Kannattaako naapurien kanssa sopia kanavat?

WLAN

Siis kannattaako tiheästi rakennetulla omakotitaloalueella sopia naapurien kanssa mitä WLAN-kanavaa kukin käyttää? Nyt on aika monella käytössä sama kanava, Elisan ADSL-laitteen oletus.

Vaikuttaako käytännössä mitään toimivuuteen?

13

133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näintäällätänään

      Periaatteessa kannattaa. Helpommalla pääset, kun vaihdat oman oletuskanavan tarpeeksi kauas yleisistä asetuksista. Yleensä oletus kanavana on 6. Vaihda, vaikka 13.

    • Anna_naapureiden_kärsiä

      Useimmat eivät ymmärrä vaihtaa sitä oletuskanavaa muuksi, vaihda oman laitteesi kanava joksikin vapaaksi ja anna naapureiden kärsiä pätkivistä yhteyksistä.

      • WLAN

        Elisan ADSL-modeemin WLAN-kanava valitaan Oma Elisa -palvelusta eli asiakassivuston kautta, ei siis suoraan laitteesta. Onko tähän sellainen syy, että tällaisella järjestelyllä Elisa näkee mitä kanavia missäkin alueella käytetään Elisan laitteilla? Eikös Elisa voisi periaatteessa konffata optimaaliset kanavat asiakkaille?


    • Moi!

      Oletuskanavana kannattaa pitää jotain väliltä 1-10, sillä kaikilta laitteilta ei löydy tukea, mikäli kanava on yli 10.

      Jenica / Palstatiimi
      http://elisa.fi/palsta

      • Termeistä_tarkennusta

        Oletuskanava on se jolla laite toimii pakkauksesta otettaessa kun käyttäjä ei ole muuttanut mitään asetuksia.

        Valitettavasti yleisimmät oletuskanavat ovat 5 ja 6 eli laite kannattaa ehdottomasti vaihtaa käyttöönotettaessa jollekin muulle kanavalle. Nykyisistä laitteista onneksi osa osaa valita automaattisesti mahdollisimman "vapaan" kanavan.


    • Paras keino on hankkia sellainen reititin joka tukee 5 Ghz aluetta ja varmistaa että muut laitteet tukevat sitä. Tällä alueella ei paljon ole liikennettä..

    • feafs

      Ideasi on periaatteessa hyvä, mutta toteutus voi olla heikkoa. Ensinnäkin, osa porukasta ei ymmärrä mistä puhut, jos tuollaista menet heille esittämään. Toisekseen, mobiililaitteista nettiä jakaessa ei (useimmiten?) pysty kanavaan vaikuttamaan.

      Myöskään Elisan "lukitsemista" laitteista ei pysty wlan-kanavaa vaihtamaan sen jälkeen, kun on lakannut käyttämästä Elisan palveluita, eikä enää pääse Omaelisasta tekemään säätöjä. Siis laite toimii kyllä muidenkin operaattoreiden liittymillä, mutta kun joku neropattiääliö on keksinyt siirtää normaalit laitteen asetukset Elisan omaan nettipalveluun, niin se halvauttaa puolet laitteen toiminnallisuuksista.

      Ja tietysti, jos kaikki omat laitteet ymmärtävät kanavia >11, niin silloin kannattaa ottaa sellainen kanava käyttöön, jos/kun siellä on vähemmän muuta liikennettä.

    • älä.hötkyile

      Omakotialueella ei kannata. Kerrostalossakaan ei ole tarvetta.

    • sillai-se-menee

      Joo, ei haittaa talot toisiaan, ehkä vierekkäiset kerrostalossa asujat. Nykyiset wlanjutskat osaa haistella kanavia ja valita vapaimpia, kunhan asetus on "Auto". Mitä hyötyä jos kaikki vaihtaa kanaville 2 ja 9, ja kukaan ei käytä 6 kanavaa.

      • Todettua_faktaa

        Siksi kannattaakin katsoa mitä kanavia naapurustossa on käytössä ja valita vapaa kanava. Tietokoneelle löytyy useita sovelluksia jotka näyttävät mitä kanavia kuuluvuusalueella on käytössä ja kuinka vahvoja signaaleita niillä on, vastaavia ohjelmia löytyy myös Android ja Ios laitteille useita.

        Itse asun omakotitalossa ja kahden naapurin wlan-verkoista tulee senverran voimakas signaali että saattaisi häiritä jonkinverran jos käyttäisin samaa kanavaa kuin jompikumpi noista. Kerrostaloissa tuo häiriö voi olla isokin ongelma, tuolla keskusta-alueella kun välillä vilkaisee tilannetta esim. jossain kahvilassa tms. niin eipä siellä aina löydy vapaata kanavaa kun kaikilla kanavilla näkyy wlan-verkko hyvällä signaalivoimakkuudella ja monella kanavalla useampikin verkko samaanaikaan.


    • ecvwer

      Kyllä lähekkäinkin olevat wlan verkot voivat käyttää samaa kanavaa esim 6, eikä ne siltikään välttämättä häiritse toisiaan. Wlan kanava 6 käyttää kanavia 5,6 ja 7, mikä sattuu olemaan sopivin sillä hetkellä.

      • Opettele_alkeet

        Väärin meni. Wlan kanava 6 käyttää vain kanavaa 6. Kanavat ovat niin lähellä toisiaan ja käytetty kaistanleveys senverran suuri että kanavaa 6 käyttävä laite aiheuttaa pientä häiriötä myös kanaville 5 ja 7, tuosta ei yeensä ole haittaa ellei se kanavaa 6 käyttävä laite ole kaukana ei lähete kuuluu heikosti ja kanavalla 5 tai 7 sattuu olemaan lähellä laite jolloin sen aiheuttama häiriö on suhteessa voimakas siihen oikeaan läheteeseen.


    • Ciscoonhyvä

      Itse kun sain Elisalta uuden kaapelimodeemin, niin laitoin sen pelkästään 5 GHz alueelle. Normaalisti käyttämäni laitteet toimivat sillä hyvin. Ihan ystävällisyyttäni en ruuhkauta naapureiden liikennettä turhaan enempää. Siellä 1-11 kanavilla on tyyppisesti näkyvissä noin 10 verkkoa. Ja kun signaalivoimakkuudet vaihtelevat eestaas, niin taajuuden automaattivalintakin voi mennä sekaisin. 5 GHz alueella en ole vielä koskaan huomannut toista verkkoa naapurustossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1749
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1654
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      71
      1495
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      60
      1493
    5. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1414
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      57
      1382
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1349
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1192
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe