1/2016: Kirkosta eroaminen hiipui jälleen

ajattelen_vapaasti

Vuonna 2015 kirkosta eroaminen heikkeni huomattavasti ja kirkkoon liittyminen kasvoi uuteen ennätykseen.

Tämä vuosi näyttää jatkavan alkanutta kehityssuuntaa. Tammikuussa 2016 erosi vain 2805 henkilöä, mikä on heikommin kuin vuosi sitten. Vuoden 2015 tammikuussa tuli 2859 eroa.

Mikä sitten on kehitys kirkosta eroamisia markkinoivassa Vapaa-ajattelijain liitossa?

Vapaa-ajattelijoiden jäsenmäärät ovat usean vuoden jaksolla tarkasteltuna sitkeästi laskusuunnassa. Varsinainen romahdus tapahtui viime vuonna, mitä yritetään paikata taannehtivalla laskutuksella.

Aiemman trendin perusteella voidaan päätellä, että vuoden 2016 jäsenmaksuista jäänee taas huomattava osa maksamatta. Viime vuoden katastrofaalinen jäsenkato siis oletettavasti pahenee.

Vapaa-ajattelijaliike on liiton nykyisen johdon käsissä ajatumassa erittäin pahaan kriisiin. Suunta taloudessa ja jäsenmäärissä johtaa vääjäämättä toiminnan rampautumiseen. Pääomia tultaneen edelleen realisoimaan juoksevien kulujen katteeksi.

Viime vuosina suurimpia kulueriä ovat olleet liiton johdolle tarkoitetut kokoukset hotelleissa sekä maksetut ulkomaanmatkat. Tämä talouden ja toiminnan katastrofaalisesta tilanteesta huolimatta.

Liitto, joka on julistanut kirkon jäsen- ja talouskriisiä, on itse sellaisen keskellä. Säälittävä joukko.

Suosittelen, että kaikki alkavat nyt suhtautua vapaa-ajattelijoiden tiedotukseen ja palstakirjoitteluun aiempaa kriittisemmin. On syytä ajatella vapaasti eikä olla vapaa-ajattelun liekanuorassa.

24

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rtf3wr432

      Ois mielenkiintonen kysely kirolta kun kysäsivät kuika moni niiden lahkossa uskoo lahkon tarinoihin moni tuttu kuuluu kyllä kirkkoon mut ei ne mihkään usko.

      • ateistiateisti

        Kirkko teetti kyseisen tutkimuksen jo vuonna 2011. Tuon tutkimuksen mukaan suomalaisista 27% uskoo kristinuskon jumalaan.


      • r33r3r

        Laskenut tuosta luultavasti jo oisko joku 20% nykyään.


    • xyz124

      Nykyinen maalta kaupunkiin muuttoo erottaa ihmiset kirkosta. Ei ole kyttääviä naapureita kun ketään ei kiinnosta toisten uskonto. Lisäksi onpaljon esimerkkejä ihimistä jotka eivät kuulu kirkkoon. Kaupungissa kirkko ole keskellä kylää ainoana toimintojen tarjoajana.
      Niin tai näin kirkon tarina alkaa olla tässä. Viimeiset luvut ovat menossa.

    • Oliko sinusta hyvä asia, että valtionkirkoista eroaminen väheni?

    • djb

      Ero edellisen vuoden Tammikuuhun on vähäiset 54 eroa. Tällä hetkellä eroja on enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Se noin 40 000 eroa vuodessa näyttäisi olevan jonkinlainen perustaso, jonka saavuttamiseksi ei vaadita erityisiä kohuja tai paljoa mediahuomiota.

    • SuuntaOnSelvä
    • maallistumme

      Höpöti löpöti, 2015 oli ihan keskimääräinen vuosi kirkostaeroamisen kannalta, jos nyt katsotaan vaikka 10 vuoden aikajänteellä. Huippuvuodet eroamisessa lukumäärien kannalta on luultavasti nähty, sillä yhä harvempi kuuluu kirkkoon. Kirkon jäsenmäärä tulee jatkamaan voimakasta supistumista, sillä lapsikasteen suosio ja myös kirkkohäiden suosio on ennätysalhaalla. Kirkon jäsenet ryhmänä ikääntyy, ja kuolleiden määräkin verottaa sitä. Kirkkoon kuuluvien osuus väestöstä siis liittyy paljon muihinkin lukuihin kuin vain erotilastoihin.

      • 8765

        Huippuvuosien suhteen en vielä heittäisi toivoa. Lähes 4M on luku, josta 100K on ainoastaan 2,5%. Media tosin oli yllättävän hiljaa 4M alituksesta. Johtuneeko siitä, että kirkko ei kiinnosta lähes ketään?
        Kirkkohäiden suosio on jopa yllättävän korkea, ottaen ikäluokan joka yleensä menee naimisiin. Syynä tietenkin on lähinnä vanhempien ja sukulaisten painostus. Luultavasti siltä ikäluokalta tulee suurin liittyjien määrä.


      • vohrhivpq
        8765 kirjoitti:

        Huippuvuosien suhteen en vielä heittäisi toivoa. Lähes 4M on luku, josta 100K on ainoastaan 2,5%. Media tosin oli yllättävän hiljaa 4M alituksesta. Johtuneeko siitä, että kirkko ei kiinnosta lähes ketään?
        Kirkkohäiden suosio on jopa yllättävän korkea, ottaen ikäluokan joka yleensä menee naimisiin. Syynä tietenkin on lähinnä vanhempien ja sukulaisten painostus. Luultavasti siltä ikäluokalta tulee suurin liittyjien määrä.

        Siviilivihkimiset menivät suosiossa ohi kirkkohäistä jo 2014. Huippuvuodet johtuivat varmaan osaksi siitäkin, että silloin moni asiaa epäröinyt sai vihdoin tehtyä päätöksensä. Nyt vastaavaa potentiaalia ei enää ole. Mutta lapsikasteen suosio on enää n. 70%, mikä lienee merkittävimpiä syitä kirkkoon kuuluvien määrän romahtamiselle tulevaisuudessa, ei niinkään eromäärät yksin enää. Näiden ei tarvitse koskaan erota kirkosta.


      • Kirkkoon kuuluvien määrä sinänsä ei ole laskenut kovin paljon. Väkiluku on nyt 92,4% vuoden 2007 lopun määrästä. Ja 7,6% mahtuu "normaalien piikkien" vaihteluvälinkin sisälle, puhumattakaan tietysti isoista vyöryistä.

        Homoillasta Anni-videoon oli puolisen vuotta. On mahdollista, että tänä vuonna yli 100 tuhatta eroaa kirkosta. Se ei ole todennäköistä, mutta se ei vaadi mitään varsinaisesti outoa - vain sen, että osuu samalle vuodelle kaksi massiivista vyöryä.

        MUTTA. Paljonko on vähentynyt sanokaamme 18-58 -vuotiaiden kirkon jäsenten määrä? Tuon haarukan ulkopuolella on aika vähän eroajia.


      • alasajo

        Miten kommentoit vapaa-ajattelijoiden romahdusta?


      • 8765

        Jos ihminen on riittävän kykenemätön löytämään palstaa Vapaa-ajattelu, ihminen on riittävän tyhmä esittämään kommentin "Miten kommentoit vapaa-ajattelijoiden romahdusta?" tällä palstalla.


      • vohrhivpq kirjoitti:

        Siviilivihkimiset menivät suosiossa ohi kirkkohäistä jo 2014. Huippuvuodet johtuivat varmaan osaksi siitäkin, että silloin moni asiaa epäröinyt sai vihdoin tehtyä päätöksensä. Nyt vastaavaa potentiaalia ei enää ole. Mutta lapsikasteen suosio on enää n. 70%, mikä lienee merkittävimpiä syitä kirkkoon kuuluvien määrän romahtamiselle tulevaisuudessa, ei niinkään eromäärät yksin enää. Näiden ei tarvitse koskaan erota kirkosta.

        Tarkennan tätä vielä. Siviilivihkimiset ohittivat evlut vihkimisen 2013. Vuonna 2014 siviilivihkimiset olivat yli 50% kaikista pareista. Erotuksen selittää pienuskonnot joilla on vihkimisoikeus.


    • NoHype

      Kuka enää kehtaa kuulua kirkkoon kaiken homostelun vuoksi! Vauvakasteessakaan ei ole mitään järkeä. Saarnatkin ovat mitäänsanomattomia höpöttelyjä vailla Jumalan Pyhän Hengen voitelua. Se on harva joka tulee uskoon kirkon penkeillä!

    • jäsenmaksumaksamatta

      Eroa vapaa-ajattelijoista

    • Aloittajanaivopieru

      Aloittaja päästi melkoisen aivopierun. Ensinnäkin tänä vuonna on erottu vilkkaammin kirkosta kuin viime vuonna tähään hetkeen. Toiseksi, viime vuonna ei ollut yhtään kunnon kohua kirkon ympärillä ja silti 45 000 eroa tuli. Kolmanneksi, kirkon väkiluku vähenee noin prosentin vuosivauhdilla kaikkien Suomalaisten osalta. Ei ehkä tunnu suurelta määrältä, mutta kemmenessä vuodessa se on jo 10%.

      Ei kannattaisi puhua läpiä päähänsä ja olla niin pirun tyhmä.

    • Aloittajanaivopieru

      Jatkan vielä että jos tammikuussa 2015 erosi 54 enemmän kuin 2016 tammikuussa, niin se on todella pieni heitto, ja koko vuoden eromäärää ei todellakaan ratkaise tammikuun tilasto, vaan lähinnä loppuvuoden erotahti.

      Sittenhän Helmikuun alku näyttää kirkolle tosi synkkiä lukuja kun erot ovat joka päivälle selvästi suuremmat kuin vuosi sitten.

    • Derivaatti

      Kulminaatiopiste, jolloin kirkkoon liittyy enemmän kuin siitä eroaa, tullee näillä näkyminen olemaan noin neljän vuoden päästä.

      • tuubaako

        Ihanko tosissasi olet?


      • gjhjg

        Palataan asiaan 2020.


    • rihättä

      kirkon jäsenmäärä on hieman yli kolme miljoonaa enää.

      • ryuuy

        Tää on hyvä. Kirkon jäsenmäärä on reilut 3 miljoonaa. Tätä vois alkaa viljellä. Ateistin moraalini vähän panee vastaan. Jos olisin uskovainen niin olis helpompaa.


    • KysynVaaan

      Lukemat 1-2/2016 kertovat erojen yli 10 % kasvusta. Miten kirkkoon liittyminen?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2072
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1878
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1680
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1478
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe