Sähkösaunan seinäpaneelien vaihto- kuinka usein?

Kysyjätäs

Miten usein omakotitalon sähkösaunan (harvoin käytössä) seinäpaneelit pitää muka vaihtaa? Mulle sanoi yksi remppamies, että kyllä 15 vuotta on jo pitkä aika kun mietittiin lauteiden uusintaa ja uutta kiuasta (huonosti suunnitelut sauna kaiken kaikkiaan). Jos seinäpaneelit ja katto pitää uusiksi laittaa myös (ja tietty kaikki eristykset) tulee aikalailla isompi remontti kuin vain lauteiden vaihdosta ja uudesta kiukaasta. Mielipiteitä? SEinissä ja katossa ei mielestäni ole mitään vikaa. Mitähän maksaisi saunaremontti, sauna on pienehkö (en nyt muista tilavuutta ulkoa).

15

3083

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • remonttimies1

      Tummua seinät vähän voivat ei niitä sen vuoksi vaihdeta, on aineita joilla voi vaalentaa/käsitellä seiniä, älä edes vaihda sähkökiuasta voit saada tilalle huonomman, vaihda vain lauteet ensimmäisen 50 vuoden aikana ;)
      Että mistä tiedän, kymmeniä olen tehnyt/rempannut.

    • Ei ehjiä paneleita tarvitse vaihtaa jos ei halua. Paitsi tietysti jos eristeet alla on asennettu esimerkiksi väärin, niiden vaihtaminen ilman panelien purkua on hankalaa, eikä vanhoja paneleita nyt enää takaisin kannata laittaa.

      Lauteet kannattaa vaihtaa vähän ennen kuin ne hajoavat.

      Toinen vaihtoehto on vaihtaa panelit ja lauteet silloin kun kyllästyy vanhoihin. Tulee vähän kalliimmaksi, mutta aika edullinen tuo remppa on verrattuna vaikkapa keittiön uusimiseen... Ja pystyy tekemään itsekin, ei ole rakettitiedettä.

    • Kysyjätär

      Kiitos vastauksista! Kiuas on pakko vaihtaa, se on just sen huono suunnittelun ytimessä, ts. ihan liian iso meidän pikkuruiseen saunaan. KÄytännössä jalat palelevat polvista alaspäin, koska kiuas on liian korkea ja lämpö nousee tietty ylöspäin. Lauteet myös huonot, ei minkäänmoisia turvakaiteita ja tosi kapea alempi laude, jolla siis jalat on ja meillä on 1v ja 2v lapset, joita ei uskalla turvallisuussyistä laskea saunaan ollenkaan tällä haavaa. Onko suosituksia hyvistä firmoista pääkaupunkiseudulla?

      • Jeps, omien kokemusten mukaan sauna lämpenee kiuaskivien yläreunasta ylöspäin (normikiukailla). Itsellä koneellinen ilmanvaihto ilmeisesti tasaa lämpötilaa (tulo kiukaan päällä).

        Mitään firmaa tuohon ei kannata ottaa, vaan yksittäinen timpuri. Tai periaatteessa tuon tekee mikä tahansa remppareiska. Vaatii työkalut, kopan kaljaa ja yhden illan, niin uudet lauteet ovat kasassa. Valiettavasti ainut tuntemani ihminen, joka noita pk-seudulla tekisi ja jota voisin muuten suositella, on tätä nykyä päälle 80-vuotias (teki kaverille remppaa vielä viisi vuotta sitten, mutta aika hitaasti).

        Lapsesi ovat sen verran pieniä, etten lähtisi heidän perusteellaan suunnittelemaan saunan turvarakenteita. Pikemminkin toteutat (jos haluat) sopivat ja tyylikkäät itsesi mielestä ja pidät huolta etteivät piltit tipu kiukaaseen ihan manuaalisesti seuraavat pari vuotta. Eivät nuo kovin kauaa voi saunassa kerralla olla kuitenkaan, joten ei pitäisi vahtimisen olla mahdoton homma.


    • 4356876

      eihän niitä paneleita sanan varsinaisessa merkityksessä tarvitse vaihtaa vuosikymmeniin kuin vasta panelien halkeillessa tms. Estetiikan ollessa usein se syy paneleiden vaihtoon vaihtoväli voi olla paljon lyhyempi mutta ei edellytä todellista tarvetta panelien vaihdolle.
      Päätä itse mitä haluat saunassasi uusia älä anna jonkin remppareiskan tehdä päätöstä sinun puolestasi. Neuvoja toki voi ja kannattaa kuunnella. Voi olla taka-ajatuksena rahakkaamman urakan saaminen laajentamalla remppa laajemmalle kuin todellinen tarve on? Toisaalta lauteiden uusimisen jälkee voit harmitella kuinka uusien lauteiden rinnalla vanhat panelit näyttää pahalta? Ehkä jokin pintakäsittely ainakin?

    • aino.astaan

      Käytöstä ja käyttäjästä kiinni..

      - Jos kylpee todella usein ja käyttää saunassa vettä muuhunkin kuin löylyn heittoon, niin kaikki happanee muutamassa vuodessa.
      - Jos pesee saunaa liian usein, tapahtuu samoin
      - Jos huuhtelee saunan aina käytön jälkeen, niin myös
      - Jos pesun ja huuhtelun jälkeen ei pidä saunaa ainakin tuntia kuumana, niin..
      - Jos saunan perusteellisesta ilmanvaihdosta ja kuivatuksesta ei huolehdita saunomisen ja saunan pesun jälkeen. Vallankin tämä!

      Pitkään vaikuttava kosteus on se, joka pilaa saunan puuosat.

    • normal-

      Täytyy olla tosi tekijä jos saa saunan pilalle muutamassa vuodessa. Meikäläisellä on 30 vuotta täyttänyt, vielä ei tarvitse uusia tai korjata.

    • vesisauna

      Mitähän se SÄHKÖsauna tähän kuuluu?

      • kuuluu.sekin

        Sähkösauna on tarkempi ilmanvaihdon suhteen, kuin puulämmitteinen. Puukiuas vaihtaa ilmaa tehokkaammin kuin mikään koneellinen poisto ja tekee sitä vielä tulen sammuttua. Sähkökiuas ei vaihda ilmaa lainkaan, se ainoastaan lämmittää..


    • ärvelö

      Jos saunassa jalat paleltuu, niin syy ei ole kiukaan korkeus. Jos kiuas on riittävä tehokas, niin sen tuottama lämpömäärä riittää pitämään saunan alas asti lämpimänä. Kun sulkee katossa oleva poistoilmaventtiilin, niin alkaa yleensä toimimaan.

      • 243etu

        Eihän katossa olevaa poistoa edes pidetä auki kun saunomisen jälkeen jälkikuivaamisessa ja ilmanvaihto se on se määrittävä tekijä saunan tasalämpöisyydessä yleisellä tasolla.


      • raksaaja

        Edellisessä kämpässä tuli sähkösaunaan raikkaan ulkoilman 110mm putki kiukaan eteen. Saunan kyllä muutoin sai lämpimäksi mutta jaloissa aina kylmä, kertaalleen vilustuin oikein kunnolla saunoessani.
        Värkkäsin kierreputkesta jatkon tuloilmalle, jatko puhalsi kylmän ilman kiukaan nousevan ilman sekaan. Paransi tilannetta hieman. Silti jaloissa aina kylmä. Kiukaan pohja oli 50cm lattiasta eli aivan liian korkealla.
        Vieläkin parempi olisi ollut jos siinä 90 luvun rivarissa olisi ollut edes yks toimiva korvausilmakanava tuon saunan putken lisäksi mutta ei. Ainoa on se saunan rööri.
        (ikkunoiden yläpuoliset lävet oli vain villoihin asti, ei tuulensuojan läpi ulos)


      • t.oinen

        Väärin mahdollinen paikka tulolle sähkösaunassa. Termostaatit saa väärää tietoa kun kylmä korvausilma jäähdyttää ja kiuas voi kärvähtää.
        Nykyään ohjeistetaan sijoittamaan tulo kiukaan kivipinnan yläpuolelle. Sekä koneellisen- sekä painovoimaisen ilmanvaihdon yhteydessä. Kiuasvalmistajilla tosin homma on sekaisin joka toinen neuvoo erilailla kuin toinen.


      • ärvelö
        243etu kirjoitti:

        Eihän katossa olevaa poistoa edes pidetä auki kun saunomisen jälkeen jälkikuivaamisessa ja ilmanvaihto se on se määrittävä tekijä saunan tasalämpöisyydessä yleisellä tasolla.

        Joo, ei pitäisi, mutta kuinkahan monessa se on aina selällään, kun pelätään homeita ja samalla ihmetellään, kun sauna on kylmä.


    • cgkjjfj

      Riippuu tietty siitäkin , kuinka muoti muuttuu ja arkitehti neuvoo sisustus lehdessä .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe