Maksaako leski tontinvuokran?

Kuka.tietää

Leski omistaa puolet isosta omakotitalosta, rintaperilliset omistavat toisen puolen. Vuokratontti, tontinvuokra 5000 euroa vuodessa. Voiko leski maksattaa tuosta puolet meillä vai joutuuko hän itse sen maksamaan kun yksin siinä asuu? Entä muut asumiskulut, sähkölämmitys, vesi, jäte, vakuutukset jne. joudummeko niistäkin maksamaan puolet?

Jos joudumme ei leskellä ole mitään syytä muuttaa pois ja myydä asuntoa jos pystyy asumaan "puoleen hintaan". Eihän se niin voi mennä?

9

925

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laki.on.laki

      Koska leski omistaa puolet maksaa hän kaikesta puolet, perikunta maksaa loput. Juuri tämän takia lesken osa on niin hyvä, halpaa asumista.

      • Höpsis_taas_kerran

        Höpsis.

        Leskeä pidetään omistajan veroisena haltijana. Jos ja kun leskellä on asumissuoja, kohtuulliseksi katsottavat tarpeelliset asumisen kulut kuuluvat lesken maksettaviksi hänen hallintaoikeutensa perusteella, jopa hänen asumisestaan riippumatta. Asuinkiinteistön osalta verosta vastaa yksin leski, mikäli hänellä on hallintaoikeus kiinteistöön.

        Kyseessä ei ole syytinki.


      • Yhrääjä

        Vähän korjaan; kyllä leski asukkaana ja hallintaoikeuden haltijanan lain mukaan maksaa ihan yksin kokonaan käypään vuokratasoon saakka ns juoksevat kulut; juuri esim. sähkö, vesi, vakuutukset, tavanomaiset ylläpitokulut. Isommat remontit/korjaukset erikseen, niihin tulee omistajienkin osallistua. Tuosta tontin vuokrasta en ole varma.


      • Tarkennus_
        Höpsis_taas_kerran kirjoitti:

        Höpsis.

        Leskeä pidetään omistajan veroisena haltijana. Jos ja kun leskellä on asumissuoja, kohtuulliseksi katsottavat tarpeelliset asumisen kulut kuuluvat lesken maksettaviksi hänen hallintaoikeutensa perusteella, jopa hänen asumisestaan riippumatta. Asuinkiinteistön osalta verosta vastaa yksin leski, mikäli hänellä on hallintaoikeus kiinteistöön.

        Kyseessä ei ole syytinki.

        Verovelvollinen on se, joka omistaa kiinteistön kalenterivuoden alkaessa. Kiinteistön omistajaan rinnastetaan omistajan veroinen haltija.

        Omistajan veroisena haltijana pidetään ensinnäkin leskeä, jolla on oikeus rintaperillisen tai testamentinsaajan estämättä pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty tai muu jäämistöön kuuluva lesken kodiksi sopiva asunto. Omistajan veroiseksi katsotaan myös se, joka on hallintaoikeustestamentilla saanut oikeuden hallita pesään kuuluvaa kiinteistöä.

        https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Kiinteistoverotus/Kiinteistoverolain_soveltamisohje(30887)


      • mkdhdnhdhjdh6

        Muuten olisi mennyt arvauksesi oikein mutta kaikki meni väärin. ;)))


    • Kuka.tietää

      Niin mutta kuka maksaa tontinvuokran, se on viisi tonnia vuodessa. Kiinteistövero on 800 euroa vuodessa. Siitä puolet ei paljoa kirpaise.

    • Arvataan-nyt-näin

      Kyllä maksaa.

      Leskellä on oikeus pitää puolisoiden yhteisenä kotina käytetty tai muu kodiksi sopiva ensiksi kuolleelle puolisolle kuulunut asunto jakamattomana hallinnassaan. Leskellä on asumissuojan nojalla samat oikeudet kuin käyttöoikeustestamentin saajalla. Hänellä on siten asunnossa asuessaan oikeus nauttia omaisuuden tuotto, mutta hän on toisaalta velvollinen vastaamaan asunnosta aiheutuvista tarpeellisista kustannuksista.

      Jos ja kun leskellä on asumissuoja, kohtuulliseksi katsottavat tarpeelliset asumisen kulut kuuluvat lesken maksettaviksi hänen hallintaoikeutensa perusteella. Hallintaoikeuden haltijan ei tarvitse maksaa korvausta käytöstä omistajalle.

      Kiinteistö on kiinteistö, vaikka se olisikin vuokramaalla. Talolla ja tontilla on tässä tapauksessa kuitenkin eri omistajat. Verovelvollinen on se, joka omistaa kiinteistön (talo ja tontti erikseen) kalenterivuoden alkaessa. Kiinteistön omistajaan rinnastetaan omistajan veroinen haltija, jollainen myös leski on. On eri asia, mikäli vuokraoikeus on siirtokelvoton. Siitä ei liene nyt kyse.

      Vuokratontin hallintaoikeus siirtyy perinnön mukana varallisuusoikeutena. Vuokratonttia ja asumissuojaa tai testamentattua taloa ei voida erottaa toisistaan, ellei vuokrasopimuksessa asiasta (jostakin kumman syystä) mainita.

      Leski saa talon käyttöhyödyn. Edelleen sillä, joka on testamentilla saanut käyttöoikeuden omaisuuteen, on oikeus hallita sitä ja saada sen tuotto. Lesken ei tarvitse asuntoa hallitakseen siinä itse asua, vaan hän voi antaa sen vuokralle. Tässä tapauksessa hänelle kuuluu asunnon vuokratuotto.

      Leski maksaa tontin vuokran, ellei sitä katsota olosuhteisiin nähden kohtuuttomaksi.

      • Kuka.tietää

        Leski maksaa tontin vuokran, tämä selvä. Maksaa myös talon sähkölämmityksen ja kaiken muunkin asumisensa kulut? Kiinteistövero ja palovakuutus maksetaan puoliksi?


      • Arvataan-taas
        Kuka.tietää kirjoitti:

        Leski maksaa tontin vuokran, tämä selvä. Maksaa myös talon sähkölämmityksen ja kaiken muunkin asumisensa kulut? Kiinteistövero ja palovakuutus maksetaan puoliksi?

        // Maksaa myös talon sähkölämmityksen ja kaiken muunkin asumisensa kulut? //

        Kyllä maksaa.

        // Kiinteistövero ja palovakuutus maksetaan puoliksi? //

        Verovelvollinen on se, joka omistaa kiinteistön (talo ja tontti erikseen) kalenterivuoden alkaessa. Kiinteistön omistajaan rinnastetaan omistajan veroinen haltija, jollainen myös leski on. Jos ymmärrän avauksen oikein, suhde on fifty-fifty myös maksujen suhteen.

        Vaaranvastuu: velvollisuus huolehtia kiinteistön vakuuttamisesta kuuluu luontevasti sille, jolle kuuluu vaaranvastuu kiinteistöä kohtaavasta vahingosta. Vakuutusyhtiöiden käytännöt vaihtelevat sen suhteen, hyväksytäänkö vakuutuksen ottajaksi muu kuin kiinteistön omistaja.

        Jos omistus on 50/50, molempien etu on huolehtia vakuuttamisesta. Palovakuutuksen ottaminen ei kuitenkaan ole pakollista, joten jompi kumpi osapuolista voi (tyhmästi) kieltäytyä maksamasta 50% vakuutuksesta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5025
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3297
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1432
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1275
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      977
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      229
      764
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe