Mindfulnessilla apua ajatustenhallintaan?

TarKas

Terapeuttini on ainakin vuoden yrittänyt opettaa minulle mindfulness-taitoja. Minulla on erittäin pahoja unettomuuskausia ja mindfulnessin avulla yritän saada ajatusten riennon aisoihin iltaisin. Yritän myös päästä negaation kautta ajattelemisesta eroon sen avulla. Harjoituksia on olllut vain pari kolme, joten päätin googlettaa ja katsoa, mitä asiasta löytyy netistä. Löysin seuraavat sivut: http://oivamieli.fi/ohje.php. Sivulla on paljon erilaisia harjoituksia ja päätin alkaa opiskella mindfulnessia kunnolla. Kokeile sinäkin!

Etsin biboni hallintaan erilaisia työkaluja, koska olen lääkevastainen. Söin Ketipinoria kolme vuotta 25 mg illalla sekä mielialaa tasaamaan että nukahtamisen varmistamiseksi. Lopetin sen ja vielä nyt neljän kuukauden kuluttua minulla on vaikeita nukahtamisvaikeuksia. En tiedä onko niiden syynä ahdistuksen lisääntyminen ja stressikynnyksen madaltuminen vaiko se, että Ketipiini vaurioittaa ihmisen nukahtamisjärjestelmää. Tällaistakin tietoa löysin netistä ja se asia kävisi tietysti hyvin yksiin sen asian kanssa, että lääketehtaat eivät halua parantaa potilaita vaan tehdä pysyviä asiakkaita. Se on parasta bisnestä.

Syön edelleen Lamictalia, sillä sen lopettaminen näyttää olevan tosi vaikeaa. Masennus alkaa muutamassa päivässä siitä, kun pienennän annosta. Tämä lääke on siis varsin onnistunut bisneksen kannalta. Kevät ja kesä ovat parasta aikaa minulle, joten aion tänä keväänä päästä Lamictalista eroon. Jos masennun syksyn lähestyessä, yritän sinnitellä mm. tämän mindfulnessin avulla. Minulla on siis koko lopputalvi ja kesä aikaa opetella taidot perinpohjaisesti.

Mitä mieltä olet näistä ajatuksista? Onko sinulla ideoita siihen, miten pärjätä paremmin ilman lääkitystä?

3

124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • skitsoaffekt_munkki

      Olen samoissa aikeissa kun sinäkin. Käytössä Lamictal ja Sycrest.
      Olen tehnyt minfulness-harjoituksen joulukuusta alkaen päivittäin, jossa yksinkertaisesti lasken ja tarkkailen hengitystäni. Harjoitus on hyvin yksinkertainen. Uloshengityksellä ajatuksissani sanon numeron ensimmäisen tavun ja lopun rutistaessani vatsalihaksilla kevyesti ilmaa keuhkoista ulos. Sisäänhengityksellä taas annan vatsan palautua rennosti ilman kontrollia, ja suuntaan huomioni pelkästään vatsan liikkeeseen. Lasken tätä kymmeneen ja aloitan alusta. Jos mieli lähtee harhailemaan jonkun mielikuvan, muiston, idean tai muun ajatuksen perässä niin aloitan laskemisen alusta.
      Kuukauden harjoittelun jälkeen, tehden tätä mielen etunojapunnerrusta, voin todeta, että olen muuttumassa toiseksi ihmiseksi. Olen rennompi. Huomaan muutosta esimerkiksi ihmisten kanssakäymisessä, että olo ei ole enään niin ahdistunut, että kokoajan olisi päästävä tilanteesta pois. Pystyn istumaan koneella pidempiä aikoja ja keskittymään tekemiseeni ihan eri intensiteetillä. Uni on muuttunut. Unissakin pystyn keskittymään paremmin. Olo on ihan erilainen. Meditoidessa on hyvin outo tunne tajuta, että ajatus ei harhaile. Jää jokin tyhjä tila missä aiemmin on ollut häiriötä.
      Meditoin tuolilla istuen, mutta tavoitteena on päästä zazen-asentoon mietiskelyjakkaralla istuen. Siinä tulee parempi tuntuma hengitysliikkeeseen ja koko kehoon. Kirja mistä ammennan oppini on Timo Klemolan - Mindfulness. Voin vain suositella. Se muutti, ja käynnistää elämässäni aivan eri ulottuvuuden.

    • TarKas

      Kiitos vastauksestasi! Onpa ihanaa kuulla, että mindfulnessista on noinkin suurta hyötyä. Minua pelottaa omalla kohdallani yksi sairauteni aiheuttama ongelma: lyhytjännitteisyys. Alan aina kamalalla innolla tekemään jotain uutta asiaa, mutta kovan alkuinnostuksen jälkeen kyllästyn yleensä nopeasti. Pelkään näin käyvän myös mindfullnesin kohdalla. Yritän kuitenkin sinnitellä :)

      Tänään puolitin ensimmäisen kerran Lamictal-annokseni ja aion syödä puolikasta kaksi viikkoa, jonka jälkeen syön neljäsosaa vielä kaksi viikkoa. Yritän tsempata itseäni, sillä minusta tuntuu, että kuvittelen masennuksen alkavat heti iltapäivällä, kun vähennän aamun annosta. Mieleni on siis riippuvainen lääkkeestä väärällä tavalla. Perustelen tämän sillä, että tänä aamuna huomasin sekä la että su lääkkeiden jääneen ottamatta eikä tuntunut missään. Pidän tämän nyt kirkkaana mielessä, kun puolitan annoksen. Onnea sinulle pyrkimyksessäsi eroon lääkkeistä, toivon että onnistun itsekin :)

    • skitsoaffekt_munkki

      Buddhalaisessa perinteessä, mistä mindfulnesskin on peräisin, luetellaan viisi harjoituksen estettä:
      1. Pitäytyminen aistinautinnoissa
      2. Viha, pahantahtoisuus
      3. Laiskuus, tylsyys
      4. Levottomuus
      5. Epäily
      1. Jos pysyy aistinautinnoissa kuten netflixin katselussa, herkkujen syömisessä, musiikin kuuntelussa niin silloin jää työ tekemättä. Jos osaat priorisoida arjen tehtäviä niin varmasti löytyy ainakin hetki meditoinnille, mutta sillä hetkellä jos ajattelee, että kuuntelen mielummin eka spotifystä biisin niin huonolta näyttää.
      2. Jos negatiiviset ajatukset pyörii päässä niin on vaikea rauhoittua meditoimaan. Buddhalaisuudessa on neuvo, että viljele positiivista, mutta hyväksy negatiivinen. Se tarkoittaa sitä, että ajattele positiivisesti ja ole ruokkimasta negatiivisten ajatusten noidankehää, sillä negatiivisilla ajatuksilla on taipumusta kertaantua.
      3. Tahdonvoimaa tarvitaan aloittamaan harjoitus säännöllisesti.
      4. Ajatusten harhailu tuleviin koitoksiin saattaa synnyttää ajatuksia, että vois olla parempaakin tekemistä.
      5. Epäilys, että toimiiko metodi oikeasti. Buddhalaisessa kahdeksan osaisessa keskitien polussa ensimmäinen askel on nimeltään "oikea näkemys". Ilman sitä uskoa säännöllisestä harjoittelusta tuskin tulee mitään.
      Toivottavasti saat positiivisia kokemuksia harjoittelun tuloksista jotka kannattelevat pidemmälle ja kitkevät näin epäilystä metodin toimivuudesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      76
      3466
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      565
      3257
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      2964
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2092
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      12
      1885
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      315
      1876
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1865
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      143
      1496
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1291
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      65
      1270
    Aihe