Sotilasvakuutus vs sotilasvala pakkovalintana

YlipäällikönEsimerkki

Nyt helmikuussa varusmiespalveluksensa tammikuun alussa aloittaneet alokkaat joutuvat pakkovalinnan eteen. Heidän pitää ratkaista, antavatko katsomuksellisesti neutraalin sotilasvakuutuksen ("kunnian ja omantunnon kautta") vai uskonnollisen sotilasvalan ("kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä").
Uskonnollista vaihtoehtoa markkinoidaan koneiston toimesta "perinteisenä", ikään kuin normaalina ja suositeltavana, ei niinkään uskonnollisena, vaikka tosiasiallisesti se vala on ilmiselvästi aivan julistuksellisen uskonnollinen.

Mielestäni porukan jakaminen tässä asiassa on väärin. Kaikille pitäisi sopia sotilasvakuutus, kun kerran puolustusvoimain ylipäälliköllekin sopii! Siitä onkin tehty aloitteita, ja asia on harkinnassa.

Toistaiseksi jatkuvan pakkovalinnan edessä suosittelen katsomusneutraalia sotilasvakuutusta. Sen valint on samalla merkki muutokssen puolesta.
Valitse itsenäisesti.

7

72

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fgjyjytgyug

      Saanko sanoa kokemuksesta

      Tuolla asialla ei ole mitään merkitystä. Armeijassa pakotetaan tekemään kaikkea p****a, ja tuo nyt on pienin huolenaihe siellä. Oikeasti jos haluat uudistaa armeijan niin tee jotain millä on merkitystä.

      • SanonVaan

        Porukan jakaminen kahteen osaan tällaisen asian yhteydessä, suuren yleisön edessä, on tietenkin ihan näkyvä asia, jonka merkitys laajemmin on toki symbolinen. Toisaalta se on monelle alokkaalle henkisesti merkittävä asia.
        Merkitys toki saatetaan yleisen stressin vtuksen oloissa "kieltää" ja mennä vaan enemmistön mukana "niin kuin oletetaan". Merkityksen antoa se ohittaminenkin...

        Sitten on erikseen, sotilaspapiston asiamiehet, jotkä vähättelee asiaa mitätöidäkseen muutosvaatimukset.

        Mutta hei, pieni asiahan on sitten ihan helpppo tooteuttaa! Eikö?


    • LukijanHuomio

      Puolustusvoimissa uskontoon ja vakaumukseen liittyvä syrjintä ja yksityisyyden suojan rikkominen viedään äärimmäisyyksiin paraatien paraatikatselmuksien yhteydessä. Paraatejahan seuraa yleensä laaja yleisö ja valtakunnalliset paraatit myös televisioidaan.
      Kun paraatikatselmuksiin yhä liitetään paraatijumalanpalvelus, kesällä 2015 käyttöön tuleen uuden järjestelyn mukaan ne, jotka eivät halua osallistua ev.lut. jumalanpalvelukseen, joutuvat poistumaan rivistä kesken paraatikatselmuksen yleisön ja tv-kameroiden edessä. He siirtyvät taka-alalle odottamaan paraatin ohimarssin alkamista ilman mitään omaa ohjelmaa.
      Syrjivä ja nöyryyttävä menettely pakottaa nuoria varusmiehiä tuomaan poikkeuksellisen julkisesti esiin uskontoon tai vakaumukseen liittyviä valintojaan tavalla, joka rikkoo uskonnonvapautta ja yksityisyyden suojaa.

    • ei-ole-pakko-kumpaakaan

      Kumpaakaan ei ole pakko tehdä, mutta pääasiassa kaikki tekevät tämän ku sen jälkeen pääsee "valalomalle"...

      • Tarpeetonta

        Sivarina ei ole ppakko. Varusmiesalokkaana on pakko, vakuutus/vala. Lupaus ylipäänsä on jotain. Mutta uskonnon ymppääminen on niin tarpeetonta.


      • Pehekielisyyy

        Puhekieliset ilmaukse suosivat "valaa", mutta sotilasvakuutus ilman "kaikkivaltiasta" tuntuisi useimpien kannalta luonnolliselta ja riittävältä ratkaisulta, jos sisältöeroja ajatellaan.

        Jos puolustusvooiman ylipäällikkö eli tasavallan presidentti anaa vain vakuutuksen ilman uskonnollisia mausteita, kyllä sen pitääisi riittää alokkaillekin.


    • oot.urpo

      Valitse mutsis itsenäisesti. Tehty aloitteita mihin? Minkä tahon harkinnassa? Mikä olisi vaihtoehto sille, että valitsee itsenäisesti vastauksen kysymykseesi? Mikä tuon lauseesi idea oikein oli, sehän on järjetön.

      Noista jutuista huomaa, että aivojesi kehitys on aikalailla kesken.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5035
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3307
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      249
      791
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe