Sähköalan uusimmat innovaatiot

uusinta.uutta

Viime sähkömessuilla Jyväskylässä ABB esitteli uuden DCL-valaisinpistorasiastandardin, joka tulee korvaamaan nykyisen valaisinpistorasian vuoteen 2019 mennessä. Kaikki eivät ole sille vieläkään lämmenneet ja taitaa vanhoja vieläkin enimmäkseen mennä. Wago esitteli viime messuilla linkku-Wagosta läpinäkyvän ja n. puolet ohuemman mallin, ja se taitaa olla jo yleisesti saatavilla ja käytössäkin.

Tänä vuonna ainut innovaatio kalustemaailmassa taisi olla Enston Intro-sarjaan kuuluva neliskanttinen uppopistorasia, jossa molemmat pistorasiat ovat suorassa, eivätkä siis 45 asteen kulmassa, kuten Schneiderin Uusi vakio ja Artic -sarjassa on olleet sekä myös Enston Intro-sarjassa aiemmin. ABB:llä ei ole neliskanttista edes koskaan ollut. Enston uutuudessa ne ovat siis limittäin, jolloin molempiin pistorasioihin mahtuu kulmapistotulppa siten, että molemmista johdot lähtevät suoraan alaspäin, eikä kumpikaan minkäänlaisessa kulmassa mihinkään suuntaan.

http://www.ensto.com/fi/uutishuone/uutiset/tuoteuutiset/101/0/kurkista_tulevaisuuteen_sahko_tele_valo_av_-messuilla

Erikoisen yksinkertainen innovaatio, jota kukaan valmistaja ei ole vielä aikaisemmin tajunnut. Uusi Vakio -sarja, jossa nuo neliskanttisen kalusteen muotoisen vinopistorasiat alunperin olivat, on kuitenkin jo yli parikymmentä vuotta vanha. No, eipä itselläkään ollut koskaan käynyt mielessä, että miksi ihmeessä ne pitää 45 asteen kulmassa olla :)

13

180

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihanjeeson

      Oletkohan entinen ABB ja nykyinen Enstomies???

      DCL on käsittääkseni uusi EU:n standardi ja paska Suomessa, koska on upotettava valaisinpistorasia, mikä ei sovi meidän maahan, kun harrastamme jakoa siellä katossa... muuten jees. Paitsi että sitä ei saa sovitettua meidän vanhentuneeseen asuntokantaan mitenkään, eli meillä tulee olemaan vähintään 3 erilaista standardia, nyt jo nämä kaksi olemassaolevaa pistää maallikon kattovaloasennuksen kimurantiksi, sitten lisätään uusi tsydeemi, mikä muka helpottaa.........

      Notta kieltämättä kyllä vierekkäin "alaspäin" osoittavat pistorasiat ovat tervetullut lisä asennuskategoriaan, varsinkin jos hinta on normipistorasian luokkaa, mutta isoin osin tämäkin "ongelma"koskee meitin maatamme ja pykäliä mitä haluamme kansallisesti tehdä...

      Mutta oikeast!!!!???

      Jokunen euro pistetty suunnitteluun, mutta tässä sinulle jäänyt käteen kahdesta viimevuoden messuista?

      Ainakin olet aikaasi edellä?

      • uusinta.uutta

        "DCL on käsittääkseni uusi EU:n standardi ja paska Suomessa, koska on upotettava valaisinpistorasia, mikä ei sovi meidän maahan, kun harrastamme jakoa siellä katossa... muuten jees. "

        Kyllä, se on uusi EU:n laajuinen standardi. Ja sopii myös Suomeen aivan hyvin, juuri siksi, koska valaisinpistorasiakansien kohdalla on usein jakorasia. Jakorasian päällehän tuo uppomalli on asennettava. Pintamalli on kyllä melkoinen mokkula.

        DCL-valaisinpistorasiakannen mukana toimitetaan myös aina siihen kuuluva pistotulppa.

        Eikä sitä tarvitse "vanhentuneeseen asuntokantaan" mitenkään sovittaa, kyllä ne vanhat systeemit saa olla käytössä niin pitkään kuin kestävät. Ja tuskin tuo nykyinenkään standardi tulee markkinoilta kokonaan katoamaan, eiköhän sillä saa vanhaa korjata. Kuten vielä nykyäänkin on saatavilla 0-luokan pistorasioita vanhan korjausta varten, vaikkei uudiskohteisiin olekaan saanut enää aikoihin asentaa, niin saman lailla todennäköisesti nykyinen valaisinpistorasiakansikin säilynee markkinoilla saneerauksia varten.


      • PiikkasinPoikki

        Sitä DClää sitten upottamaan ontelolaattaan...


      • zähkäri

        "koska valaisinpistorasiakansien kohdalla on usein jakorasia."
        Huonoksi sen tekee nimenomaan se _jako_rasia, meillä kun rasiasta on usein käytössä kaikki kahdeksan johtolähtöä, niin rasia on niin täynnä johdinta ja liittimiä, että jopa nykyisen AKK13J kannen mahduttaminen on pienoinen ongelma.
        Ilmeisesti uuden kannen kanssa on toimittava niin että laitetaan tuplarasiat, yksi koukkukantta varten ja toinen varsinaiseksi jakorasiaksi.


      • sähky

        Eipä tuo jakorasian koko ole ollut ongelma, ei edes vapaa-ajan harrastuksissa.
        Kattorasian jäädessä ahtaaksi, siihen voipi ruuvailla sopivasti korotusta ja kas, tila lisääntyi. 50 mm kun laittaa lisää tilaa niin kyllä mahtuu DCL:kin ja melkoinen tuhjo johtimia.


    • BauHerr

      No vihdoinkin tästäkin asiasta käydään älyllistä keskustelua.

      • löytyihän-niitä

        No löysihän se rakennusalalta niin LVI-, kuin sähkö- ja rakennusteknisistä töistäkin lähes kaiken mahdollisen vankan kokemuksen ja tietotaidon omaava BauHerrkin kaltaisiaan jääriä, jotka eivät osaa DCL-valaisinpistorasiaa asentaa :D Selittäkää nyt ihan oikeasti, mikä ongelma teillä on asentaa DCL ontelolaattaan? Teillä on vielä muutama vuosi aikaa opetella, jos ei siinä kerkeä, niin alan vaihto tai teillä lähinnä eläköityminen edesssä. Tosin eläkkeelle jäänti taitaa teillä tulla jo luonnostaan ennen kuin noita on ihan pakko alkaa asentamaan.

        Käytiinhän tämä läpi jo aiemmin, että kyllä niiden asennus onnistuu, kun vähän perehtyy. Sähköala on kehittyvä ala, ja se vaatii asentajaltakin jatkuvaa perehtymistä uudistuksiin. Jäärien on vaihdettava alaa tai jäätävä eläkkeelle, jos ei kehityksen ja muuttuvien standardien seuraaminen onnistu.


      • zähkäri

        Niin tai näin, mutta jotain tarvisee säätää kun DCL-kansi vie jakorasian sisätilavuudesta leijonan osan.


      • BauHerr

        Zähkäri kirjoittaa asiaa.

        Minä ole kyllä ollut kirjoittamassa standardejakin, mikä ihan vaan tiedoksi nimimerkille "löytyihän-niitä", jolle ajattelin delegoida C.V.:ni ylläpidon.

        Standardointi on businesta siinä kuin mikä muukin puuhastelu. Kun ajatus katkeaa, jatketaan uusilla standardeilla. Fyrkkaa tulee uusista standardeista ja kokousmatkailu on kivaa.

        Tuon kyseisen standardin hinta on EU-alueella melko huvittava. Englanniksi sen saa 220 punnalla ja saksaksi 98 eurolla. Jos halua kahtena osana suoraan IEC:ltä, niin hinta on 2 kertaa 45 Sveitsin frangia. Turhake on kallis muuten paitsi, että ranskankielisen version saa kyllä ilmaiseksi, jos osaa.

        Ensin perustetaan organisaatio, joka sitten keksii duunia oli tarvetta tai ei.

        Esimerkki toisesta turhasta sähköalan standardista: sähköpiirustusten uudet merkit.

        Onko joku bongannut yhtään oikeaa sähkökuvaa (ei harjoitustyötä) uusilla merkeillä?

        Ainakin minun softani tukee vain vanhoja merkkejä.


      • säkärri

        Ei se hullumpi käytäntö olisikaan, jos varsinaiset jakorasiat pidettäisiin erillään, ja koukkukansien rasioissa ketjutettaisiin vain johtoa toisille liitäntärasioille.


      • löytyihän-niitä
        zähkäri kirjoitti:

        Niin tai näin, mutta jotain tarvisee säätää kun DCL-kansi vie jakorasian sisätilavuudesta leijonan osan.

        Niin eikö jäärät tiedä, ettei ABB suinkaan ole DCL-valaisinpistorasioiden ainoa valmistaja. Eikö onnistu jääriltä edes Enston DCL:n asennus ontelolaattaan?http://products.ensto.com/catalog/23322/product/41895/ACK3_FIN1.html


      • zähkäri
        löytyihän-niitä kirjoitti:

        Niin eikö jäärät tiedä, ettei ABB suinkaan ole DCL-valaisinpistorasioiden ainoa valmistaja. Eikö onnistu jääriltä edes Enston DCL:n asennus ontelolaattaan?http://products.ensto.com/catalog/23322/product/41895/ACK3_FIN1.html

        Ensto on näköjään kuunnellut kentän ääntä, asentamisessa ei tuon kanssa liene suurempaa ongelmaa. Pahoin tosin pelkään että kattopintaan tukeutuvien valaisinten kanssa tulee mahtumisongelmia.


      • kjgkyugky
        löytyihän-niitä kirjoitti:

        Niin eikö jäärät tiedä, ettei ABB suinkaan ole DCL-valaisinpistorasioiden ainoa valmistaja. Eikö onnistu jääriltä edes Enston DCL:n asennus ontelolaattaan?http://products.ensto.com/catalog/23322/product/41895/ACK3_FIN1.html

        Tekee noita norskitkin
        http://sahkonumerot.fi/1151154/


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1066
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1017
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      581
      1008
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      910
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe