Bentsodiatsepiineja ei pidä kauhistella

Iääkäri

Arvostetut psykiatrit Carl Salzman ja Richard Shader ilmaisivat äskettäin huolensa bentsodiatsepiinien käyttöön kohdistuvasta kohtuuttomasta paheksunnasta. Sama kauhistelu uhkaa myös Suomessa ahdistuneisuudesta ja unettomuudesta kärsivien potilaiden asiallista hoitoa. Useat psykiatrit ovat kertoneet potilas­tilanteista; lääkäri on lopettanut potilaan vuosikausia käyttämän ja hyvin toimineen bentsodiatsepiinilääkityksen ilman minkäänlaista ­annostitrausta.

Bentsodiatsepiineihin kohdistuva kauhu on joskus saanut lähes absurdeja piirteitä. Täysin muistamattoman Alzheimer-potilaan rauhoittava bentsodiatsepiini lopetetaan, koska lääke heikentää muistitoimintoja. Hyvin toiminut bentsodiatsepiini korvataan kahden eri masennuslääkkeen ja yhden psykoosilääkkeen suuri­annoksisella yhdistelmällä. Äitinsä hautajaisia jännittävälle tyttärelle ei kirjoiteta kymmentäkään tablettia tematsepaamia, koska se on niin ”koukuttava”.

Tämä olisi ymmärrettävää, jos perusteena olisivat tosiasiat. Huomattava osa peloista on kuitenkin joko vääristyneitä tai karkeasti ylimitoitettuja.

Käsitteet on sekoitettu

Keskusteltaessa bentsodiatsepiinien aiheuttamasta lääkeriippuvuudesta sekoitetaan lääkkeen käytön aiheuttama fysiologinen riippuvuus, psyykkinen addiktio ja päihteellinen käyttö. Valtaosin bentsodiatsepiinien käyttöön liittyvä lääkeriippuvuus on luonteeltaan vain ohimenevinä lopetusoireina ilmenevää ­fysiologista riippuvuutta, joka on tavallista myös useimpien masennuslääkkeiden kohdalla.

Vaikka bentsodiatsepiinien, nukahduslääkkeiden ja myös pregabaliinin käyttöön voi masennus- ja psykoosilääkkeistä poiketen kehittyä joko psyykkinen tai päihteellinen addiktio, ­ongelma koskee vain vähemmistöä kaikista potilaista. Vastoin yleistä kuvitelmaa useimmille potilaille vaikutus ei ole lainkaan päihdyttävä. Päihderiippuvaisetkin käyttävät bentsodia­tsepiinejä valtaosin päihteiden korvikkeina tai vahvistajina, päihteiden vierotusoireiden hoitamiseksi tai lievittääkseen ahdistuneisuuttaan. Monen lääkärin kuvitelma vähäisenkin bentsodiatsepiinien käytön voimakkaasta ”koukuttavuudesta” ei yksinkertaisesti ole totta.

Tiiviissä hoitosuhteessa bentsodiatsepiinien käyttö voi joskus myös olla opiaattikorvaushoidon tapaan pienin paha autettaessa vaikeasti ­alkoholisoituneita potilaita. ”Bentsoja” katukauppaan ja suonensisäiseen päihdekäyttöön metsästävät pikkurikolliset paljastuvat kyllä nopeasti aidossa hoitosuhteessa.

Bentsodiatsepiinien anksiolyyttiseen vaikutukseen ei sedatiivisuuden tapaan myöskään pitkäaikaisessa käytössäkään kehity olennaista toleranssia. Annoksen olennainen kas­vaminen on yleensä merkki joko psyykkisen ­addiktion kehittymisestä tai päihteellisestä käytöstä.

Haittoja korostetaan yksipuolisesti

Asenteellisten syiden takia myös haittavaikutuksia korostetaan. Bentsodiatsepiinit heikentävät jossain määrin muistia, mutta niin tekevät monet masennus- ja psykoosilääkkeetkin. Lieväasteinen muistin heikentyminen voi potilaan näkökulmasta myös olla pienempi paha kuin jatkuva ahdistuneisuus.

Bentsodiatsepiinit lisäävät etenkin iäkkäiden potilaiden kaatumisriskiä, mutta niin tekevät myös mm. masennus- ja psykoosilääkkeet. Hyvästä siedettävyydestään huolimatta bentsodiatsepiinit kuitenkin helposti korvataan kalliimmilla masennus- tai psykoosilääkkeillä, joilla kuitenkin on useammin joko kiusallisia tai myös vaarallisia haittavaikutuksia.

Sama asenteellisuus ilmenee myös tavassa, jolla tutkimuksissa havaittu assosiaatio bentsodiatsepiinien käyttöön liittyvistä haitoista tulkitaan pohtimatta syy-seuraussuhteeksi. Joissakin tutkimuksissa todettu yhteys myöhemmin kehittyvään dementiaan voi vähintään yhtä hyvin selittyä dementian riskiä lisäävällä ahdistuneisuudella tai dementian esioireilla.

Kielteisen asenteen taustalla on varmasti useita tekijöitä. Uusia ja kalliimpia lääkkeitä on markkinoitu myöhemmin vääräksi osoittautuneilla väitteillä, että ne eivät aiheuta riippuvuutta. Toinen syy on pitkäaikaisten hoitosuhteiden väheneminen ja hoitavien lääkäreiden jatkuva vaihtuminen. Kolmas syy lienee potilaiden ­ahdistus- ja unettomuusoireiden väheksyminen.

Bentsodiatsepiineihin liittyy kaikkien hoidollisesti tehokkaiden lääkkeiden tavoin ongelmia ja haittavaikutuksia. Ne ovat kuitenkin paras lääke niin tilapäisen ja lyhytaikaisen ahdis­tu­neisuuden hoitoon kuin osalle pitkäaikaisesta ahdistuneisuudesta kärsivistä potilaista. Tämän vuoksi toimipisteiden kyltit ja päätökset rauhoittavien ja unilääkkeiden määräämisen tai uusimisen kiellosta ovat asenteellisuudessaan surullista luettavaa ja kuultavaa.

Matti O. Huttunen
Kirjoittaja on LKT, professori, psykiatrian erikoislääkäri

Perustuu Lääkärilehdessä 3/2016 julkaistuun näkökulmakirjoitukseen.

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/bentsodiatsepiineja-ei-pida-kauhistella/#.Vrea9xiLSt8

40

436

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Youarenumbersix

      Bentsot ovat oikeinkäytettyinä melko vähähaittaisia pillereitä. Vaikka käyttö olisi jatkuvaa se yleensä mahdollistaa pahasti ahdistuneelle työn teon.

      Itse sain suoritettua yliopisto-opintoni loppuun bentsoreseptin avulla. En usko että olisin siihen muuten kyennyt. Olisin tarvinnut bentsoja myös opiskelujeni aikana aikaisemmassakin vaiheessa mutta en uskaltanut käydä pyytämässä koska jo terveyskeskuksen ovessa lukee että "emme määrää rauhoittavia tai unilääkkeitä". Pahimmassa ahdistuksessani aloin kärsiä jo kuuloharhoista jotka poistuivat bentsoilla ja kunnollisilla yöunilla.

      • åpoiuytåpoiuy

        Minkä terveyskeskuksen?


    • koruty

      Minä selvisin vaikeina aikoina Tenoxin ja Opamoxin avulla. Sitten lääkäri päätti lopettaa ne vaikka kärsin vielä ahdistuksesta. Tilalle mielialalääke, Zoloft, ja sitten vähän ajan kuluttua neurolepti Ketipinor vaikkei minulla ollut skitsofreniaa eikä psykooseja.
      Olin tarvinnut bentsoja vain tarvittaessa, päivittäin en niitä käyttänyt. 100 Opamoxia kesti puolisen vuotta. Sitten alkoikin noiden toisten lääkkeiden päivittäinen käyttö. Bentsot olivat halpoja, mutta nämä toiset olivat hirveän kalliita ja ne kuluivat nopeasti säännöllisen käytön takia.
      Bentsojen käytön aikana tunsin olevani normaali oma itseni mitä tunne-elämään tulee ja myös persoonallisuuteni oli ''omani'' mutta Zoloftin ja Ketipinorin käytön aikana tuntui että noilta osin muutuin jotenkin erilaiseksi. Normaalit tuntemukset olivat muuttuneet hirveän laimeiksi tai jopa puuttuivat kokonaan. Nämä vain esimerkkeinä. Pahin juttu oli se, että aika ajoin tunsin jopa synkkyyttä ja itsetuhoisuutta.
      Viime syksyn aikana vieroitin itseni noista lääkkeistä, erityisesti itsetuhoajatuksien takia. Se onkin Zoloftin eräs mahdollinen sivuvaikutus. Ne ajatukset jäivätkin vieroituksen edetessä.
      Ketipinorin käytöstä jäi paha jälkiseuraus, univaikeudet joka jatkuvat vieläkin. Lopetin sen marraskuun alussa ja vaikka nukun edelleen huonosti, ei tulisi mieleenikään aloittaa uudelleen.
      Menin lääkäriin ja kerroin univaikeuksista ja pyysin Tenoxia. Ei pitänyt ollenkaan ajatuksesta.
      Mitä siis minun pitäisi tehdä? Eikö tähän ole mitään apua saatavissa? Jokin tässä ei mene oikein!

      • JärkeäHoitoon

        Etsiä lääkäri joka ymmärtää. Eihän niitä bentsojakaan ole hyvä vuodesta toiseen syödä, mutta ottaen huomioon taustasi niin kyllä minä voisin noiden puheidesi perusteella sinulle Oxaminia kirjoittaa jos olisin lääkäri. On se nyt parempi kuin jatkuvat huonot unet.

        Sitä paitsi en ihan täysin ymmärrä sitä skenaariota mitä lääkäri miettii kieltäytyessään lääkitsemästä ihmisen unettomuutta rauhoittavilla. Hippokrateen vala? Eikö lääkäri ole velvollinen auttamaan potilasta sillä keinolla mikä on vähiten haitallinen? Ketipinori ei ole vähähaittainen unilääke.


      • kolmenteininäiti

        Kokeile nukkua sillä Ketipinorilla. Sitä ei tarvi " alkaa käyttää" , vaa ottaa sillon ko tarvii .


      • nuutiy
        kolmenteininäiti kirjoitti:

        Kokeile nukkua sillä Ketipinorilla. Sitä ei tarvi " alkaa käyttää" , vaa ottaa sillon ko tarvii .

        Ei todellakaan ole hyväksi käyttää ketipinoria vain silloin tällöin, se ei ole nk tarvittaessa-lääke. Elimistölle ei ole hyväksi napata ketiä silloin kun siltä tuntuu. SSRI lääkkeet ja neuroleptit täytyy ottaa säännöllisesti, unilääkkeet ovat tarvittaessa-lääkkeitä. Käyttötarkoitus on eri, vaikutustapa eri.


      • kolmenteininäiti
        nuutiy kirjoitti:

        Ei todellakaan ole hyväksi käyttää ketipinoria vain silloin tällöin, se ei ole nk tarvittaessa-lääke. Elimistölle ei ole hyväksi napata ketiä silloin kun siltä tuntuu. SSRI lääkkeet ja neuroleptit täytyy ottaa säännöllisesti, unilääkkeet ovat tarvittaessa-lääkkeitä. Käyttötarkoitus on eri, vaikutustapa eri.

        No Seroquel / Ketipinorilla mie oon nukkunu säännöllisesti jokayö jo 8 vuotta. Jos ei uni tuu, ni 25 / 100 vitutuksesta riippuen ja uni tulee 40 minuutissa. Jos ei oo vitutuksia, ni en ota ollenkaan. No broblems


      • erfghjik

        Tuo teksti (koruty) on kuin suoraan omasta elämästäni. Hyvin toimineet bentsot lopetetaan ja tilalle jotain neurolptia, joka ei mun ahdistusta tai unettomuutta muuta miksikään, bentsot ei ole olleet viihdekäytössä, eikä toleranssi ole noussut.

        varsinkin nuoremmille lääkäreille on iskostettu päähän motto, että ei saa määrätä bentsoja ja aina löytyy joku tekosyy miksi kokeillaan ketipinoria tms. vanhemmat lääkärit on vähän viisaampia. mun kokemus.
        itse otan tuon matti o. huttusen tekstib printattuna mukaan kun seur. kerran menen lääkärille. onpahan jotain mihin vedota.


      • krooninen

        Sama juttua täälläkin, jatkuva unettomuus johon 10 mg stella toimi. Vuosia sitä ja yhtäkkiä oli puolitettu annos minua näkemättä. Sitten on saanut ravata lääkäreillä ja juuri näitä nuoria. Ketipinor ja mirzapin piti niiden mieliksi kokeilla. Kummastakaan ei ollut hyötyä, mirzat teki lisäksi tokkuraisen olon. Nyt sitten 5 kpl viikkossa stelloja. Eli vähän väliä uneton tai huonosti nukuttu yö.


    • w3r4y6

      En ole kuullut vielä yhdenkään lääkärin ohjeistavan, että ei sillä ole väliä nukkuuko ihminen vai ei. Päinvastoin kaikki lääkärit painottavat, että ihmisen terveydelle on tarpeellista riittävä ja säännöllinen yöuni. Myöskään yksikään lääkäri ei ohjeista, että ihmiselle itselleen ja hänen kanssaan asioiville ja työyhteisölle ei aiheudu mitään haittaa jos ihminen on ahdistunut ja hänellä on jokin pelkotila vaikkapa sosiaalisten tilanteiden pelko, eikä sen vuoksi pysty hoitamaan työtehtäviään vaikkapa asiakaspalvelua tai ylipäätänsä ei pysty menemään edes työpaikalle julkisella kulkuneuvolla. Sen vuoksi lääkärien kielteinen suhtautuminen bentsoihin ja nukahtamislääkkeisiin on mielenkiintoinen ja syvempäänkin pohdiskeluun aihetta antava näkökanta.

    • kol.enteininäiti

      Kyllä pitää ! Benzot ei oo ees lääke mihinkään sairauteen vaan sillä hoidetaan sen otsensä aiheuttamia vierotusoireita tai vedetään pää täyteen vähäks ajaks niinku viinallaki!

      • Zyskkköl

        Ei mikään välttämätön lääke, mutta elämänlaadun parantaja ja asioiden mahdollistaja. Ja kyllä alkoholin on bentsoja haitallisempi aine, joten mieluummin terveyskeskukseen pyytämään bentsoja kuin että käy ostamassa korin kaljaa ja lippuviinapullon.


    • Jjuijnikb

      Minulla oli 20 vuotiaana suuria vaikeuksia viedä edes roskia ulos. Nyt yli 10 vuotta myöhemmin olen ihmisten silmissä hyvin itsevarma. Joskus olo on vähän tahmea, mutta eipä se enää muutakuin vituta ja lääkkeitäkin saa aina välillä. En tiedä kuinka hemmetin pitkällä olisin elämässä jos olisi ollut jo silloin tämä itsetunto. Järkyttävä ajatus että tyyppi ei ole pystynyt kävelemään omassa pihassaan kuin väkipakolla.

    • NASSA_lääkkeet

      Mitenkä NASSA-lääkkeet?
      Kuten Mirtazapin?

      • Rubikinkvanttikuutio

        Mielestäni Mirtatsapiini on kohtalaisen turvallinen lääke, mutta siihenkin syntyy jonkinlainen riippuvuus, eikä siitä ihan bentsoksi ole. Unilääkkeeksi kannattaa kokeilla. Toimii ainakin pari vuotta siihen tarkoitukseen melko hyvin.


    • haluanpa-kommentoida

      Kaikkein eniten tässä ärsyttää se, että tarvitaan lääkäri kertomaan tällaisista asioista. Potilaalla itsellään ei ole juuri koskaan minkäänlaista uskottavuutta edes yrittää vihjailla lääkärille tällaisista asioista, vaikka olisi kuinka fiksu ja valistunut omasta tilastaan. Kokeilkaa, esittäkääpä lääkärille omia näkemyksiänne bentsodiatsepiineista ja vaikka perustelut olisivat samaa tasoa kuin ko. lääkärin kirjoittamassa artikkelissa, niin lääkäri pitää sinua jotenkin "alempiarvoisena" kertomaan, mikä olisi oikea lääke ja annoskoko. Eihän potilaalla voi olla minkäänlaista tieto-taitoa rauhoittavista. Ei, vaikka elämme tietoyhteiskunnassa, missä on tietoa kaikkien saatavilla niin paljon kuin vaan jaksaa lukea ja etsiä. Potilaat kokevat sen jopa nöyryyttäväksi, kun joutuvat "ruinaamaan" lääkkeitä itsellensä omiin sairauksiinsa ja oireisiinsa. Vaihtoehtoa ei ole, vaan se lääkäri, joka sattuu olemaan vastuussa hoidostasi, päättää kaiken ja piste.

      • Joljlok

        No sama se on muidenkin ammattikuntien kanssa. Koitappa vaikka perustella poliisille miksi on fiksumpaa toimia näin kuin noin jos poliisi on päättänyt sinua sakottaa. Joku poliisi voi taas jossain kirjoitella saman mielipiteen kun sinulla on ja ihmetellä nykyistä lakia.


      • bentsotjakaamielipiteitä

        lääkärille se on ihan ammattiylpeyttä, ettei reppana potilas vaan hypi silmille, vaikka kuinka olisi omakohtaista kokemusta jostain lääkkeestä. ja bentsot on kuin punainen vaate härälle. lääkäri keksii vaikka väkisin kymmeniä syitä miksi juuri ketipinor, zypreva, risreridoni , abilify.. jne ovat parempia ja TEHOKKAAMPIA. kun siitä tehosta eiole minkäänlaista omakohtaista kokemusta potilaalla kuukausienkaan käytön jälkeen.
        vasta eilen näytettiin mot:ssa kuinka vanhuksille syötetään psykoosilääkkeitä käytöshäiriöihin jne. se on ihan sama meidän nuorempien kohdalla, jotka jopa yritämme käydä töissä tässä samalla ja pyörittää perhearkea. jos ei uni tule yöllä tai päivällä ahdistaa, lääkäri takuuvarmasti kirjoittaa sinulle neuroleptia mieluummin kuin bentsoja, ettet "vaan jää koukkuun". ja tätä rumbaa kun riittävän kauan pyörittää, olet valmis hakemaan sen yömyssyn tai ahdistuksen lievittäjän alkosta. enkä todellakaan sano, että näin käy kaikille, mutta näin kävi minulle ja sitten kohta olinkin melkein pesun kestävä juoppo. nyt minulle ei voi edelleenkään antaa bentsoja koska "jään herkästi koukkuun".
        tämä nyt oli lyhennetty ja karsittu versio elämästäni, mutta usein olen miettinyt, miten olisi käynyt jos olisin silä eka käynnillä saanut jo esim. unettomuuteen tenoxia. kenties olisin välttynyt koko tältä härdelliltä sillä, että olisin saanut nukuttua. en ole katkera, mutta kuitenkin..


    • tenoxeioleihmelääke

      lääkäri ei määrännyt sinulle tenoxia uniongelmiin, koska se ei ole mikään ratkaisu. ehkä johonkin viikon unettomuuteen sitä kannattaa popsia. sinulla on ehkä turhan romantisoitu kuva tenoxista. siihen voi jäädä koukkuun jo kuukaudessa ja sitten et nukukaan ilman tenoxia ja kasvatat annosta. kukaan vastuullinen lääkäri ei määrää useita reseptejä peräkkäin ilman tosi painavaa syytä. ja sanon tämän kokemuksesta. nyt sitten syödäänkin tenoxia, ilman että haluaisi. itse tällä hetkellä maksimiannoksella. itselläni olisi pitänyt vähentää tekemistä ja stressiä sen sijaan kuin hakea unilääke että jaksan hullua työtahtiani. ketipinor tai mirtazapiini ovat paljon fiksumpia ratkaisuja unettomuuteen pikkuannoksilla jos niillä vaan nukahtaa . myönnän kyllä että alussa niillä on aika tyrmäävä vaikutus mutta niihin tottuu eikä ole enää aamujumia..olen niitäkin aikanaan kokeillut kun toimivat vielä ja lopetus oli piece of cake. eikä ollut tarve alkoreissuille vaikka joskus joinkin alkoholia. bentsojen kanssa sitä ei juodakaan. jos totta puhutaan niin voi olla että yömyssysi on jopa turvallisempi kuin tenoxiriippuvuus ja säilytät muistisi ja oppimiskykysikin paremmin. olisit voinut välttyä härdelliltä tai olisit vielä huonommassa jamassa. ken tietää.

      Tässä listaa tenoxin sivuvaikutuksista:
      Sedation, drunkenness, dizziness, fatigue, ataxia, headache, lethargy, impairment of memory and learning, longer reaction time and impairment of motor functions (including coordination problems),[13] slurred speech, decreased physical performance, numbed emotions, reduced alertness, muscle weakness, blurred vision (in higher doses), and inattention

      • edelleenmielipideeroja

        mä olen tehnyt töitä psyk. osastoilla yli 25 vuotta,, joten kovin romanttista kuvaa minkään lääkkeen syönnistä ei varmasti ole. korkeintaan realistinen.
        mikäli vielä käytät esim ketipinoria, suosittelen lukemaan sen pitkäaikaishaitta- ja sivuvaikutukset tosi huolella. minä itse en suostuisi laittamaan aivojani sellaiseen myllytykseen.
        jos nyt eilen sitä mot:ia seurasit niin tahdon vielä toistaa itseäni; meitä EI LAITOSHOIDOSSA olevia EI VANHUKSIA lääkitään hyvin herkästi juuri samoin kuin niitä laitoshoidon vanhuksia.


      • vielälisäys

        vielä lisäys äskeiseen: kunn luettelit oikein lontoon kielellä liudan noita tenoxin sivuvaikutuksia, prresiis ihan samat sivuoireet löydät myös neuroleptien ja antidepressivien kohdalta. plus kaupan päälle vähän muutakin. osalla jopa huomattavasti pahempia ja lopun elämää kestäviä.


    • tenoxeioleihmelääke

      oma kokemukseni ketipinorista pikkuannoksella on paljon positiivisempi kuin tenoxista suorituskyvyn ja toimintakyvyn kohdalla. myöskin se oli helpompi lopettaa eikä aiheuttanut riippuvuutta/uniongelmia sen jälkeen. lopetuksessa havaitsin ainoastaan viikon että pää oli välillä kipeä. ei, en enää syö ketipinoria, eikä se toimi enää minulla. uudelleen aloitettuna se lähinnä aiheutti tokkuran, ei unta. joillekin se voi aiheuttaa levottomuutta, liiallista tokkuraa ja levottomia jalkoja eikä sovi. ja kyllä, ketipinorilla neuroleptinä on sivuvaikutuksensa. ketipinorissa avainsanana on vain se että se ei koukuta eikä minun tarvinnut nostaa annosta. enkä havainnut mitään sivuoireita. tietysti optimaalisinta olisi jos unettomuuden saisi hoidettua joko ilman lääkkeitä tai vaikka melatoniinilla. olen vain jotenkin ihmeissäni kun moni valittaa ettei saa unilääkkeitä, suhtautuen niihin melko huolettomasti.

      mutta niin on tenoxillakin sivuvaikutuksia.
      "A 1993 British study found temazepam to have the highest number of deaths per million prescriptions among medications commonly prescribed in the 1980s "
      lisää haittavaikutuksia, itse lähinnä kokenut tunteiden lamautumista pitkäaikaiskäytössä, eli melkolailla samaa kamaa se on alkoholin kanssa tietyllä tapaa: "Hyperhydrosis, hypotension, burning eyes, increased appetite, changes in libido, hallucinations, faintness, nystagmus, vomiting, pruritus, gastrointestinal disturbances, nightmares, palpitation and paradoxical reactions including restlessness, aggression, violence, overstimulation and agitation have been reported, but are rare (less than 0.5%)."

      • Jokbkbnk

        Vuosi 1993 ei ole enää ihan validia tietoa. Etsi mieluummin tutkimus joka on tehty 10 vuoden sisällä. Voin minäkin esittää sinulle tutkimuksen joka sanoo että amfetamiini on huomattavasti turvallisempi aine kuin alkoholi.


      • näinhänseon

        Joo tässä on vähän ongelma, kun ihmiset siteeraavat kaikenlaisia tutkimuksia, niin eivät oikein ymmärrä aina, että kokonaiskuvan käsittämiseksi pitäisi lukea kymmeniä/satoja tutkimuksia.


      • omegatrisylkaatti

        Ai miksi pitää lukea satoja tutkimuksia?Eiköhän ihan terve järki riitä ymmärtämään asioita. Ei ne tutkimukset mitään jumalia ole. Bentsot ovat todella tarpeellisia lääketieteessä. Ei siihen mitään tutkimuksia enää tarvita.


      • triglykonitraatti

        Niin, melatoniinilla on kyllä erittäin paljon sivuvaikutuksia pitkän päälle. On hormoni ja todellakin aiheuttaa uniongelmia monella, jos käyttää pitkään. Lamaa omaa hormonituotantoa. Itsellä naama valuu vielä iltapäivälläkin, jos olen ottanut melatoniinia. Todella vaikeaa ja masentavaa herätä aamulla ja tokkuraisuus ei meinaa poistua millään. Itselleni Imovane on paras lääke. Todella yksilöllisiä vaikutuksia. Vaikka tehdään miljoona tutkimusta, pitäisi hyväksyä, että eri ihmisillä toimii eri lääkkeet.


      • öhöm12

        Kritisoit melatoniinia ja sanot syöväsi imovanea, joka on tarkoitettu vaan lyhytaikaiseen käyttöön ja aiheuttaa kyllä uniongelmia kun lopettaa ihan yhtä lailla jos on varsinkin pitkään käyttänyt. Turvallista nukahtamiseen ja uneen tarkoitettua ainetta tuskin onkaan, mutta melatoniinia saa ihan ruokakaupoistakin nykyään, joka kertoo, että se tuskin niin myrkkyä on, varsinkaan pienillä annoksilla.


    • järkeävoisikäyttää

      Ja minä voin esittää sinulle lukuisia sivusta seuraamiani potilaiden kokemuksia ( ei tieteellisiä) siitä mitä reppanalle sodan käyneelle papparalle käy kun lopetetaan se tenox, temesta tms. ja aloitetaan ketiapiini tai vast.
      pappa joudutaan laittamaan yöksi lepositeisiin kun se myllää osastolla koko yön, kaatuilee, harhailee, huutelee aiempia ystäviään, läheisiään. ei ole millään tavalla ajassa, eikä paikassa, ei missään vuorovaikutteisessa kontaktissa.
      siinä se sitten yön, usein päivänkin makaa, joutuen paskomaan alleen, kuset lainehtii vaipoista huolimatta. pappa on monta kertaa todella aggressiivinen, koska ei ymmärrä mitä' tapahtuu. henkilökuntaa ei vaan yksinkertaisesti ole niin paljon, että voisimme huolehtia jokaisesta samankaltaisesta papasta ja mummosta ihmisystävällisemmin..
      viisas viime jouluna valmistunut lääkäri määrää ketipinoria nostettavaksi, vaikka henk,kunnan mielestä voitaisiin kokeilla pienellä annoksella vaikkapa temestaa ja tenoxia ( tää sis on kuvitteellinen stoori, mutta olisi voinut tapahtua omallakin osastollani)mutta ei. tämä 95v. sotaveteraani ( voi jäädä koukkuun).
      samat surulliset ja säälittävät sekoilukohtaukset jatkuvat päivästä ja yöstä toiseen.
      että mikähän se meitä nyt työikäisiä odottaa kun ja jos joskus laitoseen joudumme.
      se syanidikapseli voisi olla kiva juttu, sen jälkeen kun ihmisarvo on mennyt.

      • hydroditramdolaatti

        Joo ja mikään ketipinori ei auta yhtään mitään. Tottakai tämä bentsokauhistelu on typerää.


      • tuotanoinnii

        bentsot eivät todellakaan ole haitattomia ja itse ainakin vähän kauhistelisin niitä. Ketipinor voi sopia joillekuille ihan hyvin,varsinkin pienillä annoksilla ja aiheuttaa joillakin reaktioita, aivan kuten myös bentsopohjaiset unilääkkeet, joista ystäväni sanoi saaneensa sekavan epämukavan olotilan yhden käytön jälkeen. Benzodiazepiineista on kuvattu todella kamalia vieroituksia, varsinkin vuosien käytön jälkeen.
        Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö heikentää aivojen noradrenaliinin-, serotoniinin-, asetyylikoliinin ja dopamiinintuotantoa. Nämä välittäjäaineet ovat välttämättömiä älyllisille toiminnoille, muistille ja tunteiden esiintymiselle, lihaskunnolle ja -koordinaatiolle, sydämen rytmille ja verenpaineen säätelylle sekä muille ruumiintoiminnoille. Toki ne voivat sopia joillekin paremmin kuin neuroleptit uneen.


      • Terveisin
        tuotanoinnii kirjoitti:

        bentsot eivät todellakaan ole haitattomia ja itse ainakin vähän kauhistelisin niitä. Ketipinor voi sopia joillekuille ihan hyvin,varsinkin pienillä annoksilla ja aiheuttaa joillakin reaktioita, aivan kuten myös bentsopohjaiset unilääkkeet, joista ystäväni sanoi saaneensa sekavan epämukavan olotilan yhden käytön jälkeen. Benzodiazepiineista on kuvattu todella kamalia vieroituksia, varsinkin vuosien käytön jälkeen.
        Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö heikentää aivojen noradrenaliinin-, serotoniinin-, asetyylikoliinin ja dopamiinintuotantoa. Nämä välittäjäaineet ovat välttämättömiä älyllisille toiminnoille, muistille ja tunteiden esiintymiselle, lihaskunnolle ja -koordinaatiolle, sydämen rytmille ja verenpaineen säätelylle sekä muille ruumiintoiminnoille. Toki ne voivat sopia joillekin paremmin kuin neuroleptit uneen.

        Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia tai kokemuksia tuttavapiiristäsi? Minä taas väitän että pienimuotoinen bentsojen käyttö ei aiheuta mitään merkittäviä vähennyksiä tai heikennyksiä mainitsemiisi toimintoihin.

        Minäkin voin luetella sinulle vaikka alkoholin haittoja ja kertoa että se johtaa deliriumiin, hengityslamaan, tuhoaa aivot ja verisuonet ja sydämen ja maksan. Miksi sinä silti juot alkoholia?

        Minä sanoisin että sinä puhut paskaa.


      • ei_neuroleptejä
        tuotanoinnii kirjoitti:

        bentsot eivät todellakaan ole haitattomia ja itse ainakin vähän kauhistelisin niitä. Ketipinor voi sopia joillekuille ihan hyvin,varsinkin pienillä annoksilla ja aiheuttaa joillakin reaktioita, aivan kuten myös bentsopohjaiset unilääkkeet, joista ystäväni sanoi saaneensa sekavan epämukavan olotilan yhden käytön jälkeen. Benzodiazepiineista on kuvattu todella kamalia vieroituksia, varsinkin vuosien käytön jälkeen.
        Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö heikentää aivojen noradrenaliinin-, serotoniinin-, asetyylikoliinin ja dopamiinintuotantoa. Nämä välittäjäaineet ovat välttämättömiä älyllisille toiminnoille, muistille ja tunteiden esiintymiselle, lihaskunnolle ja -koordinaatiolle, sydämen rytmille ja verenpaineen säätelylle sekä muille ruumiintoiminnoille. Toki ne voivat sopia joillekin paremmin kuin neuroleptit uneen.

        Neurolepteja unilääkkeeksi! Ei kai sentään!


    • ygcvhui

      kuuluisi lähes jokaisen aikuisen peruskoulutukseen, alasta riippumatta käydä seuraamassa vaikka vuorokausi niin vanhusten kuin työikästenkin psykiatrista lääkehoitoa.

      • Jokokokk

        Onnekseni olen nähnyt tästä dokumentteja, sekä saanut todistaa lääkehoidon kauhuja tuttavapiirissäni. Näin osaan auttaa omia vanhempiani kun ovat vanhuksia.


    • Ihanko_tosi

      Risperidoni on hyvä lääke.

    • jedeliini

      Hienoa, että kirjoitit asiasta tänne! Todellakin monella ystävälläni laitettu jotain neurolepteja, psykoosilääkkeitä ja mielialalääkkeitä. Vaikka toisista mielialalääkkeistä ei ole mitään hyötyä ja koukuttavat vähintään yhtä pahasti kuin bentsot.

      Tuntuisi, että suunnitelma tuli jostain ylempää, sillä yhtäkkisesti bentsot olivat niin kamalia. Toki tietysti lääketehtaat tekevät paljon paremmat tilit joillakin uusilla patenttilääkkeillä, kuin halvoilla bentsoilla. Kaverini kuoli siihen, että xanorit tipautettiin siitä vaan seinään.

      Neuroleptit tekevät monista työkyvyttömiä, ylipainoisia, verenpainetautisia raakkeja.

      Tuo bentsojen kauhistelu on aivan naurettavaa.

      Itse en ole juuri ikinä tarvinnut bentsoja, enkä juuri syönytkään, mutta tosiaan ihmiset ovat niin erilaisia.

      • Terveisin

        Olet oikeassa että suunnitelma tuli ylempää. Bentsot ovat nykyään liian halpoja, jotta niillä voitaisiin takoa rahaa. Sitten keksittiin Lyrica joka maksoi noin 1€ per pilleri kuluttajalle, eli 100 kpl 100€. (Bentsopaketti maksaa 6€). Lyricaa määrättiin bentsojen tilalle kunnes patentti alkoi mennä umpeen. Nyt myös Lyricasta tehtiin demoni.

        Ketipinoria on myyty maailmalla miljardeilla ja se on yksi myydyimpiä lääkkeitä. Sitalopraami, Essitalopraami, helvetti sama aine ja uusi patentti ja hinnat taas pilviin. Lääketeollisuus olisi naurunalainen ellei asia olisi niin helvetin vakava. Se on mafia.


    • tääontaastätä

      on se vaan niin sääli, että meistä betson käyttäjistä löytyy aina se pahnanpohjimminen paskajoukko, joka osaltaan aiheuttaa lääkärikunnassa tuon varovaisuuden bentsojen määräämiseen. nää pilleristit pitäis saada vanhan ajan jalkapuuhun keskelle toria, per..kele! kyllähän siinä on lääkäri puun ja kuoren välissä miettiessään kelle sen pamin kirjoittaa ja kelle ei.
      silti, olen sitä mieltä, että rima on keskiverrosti liian korkealla lähteä hoitamaan ihmistä tai oikeammin oireita bentsoilla kuin muilla mömmöllä ja juuri tähän tarvitsisimme kunnollista yhteiskunnallista keskustelua. kyllä lääkäritkin osasivat silloin suunsa aukaista kun heidän niskoilleen sälytettiin mm. vaatimus ilmoittaa poliisille mikäli ei pitänyt potilasta riittävän "terveenä" autolla ajoon tai oikeuteen omistaa asetta. että nyt vaan puhetta aiheesta ja vaikka aiheen vierestä, että käytäntö lääkkeidenkin suhteen olisin läpinäkyvää ja tasa-arvoista.

      • Ihjkoko

        Se että joku narkkari vetää paketin bentsoja naamaan kerralla kertoo vain siitä että hän on epätoivoinen ja hänellä ei ole oikeita huumeita. Tästä seurauksena hän nukkuu vuorokauden putkeen ja herää. Siinä kaikki. Joskus nuorempana ostin laittomasti bentsoja pari liuskaa ja sittenhän ne tuli napsittua illan mittaan kaikki naamaan. Parista päivästä ei ole oikein muistikuvia, mutta kämppä oli siivottu, kaupassa käyty ja jotain wokkia laitettu ja kaikki hoidettu mallikkaasti. Ilmeisesti muistikuvien puute ei sinänsä kerro mitään siitä etteikö ihminen olisi ollut täysin tietoinen toimiessaan. Enää en söisi tuolla tavalla vaan ainoastaan ohjeen mukaan.


      • Tyhiko

        Se että ihminen tulee riippuvaiseksi ei ole välttämättä ihmisen oma vika vaan meissä ihmisissä oleva ominaisuus. Jos joku asia helpottaa oloamme tai auttaa meitä niin siihen syntyy jonkinlainen riippuvuus. Ei bentsot mitään kokaiinia ole, koska niiden syöminen ei tuota dopamiinia eli se ei palkitse ihmistä. Itseasiassa käy päinvastoin. Kun bentsoa ottaa niin dopamiinin eritys vähenee.

        Ihminen koukuttuu siihen stressin vähentymisen tunteeseen. Kaikillahan meillä on stressiä joten tämän luulisi olevan helppo ymmärtää. Bentsojen käyttöä onkin helpompi vähentää silloin kun elämä ei ole niin stressaavaa ja on esim. onnellinen parisuhde.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      362
      4359
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1819
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1560
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1546
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1380
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1341
    7. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      205
      1335
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      53
      1333
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1215
    Aihe