Ei kannata periä, kiitos yhteiskunnan

Kyrpiintynyt

Keljuttaa jos valmiiksi tuleva perintö. Isäni omistaa metsätilan(80ha) jonka yhteydessä on asuinkiinteistö saimaan rannalla. Äitini (eronneet, uusissa naimisissa) on toiminut sairaan isäni edunvalvojana melkein 10 vuotta. Hän on hakkkuuttanut metsät ja isäni varatkin on pian tuuletettu (maistraatti kuulemma valvoo). Lisäksi minulla on 3 siskoa joille pitää maksaa lakiosuudet eli 1/8 per sisar. Tein tuossa pieniä laskelmia ja sain summaksi vähintään 200.000€ jos saan jonkin verran arvonalennusta hakatuista metsistä, koska eihän taimikkomaa ole saman arvoinen kuin järeäpuinen metsä. Kivat vaan, neljäkymmentä lähestyy ja pitäs tollainen summa vähintään jostain tekaista. Ei ole metsää mitä myydä ja 2000€ nettopalkalla ei työikä riitä maksuun. Tilan talokin on täysremontin tarpeessa, sekin veisi 50.000-100.000€.. Kyllä saa taas kiittää valtiota. Myymään tässä sukutilan joutuu. Senkin lama-aikaan alihintaan. Siitä vielä reilut myyntiverot valtiolle. Kuka enää voi puolustaa perintöveroa tai lakiosuuksia? Ainoastaan rahaa voi ihminen periä, siitä selviää velatta. Harmittaa vain, isäni toivoi että tila pysyisi suvun hallussa, isältä lapselle tyyliin..

27

145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juupajoojaa

      Älä osta muiden osuuksia, myy omasi heille. Ei ongelmia.

    • Olisiko

      Jos sun isäs olisi tovonut,isältä lapselle tyyliin.........
      Olisi varmaankin toiminut aivan toisin,jo ajoissa.
      Pitää olla iloinen että varat riittävät hänen hoitokuluihin,
      sekä niinkin että myös yhteiskunta hyötyy hoidettavasta myös.
      Katso nyt ensin mitä teille jää perittävää,perunkirjoituksisa se sitten selviää.

    • seuraaparempaa

      Jos? Olet harvinaisen oikeassa erehdyksessä. Voit itse aiheuttaa paremmin.

    • syytät_yhteiskuntaa

      Mistäkö? Siitäkö, että äitisi ja 3 sisarustasi jakavat tilan kanssasi, kuten laki sanoo vai siitä, ettei sinulla ole varaa lunastaa sitä?

    • tulivaanmieleen

      Kannattaa kysyä asiantuntioilta. Se alussa tuntuu mahdottomalta. Mut 80ha jos pintaala ja jos saimaan rantaa niin jos möisi rantatontteja vaikka 4kpl. vois hinta hieman pienentyä. Tai pitää tila porukassa kokonaan yhdessä sisaruksien kanssa.

      • Anonyymi

        Sydän sen sanoo, appi ja anoppi antoivat miehelleni ja minulle yhteistä metsää noin 100 hehtaaria.Mieheni tietämättäni oli itse tehnyt uuden ositus-sopimuksen ja väärentänyt minun ja kahden tuomarin nimet.
        Ja ei sillä hyvä Äitini kuolinpesä jaettuna, annoin perukirjoitus tuomarille oikeuden osuudellani pankkilainaa.Kello oli illalla noi 10, kun velipoika tuli hakemaan johonkin öidin perillisenä olemiseen nimeä, muuten kuulema raha-osuuteni menee lapsilleni. Toiset perilliset ottivat rahat itselleen. Oikeus-aputuomarini tutki asian, että perintö osuus kuuluu minulle, kuten toisillekki. Hän on lähettänyt heille laskun asiasta, mutta eivät ole maksaneet.


    • Aloittaja-Kyrpiintynyt

      Eli tilanne menee niin että isäni on tehnyt testamentin minun edukseni (hän on sen minulle sanonut ja näyttänyt) ja sisarille ei jää kuin lakiosat. Äitini ei ole perimässä mitään, he ovat aikoinaan eronneet, mutta toimii isäni edunvalvojana isäni sairastuttua. Ihmettelen vain kuinka kallista on periä omaisuutta, joka ei ole puhdasta kahisevaa tai helposti myytävää asuntoa. En haluaisi tulevaisuudessa myydä tilaa, mutta kuinka hitossa maksan nuo em. kulut jos metsät on myyty!? Keljuttaa ajatus siitä että joutuisin myymään koko tai osan tilasta pelkästään siksi että periminen on niin kallista.. :(

      • 6-11

        Voit luopua testamentista ja vaatia silti lakiosaasi.


      • Perijän-osa

        Jos isäsi olisi halunnut tilan jäävän kokonaisuudessaan yhdelle, olisi hänen pitänyt tyytyä vain yhteen lapseen ja pitää huolta, että hänellä on lisäksi rahaa tai helposti myytävää muuta omaisuutta, ensinnäkin omiksi tarpeikseen loppuiäkseen ja toiseksi perintöveroon.

        Näinhän ei nyt ole, vai ajatteletko, että sisarustesi pitäisi jäädä kokonaan ilman perintöä (nytkin he saavat vain puolet perintöosistaan!) ja sinunkin vielä saada tila ilman perintöveroa? Mksi ihmeessä? Ei ole mitään "kotitiloja", vaan maita myydään, ostetaan ja peritään, ei maahan ja tiloihin kenelläkään ole mitään erityisoikeuksia vain koska sukua on sattunut paikalla asumaan. Isäsikin tai häntä edeltäneet sukupolvet ovat saattaneet sekä ostaa että myydä maita ja metsiä, missä siis mielestäsi on niiden edellisten tai nykyisten omistajien sukujen oikeudet?

        Sinäkin perit aikanaan mitä perit ja sitten järjestelet omaisuus- ja raha-asiasi miten voit, kuten kaikki muutkin, ei maailma ole sinulle mitään velkaa.

        Veroista muuten sen verran, että tässä maassa yritetään noudattaa sellaista periaatetta, että veroja maksetaan veronmaksukyvyn mukaan, ts. jos on saanut ilmaista rahaa (=perintöä), eikö ole aivan oikein maksaa siitä veroa, kun niin joutuu tekemään työllään ansaitsemastaakin, samoin kun monista sosiaalietuuksista ja kaikista ostoksistaankin?

        Sitten vielä äitisi. Onko vanhempiesi eron jälkeen tehty ositus? Onko heillä saatavia toisiltaan, nekin täytyy selvittää, mieluummin kummankin eläessä, mutta viimeistään toisen kuoltua; vasta sitten tiedetään jäämistö.

        Minkälainen edunvalvoja äitisi on ollut? Jos sinä tai sisaruksesi jotain epäilette (ei välttämättä väärinkäytöksiä, vaan huonoa, isänne edun vastaista asiainhoitoa), voitte toki pyytää maistraattia katsomaan tarkemmin ja tarvittaessa vaihtamaan edunvalvojaa. Edunvalvoja joka tapauksessa huolehtii vain ja ainoastaan isänne taloudellista edusta, ei perillisten, ei edes sinun!


      • rimpulivei

        Voihan tuo pahalta näyttää, mutta eikös yhteiskunnan sijaan sopankeittäjä ole isäsi viivyttelyllään ja rivien välissä epäilemäsi äitinne (äitipuoli?) edunvalvojaksi hyväksymisellä. Rintaperillisen perintövero on progressiivisenakin sentään vain 8-17% miljoonaan saakka ja lakiosina saat sisarosuudet oikeastaan puoleen hintaan.
        Teetä heti isäsi kuoltua ammattilaisella arvio metsistä, ettei perunkirjoituksessa uskotut miehet vetele taulukoistaan liian suuria arvoja perukirjaan ja sittemmin perintöverottaja, sekä sisarustesi etua valvova jurristi lakiosia laskettaessa.
        Päätehakatun metsämaan arvo on noin 300 €/ha * 80ha =24000€ ja taimineen noin 70t plus järeämpi puusto arvion mukaan. Rakennusoikeutta omaavien Saimaan rantatonttien arvo on huikea luku sinänsä, mutta valmistele jo ennen perunkirjoitusta edes yhden tontin kauppahinta, ettet suotta maksa voitosta 32% veroa. Verot ja ehkä lakiosienkin (perinnällä) maksu lankeaa ehkä vuoden viiveellä, joten ennakkoon ei kannata panikoida.


    • 9-6

      Perintöveron joudut maksamaan rahalla, mutta rintaperillinen on halvimmassa veroluokassa.

      Lakiosan maksaja voi tse päättää missä muodossa lakiosan maksaa. Voit myydä maata ja maksaa rahana, mutta voit myös maksaa lakiosat maana, kunhan niitten arvojen laskennalliset osuudet tilasta ovat oikeat.

      • 9-6

        Lisäyksenä edelliseen, jos myyt maata niin kaupassa katsotaan hankintahinnaksi perukirja-arvo. Myyntivoitto on toteutuneen kauppahinnan ja perukirja-arvon erotus. Nykyään perukirjan arvojen pitää olla käyvän hinnan tasoa, eli tuosta tuskin huikeita myyntivoittoja tulee.


    • Lopeta-marina

      Kysyt: "Myymään tässä sukutilan joutuu. Senkin lama-aikaan alihintaan. Siitä vielä reilut myyntiverot valtiolle. Kuka enää voi puolustaa perintöveroa tai lakiosuuksia?"

      Jos tilan arvoksi merkitään käypä arvo perintöverotusta varten (niin kuin pitääkin), et enää joudu maksamaan myyntivoittoveroa, koska myyntivoittoa ei tule. Vain jos tilan arvo nousee omistusaikanasi, maksat myydessä erotuksesta myyntivoittoveroa.

      Perintövero on muuten pienempi kuin myyntivoittovero, joten verottajaa ei kannata yrittää huijata, sen sijaan kannattaa kyllä hakea pätevä arvio tilan hinnasta perunkirjaan (=verottajalle ja myös perinnönjakoon, jos se tehdään piakkoin), on sitten valmiina mahdollista myyntiäkin varten.

      Veroja tarvitaan yhteisen yhteiskuntamme pyörittämiseen ja niitä maksavat suhteessa enemmän ne joilla on maksaa. Nytkin pienet perinnöt saa ilman veroa, asteikko on nouseva ja lähimmät omaiset saavat vielä eräänlaista huojennusta.

      Ei kai kukaan tosissaan ajattele, että pelkkää rahaa perineen pitäisi maksaa enemmän kuin tavaraa/kiintestöjä/oikeuksia yms. perineet?

      Verottajan kanssa voi muuten tehdä maksusuunnitelman.

      Aloittajalle kysymys: jos isäsi olisikin tehnyt uuden testamentin vain jonkun sisaresi tai aivan ulkopuolisen hyväksi, tyytyisitkö osaasi (=osattomuuteesi) vai vaatisitko lakiosaasi?

    • ttppii

      Eikös se reilu peli olisi luopua testamentista ja jakaa perintö normaali perimyskaava mukaan, lohkoa metsät kaikille sisaruksille?
      Silloin metsä säilyisi suvussa, perintöveroissa säästäisi, ei tulisi lakiosuuksien maksu, ja olisi vielä tasapuolinen ratkaisu etkä tuollainen psykopatiatestamentti, josa osa ohitetaan ilmeisesti sukupuolensa vuoksi.

    • mätäjaahneap

      Olet aivan hirveä ihminen. Etkä tajua mikä olet, hyi olkoon. Normaali ihminen häpeäisi, kun ottaisi yli oman osuutensa, eli veisi sisaruksiltaan heidän osuuttaan, viis siitä mitä konservatiivinen isä on mieltä. Mutta sen sijaan että häpeät ahneuttasi kun kehtaat viedä itsellesi enemmän kuin sisaresi saavat, sinä valitat siitäkin vähstä mitä toiset saavat. Hyi. Olet täysin mätä.

      • ahon_laitaan

        Vuodatuksellasi ei ollut mitään tekemistä esitetyn kanssa.

        Ei tosin ollut tälläkään kommentilla, mutta perintöasioissa ei mennä sen mukaan miten moraali on.

        Vanhemmat voivat olla tasan niin sikoja kuin haluavat. Ainoastaan lakiosuudet pitää löytyä, jos on jotain löydyttävää.


    • Näin.se.vain.on

      Kyrpiintynyt voi aina kieltäytyä perinnöstä jos sen vastaanottaminen on niin tuskallista. Ei perintöä ole pakko ottaa vastaan.

    • NäinAmatöörinä

      Testamentinsaajalla ei ole velvollisuutta toimia testamentin mukaan. Hän voi sopia sisarustensa kanssa reilun jaon, jossa yksi saa rakennukset, toisille lohkotaan maata. Yhteisomistuskin on mahdollista. Perintövero on silti ongelma kullekin perijälle. Suomessa vain rikkaiden sallitaan periä kiinteää omaisuutta kovin paljon. Muiden halutaan velkaantuvan (jos pankki edes lainaa perintöveroja varten) tai luopuvan perinnöstään tai myyvän perintönsä voidakseen maksaa veronsa.

      Tai voittehan myydä maata verojen maksuun ja pitää loppuomaisuuden jakamattomana yhteisomistuksessa.

      Jos joku tai jotkut sisaruksista haluaisivat tehdä kiusaa itsekkäälle lellikkisisarukselle, he voivat luopua lakiosuudestaan, mikä lisää testamentinsaajan perintöveroa. Vero kuitenkin jää paljon pienemmäksi kuin lakiosien maksaminen, joten tuskin he sitä tekevät. Verotoimisto taitaa kuitenkin olla agressiivisempi velkoja kuin yksityiset ihmiset, ja vie 'osuutensa' ulosoton kautta. Mitäpä siskot tekevät, jos et saakaan lainaa tai muuten vaan et suostu maksamaan heidän lakiosiaan? Ai jai. Sianajajilla taas pian tilit pullottaa.

      • Nyt.naurattaa

        "Jos joku tai jotkut sisaruksista haluaisivat tehdä kiusaa itsekkäälle lellikkisisarukselle, he voivat luopua lakiosuudestaan, mikä lisää testamentinsaajan perintöveroa."

        Luopuu sadan tonnin lakiosuudesta jotta lellikki joutuu maksamaan 15 tonnia perintöveroa. Eihän hänelle jää kuin 85 tonnia, mahtaa harmittaa, hirvittävää kiusantekoa. Kunpa minuakin joku noin "kiusaisi"...


      • Olisiko
        Nyt.naurattaa kirjoitti:

        "Jos joku tai jotkut sisaruksista haluaisivat tehdä kiusaa itsekkäälle lellikkisisarukselle, he voivat luopua lakiosuudestaan, mikä lisää testamentinsaajan perintöveroa."

        Luopuu sadan tonnin lakiosuudesta jotta lellikki joutuu maksamaan 15 tonnia perintöveroa. Eihän hänelle jää kuin 85 tonnia, mahtaa harmittaa, hirvittävää kiusantekoa. Kunpa minuakin joku noin "kiusaisi"...

        Minusta sisaruksien tulisi lahjoitaa lakiosuutensa,perintövero 8-17%
        miljoonaan on aika pieni,lahjaverona voisi yhteiskuntakin hyötyä enemmän.
        Vihjaus verotajan suuntaan,perunkirjoituksen yhteydessä riittänee.


      • Nyt.naurattaa

        Vaikka menisi puolet veroa niin silti jää toinen puoli, ilmaista rahaa. Tila myydään ja nauraa koko matkan pankkiin.


      • Maallikkojuristi
        Olisiko kirjoitti:

        Minusta sisaruksien tulisi lahjoitaa lakiosuutensa,perintövero 8-17%
        miljoonaan on aika pieni,lahjaverona voisi yhteiskuntakin hyötyä enemmän.
        Vihjaus verotajan suuntaan,perunkirjoituksen yhteydessä riittänee.

        Ennen lahjoitustaan sisarusten pitäisi kuitenkin maksaa heille mahdollisesti tuleva perintövero osuudestaan. Tuskinpa kukaan tuntee niin suurta tarvetta v!ttuilla sille, jolle testamentilla omaisuus tulee. Tai eihän sitä tiedä...


      • Olisiko

        Kysymyksessä ei ole (V.......)
        Kysymyksessä taitaa ennemmin olla ihmisten tekemien
        lakien oikeudenmukaisuus.(Vapaamatkustelu,veroeuroin)


    • Sattuipa aloittajalle tuuri kun on edes metsät hakattu. Perintöveron ja lakiosuuksien määrä vain olisi suurentunut.
      Alunperäisen virheen teki isä joka jätti perinnön yhdelle ettei tila pilkkoutuisi, mutta ei jättänyt tarpeeksi rahaa, että olisi perillinen pystynyt tilan pitämään kokonaisena.
      Luulisi pankin antavan luottoa veroihin ja lakiosuuksiin kun eihän se kuitenkaan ole kuin osa tilan arvosta.

      • Aloittaja-Kyrpiintynyttt

        Isällä oli rahaa paljonkin, metsää myytiin parin otteeseen reilulla kädellä. Toinen puukauppa oli 3000 k-kuutiota ja toinen 1000 k-k. Kummasti vaan rahat on hävinneet 7 vuoteen.. Äitini toimii edulvalvojana ja hoitaa isäni raha-asiat. Näinköhän maistraatti pystyy kaikkea valvomaan..


      • Niin mutta eikö isäsi ole vielä elossakin. Mitään perintöä ei siis vielä edes ole olemassa. Voihan kulua vielä paljonkin rahaa. Turha murehtia perintöveroista ja lakiosuuksien maksuista vielä tässä vaiheessa. Sitä paitsi sitä pienemmät verot mitä pienempi perintö. Elämä menee hukkaan pelkän perinnön toivossa elämiseen. Kun tilanne on ajankohtainen, voi ruveta murehtimaan mitä siinä tilanteessa tekee.


    • Klypper

      Jos epäilet että äitisi on kusettanut maistraattia isäsi asioitten hoidossa niin kerro toki epäilyksesi maistraatille. Kun olet miettinyt lakiosa- ja myyntivoittoasoita, ja kun on kysymyksessä ilmeisen iso omaisuus, kannattaisi varmaan ottaa oma lakimies.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      237
      3671
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2248
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2101
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1995
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      90
      1675
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe