Asuntolaina ensi asuntoon

Ensilainaaottamassa

Hei
Saako pankista asuntolainaa ilman säästöjä ?
Asumme tällä hetkellä vuokralla mutta nyt kun perheenlisäystä on tulossa haluaisimme muuttaa isompaan asuntoon. Mutta säästöjä ei ole kyllä kauheasti kertynyt :/
Ja paljon te ihmiset yleensä lyhennätte lainaa??
Ja minkälaisia maksuaikoja teillä on??

19

2289

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • specter

      Omaa rahaa tarvitaan nykyaikana minimissään 15%. Tai sitten muita takauksia, osakevarallisuutta, metsää, jotain muuta, mikä kelpaa pankille vakuutena.

      Asuntolainan siis saa ilman käsirahaa, kunhan vakuudet on kunnossa. Myös henkilötakaus käy.

      Tänä päivänä on esim. 15 vuoden asuntolaina ihan OK, nykyisillä koroilla. Korkojen noustessa laina-aika pitenee, joten ei ole järkeä mitoittaa sitä nykykoroilla 30v mittaiseksi. Se on pian 45 vuoden asuntolaina sitten...

      • fsdgsdgsg

        Tuosta laina-ajan pitenemisestä tosin... Asuntolainoja voi maksaa pois etuajassa, joten aina voi tehdä pidemmän lainasopimuksen, mutta tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä, jos pelkää korkojen nousua. Itse asiassa, jopa satojen tuhansien eurojen lainan saa maksaa kertalyhennyksenä, jos tulee esimerkiksi lottovoitto, eikä pankki voi pyytää yhtään euroa menetetyistä korkotuloista.

        Olen itsekin aikanaan maksanut opintolainan alle kahdessa vuodessa, 4 vuoden autolainan vuodessa (jatkossa en enää aio ottaa lainaa autoa varten) ja tehnyt myös ylimääräisiä lyhennyksiä asuntolainaan. Itse mitoittaisin laina-ajan mieluummin liian pitkäksi, mutta valmistautuisin korkojen nousuun laittamalla rahaa säästöön tai sijoituksiin.


    • 11_18

      Oma asuntolainamme on taattu henkilötakauksin. Säästöjä meillä kyllä oli 10% asunnon hankintahinnasta, mutta niitä emme käyttäneet asunnon ostoon lainkaan. Eli on mahdollista saada asuntolainaa käyttämättä omaa rahaa kauppaan... mutta en sitten tiedä edellyttävätkö pankit silti niitä säästöjä.

      100 000e laina 20v takaisinmaksuajalla, maksuerän ollessa n.500e/kk.
      300e vastike taloyhtiössämme. "Vuokran" ollen 800e/kk.

    • Työssäkäyvä

      Kumpikohan se kannatas ostaa ekaksi asunnoksi?
      Rivari vai omakotitalo?

      • jklkg

        Oman asunnon ostoon liittyy monia muitakin tekijöitä kuin kannattavuus. Mutta jos nyt euroista puhutaan, niin ensin pitää laskea budjetti. Minkä suuruiseen hankintaan teillä on varaa ja halua ryhtyä? Sitten katsotte, että mitä kyseisellä rahasummalla on saatavissa.

        Eikä kaikki muuta ikinä omakotitaloon. Eikä toiset rivariin.


    • omakotikallis

      Minusta Nordeasta saa omatakauksen nimellä käsirahaosuuden,jos ei ole säästöjä.Riippuu paikkakunnasta nuo asuntojen hinnat,ja missä tykkää asua.Ainahan se omaa kannattaa maksaa ennemmin kuin vuokralla asua,ja jos vielä löytää terveen asunnon,sitäkään kun ei tiedä kuin ajan kans...

      • specter

        Omatakaus on mahdollinen, mutta ei koko lainasummalle. Se 15 prosenttia pitää olla omaa rahaa, tai muuta vakuutta. Nordealle kelpaa asunto vakuutena 75% asti, omatakaus kattaa 10%, joten omaa rahaa 15%.

        Jos ei ole omaa rahaa, eikä vakuuksia, tai henkilötakausta - lainaa ei irtoa. Itse ostin 10v sitten oman halvan asunnon, ilman mitään käsirahaa, silloin se onnistui, nyt ei.


      • aikaselvää
        specter kirjoitti:

        Omatakaus on mahdollinen, mutta ei koko lainasummalle. Se 15 prosenttia pitää olla omaa rahaa, tai muuta vakuutta. Nordealle kelpaa asunto vakuutena 75% asti, omatakaus kattaa 10%, joten omaa rahaa 15%.

        Jos ei ole omaa rahaa, eikä vakuuksia, tai henkilötakausta - lainaa ei irtoa. Itse ostin 10v sitten oman halvan asunnon, ilman mitään käsirahaa, silloin se onnistui, nyt ei.

        Valtio ensi asunnon lainaan myöntää 15% vakuuden....


      • specter

        Kyllä, mutta omaa rahaa tarvitsee olla 15%, valtiontakaus käy enintään 85 prosenttiin asti ostettavan asunnon hinnasta.

        Jos asunto ostetaan ASP-tilin kautta, valtiontakaus voi olla 90% asunnon ostohinnasta.


      • eipäsjuupas

        Se riippuu pankista. Meillä on säästöjä mutta niitä ei tarvinnut käytää. Riitti asunto 75% ja molemmille pankin omatakaus.


    • velatonunelma

      Tuli mieleen pari asiaa, kirjoitan ne tänne vaikka aika yleisesti kaikki torpataan. Aina joku alkaa esittämään että ei se näin mene.

      Ilman omia säästöjä. Nuorempana ihminen voi olla kokematon ja ajattelee että omia säästöjä ei tarvita... kuolema kuittaa univelan jne..... Eikä oikeestaan nuorella välttämättä olekaan omia säästöjä ja joskus kuullutkin että alle 25v ikäsen ei tavallisesti pidäkkään saada lainaa.
      Mut jos 30v ikäsellä ei ole vielä säästöjä, niin kyllä huonosti on elämä opettanut.
      Toisaalta on typerä ottaa 100% lainoja. Jos lainan määrä on vaikka satatuhatta, niin se voi tuoda ongelmia.... Se ei pelkästään riitä, että hoidat asiat hyvin ja olet luottotiedoissa puhdas. Jos tilillä on parisataa euroa, niin se ei todellakaan riitä todistamaan mitään..... se ei ole edes promille niistä summista joista puhutaan kun puhutaan satasen lainoista.

      Itse sain kerran kuulla, että 30% on se määrä mikä pitää olla omaan asuntoon, niin pankki lähtee mukaan loppuun.... En edes kysynyt tuota asiaa pankilta kun se virkeilija sanoi sen muun keskustelun sivussa..... Pureskelin kuitenkin asiaa, ja eka reaktio oli hämentävä. 30% tuntui alkuun aivan älyttömän isolle.... mutta nyt se on tuntunut oikeastaan aivan liian pienelle..... 30% oma osuus on oikeasti vain jotain 25%, sillä sen päälle pitää olla myös rahaa mm. varainsiirtoveroon yms. lainan järjestelykuluihin ja tarvittaviin asioihin ja palveluihin.

      Itseasiassa itse suhtaudun velkaan hyvin vastenmielisesti. Ironisesti ajatus on se, että omaan asuntoon pitäs olla 500% oma rahotusosuus, niin ei olis olo kuinyhdellä jalalla seisovalla tuuliviirillä..... velattomuus on valtaa vaikka raha onkin nykypäivänä vähän diipadaapaa!

    • Myösasuntolainastakiinos

      Nykyjään on vaikea saada rahaa säästöön kun eläminen on kallista!
      Ja nuorilla palkkakin on pieni ja vaikipaikat harvassa :/
      Vuokra 600€ joka on jo melkein puolet kuukauden palkasta :/
      Joten vaikea on laittaa rahaa säästöön kun pitää syödä ja maksaa vakuutukset ym muut laskut.
      Kyllä kai pankitkin ymmärtää että ei nuorilla ole niin paljon rahaa säästössä?

    • Isovanhempiakin

      Vielä vajaa 10v sitten sai ns täyslainaa.Ostimme sen avulla halvan talon maalta.Kaupungista olisimme halunneet,mutta pienellä paikkakunnalla maalla oli meille sopivan edullista.Työmatka tosin piteni 60 kilometriin suuntaansa.Pankille piti esittää lainaa haettaessa tiedot edellisten vuosien tuloista,sen hetkisistä tuloista ja menoista,arvio tulevista tuloista ja tietenkin puhtain luottotiedoin.Meidän piti silloin tehdä tarkasti selkoa mm. siihen,mihin käytämme rahaa kuukausittain ja miten paljon.Henkilötakausta tai paljoakaan säästöjä ei ollut,mutta eräs säätiö takasi täyslainamme.Olen ollut hyvin tyytyväinen pienen pankkimme palveluun.Kun talomme arvo nousi,se kelpasi myöhemmin vakuudeksi toiseen lainaan.

    • Tietämätönvielä

      Kuinka paljon yleisesti ottaen omakoti asuminen maksaa??
      Siis sähkö,vakuutus, vesi ja muu ylläpito?
      Esim vaikka 110neliön talossa??

      • syvärintaääni

        500 euroa kuussa kun varaa lainan jälkeen niin pärjää. Juoksevia menoja ei ole noin paljon mutta aina on jotain muuta hankintaa ja menoerää...


    • Lainanhakija

      Kuinkahan nopeesti saa lainan?
      Oon varannu pankkiin jo ajan mutta se menee parinviikon päähän :/ jos nyt suostuvat myöntämään lainaa nii saako sen sitten heti vai vasta muutaman viikon päästä??

      • Lainanmaksaja

        En uskalla vastata vanhana lainan maksajana kysymykseen, mutta pari vinkkiä lainaneuvottelua odotellessa.

        1) Laina kannattaa kilpailuttaa, pienellä vaivalla voi saada marginaalia pienemmäksi (yleensä pankki kerkiää antamaan lainatarjouksen muutamassa päivässä postinkin välityksellä)
        2) Tutustu henkivakuutuksen tapaturmaisen pysyvän haitan vakuutuksen hintoihin vakuutusyhtiöissä (tai edes yhdessä) niin on mihin verrata, kun pankki tarjoaa takaisinmaksuturvaa. Työttömyysturva eri asia - en "puhu" siitä kun ei ole itselleni konkreettinen.


    • Mietiskeliä

      Mikä on teidän arvio siitä, kun molemmat on tällä hetkellä työttömänä mutta säästöjä n 20000€ , että liukeneeko asuntolainaa. Onko nykypäivänä toisella pakko olla vakituinen työ? Luulisi säästöjen helpottavan lainan saantia, onko näin?

      • okjuhgdfjl

        Ei liukene. Heti kun edes toinen työllistyy pidemmäksi aikaa, sitten liukenee. Toisaalta, riippuu tietysti mistä olet asuntoa ostamassa. Muuttotappioalueella tuolla rahalla saa yksiön tai yli puolet kaksiosta. Se, että kelpaako ostettu asunto enää vakuudeksi loppulainalle, on toki kyseenalaista.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe