Pohjaremonttiin vinkkejä

NexGen

Morjens,kyselin aiemmassa ketjussa talviprimereista.Päätin kuitenkin pitäytyä perinteisissä,tässä tapauksessa Teknos Inerta 5, primerissa.Opiskelin maalaustekniikkaa muutoinkin ja selväksi on tullut että myrkkymaali tulee maalata nahkeaan primerkerrokseen jotta se pysyy kiinni.Toinen vaihtoehto on maalata 2 - komponenttiepoksin ja myrkyn väliin 1 komponenttiprimer tartuntakerrokseksi,joka ei ole niin herkkä sen "nahkeuden" suhteen eli se saa ilmeisesti kuivua vaikka täysin ennen myrkkymaalia.
2 kysymystä on herännyt:1)Kuinka vaikeaa on käytännössä ajoittaa myrkyn maalaus nahkean 2 komponenttiepoksin päälle,niin että onnistuu =pysyy kiinni vuosia? Luin juttuja täysin pieleen menneistä yrityksistä,en todella halua tehdä hommaa seuraavana vuonna uusiksi...2)Onko kokemusta tuosta 1 komponenttisen tartuntaprimerin käytöstä välikerroksena 2komponenttisen ja myrkyn välissä-Onko pysyvyys ollut yhtä hyvä kuin onnistuneessa 2 komp. -antifouling-Maalauksessa? Ilmeisesti esim.Hempelin Underwater primer on tällaiseen sopiva?Saako se kuivaa täysin ennen myrkkymaalia?
Muuta mieleentulevaa vinkkiä aiheesta? Kiitokset jo etukäteen!

29

2362

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • seppomartti

      Olen kerran epäonnistunut Bilteman 2- komponentti eoksiprimerillä. Hempelin hard racing ei tarttunut. En uskalla enää muistaa oliko 1 vai 2 päivää maalausten välissä. Mutta aina ei voi maalata esim sään vuoksi.
      Pistän myrkyn alle normaaliti aina Primoconia. Aina on tartunut ja pysynyt eikä ole kovin tarkka ajankohdasta. Ongelmaksi tulee maalikerroksen paksuuntuminen, jos joka vuosi pistää 1-2 kerrosta Primoconia ja 2 myrkkyä. Pluspuolella on osmoosin pysyminen poissa vaikka vene on 12kk/v vedessä

    • nahkea

      Maalaa myrkkymaali heti viimeisen primerikerroksen perään, kyllä primeri siinä ajassa on jo nahkean kuiva kun vaan maalaat molemmat maalit aloittaen samasta päästä ja samassa järjestyksessä.

    • NexGen

      Näin oli tarkoitus, vene on 38ft ja pohjapinta-ala luokkaa 25-30m2,tuli mieleen että ehtiikö ajoissa vetää myrkyn ennenkun primer kuivuu liikaa.Tai sitten tekee puolisko kerrallaan loppuun.
      Seppomartti,vedätkö siis vanhan myrkyn päälle primoconit ja myrkyt vuosittain?on ilmeisesti pysynyt.

      Entäpä toinen asia,tela vai ruisku?

      • seppomartti

        Olen käyttänyt Primoconia myrkkykerrosten välissä silloin kun on pahasti kasvullisuutta. Pohjan siivoamisen jälkeen ei voi olla vrmuutta, että kosteussulku olisi ehjä. Suomessa on nykyään niin vähän näkkiä, ettei tällaisiin välikerroksiin ole ilmeisesti yleensä tarvetta. Jos primeria tarvitaan myrkyn päälle niin en pistäisi 2- komponenttia koska jos kuplii niin tiedossa on hirveä homma. Primoconia voi telata uuden kerroksen heti kun pääsee veneen toiseen päähän. Ennätysaika Portugalin lämmössä oli 2 kerrosta Primoconia ja 2 Milleä noston ja laskun kera 23 tuntia vene ylhäällä.
        Telaus on rutiini. Kilpailevat harrastavat lopuksi vesihiontaa aina sen mukaan kuinka vakava on kilpailuinto. 38ft veneen pohjan vesihionta kiiltäväksi on aika iso työmäärä.
        Ruiskumaalauksen olen teettänyt kerran 2013. Hiekkapuhalluksella kaikki maalit pois, vesihiontaa, 2-k epoksiprimereitä ruiskulla monta kerrosta , 2x yksikomponenttiprimeriä ja lopuksi VC Offshorea ruiskulla. Oli hyvä mutta tuskin kannattaa hevin teettää hinnan vuoksi - ainakaan Suomessa. Vanhojen maalien päälle ruiskuttaminen ei ole järkevää.


    • entmaalikauppias

      Maalaa myrkky suoraan primerin päälle samana päivänä, paras lopputulos on kun primeri on sormella koskettaessa nihkeää. Tela on oikea työväline, lyhytnukkainen huopatela, ei vaahtomuovi, eikä vanhanaikainen mohair, molemmat jättävät ns. kraateria maalikalvoon. Valitse telan leveydeksi 150-180 millinen n. 50mm halkaisijalla oleva tela ja käytä ainakin metrin jatkovartta ja ämpärimallista oikeaa maalauskaukaloa. Muista että primerikerroksetkin kannattaa maalata max. vuorokauden ylimaalausajoilla lämpötilasta riippuen.
      Olen näillä ohjeilla myynyt venemaaleja -90 luvulla satoihin veneenpohjiin ilman ainoatakaan reklamaatiota.
      Jatkovarsi ja reilunkokoinen tela nopeuttaa työtä huomattavasti, joten yhdessä työpäivässä pystyy mukavasti maalaamaan kolmekierrosta ilman kaveriakin.

    • Meillä seurassa oli yhdellä tyypillä veneen pohja täysin vailla levää, limaa tai rokkoa. Hän kertoi maalaavansa sen joka neljäs vuosi hard racingilla.

      • Hoobååtti

        Mulla oli Hempelin hard racing maali pohjassa. Limaa ja muuta mössöä kerääntyi reilusti. Vene tosin oli Raision venesatamassa, jossa vedenlaatu ei aina edes veneelle ole uimakelpoista.


    • NexGen

      Kiitti hyvistä vinkeistä!pohja onkin jo puhallettu myrkyistä puhtaaksi syksyllä, varmaan pieni hionta on kuitenkin paikallaan.Kölisaumakin on niin siisti etten ajatellu tehdä sille mitään.Kilpailuja en ole harrastanut,tosin mahd.sileä pinta olis jees.Jotkut vannoo mohairtelan,toiset ruiskun nimeen.Mutta eo.perusteella hyvälaatuisella telalla saa ihan riittävän hyvää jälkeä aikaiseksi.Tarviiko tuolla menetelmällä tehdä primerkerrosten välissä vesihiontoja?Onko tosiaan niin että max. 1 Vuorokausi kerrosten välissä?Esim.inertan ohjeissahan suositetut max.ajat ylimaalaukselle on paljon pidemmät.

      • seppomartti

        Mohairtela ei ole minusta hyvä koska siitä irtoaa nukkaa, mikä kovetuttuaan on kova maalikokkare. Muovinen on parempi. 1-K primerin kanssa ei tehdä välihiontaa, vaikka olisi muutama päivä maalausten väliä. 2- K epoksiprimerin joutuu hiomaan jos väliaika on lian pitkä. Helpommalla pääsee jos hionnan sijaan silloin pistää kerroksen Primoconia tai vastaavaa. Ei lnternational ole ainoa valmistaja. Inertan käytöstä ei ole kokemusta


      • mohairit
        seppomartti kirjoitti:

        Mohairtela ei ole minusta hyvä koska siitä irtoaa nukkaa, mikä kovetuttuaan on kova maalikokkare. Muovinen on parempi. 1-K primerin kanssa ei tehdä välihiontaa, vaikka olisi muutama päivä maalausten väliä. 2- K epoksiprimerin joutuu hiomaan jos väliaika on lian pitkä. Helpommalla pääsee jos hionnan sijaan silloin pistää kerroksen Primoconia tai vastaavaa. Ei lnternational ole ainoa valmistaja. Inertan käytöstä ei ole kokemusta

        Maalannut lyhytkarvaisilla mohair-teloilla pohjan lisäksi kyljet ja kannenkin eikä niistä lähtenyt nukkaa


      • Kdkdjk

        Maalasin vaahtomuovisilla 5 kerrosta 33 jalkaiseen veneeseen. Vaahtomuoviteloissakin oli eroja. Mitonetin vähän leveempi malli kesti liuotinta paremmin kuin saiturin pörssin kapea. Yks tela meni /maalikerros/mies eli 2 telaa koko pohjan yhteen kerrokseen. Mitään paskaa ei lähteny telasta. Kaveri oli auttamassa. Ei olis jaksanu vetää yksin. Nahkean primerin päälle hard racing ja siihen päälle pehmeä myrkky. Hanki kaikki maalit riittävän eri värisinä, jotta näet mistä pitää maalata. Mulla oli vähän liian pieni väriero epokseissa, mikä hankaloitti hommaa. Epoksin liuottimet haisee kauheelle. Varsinkin kun maalaa teltassa. Menee ihon ja silmien läpi. Kokonaamari on hyvä.


      • entmaalikauppias

        Voit varmasti pidentää primerikerrosten aikaväliä mainitsemastani 1 vrk:sta ilman että joudut vesihiomaan aikaisempaa pintaa. Käytännössä työ kyllä onnistuu kaverin kanssa yhdessä viikonlopussa eli, lauantaina 2x epoksi hiotulle pohjalle ja sunnuntaina 1x primeri ja 1x esim hard raching. Pintamyrkyksi sitten esim. Hard Raching tai itse käyttämäni Blakes itse hioutuvuuden takia.
        Jos ruiskutusta ajattelee, niin edut sen edut tulevat kysymykseen mielestäni vasta korkeapaine ruiskutuksessa, jolloin osaava kaveri saa valmiin kalvopaksuuden liuettomattamalla epoksilla jo kertamaalauksella.


      • NexGen

        Ok,homma alkaa hahmottua.Huopatelalla mennään,sekä primerin päälle olin ajatellut juurikin Hard Racing-Blakes Cruising kombinaatiota,blakesista mulla on aiempia hyviä kokemuksia halvan hinnan lisäksi. Lisäksi sitä ei tarvi joka kevät hioa.Lämpöpuhaltimen ja pressut lisäksi laitan niin saa homman tehtyä jo huhtikuun lopulla säästä riippumatta,viikonlopun aikana.Lisäksi pintalämpö-sekä kosteusmittari hankintalistalla.


      • A_33
        NexGen kirjoitti:

        Ok,homma alkaa hahmottua.Huopatelalla mennään,sekä primerin päälle olin ajatellut juurikin Hard Racing-Blakes Cruising kombinaatiota,blakesista mulla on aiempia hyviä kokemuksia halvan hinnan lisäksi. Lisäksi sitä ei tarvi joka kevät hioa.Lämpöpuhaltimen ja pressut lisäksi laitan niin saa homman tehtyä jo huhtikuun lopulla säästä riippumatta,viikonlopun aikana.Lisäksi pintalämpö-sekä kosteusmittari hankintalistalla.

        Minulla Blakes alkoi parin vuoden jälkeen lohkeilla levyinä, joten olen siitynyt Milleen. Hionnan jälkeen 5 kerrosta 2-kompomenttiprimeriä, sitten Hard Racing heti perään (kerran) ja seuraavana päivänä erivärinen Mille. Hyvin on kestänyt..


    • seppomartti

      Siis mohairtelojakin on hyvälaatusia. Hyvä niin.
      Täydennän vielä maalausinnosta hieman. Suomiveneen pohjaan en maalaa tänä keväänä myrkyä laisinkaan, vain kevyt vesihionta. Korkeintaan pientä paikkamaalausta hard racingillä, jos tarveta olisi.
      Välimerellä painepesun jälkeen reilusti vesihiontaa 2X Primocon 2X VC Offshore.
      Siis olosuhteiden ja pohjan mukaan. Ei kannata maalata Suomessa pohjaan maalikerroksiin lisää paksuutta, ellei ole tarvetta.

      • maalauskokemuksia

        Vahvistan käsityksen mohairteloista. Olen maalannut jopa veneen kyljet hyvälaatuisella mohairtelalla (2-komp. kiiltävä uretaanimaali). Telojen laaduissa on isoja eroja. Halpis-mohairteloista irtoaa nukkaa. Niitä ei kannata ostaa venehommiin !

        Veneen pohjan epoksimaalausta tehdessäni käytän kosteusmittaria infrapunalämpömittaria maalausolosuhteiden määritykseen. Kevätöiden jälkeen runko on usein kylmä pitkään, vaikka ilman lämpötila olisi ehtinyt nousta. Jos runko on sopivaa maalauslämpöä kylmempi ja lisäksi ilma on kostea, epoksimaalaus epäonnistuu.
        Maalinvalmistajien ohjeet on syytä lukea!


      • seppomartti
        maalauskokemuksia kirjoitti:

        Vahvistan käsityksen mohairteloista. Olen maalannut jopa veneen kyljet hyvälaatuisella mohairtelalla (2-komp. kiiltävä uretaanimaali). Telojen laaduissa on isoja eroja. Halpis-mohairteloista irtoaa nukkaa. Niitä ei kannata ostaa venehommiin !

        Veneen pohjan epoksimaalausta tehdessäni käytän kosteusmittaria infrapunalämpömittaria maalausolosuhteiden määritykseen. Kevätöiden jälkeen runko on usein kylmä pitkään, vaikka ilman lämpötila olisi ehtinyt nousta. Jos runko on sopivaa maalauslämpöä kylmempi ja lisäksi ilma on kostea, epoksimaalaus epäonnistuu.
        Maalinvalmistajien ohjeet on syytä lukea!

        Oletko levittänyt mohairtelalla ja sen jälkeen tasoittanut pehmeällä pensselillä?. Eikös pelkällä telalla jää appelsiinipinta PU-maaliin?.


      • maalauskokemuksia
        seppomartti kirjoitti:

        Oletko levittänyt mohairtelalla ja sen jälkeen tasoittanut pehmeällä pensselillä?. Eikös pelkällä telalla jää appelsiinipinta PU-maaliin?.

        Olen kokeillut kahta tekniikkaa. Mohairtela tyyny antoi sielän pinnan, mutta ongelmana oli maalin nopea kuivuminen. Jotta tulos olisi hyvä, tarvitaan kaveri apuun. Toinen levittää telalla ja toinen tasoittaa tyynyllä. Varmasti käy, mutta omasta mielestäni tyyny on hyvä. (Samaa tekniikkaa voi käyttää lakkaukseenkin).

        Viimeksi käytin pelkkää mohairtelaa. Maalauksen sileys riippuu aivan oleellisesti maalin ohentamisesta. Sopiva ohennus pitää kokeilla vaikkapa lasilevyyn maalaamalla. Jos ohentaa liikaa, maali valuu helposti ja ei peitä. Jos ei ohenna tarpeeksi, jää appelsiinipinta.
        Koska 2-komp. maali kuivuu nopeasti. Siksi koko kylki kannattaa maalata ilman keskeytyksiä. Muussa tapauksessa taukokohdille tahtoo jäädä "saumajälkiä".


      • maalauskokemuksia
        maalauskokemuksia kirjoitti:

        Olen kokeillut kahta tekniikkaa. Mohairtela tyyny antoi sielän pinnan, mutta ongelmana oli maalin nopea kuivuminen. Jotta tulos olisi hyvä, tarvitaan kaveri apuun. Toinen levittää telalla ja toinen tasoittaa tyynyllä. Varmasti käy, mutta omasta mielestäni tyyny on hyvä. (Samaa tekniikkaa voi käyttää lakkaukseenkin).

        Viimeksi käytin pelkkää mohairtelaa. Maalauksen sileys riippuu aivan oleellisesti maalin ohentamisesta. Sopiva ohennus pitää kokeilla vaikkapa lasilevyyn maalaamalla. Jos ohentaa liikaa, maali valuu helposti ja ei peitä. Jos ei ohenna tarpeeksi, jää appelsiinipinta.
        Koska 2-komp. maali kuivuu nopeasti. Siksi koko kylki kannattaa maalata ilman keskeytyksiä. Muussa tapauksessa taukokohdille tahtoo jäädä "saumajälkiä".

        ...puuttuva sana oli pensseli, joka myös käy tasoittamiseen...


      • entmaalikauppias
        maalauskokemuksia kirjoitti:

        ...puuttuva sana oli pensseli, joka myös käy tasoittamiseen...

        Ja ohentamiseen ns. hidasta ohennetta tela ja tyynylevitykseen, helpottaa kummasti kun jää enemmän työaikaa ja tasoittuu paremmin.
        Nämä nykyaikaiset mohairiksi kutsutut ei ole varsinaisia mohareita, ja nukan irtaantumiseen auttaa maalareiden pyhä sääntö : pese kaikki uudet telat haalealla vedellä ennen käyttöä ja anna kuivua, irtonukka poistuu kummasti.


      • telalla

        Tokmannin lyhytkarvaisista mohairteloista ei irronnut yhtään karvoja maalatessani kyljet valkoisella kakskomponentti polyuretaanimaalilla vesirajan yläpuolelta.


      • seppomartti

        No niin, tuli paljon hyviä ohjeita. Hyvin tehtynä mikään ei ole yksinkertaista. Ei maalauskaan.


    • FF27Charlotta

      Varman tartunnan saa kun vesihioo primerin fairyvedellä.

    • NexGen

      Tieto näköjään lisää tässäkin asiassa tuskaa.Pari asiaa edellisten kommenttien pohjalta.Kuinka paljon primeria kannattaisi ohentaa ja päteekö tämä kaikkiin kerroksiin?Sehän oletettavasti ohentaa samalla kalvopaksuutta.Pohjassa on vanhaa primeria mielestäni kauttaaltaan jäljellä lasikuulapuhalluksen jäljijtä,mutta ajattelin että 4 kerrosta inerta 5 :sta riittää.Jossain light primerin ohjeessa muistaakseni oli,että 1.kerros ohennetaan 20%,loput ohentamatta.Mitä on "hidas ohennin",onko heittää merkkiä?

      • reseptini

        En ohentanut lainkaan. Telasin 5 kerrosta 2-komp primeria, ja viimeisen kerroksen perään telasin päälle heti hard racingia. Sitten telasin toisen kerroksen hard racingia jonka päälle telasin 2 kerrosta blakesia. Hyvä tuli ja pysynyt hyvänä.


      • seppomartti

        5 kerrosta 2- k epoksia ja 4 myrkkyä on jo liiottelua Suomen oloissa. Turhat paksuudet tuovat ison pohjarempan lähemmäksi.


    • entmaalikauppias

      Epoksiin tuskin löytyy hidasta ohenninta, lähinnä kiiltäviin pintamaaleihin.
      Epoksia kannattaa ohentaa 5-10 prosenttia jotta levittyy kevyemmin. Jos pohjassasi on vanhaa primeriä jäljellä, maalaisin siihen uutta ainoastaan 2x, jos pohja on täysin gelgoatpintainen maalaisin max. 4 kertaa. Viimeisen primerin päälle 1x kovamyrkky eri värisenä kuin itsekiillottuva pintamyrkky, näin näet jatkossa koska on tarvetta maalata uusia myrkkykerroksia.
      Liika kalvopaksuus on huonompi asia kuin vähän liian ohut.

      • NexGen

        Ok kiitoksia.Lähinnä siksi ajattelin "kompromissina" 4 kerrosta primeria,jos jossain on huomaamattomia kohtia joista vanha primer onkin kokonaan kulunut,niin tulee näihinkin varma vesisulku. Hard racingia ja Blakesia/ Millea meinasin joka tapauksessa vetää kumpaakin vain 1 kerroksen.


    • Helppooon

      Onni on parikytjalkainen vene Suomessa...ei tarvitse mitään myrkkyä, harjaan uimasilteen pari kertaa hellekautena - kiiltää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5650
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3587
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1710
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1702
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      92
      1166
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      28
      1119
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      72
      839
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      828
    Aihe