Koska rakennettiin huonoimmat/parhaimmat talot

nysväätyhjästä

Kun asiantuntijoilta kysyy, milloin Suomessa on rakennettu kehnoimmat, milloin parhaat talot, he korostavat, että aina on rakennettu sekä hyvin että huonosti. Yleisesti ottaen surkein ajankohta heistä silti helppo poimia.

– Asiantuntijat ovat yksimielisiä, että 1960- ja 70-luvulla teollisesti rakennetut talot ovat ylivoimaisesti heikoimpia laadultaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan, sanoo rakennusopin professori Markku Karjalainen Tampereen teknillisestä yliopistosta.
http://m.taloussanomat.fi/asuminen/2016/02/01/rintamamiestalo-70-luvun-betonikuutio-vai-ysarikoti-naina-vuosina-rakennettiin-parhaat-naina-pahimmat/20161127/310?n=1?n=1

31

2186

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Teoriassa nyt voitaisiin rakentaa parhaat talot. Materiaalit ja ymmärrys ovat huipussaan. Jos siis parhaita etsitään, niin äskettäin valmistuneista se pitäisi löytyä.

      Valitettavasti keskimäärin tilanne ei välttämättä ole tämä. Sata vuotta vanhoissa taloissa voi olla keskimäärin yllättävän hyviä, lähinnä tosin johtuen siitä että ne huonoimmat on jo purettu...

      • lukihäiriöinen

        No minähän sanoin sinunlaisille aikaa sitten jo että vähintää 100 vuotta vanha on ykkönen talona.

        Ja uusimmat on nyt oikeasti täyttä paskaa,sinunlaiset luulee aina näiden olevan paras,mutta ei ole.

        Eli pullotaloja.


      • rommia.päähän
        lukihäiriöinen kirjoitti:

        No minähän sanoin sinunlaisille aikaa sitten jo että vähintää 100 vuotta vanha on ykkönen talona.

        Ja uusimmat on nyt oikeasti täyttä paskaa,sinunlaiset luulee aina näiden olevan paras,mutta ei ole.

        Eli pullotaloja.

        Onko sulla pullonpohjalinssit pääss, kun näet niin huonosti. Ota ne pois päästä ja ehkä tajuaisit enemmän missä maailma menee.


    • Taasnäitä

      Silloin 10-30 -luvuilla jolloin asukkaat pisti säästöt yhteen ja palkkas urakoitsijan rakentamaan kerrostalon. Silloin rakennettiin parhaat talot.

      • ei_tod_jykeviä_taloja

        Ja niistä säästöistä riitti sitten niin pitkälle, että huoneistojen väliset seinät jouduttiin tekemään kananpaskasta.


      • ime.mun.jykevää
        ei_tod_jykeviä_taloja kirjoitti:

        Ja niistä säästöistä riitti sitten niin pitkälle, että huoneistojen väliset seinät jouduttiin tekemään kananpaskasta.

        Tämä talo on rakennettu 1914, ja seinät ei ole kananpaskaa nähneetkään. Lähes metrin paksuiset ulkoseinät, ja asunnoissa on huoneiden väliseinätkin luokkaa 30cm, kaikki tiukkaa betonia. Asuntojen hinnat ylittää sinun käsityskyvyn rahasta, ostajia olisi jonoksi asti, mutta harvoin on asuntoja myynnissä tästä talosta.


      • ok-spruiiits
        ime.mun.jykevää kirjoitti:

        Tämä talo on rakennettu 1914, ja seinät ei ole kananpaskaa nähneetkään. Lähes metrin paksuiset ulkoseinät, ja asunnoissa on huoneiden väliseinätkin luokkaa 30cm, kaikki tiukkaa betonia. Asuntojen hinnat ylittää sinun käsityskyvyn rahasta, ostajia olisi jonoksi asti, mutta harvoin on asuntoja myynnissä tästä talosta.

        Betonikuutio...


    • Viimeiset kunnolliset talot tehtiin reilut 50-vuotta sitten. Silloin talot rakennettiin itselle, omiin tarkoituksiin ja pitkää ikää silmälläpitäen. Sen jälkeen bisnes tuli mukaan kuvioihin ja vain voitolla sekä volyymillä oli merkitystä. Halvalla ja hyvällä tuotolla ei saa hyvää, vaikka määräykset olisivat mitä. Myös halvimpien rakentajien ja alihankintaketjujen pituuden takia rakentamisen valvonta ja sen laatu on heikkoa.

      Mieluummin siis 100- vuotta vanha talo kuin uusi. Se satavuotias periytyy seuraavalle sukupolvella kun taas uusi on ongelmajätettä heille. Laatua kun ei enää kukaan tee, paitsi itselleen, mutta määräykset tekevät siitäkin mahdotonta.

    • vuokralla.paras

      "Vuokratalot rakennetaan Jari Halosen mukaan kestävämmin kuin omistusasunnot"

      Eli vuokralla asuessa saa parempaa laatua, eikä ole myyntiloukussa, jos haluaa nopeasti vaihtaa maisemaa.

      • alkaa_oksennus_tulemaan

        vuokralla vitusti kalliimpaa ja maksaa toisen lainaa. HYI TTU!


      • food-chain
        alkaa_oksennus_tulemaan kirjoitti:

        vuokralla vitusti kalliimpaa ja maksaa toisen lainaa. HYI TTU!

        Älä nyt sano rumasti. Mistäs vuokrantanajat muuten tekisivät kovaa tiliä, kuin vuokralaisten selkänahasta. Katsos se on tätä nykyajan ruokaketjua.


      • kuole.köyhä.vitutukseen
        alkaa_oksennus_tulemaan kirjoitti:

        vuokralla vitusti kalliimpaa ja maksaa toisen lainaa. HYI TTU!

        Tietenkin se on kalliimpaa, koska kyseessä on paremmin rakennettu talo kuin omistusläävä. Hyvä juttu on kuitenkin se, että teille vähävaraisillekin on tarjolla vaihtoehtoja, kuten vanha rintamamiestalo jossain n. 100km päässä palveluista, tosin mielenterveyspalvelujen puuttuminen ei auta paluuta täysipainoiseksi kansalaiseksi...


    • parasta_asun

      http://www.wienerberger.fi/kestävä-kivitalo-palkinto-helsingin-kuunarille.html

      Tässä yksi uusi kestävä kivitalo(omistus) parasta laatua ja nykytekniikkaa ja parasta asua!!!!

    • Erik_rak_mest

      Mitäs minäkin olen sanonut! 2000 lukulaiset talot ovat pommeja, katiskoja. 90 lukulaiset ovat hyviä, itse asun vuokralla VVO Myyrmäki 93 käyttöön otettu kerros talo. On laadukas. Tuokin tyyppi sanoi että vuokra talot rakennetaan paremmin kuin omistus. Mies kaverillani on asunto Merihaka Helsinki 1975 rakennettu talo jossa asui Kalevi Sorsa. Tehty hyvin, varmaan tiesivät että pääministeri muuttaa siihen niin rakentivat hyvin. Olin mestarina kerros talo työ mailla viime jouluun saakka, nyt jäin lomalle ja eläkkeelle sen perään. Virulaiset ja venäläiset hämärä porukat kasaa nyt kerros talot eikä mestari vastaa koko rakentamisen ajasta vaan hajotettu pikku klikkeihin, ei hyvä.

      • savieinari

        Ai 90-luvun lamassa rakennetut on hyviä? Ehkä hyviä, mutta ei parhaita.Lamassa kun moni rakensi ja oli rahat tiukalla, ja kaikesta tingittiin, niin tämä näkyi suoraan laadussa.

        Olen sitä mieltä, että Nurmijärvi-ilmiön ollessa kiivaimmillaan (2007 /- 3 vuotta), niin laatu on ollut hyvää. Tällöin rakennetut talot on pääasiassa rakennettu isolla rahalla, tarkoittaen sitä, että rakennusmateriaaleissa ja työn laadussa ei ole säästetty. Lainarahakin on ollut edullista, niin sitä on käytetty kilpavarusteluun säästelemättä.

        Kateus kun on ajanut monet tekemään isompia ja hienompia taloja. Tämä siiw varsinkin ok-talopuolella.


    • safööri

      90 luvun alun taloissa käytettiin vielä asbestia, ohuet muovimatot lattiassa, alaarvoinen äänieristys, täyttä paskaa paketissa, sopivat kyllä köyhille vuokraloisille, näiden mattojen liimojen myrkkyjen kanssa tapeltiin koko 90 luku, olin usealla työmaalla repimässä mattoja irti kun myrkyt tuli pintaan, vasta 2000 luvun puolella päästiin niistä ongelmista kun tarpeeksi lyötiin päätä seinään ja ruvettiin laittamaan laminaattia tai parkettia.

      • ok-säännöllinen.siemensy

        Näin se on! Parkettilattia on 100 kertaa miellyttävämpi, kuin muovimatto. 2000-luvun laatu on selkeästi 90-lukua parempaa.


      • ok-suonikas

        Oikeassa olet! Asbestihan on myrkyllistä, ja keuhkosyöpää aiheuttavaa materiaalia.


    • UudetKaikkeinHuonoimpia

      Huonoimpia ovat uude talot. Rakennettu vesisateessa, homeessa jo ennen asukkaiden muuttoa. Kelvoton äänieristys. Ei parkkipaikkoja. Kaikessa säästetty ja tehty halvimmalla mahdollisella tavalla.

    • Uudetparhaita

      Köh, köh, asbestia, 60-90 luvun taloissa asbestia , kelvoton äänieristys ja asbestia, 20-50 luvun taloissa kanankakkaseinät ja kelvoton äänieristys, huonoja ovat, köh.

    • ok-säännöllinen.siemensy

      Parhaat talot on kantakaupungin kasarmit rakennusvuodesta riippumatta

      TIRSK :D

      Huhhuh. Juuri ne karmeimmat rötiskät, joista pinttyneet poikamiehet haluavat kilvan päästä pois paremmille omakotitaloalueille.

      • Joo, jotakuinkin näin. Arvotalostatuksella saat kaupan päälle home, lude, sekä sokeritoukkakuoriais-ongelmat. Sensijaan samanikäisesdä OK-talossa asuvat todennäköisesti valtakunnan onnellisimmat ihmiset.


      • Aijai.Naimajuna.meni.jo

        PUFHH..

        AUTS, huhhuh mikä isku suoraan aikamiespojan vyön alle. Nyt kasarmikuoriaista viedään, kuin ludetta tuholaistorjujan edessä!

        Antiguen kanssa samaa mieltä, että samanikäisessä OK-talossa asuvat todennäköisesti valtakunnan onnellisimmat ihmiset.


    • Kerrostaloissa on ostettava 2005 jälkeen tehty jos hiljaisuus on tärkeää. Sitä aiemmissa riskinä on vähintään lattia-/kattovälitteinen askelmelu. 1970 -luvun kokolattiamuodin aikoihin nuokin olivat hiljaisia, mutta parketti- ja laminaattimuoti yhdistettynä taitamattomiin asennuksiin tärvelivät paljon asuttavuutta.

      Omakotitaloissa 2000 -luvun Siporex -harkkotalo hiekkakangastontilla on paras vaihtoehto. Öljylämmitys riittävän korkeilla lämmöillä, noin 23 astetta ja tehokas ilmanvaihto niin että kylppäri on suihkun jälkeen tunnissa kuiva, silloin tilanne on hyvä.

      Huonoin on joku 1960-1970 -luvun ilmanvaihdoton talo johon on ympätty alitehoinen maalämpösysteemi mukamas kalliin öljyn tilalle. Sellaisessa asuvan tunnistaa muuten jo hänen vaatteidensa ominaishajusta, komutunkkaisuudesta. Näistäkin maksettiin vielä takavuosina jopa samoja hintoja kuin uusista puutaloista, vaikka sekä asumismukavuus että huonejako ovat menneiltä ajoilta.

      1980- ja 1990 -lukujen pulmia olivat onnettomat vesieristykset kylppäreissä, heikko neukkulainen kaikkialta pistemäisesti vuotamaan alkanut kupariputkisto, vetoa aiheuttava ikkunaräppänä-huippuimuri -ilmanvaihto, keraamiset vesivaraajat, puupuitteiset ikkunat ja ennen kaikkea talouden ylikuumenemisesta johtunut ammattitaidoltaan kehno raksamiesaines noin vuosina 1987-1991. Sutta tuli valtavasti.

      • Rakennusinsinööri ja suuri alan asiantuntija tuli taas kaapista ulos.

        Sitten 1960-luvun nousuvuosien, ei kasvukeskuksissa ole kunnollista taloa rakennettu, kuin tapauksissa, jossa todella hyväosainen ja paksun lompakon omaava on itselleen taloa rakennuttanut. Eli pieni on tuo rakennuskanta.

        Toisin on 100 tai yli rakennettujen hirsitalojen kohdalla. Itselleen hyvin tehdyt ovat arvossaan verraten noihin 1960-luvun lopun ja uudempiin halpismalleihin. Yksi syy, nimenomaan painovoimainen ilmanvaihto. Koneellinen on tokii tehokas uudemmissa, jos se toimii oikein, sitä köytetään ja myös huolletaan. Painovoimainen toimii joka tapauksessa.


      • rakennusmesu
        Antigue kirjoitti:

        Rakennusinsinööri ja suuri alan asiantuntija tuli taas kaapista ulos.

        Sitten 1960-luvun nousuvuosien, ei kasvukeskuksissa ole kunnollista taloa rakennettu, kuin tapauksissa, jossa todella hyväosainen ja paksun lompakon omaava on itselleen taloa rakennuttanut. Eli pieni on tuo rakennuskanta.

        Toisin on 100 tai yli rakennettujen hirsitalojen kohdalla. Itselleen hyvin tehdyt ovat arvossaan verraten noihin 1960-luvun lopun ja uudempiin halpismalleihin. Yksi syy, nimenomaan painovoimainen ilmanvaihto. Koneellinen on tokii tehokas uudemmissa, jos se toimii oikein, sitä köytetään ja myös huolletaan. Painovoimainen toimii joka tapauksessa.

        Painovoimainen toimii vain silloin kun talossa ei lutrata vesien kanssa sisällä. Se tarkoittaa siten pihasaunallista rintamamiestaloa ja vastaavaa. Sisälle rakennetut saunat ja kylppärit aiheuttavat kosteus- ja homevaurioita, koska vuosittan on kymmenittäin päiviä kun ilma ei itsestään vaihdu hormien kautta. Ne ovat niitä samoja päiviä jolloin tulen sytytys saunan tulipesään tai takkaan tuottaa ongelmia. Sateentuhnuisista matalapainepäivistä on tuolloin kyse.

        Aiempi kirjoittaja tuntuu olevan perillä eri vuosikymmenien rakennusten akilleen kantapäistä.


    • Sipoonrexi

      Toisaalta 1970-l. taloja on helppo saneerata. Jos oikein tarkkanäköinen haluua olla, niin katsoo alkuperäisen grynderin ja remontoijat, toiset tekivät minimiresursseilla. Arkkitehdin nimikin meinaa paljon asiantuntijoille ja rakennetyypeille.

    • ParvekeJsPutkijaEriste

      Meillä voi olla pian näiden ympäristöministeriön nerojen ja sulvin kirjailijoiden ansiosta rakennuksia, mistä on purettava eristeet kokonaan pois.

    • skdlasjdlasdjl

      Asun 1900 -luvun alkuvuosina rakennnetussa hirsitalossa ja ei ole ollut kosteusvaurioita, todennäköisesti tulee asumaan vielä monta sukupolvea minunkin jälkeen.

      • Onnittelut. Kuulut tässä pelissä voittajien joukkoon.


    • jhgfdfg

      Hyvät talot eivät ole muovipulloja, eli 40-50-luvun talot ovat parhaita.
      Kunhan ei remontoida pilalle. Täysremontoidut kannattaa ehkä kiertää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1709
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1634
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1478
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1472
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      56
      1370
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      16
      1325
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      87
      1304
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      18
      1186
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe