Hyödytöntä ja terveydelle vaarallista

arvokkaastairvokasta

Miksi edelleen alokkaita koulutetaan kuin eläimiä? Tuvassa istuttava kädet polvilla katse niska jäykkänä katonrajassa. Siitä hyppyytetään ylös ja takaisin istumaan. Jos jollakin pokka pettää moisessa sirkustelussa, tulee lisää .... Toki tinkimätön kuri täytyy olla, mutta puolustusvoimien arvostus laskee alokkaan silmissä, kun joutuu tekemään typeriä asioita ihan vaan siksi, kun joku haluaa käyttää käskyvaltaansa. Fiksu ihminen alkaa miettiä, että on toki mielekkäämpääkin tekemistä kuin suorittaa varusmiespalvelus.

Miksi pitää pukeutua liian vähiin vaatteisiin ja joutua sairastelukierteeseen? Määrätään mitkä ja monetko hanskat, pakkaslukeman pitää olla vähintään 25 että saa laittaa hatun läpät korville, lenkkareilla mentävä 29 asteen pakkasessa syömään niin kauan kun on ollut lääkärintarkastus jne. Eikö varusmiehiä pitäisi opettaa pitämään itsestään huolta? Ei sotaakaan voitettaisi sairailla taistelijoilla. Oppikin menisi paremmin päähän, jos saisi olla terve ja voisi osallistua täysipainoisesti liikunta- ja taisteluharjoituksiin. Voisi nyt puolustusvoimat kunnioittaa varusmiehiä ja näyttää kaikille, että varusmiehistä pidetään hyvää huolta varusteista lähtien. Jotenkin tulee mieleen, että kouluttajat eivät ole ajan tasalla tehtävissään. Aivan kuin kaupunkilaisherra yrittäisi tehdä pellolla töitä lakeerikengissä ja tummassa puvussa tai maalaispoika rönttäisi kaupungin konttorissa työhaalareissa ja kumppareissa.

Kuinkahan moni saa pitkäaikaisen tai elämänmittaisen vamman ihan noista tyhmistä asioista asepalveluaikanaan?

Tänään oli valatilaisuus Varkaudessa. Sääliksi kävi sotilaita. Tuuli oli hyytävä, vaikka pakkasta oli alle kymmenen astetta. Sotilailla päällä vuoriton lumipuku, alla vuoriton loma-asu, sen alla neulepaita ja poolo. Kuka hullu luulee, että tuolla varustuksella voi keskittyä itse hienoon asiaan, kun mielessä takoo, miten selviän, kuume vain pahenee, olo on voimaton ja mielipahaa siitä, että taas vkl loma menee sängynpohjalla vilustumisen vuoksi. Moni varusmies näkyi heiluvan ja huojuvan ja sieltä kuului melkoinen yskimisen kuoro. Yksi nuori vietiin ensiapuun, kun ei jaksanut enää jaloillaan. Tsemppiä hänelle! Yleisöstä moni ilmaisi myötätuntonsa hänelle.

Varusmiesajan rääkki ei karaise tositoimiin. Jos sota tulisi joskus, ei karaiseva vaikutus olisi enää tallella. Olisi vain ikävä muisto idioottimaisesta järjestelmästä.

10

54

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mietinvaan

      Itse pidin inttiajasta, mutta tuo pukeutuminen oli kyllä älytöntä. Tuossa kannattaisi kyllä sen verran käyttää omaa järkeä, että ostaa itselle lomilla lämpimän aluskerraston, ja välikerraston ja kunnon sukat, sekä hanskat. Sinne inttivaatteiden allehan saa laittaa vaikka kuinka paljon vaatetta.

      Leireillä lumipuvun alla voi olla vaikka mitä tahansa. Sillä tavalla minä selvisin talvileireistä. Ei niillä intin hanskoilla ja aluskerrastoilla pärjää kovissa pakkasissa,

      • TJ059

        Inttivaatteet olivat paljon paremmat, kuin useimpien omat vaatteet. Nimimerkki, TJ 0


    • ohionthankgod

      no miksei nämä hessut laita enemmän vaatetta päälle? ei kukaan kiellä laittamasta vaikka viittä omaa fleecekerrastoa tai intin villapaitaa päälle, kunhan päällinen varustus on kaikilla sama. kyllä me ainakin saatiin talvella leireillä käyttää mitä hanskoja kukin halus, kuhan nyt ei pinkit ole.

      mitä nyt toki välillä on noita valatilaisuuksia, jossa on esim. pakko olla nahkahanskat tai jtn, tai tää lenkkarikeissi. vrm siel halutaan opettaa mortteja pukeutumaan ilman että mamma sanoo tuleeko kalsarit jalkaa vai ei.

    • TJnolla

      Omat alusvaatteet kannattaa ottaa ja talveksi lämpökerrastot, joita voi käyttää kun tarvis on. Intin vaatteet tietysti on pesty, joten poikamiehelle se oli hyvä vaihtoehto, kunnes alkoi tulla tarpeeksi vapaita, että pääsi vaihtamaan säännöllisesti puhtaat omat vaatteet kotoa. Intin villasukat olivat kyllä hyviä, mutta olisivat voineet olla pidemmät!

    • sellaistaseon

      Minusta käsittämättömin juttu pukeutumiseen liittyen oli se, että arktisissa olosuhteissa koulutettava armeija ei kykene jakamaan koulutettaville kunnollisia hanskoja. Joku älypää keksi päällystää nimittäin hansikkaat nahkalla/keinonahalla/kumilla, mikä varmistaa, että hanskojen materiaali kylmenee hetkessä ja vähänkin kastuessaan päästää kaiken läpi ja pysyy hyvin märkänä. Ns. pikkumustat varmasti näyttävät hienolta paraatissa, mutta käyttömukavuus ja käytännöllisyys on nolla.

      Sitten taas ne talvivarusteina jaettavat tumput ovat niin onnettomasti suunniteltu, että ne kädessä ei pysty tekemään yhtään mitään. Materiaalia vaivaa myös samankaltainen ongelma, vaikka hieman lämpimämmät ovatkin. Kosteudensieto on nimittäin tosi huono ja kastuessaan materiaali todella pysyy märkänä.

      Kotoa kannattaa tuoda ainakin oman kokemukseni perusteella

      -2 paria omia hanskoja. Hyviä hanskoja saa partioaitasta, urheilukaupoista tai vaikkapa varustelekasta.
      -Alushousuja (ihan vaan oman mukavuuden takia, että voi päivittäin vaihtaa uudet kalsarit)
      -Pitkä alusvaatekerrasto, joka on suunniteltu urheiluun.
      -Välikerrasto
      -Sukkia (mustia)
      -Kaulaliina

    • arvokkaastairvokasta

      Valapäivän hytisyn saldona varmana tietona ainakin kolme keuhkokuumetapausta. Kaksi samasta tuvasta, jossa 8 varusmiestä. Aika kova prosentti, miten lie muissa tuvissa. Valalla Varkaudessa oli n. 250 nuorta miestä.

    • simputustahoitovirhe

      Sitten vielä, kun lomille lähdetään talvella, niin kesäpusakassa.

      Vain sen takia, että usealla on talvitakki niin likainen, että ei saa sitä käyttää.Täytyy olla yhdenmukainen vaatetus,.
      Junalla kun matkustaa, niiden aikataulut on mitä on, asemalla sitten värjöttelet 1/2 tuntia tuulessa ja tuiskussa.
      Asemat ovat pienillä asemilla suljettuna( pois käytöstä) Ei muuta kuin taas flunsassa ja sairaspäivät tikittää, niitä kun ei ole kuin 20pv käytössä.
      Sitten olet auttamattomasti sairastellut liikaa ja laitetaan ulos, seuraavana vuonna kutsu käy uudelleen.

      Simputusta ei sananmukaisesti käytetä, mutta kun näin tapahtuu: Kerrotaankin että se oli tiedonkulunkatkos : )mutta, siitäkin rangaistaa alokkaita.

      Ulkopalveluskiellolla ei ole mitään merkitystä, silloinkin tullaan hakemaan lumitöihin tms... kysyttäessä vastaus on vain: Tämä on käsky.

      Olisikin kysymys?? Kellä on vastuu, kun/jos armeija aikana, armeijassa saa terveydellisen sairauden josta aiheutuu vakava sairaus loppueläksi.

      Niin täytyyhän näiden myöskin kantaa vastuunsa,(hoitovirheistään) jos/kun aiheuttavat toiminnallaan terveydellistä haittaa.

    • Tervetuloajamenoa

      Hyödytöntä ja terveydelle vaarallista on kännyköiden alituinen käsittely niskat kyyryssä sekä tietokoneen tuijottaminen tuntitolkulla. Armeijassa saat mukavaa liikuntaa ja uusia tovereita.

    • EdesUnissa

      Tuolla alokkaiden "eläimenä kohtelulla" on tarkoituksensa, eikä se lopu alokasaikaan.
      Käskyjä on tarkoitus oppia noudattamaan silloinkin kun olet ollut syömättä ja ilman unta muutaman vuorokauden. Samoiten me kaikki pelkäämme kun istumme poterossa ja tykistö ampuu päälle.
      Pelko, nälkä ja väsymys aiheuttavat käskyjen kyseenalaistamista. Siksi armeijassa pitää harjoitella myös hiukan omituisten käskyjen välitöntä noudattamista. Se ajatus
      pitää saada selkärankaan, koska kaikki ulkoiset tekijät heikentävät sitä taistelussa.
      Ei sokea käskyjen tottelu muodostu vaaraksi, koska yleensä esimiehesi tietää mitä tekee ja toisaalta vaaralliset poikkeavat käskyt eroavat joukosta.

    • pakkokäännytysislamiin

      Se mamumäärä mikä suomessa nyt on, ja mitä ongelmia on seurannut... Voisi kuvitella että vihulainen on päästetty suomeen ihan ilmaiseksi. Mutta jos tulevat armeijan voimin, niin sitten kyllä tapellaan...? Eli hiljainen tulo maahan, ja siitä aloitetaan?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      25
      1451
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1291
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1255
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1195
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1184
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1083
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1064
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1063
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1042
    Aihe