Leski vähättelee kuolinpesän arvoa

Pienipoikamiettii

Äitini kuoli noin puolitoista vuotta sitten. Oli keskinäinen hallintaoikeustestamentti ja isäni jäi toki asumaan yhteiseen asuntoonsa. Avioehtoa ei ollut ja perunkirjoituksessa kävi ilmi että varallisuutta on reilusti. Valtakirjoilla isäni myi mm.veneen jne. Mihin rahat menivät, en tiedä. Perunkirjoitustilaisuudessa minua painostettiin olemaan moittimatta testamenttia sitä näkemättä, lopulta sain sen nähdä ja laitoin rastin ruutuun. Nyt isäni on vaihtanut jo asunnon pienempään eikä minulla ole sen kanssa osaa eikä arpaa. Nyt hän on kuitenkin myynyt myös kesäasunnon jonka arvo on melko suuri näin parikymppisen opiskelijan näkökulmasta. Leski haluaa pitää kuolinpesän varallisuuden jakamattomana. Rintaperillisiä on siis yhteensä kaksi. Mietin vain, miksi leski ei halua jakaa kesäasunnosta saatua rahaa? Kun eihän hän voi ainakaan siihen äitini osuuteen koskea kun on vain hallintaoikeus? Mitä hyötyä voi olla että istuu rahavuoren päällä? Leski myös jatkuvasti jaksaa muistuttaa, kuinka vähän varallisuutta äidilläni oli. Olenhan minä perunkirjan nähnyt ja tiedän että rahaa oli ja paljon. Hän esimerkiksi sanoi kesäasunnon myynnistä, että eihän siitä kulujen jälkeen paljoa jää, viittasi ilmeisesti siihen, että älkää vain mitään rahoja kärkkykö. Meillä lapsilla olisi kyllä tarvetta rahalle.

11

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • //Leski haluaa pitää kuolinpesän varallisuuden jakamattomana. Leski myös jatkuvasti jaksaa muistuttaa, kuinka vähän varallisuutta äidilläni oli.//

      Isä siten oli varakkaampi kuin äiti. Lieneekö isä vedonnut lesken oikeuteen olla omaisuuden osituksessa luovuttamatta omaisuuttaan tasinkona puolison perillisille? Perukirjassa tästä pitäisi olla maininta, jos isä on vedonnut. Jos isä osituksessa lesken tasinkoprivilegiin vetoaa, kuolinpesän omaisuus käsittää vain äidiltä jääneen omaisuuden.

      //Oli keskinäinen hallintaoikeustestamentti ja isäni jäi toki asumaan yhteiseen asuntoonsa.//

      Leskellä on jo lain mukaan oikeus hallita yhteistä asuntoa (jollei hän omista muuta kodikseen sopivaa asuntoa). Hallintatestamentin mukaan, jonka ilmeisesti olette hyväksyneet, hän saa hallita myös kuolinpesän (= vainajan) muuta omaisuutta. Te perilliset kuitenkin jakamattoman kuolinpesän osakkaina tuon omaisuuden omistatte. Perinnöstä lienette maksaneet jo perintöveronkin (jos perinnöt per. saaja olivat vähintään 20.000 euroa).

      Jos olisitte aikanaan vaatineet lakiosan äidin perinnöstä, olisitte sen myös hallintaanne saaneet siltä osin kuin lakiosat olisi voitu maksaa vaikka rahassa.

      //Valtakirjoilla isäni myi mm.veneen jne.//

      Leski saa valtakirjoitta myydä tai lahjoittaa omaa omaisuuttaan, pl. yhteinen asunto, minkä myymiseen hän ennen ositusta on tarvinnut kuolinpesän osakkaiden suostumuksen. Jos asunto oli molempien vanhempien nimissä, isä on sen myymiseen tarvinnut teidän valtakirjanne. Jos näin on, uusi asunto olisi tullut ostaa isän ja kuolinpesän nimiin. Jos kesäasunto oli isän, hän ei sen myymiseen ole valtakirjoja tarvinnut. Jos taas isä valtuuttamanne on myynyt kuolinpesän omaisuutta, hän on toki velvollinen teille selvittämään myynnin ja kauppahinnan käyttämisen.

      //Mietin vain, miksi leski ei halua jakaa kesäasunnosta saatua rahaa? Kun eihän hän voi ainakaan siihen äitini osuuteen koskea kun on vain hallintaoikeus?//

      Hän ei saa kuluttaa pääomaa, mutta hän voi nauttia pääoman tuoton eli koron.

      Isän kanssa on hyvä säilyttää välit, muussa tapauksessa on riski, että hän testamenttaa omaisuuttaan muille tahoille.

    • vähänveroja

      no verotuksen takia tietysti pitää vähätellä arvoa jonka mukaan menee perintövero.

    • Pienipoikamiettii

      Tulipas epäselvästi teksti minulta. Siis tarkoitin että leski siinä mielessä "vähättelee" että mielestäni korostaa omaa huonoa taloudellista tilannettaan. Kyllä hänelläkin todellisuudessa rahaa on, mutta äidilläni oli enemmän omaisuutta perunkirjoituksen mukaan. Siinä luki että leski ei vaadi tasinkoa.

      • kuhanuteliaatkysyvät

        Eikö hän olekaan isäsi vaan isäpuolesi?


    • Pienipoikamiettii

      On biologinen isäni.

    • Pienipoikamiettii

      Sen verran piti vielä lisätä tähän, että leskellä on ollut uusi kumppani jo pitkään. Oli katsottuna valmiiksi ennen puolisonsa kuolemaa. Olen aikanaan luvannut olla vaatimatta lakiosaani ja nythän se olisi joka tapuksessa myöhäistä. En varmaan voi myöskään vaatia perinnönjakoa, sillä hallintaoikeus. Uskon että leski on siinä luulossa että kaikki rahavarat ovat yksin hänen. Hän salailee kuolinpesän tilillä olevaa summaa visusti. Varmaankin siirtänyt omaan ja kaverinsa käyttöön. Myydyn omaisuuden arvo yhteensä noin 150k. Puolet siitä pitäisi käsittääkseni olla minun ja sisarukseni. Tietääkseni niitä ei ole sijoitettu mitenkään jolloinhan leski saisi rahasta jopa hyötyä tuoton muodossa. Hitto että on paskamainen tilanne.

    • Lellu_567

      Minusta sinun kannattaa napakasti selvittää oman perintönne tilanne ja ottaa leskeltä valtakirja pois kuolinpesän tililtä, jos varat on sijoitettu sinne. Hän voi ainoastaan käyttää perimääsi osuuttaa ainostaan korkojen/tuoton verran. Ne varat kannattaa selvittää ja sijoittaa niin, että leski ei pääse niitä käyttämään.

      Jos olet opiskelija, saisitko apua oikeusaputoimistosta ? Kuolinpesän osakkaana saat myös pankista itsellesi kuolinpesän tilin tiliotteen.

      Olipa harmi, että et vaatinut lakiosaa, olisit heti saanut käyttöösi puolet perinnöstäsi.

      Leski pitää varoja 'ominaan'.

    • Selvä_meininki

      Törmäsin vastaavanalaiseen ongelmaan.
      Leski pimitti tietoa pesästä ja hänelläkin oli hallintaoikeus tosin testamentilla saatu.
      Tässäkin tapauksessa leski myi pesän omaisuutta sen minkä kerkesi ja käytti itse rahat.
      Myös rahavaroihin iski kyntensä mutta saatiin estettyä hävittäminen.
      Leskellä oli sellainen hullu käsitys että hallintaoikeus (käyttöoikeus) oikeuttaa käyttämään rahat kuin omansa = saa tuhlata.
      Kaikkihan tietävät ettei asia ole näin, haltija saa rahavaroista vain ja ainoastaan tuoton.

      Aloittajan kannattaisi nyt vaatia jako jolloin selviää viimeistään mitä omaisuuseriä on hukassa.

    • Pienipoika

      Lakiosasta on aikoinaan luovuttu. Ikävä kyllä tehtävissä ei taida olla mitään. Lesken kanssa kissa nostettu pöydälle ja kommentti oli lyhyt ja ytimekäs "penniäkään ette tule näkemään". Näin meillä.

      • Tiedän

        Uhkaa häntä käräjäoikeuden jakajalla eiköhän se siitä selvene.


      • Kyseessä_on_rikos

        Jos haltija hävittää pesän varoja niin kyseessä on rikos.
        Rikos nimike tarkentuu tutkimuksissa.
        Perukirjan mukaiset omaisuudet tulee pesästä löytyä ja jos ei löydy niin käväiseppä poliisin puheilla.
        Tiedän että kuulet väitteitä että minunhan nämä kaikki on ja että te ette ole tehneet mitään omaisuuden eteen, jne.
        Myös pesänjakajan hakeminen on perusteltua jos pesästä häviää omaisuutta.
        Pesänjakaja tekee sitten osituksen ja ehkä jaonkin (tosin se jää paperille).
        Pesänjakajan kulut menevät tällaisessa tapauksessa puoliksi pesän ja lesken välillä.
        Pesänjakaja voi pyös hommata varallisuutta takaisin pesään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      1005
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      997
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      900
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      754
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe