Veneen vahaus

TrasseliJorma

Kertokaa kokemuksia, miten olette parhaiten suoriutuneen lasikuituveneen vahauksesta / kiillotuksesta. Omassa veneessäni (valkoinen) pinta hyvässä kunnossa, eikä varsinaista myllytystä hiovilla aineilla tarvitse tehdä. Ajattelin käyttää Auto Glyminn tuotteita suraavasti: punaisella ns. puhdistavalla vahalla ensin ja koneeseen lampaanvillainen laikka ja suht pienillä kierroksilla levitys vaaka / pystysuuntaisesti. Annetaan kuivahtaa n. Tunti, jonka jälkeen mikrokuituliinalla pyyhitään kiiltäväksi. Sama käsittely toistetaan kertaalleen. Lopuksi AutoGlymin kullanväristä litkua ohut kerros levitetään sienellä, vaakasuuntaisesti (ettei tule pyörteitä) ja aineen kuivuttua kunnolla, kiillotetaan koneella (lampaanvillalla). Mitäs raatilaiset on tästä menetelmästä mieltä tuleeko hyvä, vai olisiko vielä jotain juttua, minkä voisi paremmin tehdä?? Ajatuksena, että tämän käsittelyn kun tekisi joka kevät, niin ei pinta pääsisi kellastumaan ja pysyisi kiiltävänä kauden loppuun. Olisi kiva kuulla, kuinka olette hyvään lopputulokseen oman veneenne kanssa päässeet

20

2318

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Se_Aurinko_ja_UV

      itse olen aiemmin käyttänyt myös Autoglymin punaista ja päälle kultaista.
      Viime keväänä ostin myllytyksen kylkiin ja kannen tasaisiin osiin. Kaveri joka myllytyksen teki, kysyi pinnan nähdessään, joka oli minusta ihan ok. Hän sanoi että Autoglym on suunniteltu autoille ja siinä on kuulemma veneille liian vähän UV-suojaa ja ammattilainen huomaa sen. No mene ja tiedä, mutta siirryin Hempelin vahoihin, joissa oli tuota UV- suojaa enemmän.

      • Tuntuu se merkki Hempel tekevän roiman lisän hintaan, ja en kyllä ole mitenkään erinomaiseksi mitään sen tuotteita havainnut, eivät oikein tunnu hintaansa vastaavan. No, olisikohan sittenkin ollut, että purjeveneilessämme aikanaan, käytimme Milleä pohjavärinä, olisiko ollut Hempelin - jos oli, niin siinä vastasi hinta laatua.


      • Mikä noista vastaa Extra Gloss Protectionia, eli olisi lähinnä UV-suoja?


      • louhen_isanta kirjoitti:

        Mikä noista vastaa Extra Gloss Protectionia, eli olisi lähinnä UV-suoja?

        Näyttäisi olevan ensin tuo eka eli Aqua gloss polish ja sitten ultimate hull finish, joka tekee ilmeisesti sen uv-suojan. Näillä pärjäsin viime vuonna. Tuosta viimeisestä en tarkkaan tiefä. Näitä myydään myös motonetissa.


      • Luvunhätkyttäjä

      • Luvunhätkyttäjä kirjoitti:

        Nää on käsittääkseni, ihan samoja aineita, kun ne autopuolen vahatkin. Pelkästään markkinointikikka, ja saadaan venelisä vielä purnukoihin.

        Niin minäkin ajattelin, mutta jos autopuolen uv-suoja tiedetään liian vähäiseksi, niin miksipä sitä ei olisi venepuolella lisätty. Ei se voi olla kovin vaikeaa.


    • FrankZane

      Minä taas siirryin Hempelin vahoista Autoglymiin, kun en Hempelin aineilla saanut millään tyydyttävää lopputulosta. Toisaalta voi miettiä, miten voimakasta UV säteily näillä leveyspiireillä on? Olen tuon Autoglymin punaisen vahan kyllä levittänyt vaahtomuovilaikalla tai sitten käsin mikrokuitusienellä tai vastaavalla liinalla. Itsekin mietin tota villalaaikkaa, kun netissä olevissa vahausvideoissa näyttävät sitä enimmäkseen käyttävän. Pitää varmaan testata kummalla paremman näköistä jälkeä syntyy.

    • Käsinlevitys

      Hiukan epäilen aloittajan ajatusta levittää puhdistavaa vahaa (lampaanvilla)laikalla. Itse olen tehnyt levityksen aina käsin trasselilla, ja se muuttuu yleensä melko nopeasti likaiseksi.

      Oma käytäntömme on sellainen, että teemme yhden kerroksen puhdistavalla ja toisen suojaavalla vahalla. Molemmat levitetään käsin trasselilla. Kiillotuksessa käytetään lampaanvillalaikkaa sekä kertakäyttöisiä kiillotusliinoja niiltä osin, minne laikka ei mahdu. En nyt tiedä, onko tämä paras mahdollinen menettelytapa, mutta tällä on pärjätty.

      • Jynssääjä

        Olen aina ihmetellyt sitä, että miksi joku, kuten nimimerkki "Käsinlevitys" kiillottaa koneella? En tiedä mitä vahoja koneellakiillottajat käyttävät, mutta kaikki ne vahat kun minä käytän kiillottuvat kuivumisen jälkeen todella kevyesti puhtaalla rätillä pyyhkimällä. Siis 35 jalkaisen veneen yhden laidan kiillottamiseen menee alle 10 min.
        Se kovin homma on juuri se vahan levittäminen ja pinnan puhtaaksi saaminen. Siihen taas käytän konetta. Olen tähän asti käyttänyt vaahtomuovilaikkaa, mutta näiden kirjoitusten pohjalta ajattelin kokeilla keväällä lampaanvillalaikkaa.


    • 36ft

      Niin, minun käsityksen mukaan on kaksi eri asiaa, kiillotus ja vahaus. Vahan tarkoitus on vain suojata pintaa ja antaa likaa hylkivä pinta. Kiillotus tehdään ennen vahausta
      kiillottavilla aineilla/tahnoille joita löytyy pilvin pimein. Itse olen käyttänyt jo useamman vuoden kiillottamisen Mirkan Polarshine 35 http://www.mirka.com/fi/fi/KIILLOTUS/kiillotusaineet/#/7992810111/Polarshine 35 kiillotusaine karkea - 1L tahnaa yhdessä HYVÄN villalaikan (esim http://www.mirka.com/fi/fi/KIILLOTUS/FI_Polishing-Pads/#/7990185111/Kierretty villalaikka 180mm tarra ) tai hienomman (esim http://www.mirka.com/fi/fi/KIILLOTUS/FI_Polishing-Pads/#/7993615021/Kiillotuslaikka 150mm vaahto oranssi kenno 2/Pakk ) laikan kera riippuen onko pinta kuinka huono. Tämä operaatio tarvitsee tehdä 3-5 vuoden välein.
      Edellinen siis ei ole vahaa sisältävä. Päälle sitten suojaava vaha. Kokeilin viimeksi saman valmistajan nestemäistä vahaa joka ei oikein kestänyt vesirajassa.

      Toki vahallakin voi saada kiiltoa mutta se on enemmän hetkellistä. Vaha täyttää epätasaisuudet ja kiiltoa on sen aikaa kuin vahaa on naarmuihin yms täytteenä. Kiiltohan tulee tasaisesta pinnasta jossa ei ole naarmuja tms jotka kiillon vie. Loopilla helppo tämä asia todentaa.

      Toki hiovilla aineilla lähtee gelgoat pintaa jonkun verran mutta määrä on niin pieni että sillä ei käytännössä ole kyllä merkitystä. Jos gelgoatin kiillottaa puhki, voi sitä maalata lisää helposti.

    • Kurveehilli

      tänään tein seuraavasti: syksyllä pestyn pinnan, pesin uudelleen yleispesuainetta sumuttamalla ja sitten veden kanssa pyyhintä. Tämän jälkeen Autoglymin punaista sienellä reilusti ja tasaisesti levittäen, siis ei yhtään hankausta, vaan ainoastaan vahan pintaan saattaminen. Sitten villalaikalla ja pienillä (n. 1800 kier.) hieronta / puhdistus. Sitten. n tunnin kuivumisaika, ja karkeahkolla mikrokuituliinalla pyyhkiminen. Tämän jälkeen vielä sumutinpullolla vettä ja hienolla mikrokuituliinalla pyyhintä, jolloin pinnan sähköisyys häviää ja lopputulos mielestäni erinomainen. Ajettilin vielä laittaa Autoglymin kultaisen, sienellä levittämällä, ja joko koneella, tai käsin kiillottaen. Mielestäni näin toimien , valmiiksi hyväkuntoisesta valkoisesta pinnasta tulee hyvä ja kestää koko kauden. Huom. mikrokuituliinoja, laikkoja yms. pitää varata reilusti, jotta on aina pudasta vaihtaa, nimittäin likaa kyllä irtoaa.

    • kustisvensken

      Hinkka Pojken Hinkka !

      • MikäHelvettiTätä

        häirikköä vaivaa !


    • suurinpiirt

      Kylkien vahaus alkaa Aina kannen ja kylkien pesulla sitten yllä kuvatuin toiminpitein noin suurinpiirtein.

    • Gl37

      Olen siirtynyt Hempelistä, Autoglymistä ja muista StarBriten tuotteisiin, kotka mielestäni parhaita. Pesen ensin kannen ja kyljet yleispesuaineella. Sen jälkeen sitloodan nokiraitojen poistoaineella. Sitten StarBriten karhean kannen pesuaineella kannen. Sen jälkeen käsittelen kyljet ja kannen sileät osat Starbrite korkealaatuisella venekiillokkeella. Kyljet levitän froteelaikalla epäkeskokoneella ja kiillotan lampaanvilla laikalla. Kannen ja sitloodan levitän ja kiillotan käsipelillä.

      Tiikkilistat hion kevyesti ja käsittelen Starbrite tiikkiökjyllä.

      Kaikki kumilistat käsittelen silikonilla ja kevyesti öljyän ja puhdistan laakerit sekä vanttiruuvit.

      • tfajyfj

        Serkkuni möi nämä staribritet minulle ja olen itse pikkuserkku.

        Lampaanvilla on raju laikka peruskiillotukseen. Kitkaa ja lämpöä syntyy helposti liikaa. Voit saada kellertävän gelcoatin vaivojesi palkaksi.


      • Gl37
        tfajyfj kirjoitti:

        Serkkuni möi nämä staribritet minulle ja olen itse pikkuserkku.

        Lampaanvilla on raju laikka peruskiillotukseen. Kitkaa ja lämpöä syntyy helposti liikaa. Voit saada kellertävän gelcoatin vaivojesi palkaksi.

        Oikeassa olet. Täytyy antaa koneen kevyesti "kellua" jatkuvassa liikkeessä.


      • 36ft
        tfajyfj kirjoitti:

        Serkkuni möi nämä staribritet minulle ja olen itse pikkuserkku.

        Lampaanvilla on raju laikka peruskiillotukseen. Kitkaa ja lämpöä syntyy helposti liikaa. Voit saada kellertävän gelcoatin vaivojesi palkaksi.

        Ei kuivalla laikalla kiilloteta.


    • Hiomaheikki

      Ekaks kevyesti vettä sumupullolla, sit vasta punaista autoglymii pienillä kierroksilla..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2824
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      526
      2671
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1855
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1787
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1733
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1679
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1282
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1116
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      58
      1099
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1092
    Aihe