Kokemuksia kuulokojeen säädöstä?

EndOfSilence

Oma tilanne:
Kerralla merkittävästi heikentynyt kuulo. Audionomi yhteistyöhaluton/ammattitaidoton. Koje ollut käytössä muutaman viikon, kyseessä 6v. vanha malli, koska uudempaa ei myönnetty.
Suurimmat ongelmat vääristynyt äänimaailma, äänien etäisyyden puuttuminen, epärealistiset äänenvoimakkuudet (ei kovuuseroja). Lisäksi musiikin suurharrastajalle *itutusta aiheuttaa laitteen ominaisuus/säätövirhe valita yksi soitin (kitara) ja peittää loput soittimet ja laulu.

Toivoisin siis kokemuksia em. asioiden tiimoilta, erityisesti suuren kuulonaleneman tapauksissa, kuinka paljon ammattitaidolla tehdyillä säädöillä on saatu parannusta aikaan?

Myös kaipaisin mielipiteitä siitä, minkä verran lopputulokseen vaikuttaa kojeen vuosimalli, verraten uusinta teknologiaa ja tarjottuja 5-10 vuotta vanhoja laitteita?

12

195

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 123jake

      Olet ilmeisesti saanut kojeesi Kuulokeskuksesta...? Sieltä kun uusimpia/parhaita laitteita anneta, kun ovat tietty kalliimpia kuin vanhat mallit. ...ja jos et osannut tai huomannut kertoa musiikin merkityksestä sinulle ...tai jos ikäsi vuoksi antoivat vaan 'säästömallit'...
      Tästä asiasta oon kirjoitellut tänne useammankin kerran joitain vuosia sitten ja sain liki halveksuntaa päälleni, kun monet uskoivat saaneensa parhaat laitteet... juu...u.

      Kaikkia vähänkin nykyaikaisia (elektroonisia) kojeita pystyvät säätämään. Myös kuusi vuotta markkinoilla olleita.
      Mutt kuulokojeisiin tottuminen vie oman aikansa. Useesti min kuukauden, usein pari jopa kolmekin kuukautta, koska niiden avulla kuulee ensinnäkin ennen kuulumattomissa olleita ääniä ja äänen korkeuksia. Ja se voi muuttaa tuttuja ääniä toisenlaisiksi.
      Toiseksi, monet äänet kuuluvat kojeiden avulla kovemmilta kuin ennen. Tietty, koska niitähän käytetään juuri siksi, että kuultaisiin paremmin kuin ilman niitä...
      Kolmanneksi, kaikenmaailman iskuäänet (lautasten kolina, lukkojen äänet, vessan veden vetämisääni, jne) kuullostavat ensin alkuun, pitkäänkin, luonnottoman kovilta, juu. Mutt pikkuhiljaa aivot oppivat paremmin kojeiden mukaiseen uuteen äänimaailmaan ja kolahdukset eivät myöhemmin kiusaa enää niin kuin alkuun kojeisiin totutellessa.

      Vaatii vaan sitkeyttä ja jokapäiväistä kojeiden käyttöä, jotta niihin ja niiden tuottamaan kovempaan ääneen tottuu.

      • 123jake

        Jatkan vielä omakohtaisella kokemuksella.
        Mulla on vain peruskuulon alenema, ns ikäkuulon heikentymä. Tosin niin, ett toiven korvani on liki kuuro. Eli ei mitään sairautta tms vammaa tai muuta eikä synnynnäistä.

        No, mulla on nyt kolmannet kojeet.
        Ekat oli sellaiset muka huomaamattomat, kokonaan korvakäytävään tungettavat kojeet. Käytännössä kauhiat klöntsät, jotka näkyi todella hyvin, vaikka piti olla piiloon menevät, niin kuin eräällä, nyt entisellä pressalla... Ne oli just kuvailemasi kauhistukset. Enkä niitä korvissani voinut pitää, en. Pölyttyivät viitisen vuotta pöytälaatikossa, josta otin ne kaksi viikkoa ennen uudempien kojeiden 'kerjuutani' esiin edes vähän niihin tottuakseni ja voidakseni sanoa käyttäneeni mukamas niitä. Ei moisia mulle enää ikinä!

        Toiset kojeeni olivatkin sitten sellaset korvantausta-kojeet. Sain kokeilla/testata useita (5) erilaisia kojeita, kutakin kk kerrallaan. Yhdet niistä olivat jopa sellaisia, joita Kuulokeskus ei asiakkailleen anna eli erään valmistajan kaikkein uusimmat, parhaimmat ja kalleimmat laitteet.
        Mulle on klassisen musiikin kuuntelu myös merkittävä osa elämääni, joten äänen laatu, oikeellisuus oli tärkein kriteerini kojeiden vertailussa. Ja sain siis valita niistä haluamani kojeet ...paitsi en sitä kalleinta valmistajansa huippukojetta, jota muuten en olisi halunnutkaan. Se kun muutti soittimien ääniä paljon ...liki tunnistamattomiksi. Ja joutui arvailemaan mikähän soitin milloinkin soi...

        Valitsemissani kojeissa oli erinomainen ääni, todella hyvä. Mutta... Niissäkin, sen aikuisina laitteina, iskuäänet olivat, erityisesti alkuun, inhottavan kovat. Pissillekin ekaa kertaa mennessäni otin vaistomaisesti taka-askeleen, kun pelästyin pöntön hajoavan!
        Mutt siihenkin tottui aikaa myöten. Kesti kyll turkasen pitkään.

        Nyt nää melko uudet (vajaa vuosi sitten saadut) olikin jo helppo valita. Nää on saman valmistajan uusinta edellistä mallia ja aivan 'toisesta maailmasta' kuin ekat kojeeni, joita en saanut enkä olisi osannutkaan valita eri vaihtoehdoista.

        Näissä on erinomainen ääni, riittävällä volyymilla ja loistava suuntakuulo! Kuulen siis hyvin myös liki kuuron korvani suunnasta tulevat äänet, niin sivuilta kuin takaa ja edestä. Sinfoniaorkesterin äänet ovat hienoja ja kuulee tarkasti mistä ääni kulloinkin tulee eikä tarvi hapuilla vähääkään.
        Yhtä hyvin kuulen ladtenlasten puheet auton takapenkiltä ja vaimon ohjeet kartanlukijan paikalta ;)

        Merkin ja mallin kerron, jos joku kiinnostuu. Muuten en, koska aiemmin jotkut kuvittelivat mun olevan ilmeisesti mainostamassa täällä käyttämiäni kojeita. En.

        Toivottavasti sinäkin saat kojeesi säädätettyä toimiviksi osaavalla kuulontutkijalla. ...kunhan ensin totuttelet niihin kunnolla.
        Ekan viikon jälkeen on minunkin mielestäni turha tehdä mitään säätöjä. ...siis mielestäni, kun en ole kuuloalan ihminen ...vain kojeiden käyttäjä ja ehkä keskimääräistä enemmän niihin tutustunut, omasta tarpeestani johtuen.


      • EndOfSilence

        Tämänhetkiset Phonakin kojeet ovat saatu julkiselta puolelta, jossa valikoima 6-10v vanhoja laitteita. Paikallinen audionomi ei juurikaan kuuntele asiakkaan toiveita kojeen säädöstä, vaan paremmin on onnistunut omatoimisesti netistä löytyneillä ohjeilla. Suunnitelmissa on käydä säädättämässä paremman palvelun toivossa lähimmän suurkaupungin kuulokeskuksessa.

        Tällä hetkellä säädöt on niinkin huonot, ettei puheesta erota sanoja, ja musiikista vain kitaran, ja senkin täysin väärillä soinnuilla.


      • 123jake
        EndOfSilence kirjoitti:

        Tämänhetkiset Phonakin kojeet ovat saatu julkiselta puolelta, jossa valikoima 6-10v vanhoja laitteita. Paikallinen audionomi ei juurikaan kuuntele asiakkaan toiveita kojeen säädöstä, vaan paremmin on onnistunut omatoimisesti netistä löytyneillä ohjeilla. Suunnitelmissa on käydä säädättämässä paremman palvelun toivossa lähimmän suurkaupungin kuulokeskuksessa.

        Tällä hetkellä säädöt on niinkin huonot, ettei puheesta erota sanoja, ja musiikista vain kitaran, ja senkin täysin väärillä soinnuilla.

        Heh, heh! ;) Arvaapa mitkä merkkiset laitteet ne mun ekat kokonaan korvaan tungettavat muka-näkymättömiin menevät kojeet olivat? jotka hylkäsin toiset laitteet valitessani...
        Juu...u just Phonakit...


    • kuuromies

      Mitä?Nyt en kuule.

    • 123jake

      Noinhan se on. Lue ketjun "millaisia kojeita Kuulokeskuksesta saa" sen viimeinen jonkun alalla toimivan kirjoitus.
      Samaa sanoin täällä jo useampi vuosi sitten, mutt eivät vaan silloin kaikki uskoneet... Toivottavasti nyt uskovat.

    • EndOfSilence

      Aihetta vielä sivuten, kauanko teillä yleensä kestää kojeen säätökäynti?
      Täällä paikallinen audionomi tekee hyvin nopeasti ja hyvin huonosti. Säätö kestää 5 minuuttia, loppuaika tapellaan audionomin kanssa mielipide-eroista, että mitä pitäisi tehdä. Tämä ei taida kuitenkaan olla ihan normikäytäntö kyseisellä ammattikunnalla...

    • KysyKuulosta

      Valitettavasti persoona joskus vaikuttaa kielteisesti ammattilaiseenkin... kinastelu on valitettavaa, mutta ehkä hän ei vaan voi auttaa. Käsittääkseni et voi kuitenkaan marssia minne vaan säädättämään kojettasi. Sinulla on määrätty hoitopaikka. Mutta oman merkkisi yksityinen myyjä voi varmaan maksusta säätää kojetta? Hankalaa kuitenkin, kun hänellä ei ole potilastietojasi.

      Voisitko pyytää eri audionomia omassa kuulokeskuksessasi? Tehdä potilasasiamiehelle valituksen?

      Ja muista, että ehkä kojeesi ei vaan ole kovin hyvä, eli sitä ei saa säätämällä hyväksi... Jos kuulo meni äkkiä, muistat vielä hyvin luonnollisen kuulon, eikä koje ole koskaan aivan yhtä hyvä. Tärkeää on kertoa missä tilanteissa se ei toimi/kuulosta hyvältä. Julkinen puoli on tiukoilla eikä kaikkea ehdi tutkia parhaalla mahdollisella tavalla. On käsittääkseni esim. mittauslaite joilla asiakkaan kuulokokemus voidaan mitata - miltä ääni kuulostaa omassa korvassa - ja sen mukaan hienosäätää. Tämä kuitenkin vie aikaa, eikä laitteita aina ole. Mutta kysy yksityisestä liikkeestä, jospa voisivat auttaa.

      Ja mene ihmeessä myös kokeilemaan yksityisen puolen kojetta (kysy mitä kustantaa jos et osta)! Vertailemalla tiedät, onko vika omien korvien välissä (tottumaton, haluton, kuulonalenaman aste/tyyppi), kojeessasi vai audionomissa. Onpahan sen jälkeen parempi mieli kun on kaikkensa tehnyt. Lisäksi pitää varata reilusti aikaa tottua kojeeseen - kuten 123jake sanoi.

    • Anonyymi

      Kyllä audionomeissakin on eroa ,jopa yksityisellä puolella ,eivät kuuntele asiakasta ovat liian viisaita tietävät itseä paremmin miltä kuulostaa äänet ym.Mulle sääti että tuli kipu korvaan ym.luonnottomia ääniä,valitin ei mitään, ihan samat sain raportin mukaan uudella kertaa kuten kivunkin!Olisi pitänyt vaaan kuunnella, mutta jo aiemmin meluntakia kuulokojeen säädöistä kun kivusta huolimatta yritin pitää, sain monihermovaurion ja tietysti kuulo aleni entisestään! Nyt sitten edessä enkä istute!Joten jos varsinkin kipua tulee t.luonnottomia ääniä,niin älkää ihmeessä käyttäkö kojetta!Oli muuten huippu malli mutta sääätäjä ???

      • Anonyymi

        Minkälaisia kuulokojeita kuulokeskuksesta saa nykyisin? Onko laitteet vieläkin tuollaisia 5-6 vanhoja?


    • Anonyymi

      Kyllä saa nykyään jo uudempia kuin 5-6v markkinoille tulleita Noin 4v.sitten tullutta mulle tarjottiin, vaan eipä mennyt säädöt kohdilleen, kun kuulokäyrä ei ole absoluuttinen totuus vaikka mitä väittävät.oma ääni kuin tynnyrissä ja vokaalit vähiää puheesta, niin otanpa sitten selvää! Lisäksi mitä omilla korvilla aistin ,eli tämä lusikan kilinät ,ym.peittyivät joten eivät kuulu laitteen kanssa, niin outoa on ainakin mun kohdalla koska ilman laitetta astiat ,avaimet ,paperi ym jopa valokatkaisijan naputuksenkin kuulen omilla huonoilla korvilla! Mietin miten uskallan valittaa, koska sitähän on häirikkö kun kuulokäyrän mukaan tehty! Vaan kun kukaan muu kuin itse ei voi tietää mitä kuulee ja miten pystyy omaa ääntä tuottamaaan! Mulla kuten edellä kerroin ja karheutta myös! Ei tee mieli puhua kun oma ääni rakastaa rintaa, saati että kuuulisi edes puhetta!

    • Anonyymi

      Ei rakasta vaan raastaa rinnassa!Oikaisu edellä olevaan!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1555
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1315
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1122
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1045
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1036
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    Aihe