa

        Reitit menee välillä kanavia ja välillä jokia pitkin. Joet voivat tulvia, jolloin siltojen alikulkukorkeudet eivät enää pidä paikkaansa. Tulvat lienevät toki tiettyihin vuodenaikoihin keskittyviä.


    • kahdenvuodenPäästä

      Olen kissojen ja koirien kera etsinnyt noita mittoja ja päätynyt siihen, että vaihtelu on melkoista, löytyy tosiaan korkeutta 3,5m 5,5m ja sitten on vanhoja ranskan kanavia 2,4m ja kaikkea siltä välin. Melkoinen sotku!

      Pitää tilata pino kirjoja ja karttoja jotta voi suunnitella paremmin? Onko jollain vinkkejä näistä, kun niitäkin on ilmeisesti hyviä ja surkeita, ovat kuitenkin verrattain arvokkaita...

      Vai ottaisko vaan lunkisti ja ajaisi ensin saksaa/hollantiin ja ostais sieltä karttoja kirjoja ja alkais suunnittelee reissua hissukseen eläkepäivien kuluksi, tarkoitus olla siellä pidempi tovi reissussa, talvehtia ehkä etelä Ranskassa tai kotosalla jos laivaromantiikka ei olekaan, niin auvoisaa, kun nyt haaveilee?

      • 2345234534534

        Itse käytin tätä sivustoa apuna suunnittelussa ennen kuin oli kartat ja oppaat kourassa. Tiesi mitä tilata. Eipä niitä vaihtoehtoja oikeasti ole kuin muutama jos purkkarilla on liikenteessä. Moottoriveneellä vaihtoehtoja sitten on.

        http://www.french-waterways.com/


    • Puolitoistametriä

      Tässä myös juttuja kanavilta. http://www.michaelbriant.com/uk_to_med_routes.htm
      En osaa sanoa mitä papereita vaaditaan tai ei mutta itse hommasin huviveneenkuljettajan kirjan ja siihen euroopan sisävesikelpuutuksen koska sain lukemalla osittaisen käsityksen, että sitä jossain voi tarvita. On helpompaa jos sellainen tilanne tulisi. Tiedättehän, että Suomalaiset virkamiehet hyväksyvät kaikki sopimukset joita heille EU:sta esitetään. Harmittaa sitten pestata joku kuski kun ei ole paperia. Toistaiseksi pysytään Välimerellä mutta ehkä joskus kanavallakin. Veneen syväys 1.5 m ja mennyt 99 Ranskan läpi edellisen omistajan toimesta. Aikaa menee 4-5 viikkoa ja lomapäivät päälle. Varmasti hieno kokemus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      139
      2013
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1918
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1660
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1468
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1158
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe