Kokonais IgE koholla lapsella, homeremppa tehty

Järkilähtee

Lapseni (5v) seerumin IgE oli jotain 90 eli koholla ja jatkuvaa nuhaa ja limaa kurkussa, usein flunssaa. Asuttiin hänen ensimmäinen vuotensa mökissä jossa ei ongelmia, kunnes muutettiin isompaan omakotitaloon jossa oli puukorotettu lattia maanvaraisen pohjalaatan päällä, ja jonka päällä olleet villat oli homehtuneet. Paikoittain kosteus pohjalaatan pinnassa oli 150. Aspergillus versicolor ainakin oli villoissa. Villat poistettiin, pohjalaatta kuivatettiin, kapillaarikatko Leca-sorat, SPU-levyt ja pintalaatta lattialämmityksellä tehtiin päälle tavoitteena kapseloida pohjalaatan ongelma. Remontti valmistui viime vuoden huhtikuussa josta asti asuttu täällä, ja viime viikolla sain tarpeekseni epäilyistä lapsen verikoetulokset kuultuani ja tilasin homekoiran.

Tuula Putuksen Indooraid-sivuilta poimin pari kohtaa:

- kosteusvauriohomeet aiheuttavat IgE-välitteistä I-tyypin allergiaa

- sekä IgG- että IgE-vasta-aineiden ja oireilun välillä vallitsee yhteys.

Eli nyt suunnitelmana homekoiran käynti loppuviikolla (sama joka kävi ennen remonttia ja merkkasi useita paikkoja) saadakseni viitteitä mahdollisista kapseloinnin vuodoista tai sitten toivottavasti ei mitään löydy, ja tytölle odotellaan aikaa jatkotutkimuksiin joissa toivottavasti selviää mille hän on allerginen. Vai löytyykö parempia ehdotuksia? Soitin sisäilmakeskukseen josta ohjeistettiin tutkimaan noita mahdollisia vuotoja rakenteista joillain savutesteillä, mutta mieluummin luotan homekoiraan. Sieltä myös sanottiin että andersen-näytteet ei juuri kannata koska homeet eivät itiöi tod. näk. juuri sillä lyhyellä näytteenottohetkellä.

Pölynäytteet olisi kuulemma luotettavampia, mutta mitähän se käytännössä tarkoittaa? Kuka ottaa, mistä ottaa, entä materiaalinäytteet? Voihan vika olla vanhoissa sängyissäkin, sohvassa, ja/tai vaatteissa, mutta heittääkö menemään kaikki tuosta vaan ja uusia hankkimaan, ehkä odotellaan tutkimuksien tuloksia ensin. Kaiken lisäksi vaimon työpaikallakin on sisäilmaongelmia ja lapsen hoitopaikassakin on jouduttu kuivattelemaan rakenteita. Vaimon silmät kuivaa, huimauskohtauksia alkanut tulla aivan viime aikoina, itse sanoo johtuvan kireistä hartioista. Kurkkuaan valitti koko syksyn, mutta ne oireet loppui pari kk sitten, johtui mahd. syksyn luonnon homeista. Itse olen selvinnyt oikeastaan melko olemattomilla oireilla, jos ylipäätään on mitään. Korkeintaan vähän useammin sairastellut ja tervehtyminen vie pidempään, mutta voi olla mutuakin.

Voisiko tytön jatkuvan nuhan ja IgE-arvon nousun syy olla mahd. uudet rakennusmateriaalit ja ne kuuluisat VOCit? No, toivotaan nyt että ennen kesää ollaan huomattavasti viisaampia, ennenkuin luonnon mikrobit herää ja sisäilmanäytteet on entistä epävarmempia.

7

147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Järkilähtee

      Lisää kysymyksiä; minkä alan lääkärille (yksityinen) olisi syytä hakeutua kun halutaan päästä allergiatesteihin, joissa tutkitaan perusjuttujen lisäksi vasta-aineet homeille (IgG-arvot)?

      Eli nämä siis kiiinnostaisi määrittää (vaikkakin tulkinta on vaikeaa etenkin yksittäisellä henkilöllä, mutta entä jos otettaisiin näytteet koko perheeltä);

      "Täydellinen nimi Mediaani 90%(*

      mg/l mg/l

      S -Alternaria alternata, IgG va 6,6 13,1

      S -Aspergillus fumigatus, IgG va 21,8 70,1

      S -Aspergillus niger, IgG va 6,4 10,9

      S -Aspergillus versicolor, IgG va 29,7 100,0

      S -Aureobasidium pullulans, IgG va 8,6 16,2

      S -Botrytis cinerea, IgG va 37,2 114,3

      S -Candida albicans, IgG va 30,0 154,4

      S -Acremonium kiliense 13,3 22,0

      (Cephalosporium acremonium), IgG va

      S -Chaetomiun globosum, IgG va 5,6 11,8

      S -Cladosporium cladosporioides, IgG va 15,2 32,6

      S -Cladosporium herbarum, IgG va 13,9 36,0

      S -Fusarium moniliformae, IgG va 7,9 45,6

      S -Helminthosporium halodes, IgG va - -

      S -Micropolyspora faeni, IgG va 6,4 10,7

      S -Mucor racemosus, IgG va 5,8 10,0

      S -Penicillium frequentans, IgG va 12,6 21,0

      S -Penicillium notatum, IgG va 12,6 19,1

      S -Penicillium species (spp.), IgG va 23,2 49,7

      S -Pityrosporum orbiculare, IgG va - -

      S -Phoma betae, IgG va 2,3 4,5

      S -Rhizopus nigricans, IgG va 4,2 7,4

      S -Stachybotrys atra (chartarum), IgG va 4,4 10,9

      S -Stemphyllium botryosum, IgG va - -

      S -Thermoactinomyces vulgaris, IgG va 14,9 34,4

      S -Trichoderma viride, IgG va 6,8 16,7

      S -Trichophyton rubrum, IgG va - -

      S -Trichophyton m.v.goetzii, IgG va - -

      S -Trichophyton m.v.interd, IgG va - -

      S -Ulocladium chartarum, IgG va - -

      *) Sarake 90% tarkoittaa 90-persentiiliä.

      Yksittäisen henkilön homespesifisiä IgG-tuloksia on huomattavasti vaikeampi tulkita. Terveenkin ihmisen vasta-ainepitoisuudet vaihtelevat suuresti, joten vain huomattavasti suurentuneita vasta-ainepitoisuuksia (yli 90%:n persentiilin) voidaan pitää merkkinä normaalia voimakkaammasta altistumisesta kosteusvauriomikrobeille. Kosteusvaurioiden aiheuttamat oireet johtuvat harvoin IgE-välitteisestä allergiasta."

      Minkä alan erikoislääkärin kautta näihin tutkimuksiin pääsisi parhaiten? Olemme pohjois-savosta.

    • olisikoauttanut

      Itse kävin Mehiläisessä Allergologilla mukanani lista mitä kokeitta haluan otettavan.Tämä tyrmäsi aikeeni ja sanoi että menee rahat ihan hukkaan,niillä ei mitään varmuutta saada.Vähätteli muutenkin oireitani.Sairastuin niin vakavasti sädesienestä,että olin sairaalassa pari viikkoa,ja siellä kävi luonani keuhkolääkäri,joka kyseli olenko asunut tai asunko kosteusvaurioisessa asunnossa.En sitä silloin tiennyt...mutta ajan saatossa se selvisi,ja muutin heti pois.Vointini om kohentunut.ja olen todennut että tutkimukset laahaavat todella pahasti jäljessä näissä sisäilmaongelmien tutkimusasioissa,sellaisia kokeita ei ole joilla saisi näyttöä homealtistuksesta.Toivottavasti tulevaisuudessa.Harmittaa se että josko olisin tiennyt sisäilmaongelmasta asunnossani kun sairastuin.

      • Järkilähtee

        Yllätys yllätys tuo lääkärin toiminta. Kai niistä testeistä jotain osviittaa voi saada vaikka ei varmaksi voisikaan sanoa. Meillä ei onneksi sädesientä ollut ennen remonttia eikä varmaan nytkään. Muuten oltaisiin tosi huonossa kunnossa jo.
        No, huomenna tulee homekoira. Nyt tuntuu siltä ettei mitään löydy, mutta saadaanpa ainakin koiran mielipide asiaan :)


    • Järkilähtee

      Ei ketään kiinnostaisi edukas omakotitalo järvinäköaloin?

      Vitsi vitsi, ainakin toistaiseksi. Koirien (2kpl) mukaan kaikki kapseloinnit seinien vierillä oli onnistuneet, paitsi juuri siinä pahimmassa nurkkahuoneessa jossa oli jo valmiiksi kaksoislaattarakenne, muualla kun olise pohjalaatta jonka päällä puukorotettu lankkulattia homeisine villoineen. Siinä samassa päädyssä jossa tuo kaksoislaattarakenne oli, niin päädyn toinen makkari ei koiria kiinnostanut. Ainoastaan yksi kohta toisessa, pienemmässä makkarissa. Lattian ja seinän rajan merkkasivat samasta kohtaa kuin ennen remonttia, pari muuta kohtaa sentään jäi merkkaamatta jotka merkattiin ennen remppaa. Eli mahdottomuus ei ole avata jalkalistaa ja siirtää vaatekomeroa ja tutkia ja tiivistää seinänvierus paremmin. Tai sitten jos se ei auta, niin päällimmäinen laatta piikata pois, vaihtaa styroxit SPU:hun (vai mikä se nykyiseltä nimeltään onkaan) ja alle kapillaarikatko leca-sorat. Sitten kunnon kapseloinnit seinien vierille kuten muuallakin.

      Yksi mahdollisuus on myös kokeilla mahd pikatiivistyksen lisäksi ilmanpuhdistinta nimeltään Pro Aqua jos epävirallinen mainos sallitaan, maksaa kuulemma n.3000€ mutta on ainakin helpottanut oireita. Tottakai tämä olisi vain viimeinen extra, ensin täytyy vuoto tukkia. Mutta mitään ei aleta purkamaan ennenkuin tyttö on tutkittu, tällaisen ohjeen sain. Ja sittenkin asiansa osaava rakennusmestari ohjeistamaan/ottamaan kantaa kannattaako korjata ja miten.

      Voisin kyllä lämpimästi suositella ko. homekoiria, molemmat koirat merkkasivat juuri samat paikat joka antoi varmistuksen, ettei ollut virheilmaisu. Jos jotain kiinnostaa toimija niin jos kirjoittaa hakupalveluun vaikka homekoira kärsämäki niin löytyy. Kiersivät samaan syssyyn alennuksella pari naapuritaloakin, jotka olivat vielä huonommassa kunnossa. No, nyt vain odotellaan. Sen verran tein muutoksia IV-järjestelmään että pudotin poistopuhaltimen vain hitusen isommille tehoille kuin tulon, ettei rakenteista vuoda niin paljoa. Kunhan vain ei mene ylipaineen puolelle niin ok. Kysyin kyllä homekoirayrittäjän mielipiteen.

      • mitäsanoihän

        Vastasiko homekoirarittäjä mielipiteenään: "vuf vuf"vai "hau hau".


      • Järkilähtee
        mitäsanoihän kirjoitti:

        Vastasiko homekoirarittäjä mielipiteenään: "vuf vuf"vai "hau hau".

        Homekoirarittäjä? Jos homekoirayrittäjää tarkoitat, niin hän on ihminen, joka harjoittaa homekoirilla yritystoimintaa. Hän osaa puhua.


    • Lääkäri2

      Jos homevaurio on niin se tulee korjata, jos ei voi korjata niin pitää rakentaa uudestaan. Kannattaa tutkia ja selvittää onko hometta vai ei. Jos hometta on niin sitten pois homeista, muuta hoitoa ei ole. Verikokeista ei ole hyötyä tai apua tässä asiassa, niiden tulokset eivät vaikuta hoitoon, oli verikokeiden tulos mitä vain niin silti joka tapauksessa homeet pitää poistaa remontoimalla tai pois homeista, homeiden kanssa ei kannata olla pysyvästi tekemisissä siltikään vaikka verikokeissa ei poikkeavaa olisikaan. Jos taas verikokeissa on poikkeavaa niin silti sama juttu, pois homeet tai pois homeista. Muuta hoitoa ei ole uin pois, pois, lääkehoitoa tai muutakaan erityistä muuta hoitoa ei ole. Kannattaa siis tutkia onko hometta vai ei. Voi sen tutkia koirankin avulla jos luottaa että koira homeen havaitsee (tai ei havaitse jos hometta ei ole), mutta varmuuden saa tutkimalla rakenteet ihan kunnolla eli avaamalla ne rakenteet ja katsomalla onko hometta. Jos ei luota aistinvaraiseen arvioon eli silmiin ja hajuaistiin ja epäilee hometta vaikkei sitä näkyisikään tai muuten havaitsisi niin voi toki ottaa rakenteista näytteitä ja ne rakennenäytteet voidaan analysoida, esim. terveystarkastajaa voi myös pyytää avuksi rakennusta tutkimaan. Myös jos tuntee jonkun homeherkän joka haistaa homeet herkästi niin häntä voi pyytää haistelemaan sisäilmaa. Monet ihmiset haistava homeen, itsekin haistan homeen hyvin ja osaan usein sanoa myös ihmisten vaatteiden hajusta että asuvatko esim. 80-luvulla rakennetussa omakotitalossa jne. eri aikakausien rakennuksissa on omat erityiset ominaishajunsa rakennusmateriaaleista johtuen. Tosin vanhemman 80-luvun talon eli n. 30v. vanhankin talon saa melko hajuttomaksi ja raikkaaksi asiallisella tehokkaalla ilmanvaihdolla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5500
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3517
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1642
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      205
      1604
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1058
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      809
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe