Levyseppä-hitsaaja

hitsaa_levyseppiä

vai levyseppähitsaaja?
Koulutusilmoituksissa näyttää olevan suosiossa tuo jälkimmäinen kirjoitustapa. Mutta eikö väliviiva olisi kuitenkin oikein? Olenko hienostelija, jos johonkin julkiseen tekstiin kirjoittaisin levyseppä-hitsaaja ja kirvoittaisin siis hilpeitä nauruntyrskeitä alan osaajissa?

11

284

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei_hitsata_ihmisiä

      Levyseppähitsaaja tarkoittaa henkilö, jotka hitsaa levyseppiä. Mihin lie hitsaakaan, ehkä kiinni seinään tai johonkin.
      Levyseppä-hitsaaja taas on ammattinimike, joka kertoo siitä, että nimikkeen haltija (saattaa) osata taitella ja muutenkin käsitellä metallilevyjä ja siihen päälle päätteeksi osaa vielä hitsata muokkaamian paloja kiinni johonkin.

      • Kymmenottelija

        Tekisipä mieleni tituloida itseäni hitsaajaksi(kin) poltettuani muinaisina aikoina lukion käynnin ohessa useampia tuhansia hitsauspuikkoja, itseoppineen ammattitaidolla! Levysepän töitäkin tekemiini maansiirtokoneiden kunnostushitsauksiin liittyi, joskaan ei paljoakaan.

        Raskaan ajoneuvoyhdistelmän kuljettajan pukilta hyppäsin sotatöihin (vai pitäisikö sanoa -leikkeihin). Niistä palattuani kirjoittauduin yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen – huomatakseni olevani väärääkin vääremmässä paikassa!

        Ehdin saada työtodistuksen ahtaajan ja koulutetun yleisahtaajan (koneahtaajan) töistä ennen siirtymistä elektroniikan maailmaan. Harjoittelijan vakanssilla tein lähinnä elektroniikka-asentajan toimenkuvaan kuuluvia töitä. ”Tekun” penkkiä ehdin kuluttaa siinä sivussa.

        Paperit saatuani sain vakinaisen toimen ammattinimikkeellä suunnittelija. Käyntikortti minulle painettiin vasta seuraavassa tehtävässäni sovellusinsinöörinä, elektroniikkafirman vientipuolella.

        Vientipäällikkö-nimikkeen jälkeen sain tehtäväkseni (yrittää) nykiä käyntiin ulkomaisen yhtiön tytäryritystä Suomessa – tittelinä toimitusjohtaja, vaikka alaisia ei ehtinyt olla yhtä enempää ennen sen pestin loppua.

        Edellä luetellun kokemuksen pohjalle olen työllistänyt itseni viimeiset 26 vuotta tämän palstan mukaisissa töissä, kielenkääntäjänä. Ei alan koulutusta, ei pomoja, ei alaisia. Ei siis tarvitse olla koulutettu humanisti saadakseen leipänsä käännösalalta. Hulluuskaan ei ole välttämätöntä, mutta se auttaa sopeutumaan!

        Noista edellä mainitsemistani ammattinimikkeistä saisikin käyntikorttiin jo kohtalaisen pitkän yhdistelmän, yhdysmerkeillä tai ilman. Viimeiseksi voisin lisätä tittelin ”eläkeläinen”, koska olen nauttinut omaeläkettä 2½ vuotta ja varsinaista TEL/YEL-vanhuuseläkettäkin 1½ vuotta.


    • arvaapakuka

      Eiköhän ne tärkeilijät löydy ihan jostakin muualta kuin tuon alan osaajista.
      Asia selviää kyllä kummallakin vaihtoehdolla. Nm. kokemusta on.

      • nm_nimimerkki

        Tärkeilijät?
        Tämän keskustelupalstan teemaan sopivat kielenhuollolliset ja oikeinkirjoitussääntöihin liittyvät kysymykset. Joten sepä siitä tärkeilystä.

        Sanan tarkoitus tai merkitys kyllä selviää tässäkin, vaikka tärkeilijät tästäkin sanasta vitsiä vääntävät ja nenäkkäitä heittoja heittävät: lihamakaroonilaatikko, lihamakaronilaatikko, liha-makaroonilaatikko, liha-makaronilaatikko. Lihakaalilaatikosta puhumattakaan.


    • Sattumankorppi

      Alokas komppanianvääpelin (arvoltaan sotilasmestari) kuripuhuttelussa:
      - Mikäs noin tyhmä alokas on ammatiltaan siviilissä?
      - Hitsari
      - Se on suomeksi hitsaaja, pitäisi sen verran tietää. Ja mikäs sieltä vastauksen lopusta unohtui, ymmärsittekö?
      - Kyllä, herra sotilasmestaaja.

    • emeritus_hitsaaja

      Teitä huijataan. Suomen tulevaisuus on digitalisaatiossa ja roboteissa. Kyllä 2020-luvulla jo itseoppivat robotit tekevät kaikki hitsaus- ja levytyöt.

      Ei työttömäksi levyseppä-hitsaajaksi kannata kouluttautua. Eikä ainakaan mitään yliopiston eläkevirastakaan kannata haaveilla koska sielläkin toimii yt-leikkuri.

      Minäkin nyt voin vain surkutella emeritus-hitsarina miten uhrasin työvuoteni turhaan hitsaamiseen. En edes osaa arvioida kuinka monta kaasupulloa tyhjensin taikka kuinka monta hitsauspuikkoa poltin tämän surkean työeläkkeeni vuoksi.

    • Yleisten oikeinkirjoitussääntöjen mukaan yhdysmerkin käyttö (levyseppä-hitsaaja) olisi oikein, koska kyseessä on rinnasteinen yhdyssana, kuten parturi-kampaaja ja näyttelijä-ohjaaja. Ks. esim.
      http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/haku/yhdysmerkki/ohje/130

      Kuitenkin Opetushallituskin kirjoittaa sanan lähes johdonmukaisesti ilman yhdysmerkkiä. Ks. esim. http://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/opetussuunnitelmien_ja_tutkintojen_perusteet/ammatilliset_perustutkinnot/kv_todistusliitteet/tekniikan_ja_liikenteen_ala

      Voi kysyä, miksi nimike ei ole vain ”hitsaaja” tai vain ”levyseppä”. Verbin ”hitsata” merkitys on Kielitoimiston sanakirjan mukaan ’yhdistää metallikappaleita toisiinsa liitoskohtia kuumentamalla (ja puristamalla t. käyttämällä sulaa lisäainetta)’. Sanan ”levyseppä” merkitys taas on sen mukaan ’metallilevyistä eril. rakenteita t. esineitä valmistava ammattimies’. Merkitykset eivät mene ihan päällekkäin, mutta kumpikin kyllä riittäisi yksinään. Taustalla on ehkä jotain ammatin historiaa; ”levyseppä” on ehkä ennen viitannut ennen muuta taloustavaroita yms. tekevään, ”hitsaaja” taas enemmänkin koneiden, rakenteiden yms. valmistuksessa hitsaustyötä tekevään.

      Ehkä nimitykseen on siis päädytty kompromissin kautta, ja kun ei oikein osata sanoa, mikä sanan osien suhde toisiinsa on, sen kirjoitusasukin horjuu.

      (Kompromissi: menettely, joka yhdistää ehdotettujen vaihtoehtojen huonot puolet ja lisäksi luo ongelman, jota kummassakaan niissä ei ollut.)

      • entäs_sitten_mig

        Jos (ja kun) OPH:n materiaalissa kirjoitetaan tuo sana ilman väliviivaa se ei tarkoita muuta kuin sitä, että kirjoittaja ei ole osannut kirjoittaa.
        Nykyään ei tarvitse kuin lukea esim. teksti-tv:n uutisia (yle tai mtv3) nähdäkseen miten huonosti osataan kirjoittaa.
        Josten jospa kuitenkin hitsattaisiin metallikappaleita toisiinsa ja jätetään levyseppien käristäminen kokonaan pois.


      • KarlJuuso

        Joskus olin aktiivinen ja lähetin www-sivun julkaisijalle ilmoituksen virheestä ja korjausehdotuksen. Yhden kerran olen saanut vastauksen ja siinä kiitettiin virheen huomaamisesta.


      • aivot_nyrjähtivät

        "Taustalla on ehkä jotain ammatin historiaa; ”levyseppä” on ehkä ennen viitannut ennen muuta taloustavaroita yms. tekevään, ”hitsaaja” taas enemmänkin koneiden, rakenteiden yms. valmistuksessa hitsaustyötä tekevään."
        Oliko tämä omaa ajatustasi? Olipa kenen tahansa. Voi herran pieksut! Tuolla tietämyksellä ei sinun eikä kenenkään pitäisi tieteillä yhtään mitään käytäntöön liittyvää ja varsinkaan olla määrittelemässä ammattinimikkeitä ja niiden käyttöä.


    • Hitsari_vai_hitsaaja

      Työnjohtajan eli mestarin saapuessa työpaikalle, pyysi tämä, että hitsaaja tulee hänen puheille. Putkien päältä kuuluikin iloinen ääni.
      "Kyllä herra mestaaja"

      P.S. Minkälainen ammattimies on levyseppä, joka ei osaa hitsata? Vertaa mykkä-laulaja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6293
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4036
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2446
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1970
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1433
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1006
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      981
    Aihe