Paikallinen sopiminen on YT-lain päivitys

lainmukaan

Ammattiliitot taas nostaa aivan turhaan painetta paikallisesta sopimisesta. Se ei saisi olla muka laissa määritelty. Mitä siinä on ihmeellistä? On se ennenkin ollut laissa määritelty, YT-laissa. Nyt pitää vain päivittää YT-lakia ja ottaa huomioon uusia asioita.

Asioiden laissa sopiminen asettaa kaikki työpaikat ja työntekijät tasa-arvoiseen asemaan. Lain vaatimus on vankka ja se koskee kaikkia kuuluuko liittoihin tai ei. Suomen laki koskee kaikkia. Se on tasapuolista ja siten myös perustuslain mukaista. Työnantajat ja ylipäätään suomalaiset kunnioittavat lakeja. Liittokohtaiset kohellukset asettavat suomalaiset eri arvoiseen asemaan.

Ay-pomojen höpöttäminen, ettei saisi lailla sopia. On vain oman egon nostamista ja pelkoa siitä, että oma vaikutusvalta vähenee. Ei siinä työntekijöitä tai työpaikkoja ajatella. Vain sitä, mikä näkyy peilistä!

Lailla on sovittu työajoista, maksimi ylitöistä, YT-menettelystä jne...

Paikallinen sopiminen on hyvä asia. Lain ohjaus korostaa myös työntekijän ja työntantajan tasavertaista asemaa paikallisessa sopimisessa.

16

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 9eowfkpoepwewedfwe

      No nyt sinä poloinen et ymmärrä asioita ollenkaan.

      Suomalaisissa työehtosopimuksissa on hyvin kattavasti ja laajasti sovittu niistä ehdoista, joita työsuhteissa on noudatettava. Työehtosopimuksissa ei ole määritelty ylärajoja palkoille, vapaapäiville tai lomille, vaan niistä voidaan vapaasti sopia, kunhan ei aliteta työehtosopimuksessa määriteltyjä minimitasoja.

      Em. minimitasot ovat hyvin kohtuullisia, eikä niiden noudattaminen saa terveesti toimivalle yritykselle olla mikään ongelma.

      Työnantajien mielestä paikallinen sopiminen tarkoittaa kuitenkin aina sitä, että työtä pitäisi saada teettää työehtosopimuksissa määriteltyjä minimipalkkoja alemmilla hinnoilla ja muutenkin toimia alle työehtosopimuksissa määriteltyjen minimitasojen.

      Minkä takia tes määräyksiä paremmin sopiminen ei työnantajien mielestä ole paikallista sopimista? Selittäisitkö sinä tarkemmin, missä laissa tes määräyksiä paremmin sopiminen on kielletty?

      Ja sekin kiinnostaa, että mitä työnantajille kohtuuttomia ja/tai laittomia ehtoja voimassa olevat työehtosopimukset sinun mielestäsi sisältävät? Ole hyvä ja kerro esimerkkejä?

      • vieläkö_noita_on

        taidat olla sokea kommari, otan osaa...


      • opweirfej029209jf
        vieläkö_noita_on kirjoitti:

        taidat olla sokea kommari, otan osaa...

        Kun järki loppuu, alkaa haukku.

        Et sitten kyennyt nimeämään yhtä ainoata kohtuutonta tes-ehtoa?

        -


    • 1946

      Miten niitä voi nimetä kun niitä kohtuuttomia ehtoja ei ole olemassa

      • sdlkfjaöslkdfjöaslk

        Siinäpä se.

        Paikallisesti voidaan täysin ongelmitta sopia sellaisista ehdoista, jotka ovat työntekijän kannalta edullisempia, kuin työehtosopimuksissa sovitut minimitasot. Mutta se ei työnantajien mielestä olekaan paikallista sopimista.

        Työnantajien mielestä paikallista sopimista on se, kun sovitaan työehtosopimusten minimitasoa huonommista työehdoista. Olisi ollut kiinnostava kuulla muutama esimerkki sellaisista ehdoista, jotka nykyisissä työehtosopimuksissa ovat kohtuuttomia, mutta eipä palstan riistäjä-räkättäjäkään sellaisia ole kyennyt täällä esittämään.

        Ei ilmeisesti ilkeä...


    • cljj

      Vai niin... YT-laki antaa mahdollisuuksia vaikka mihin,mutta työehtosopimuksen alaisia asioita ei voi esim. yt-kokouksessa käsitellä. Siksi koska yritysten palveluksessa on yleensä useamman eri liiton jäseniä.

      • 4203t0p234f02

        Mitäs sinä nyt oikein höpöttelet?

        Selitähän tarkemmin!


      • taisittenon

        Ei pitäisi olla kovin vaikeaa ymmärtää.


    • Hosa

      SAK yrittää vesittää taas yhteiskuntasopimusneuvottelut vetoamalla siihen, että paikallisesta sopimisesta pitää sopia samanaikaisesti. Jos ei ole halua sopia palkanalennuksista ja kantaa vastuuta työpaikkojen luomisesta niin menkää kotiin. Turhaa yrittää kerätä irtopisteitä ja uhkailla.

      Lailla on säädetty YT:stä, on säädetty henkilöstön edustuksesta yritysten hallinnossa, voidaan ja kannattaa sopia myös paikallisesta sopimisesta. Aina voi liitot sopia paremmin, jos haluavat. Laki säätää minimitason, joka tulee kaikille. Jos jää liittojen harteille tulee varsinaien tilkkutäkki. Sitäkö Lyly haluaa? Taitaa SAK:lta tulla pohjanoteeraus? Populismi pois ja sopimaan!

      • crama

        Mutta kun yt-kokouksessa ei vaan voi säätää sitä mitä TES:ssa on sovittu.
        Lyly ei voi sooloilla vaan toimii juuri niin kuin SAK:n hallitus antaa ohjeet.
        Populismi pois ja opettelemaan tosiasioita.


    • 1946

      EK on ennen vesittänyt kun SAK tarjosi 0 linjaa joka ei EK:le käynyt. Mitä tulee paikalliseen sopimiseen jos lailla määrätään että palkan alarajaa ei ole niin työtä joudutaan tekemään niillä kiinalaisten kivityömiesten palkoilla joita suomessa maksettiin oliko se alle 1€ tuntipalkka?, en muista aivan tarkoin. Tämä tulee olemaan lopputulos. Röyhkeä työnantaja kun tietää että työntekijällä on pankkivelkaa paljon niin voi kiristää sanomalla että jos tämä tarjous ei käy saat lähteä,kyllä siinä ei ole torppariaika kaukana.

      • aypaskaasataa

        Olet väärässä.


      • eikirjoitusvirheitäwau
        aypaskaasataa kirjoitti:

        Olet väärässä.

        Pakko uskoa kun näin hyvin perustelet.


      • xmart

        SAK tarjosi viime syksynä mallia joka olisi tuonut n.9% säästöt. EK:n juoksupojat eli SS-miehet hylkäsivät tarjouksen.


    • vastuullinenvaieunukki

      Jos SAK ei sovi, niin antaa erittäin huonon mallin aivan kaikille muille. Sopimattomuus olisi vastuutonta. Siinä SAK olisi etunenässä edistämässä Suomen syrjäytyneen kansanosan kasvamista. Nyt katsotaan onko kanttia ja uskallusta olla vastuullinen vai katsotaanko vain omaa napaa. Selityksiä ja tekosyitä kyllä maailma on täynnä. Nyt ei olla kysymässä niitä. Nyt ollaan kysymässä onko kykyä edistää soumalaisten työpaikkojen syntymistä. Ja se edellyttää yritysten kilpailukyvyn parantamista palkkoja leikkaamalla tavalla tai toisella. Lisäksi paikallinen sopiminen on nykyaikaa. Se vie yhteiskuntaa eteenpäin. Hallitus on oikeialla tiellä. Hallituksen ja Eduskunnan toimintaa pitää tukea eikä heittää kapuloita rattaisiin. Kansa ei ole tyhmää!

      • roskaa_alusta_loppuun

        "Kansa ei ole tyhmää!"

        Ei, mutta sinä olet !!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1495
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1301
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1292
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1237
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      30
      1211
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1116
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1096
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1086
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe